Ebben az évben is megemlékeztünk a Márton napról az óvodánkban. Azon a héten a tevékenységeink a liba, és az ehhez a naphoz kapcsolódó szokások, hagyományok, népi megfigyelések köré épültek fel.

Beszélgettünk a liba jellemzőiről, testfelépítéséről, táplálkozásáról, minél több oldalról közelítettük meg ezt a témakört. Készítettünk többféle technikával libákat, libaanyót, amelyekkel a folyosót díszítettük. A gyerekek a kukorica morzsolást is kipróbálhatták, majd  sétáltunk is morzsolt kukoricán, amivel sikerült jól megmasszírozni a talpacskákat. A  kislibák a csőrükkel ( ujjakkal) csipegették fel a kukoricaszemeket, és válogatták szét a különböző színű kukorica szemeket. A csutkával is lehetett talpat masszírozni, és egy más hátát is, ami jó móka volt a gyerekek számára. Igazi liba tollat is kipróbálhatták hogyan lehet fújni. Közben persze énekeltünk, mondókáztunk, és megismerkedtünk Márton legendájával is.

Séta közben testközelből is megfigyeltük a libákat, és hallhattuk a hangjukat is.

Hét végére minden csoportban elkészültek a liba fejdíszek, és a lámpások is minden kisgyereknek. Ehhez a naphoz kapcsolódó egyik szokás, hogy aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Ezért aztán liba lakoma is készült a délelőtt folyamán. Igaz nem liba húst, de liba síros kenyeret ehettek a gyerekek, amire liba formájú őrölt paprikát szórtunk, így reméljük senki nem fog éhezni.

Miután elfogyasztottuk a finom lakomát, mindenki megkapta a libás fejdíszt és indultak is a „kislibák” az udvarra miközben énekeltük közösen a Száz liba egy sorban kezdetű dalt. Körbe jártuk az udvart a kislibákkal, majd minden csoport előadta azt a mondókát, verset, amit erre az alkalomra tanult.

Ekkor következett a meglepetés, amikor is két ügyes Méhecske csoportos kisgyerek elmesélte nekünk Márton történetét, hogy hogyan lett a katonából püspök, és miért  kerül Márton napkor a liba az asztalra.

A mese után jött a liba pásztor, aki beterelte az összes kislibát a libaólba, ami az ovi foci pálya volt. Itt bújt el Márton a libák között. Egyszer csak jöttek a dajka nénik jelmezekbe, és Mártont keresték. A libák persze hangos gágogásukkal elárulták hol van ő, és meg is találták, majd püspökké avatták. Ekkor következett még egy meglepetés, mert Gabi néni egy nagyon szép dalt énekelt el nekünk, ami erről a történetről szólt. Meghatódva hallgattuk végig a szép dalt, majd mindenki a kezébe vette a saját lámpását, amelyekben már égtek a mécsesek, és elindult sétálva, lámpásokkal.

                                                                                                                             Tücsök csoport

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support