Pénteken ülésezett az ifjúsági önkormányzat

Pénteken ülésezett a Bordányi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, többek között a nyári táborokról és egy projektfilm elkészítésről is egyeztettek a fiatalok. Tárgyalták a “Pizzázz a polgikkal” program eredményeit, és a Klubvadászásra is felkészültek.

A délután egy órától a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban zajló ülésen négy képviselő vett részt, a mostani ülésről ugyanis hiányzott Zalán, aki betegség miatt maradt távol (ezúton is gyógyulást kívánunk neki!)

A fiatal képviselők most is számtalan témát érintettek, a legfontosabb téma a bordányi gyerekek nyári táboroztatása volt, a GYIFÖ az idén is szeretne minden a Faluház által szervezett táborban segíteni, de önálló táborokat is szerveznek majd.

A jövő hét végén a Klubvadászok 2 program keretében egy bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a bordányi érdekképviseletnek is Szegeden. Az erre való felkészülést egyeztették a képviselők. A program keretében határon túli szervezetekkel is találkozhatnak a résztvevők. A GYIFÖ küldöttsége szeretne ellátogatni a Szabadkai Róka-tanyára, ennek az útnak a szervezésével bízták meg a fiatalok az ifjúsági polgármestert. 

Június végén a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Országos találkozójára, Levélre utaznak fiataljaink, ahol többek között az Európai Uniós támogatással megvalósuló #newpartychipants című program keretében helyben megszervezett programok bemutatására is sor kerül. A bordányiak a “Pizzázz a polgikkal” eseményt mutatják majd be a többieknek, az erről készülő film elkészítését is most egyeztették le a fiatal képviselők.

A képviselő-testületi ülésen szóba került még a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség által az idén nyárra  illetve kora őszre tervezett két a Hermina tanyán megvalósuló program is. Az ifjúsági önkormányzat mind egy alkotótábor, mind egy tanyafesztivál megrendezésében partnerséget vállal.

A fiatalok rendezni szeretnék a biip nyitva tartásának problémáját. Az ifjúsági közösségi tér nyitva tartásának megoldása szorosan összefügg a Faluház nyitva tartásával, így a fiatalok ez ügyben is egyeztetést kezdeményeznek mind a Faluházzal, mind a települési önkormányzattal. Az egyeztetés keretében szeretnék prezentálni a “Pizzázz a polgikkal” program eredményeit is. A résztvevő, és online bekapcsolódó fiatalok véleményei, javaslatai minden bizonnyal hasznosak lesznek minden fél számára.

Kedvenc településeikről nevezték el a szobákat a Bordány Hostelben

Legtöbbünk szeret kirándulni, és milyen jól hangzik, ha egyik éjjel még a spanyolországi Caravaca de la Cruzban, a másikon pedig már a finnországi Lapuában alszunk. Ha a BordányHostelben veszünk ki egy szobát, alhatunk akár a Győr-Moson-Sopron megyei Börcsben, vagy a portugál fővárosról elnevezett Lisszabonban is. De esélyes lehet még a spanyol Zaragoza, a vajdasági Csóka vagy a romániai Detta is, ez a mi választásunk.

Folyamatosan beszámolunk a bordányi közösségi szálláshely fejlesztéséről, ahol most egy újabb állomáson vannak túl,  szobák festése is megvalósult. A település központjában működő hostelben nem csak a régi falszínek tűntek el, de folyamatosan változik sok minden más. Így történt meg az is, hogy minden szobát elneveztek, méghozzá olyan településekről, akiknek fiataljaink az elmúlt évek során sokat köszönhetnek. Tudni kell azt, hogy ezekről a névadó településekről minden bizonnyal jártak már nálunk fiatalok, akik vagy ifjúsági csereprogramokon, vagy önkéntes program keretében osztották meg az itt működő ifjúsági szervezetekkel a tudásukat. Ha Bordányban, a szálláshelyen aludtak, talán éppen abban a szobában, amelyik most a szülő városuk nevét viseli. 

Az is biztosra vehető, hogy a bordányi fiatalok is jártak már az adott városokban Különböző csereprogramokon, látóutakon jó megoldásokat, gyakorlatokat látva ismerhették meg az ott folyó munkát, barátságok köttettek, újabb együttműködések születtek. 

A szobák tehát ezekről a bordányiak számára emlékezetes városokról kapták a nevüket, tisztelegve az önzetlen segítség, a baráti együttműködések és közös programok emlékének.

A szálláshely felújítása az Európai Unió LEADER programjának támogatásával valósulhat meg.

Lezárult a felmérés, nézzük mit gondolnak a bordányiak a buszok közlekedésével kapcsolatosan

Az önkormányzat az idén is felmérte a lakosság véleményét a buszközlekedéssel kapcsolatosan. A válaszadók többsége elégedett a szolgáltatással, de két témában az elégedetlenek száma került többségbe. Szerencsére sok jobbító szándékú vélemény is érkezett, így megoldhatónak tűnik a problémák zöme.

A kitöltött online kérdőívek összesítését mind a képviselő-testület tagjai, mind a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Dél-alföldi Közlekedésszervező Iroda is megkapják. Utóbbi szervezet a hónap elejére hívta össze menetrendi egyeztetésre az önkormányzatokat többek között annak érdekében, hogy összegyűjtse a módosítást igénylő javaslatokat, észrevételeket a vasúti és autóbusz menetrenddel kapcsolatban. Az önkormányzat minden évben online kérdőíves felmérés formájában kéri a lakossági javaslatokat, észrevételeket annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben tudják képviselni az itt élők érdekeit.

Az idén összesen harmincan válaszoltak a kérdésekre. A legnagyobb érdeklődés és így egyben a legtöbb reakció a menetrend szerinti járatok gyakoriságával, a megállóhelyekkel, továbbá az utazási kényelemmel, a buszok tisztaságával kapcsolatban volt tapasztalható.  Mindkét esetben többen voltak az elégedetlenek a válaszadók többsége e két témában fogalmazott meg véleményt.

A legtöbb bosszúságot a reggeli és délutáni buszok zsúfoltsága okozza, ezek miatt érzik magukat a legkényelmetlenebbül az utasok.

Érkeztek panaszok a buszok tisztaságával kapcsolatban is, de sok esetben ez a probléma az öreg buszok elhasználtságával kapcsolatos.

A buszsofőrök udvariassága, segítőkészsége a többség számára elfogadható. Az átszállási lehetőségekkel is az utazó-válaszadók nagy része elégedett. Az utaskiszolgálás, az információadás is pozitív visszajelzéseket kapott.

Körülbelül a válaszadók fele javasolna változtatásokat a menetrendben, a legtöbben a Bordány-Szeged-Bordány vonalra való módosításokat fogalmaztak meg, ami azért természetesen, hiszen a munkába és iskolába járáshoz ezt a szakaszt használják a legtöbben. Főleg a legzsúfoltabb reggeli járatok tekintetében érkeztek menetidő változtatást javasló észrevételek.

A felmérés összegzését Ön is végig olvashatja, és ha az idei felmérésről lemaradt, az esetleges további javaslatokat közvetlenül a szolgáltató felé is megteheti.

Kormányablak busz május 16-án

Csongrád-Csanád megyében a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat ismételten a kistelepüléseken élők rendelkezésére áll. A kormányablakbusz segítségével minden olyan ügy elintézhető, mint a kormányablakokban.

Mint arról korábban is beszámoltunk, Bordányban legközelebb május 16-án (hétfő) 08.00-10.30 között a Faluház előtt (Park tér 1.) várja Önöket a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálata, ahol hatósági ügyekben benyújthatják kérelmeiket, illetve tájékoztatást kaphatnak az eljárás menetéről. Mindemellett intézhetik személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyeiket is.

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat vagy „kormányablakbusz” egy ügyintézésre felszerelt kisbusz, amely előre meghatározott időpontokban elérhető olyan településeken, ahol nem működik állandó jelleggel kormányablak.

A Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatokon az ügyfelek elintézhetik a kormányablakokban elérhető ügyköröket, benyújthatják kérelmeiket hatósági ügyekben, illetve tájékoztatást kaphatnak az eljárás menetéről. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is lehetőségük van.

Digitális konzultációt indít a helyi ifjúsági önkormányzat

Aki nem volt pénteken pizzázni, az is elmondhatja a véleményét! – digitális konzultációt indít a helyi ifjúsági önkormányzat, annak érdekében, hogy minél több fiatal véleményét gyúrhassák egybe.

Sikeresen lezajlott az április 29-én megtartott “Pizzázz a polgikkal” rendezvény, amelyet a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szervezett együttműködve a pécsváradi Fiatalok a részvételért Egyesülettel a #newpartychipants című program keretében.

A Bordányi Ifjúsági Információs Pontban zajló eseményen összesen 27 fő (4 döntéshozó és 23 fiatal) vett részt, akiktől számos témakörben sikerült hasznos véleményeket begyűjteni. A fiatalok örömmel osztották meg véleményüket a gyermek- és ifjúsági napról – ahová számos fellépőt is javasoltak -, de sok hasznos észrevételt tette például a faluban fejlesztendő dolgokról, beszélgettek arról, mitől is lenne jobb itt élni. Számos programötletet fogalmaztak meg akkor, amikor az egyik asztalnál azt a mondatot kellett befejezniük, hogy minek a hatására mozdulnának ki otthonról (a számítógép vagy a tévé elől) sokkal többször. Arra a kérdésre, hogy szerintük miért is jó a bordányi fiataloknak olyan válaszok érkeztek például, hogy itt befogadó a község, vagy éppen fejlett a település. Szerintük azért rossz, mert például nincs elég okos kuka a településen, hiányolnak egy palánkos műfüves focipályát, de volt olyan is aki az ivókutak mennyiségét kevesellte.

A Bordányi Ifjúsági Információs Pontba pedig akkor járnának többen, ha lenne például FIFA 22 játék, vagy Just Dance versenyeket rendeznének.

Jó hír, hogy azok a fiatalok, akik nem tudtak részt venni az eseményen, az interneten még hozzá szólhatnak, véleményezhetik az anyagot.  Erre a google felületét lehet használni. 

Traktort és pótkocsit is vásárolhat a Településüzemeltetési Központ egy sikeres pályázatnak köszönhetően

A Magyar Falu Programnak köszönhetően fejleszthetjük a Településüzemeltetési Centrum eszközállományát. A program „Kommunális eszköz beszerzése” című felhívására elkészített pályázat támogatást nyert, így egy kistraktor, pótkocsi és tolólap, továbbá egy magassági ágvágó beszerzése valósulhat meg. A beszerzendő eszközöket jól tudjuk használni az intézményeinkhez kapcsolódó közterület karbantartások, a temető fenntartás továbbá a buszvárók, pihenő területek, kondiparkok környezeti állapotának rendezése során is. Az  traktor kiemelt szerepet kap a közterületeken, utak, járdák mellett elhelyezett hulladékgyűjtőkben keletkező települési hulladék elszállításában, és a kerékpárút hálózatunk tisztán tartásában.

Az árajánlat kérő leveleket a napokban postázták ki számos céghez, akik közül a legkedvezőbb ajánlatot adó, beszállítót majd a képviselő-testület választja ki soron következő, csütörtöki ülésén.

A helyi fiatalok pizzázás mellett mondták el véleményüket több témában

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIFÖ) együttműködve a pécsváradi Fiatalok a részvételért Egyesülettel a #newpartychipants című program keretében szervezte meg “Pizzázz a polgikkal” eseményét. Az Európai Unió Erasmus+ Programja által támogatott projekt keretében öt település gyermek- és ifjúsági önkormányzatai működnek együtt, és szerveznek külön-külön a településeiken ifjúsági programokat, majd együtt Levél községben egy országos találkozót az idén júniusban.

Bordányban a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban (biip) öt témában kérték ki a fiatalok véleményét a GYIFÖ-sök, majd az itt beérkezett vélemények alapján alakítják tovább programjaikat, működtetik az ifjúsági közösségi teret.

Tanács Gábor Bordány polgármestere elmondta, hogy nagyon örül a fiatalok aktivitásának, és a beérkezett véleményeknek és ötleteknek, hiszen a települési önkormányzat is ezen vélemények figyelembevételével tudja még jobban működtetni a település fiatalok által is használt tereit, és a most megfogalmazottak, valamint a korábbi ifjúságkutatás eredményeit felhasználva tudják majd meghatározni a következő évek ifjúságpolitikáját. 

Az egyik asztalnál a téma a Gyermek- és Ifjúsági Nap (GYIN) volt. A fiatalok arról ötleteltek, milyen is lenne egy ideális program. Az ifjúsági önkormányzat a délután során megfogalmazott igényeket igyekszik beépíteni az idei GYIN programtervébe annak érdekében, hogy minél több helyi fiatal érezze jól magát a nekik szerveződő eseményen. 

Vida Patrícia ifjúsági polgármester a biip közösség oldalán mindenkinek megköszönte a részvételt, sikeresnek nyilvánítva az eseményt. Az ifjúsági vezető elmondta, hogy az ifjúsági testület az elhangzottakat a következő ülésén összegzi majd. 

A GYIFÖ ezen a rendezvényen mutatta be és kóstoltatta meg a fiatalokkal az ifjúsági képviselők kedvenc pizzáját, amely mától az Enni-Kék pizzéria & cukrászda étlapjára is felkerült, így bárki megkóstolhatja.

(Fotó: Noha a pizza elfogyott a tányérokról, a fiatalok tovább beszélgettek a biipben)

Bérlakás felújításra nyertünk támogatást, új nyílászárókat és falszigetelést kap a Park téri kétlakásos épület

A Magyar Falu Programból nyert támogatást településünk a Park téri, jelenleg bérlakásként használt épület felújítására. A kicsivel több, mint húsz millió forintból az 1976-ban épült kétszintes épület homlokzati hőszigetelést és nemesvakolatot, illetve gyöngykavicsos lábazati vakolatot kap. Megújulnak a régi fa nyílászárók, az új ablakokra redőnyök és szúnyoghálók kerülnek majd.

A fejlesztés részeként a régi alumínium elektromos vezetékek továbbá a csatlakozó dugaljak és kapcsolók is kicserélésre kerülnek. Jó hír, hogy a felújítási munkálatok zárásaként a teljes épületbelső festése is megvalósul majd.

Felkerültek a napelemek is, jelenleg festenek a szálláshelyen

Örömmel számoltunk be korábban, hogy megkezdődött a Bordány Hostel fejlesztése. LEADER pályázatnak köszönhetően újulhat meg az ifjúsági közösségi szálláshely, ahol a napokban már  napelemek is felkerültek a tetőre, és jelenleg a festők serénykednek az épület hétszobás tetőterében. A korábbi szobaszínek megváltoznak, és így a színekről elnevezett szobák nevei is kicserélődnek majd. Hogy melyik szobának mi lesz a neve, erről később ad tájékoztatást a működtető alapítvány. Az arculatváltást követően a logó színe pink lett a korábbi zöld szín helyett, míg a szobákban ezentúl a szürke lesz az uralkodó szín, a kiegészítők pedig fehér és fekete színűek lesznek. 

A fejlesztés velejárója az elektromos csatlakozás bővítése is, amely ugyancsak most kezdődött meg, a bekötővezeték cseréjét követően az épületben működő étterem és szálláshely külön-külön mérőórát kap.

Az Alternatíva Egyesület és a Kusza közösen Klubvadászott

Április 22-24. között került megrendezésre a szegedi Alternatíva Egyesület Klubvadászok 2 elnevezésű programjának következő eseménye, amelynek keretében egy háromnapos hálózatépítő esemény zajlott, ami a Csongrád-Csanád megyei ifjúsági munka hálózatát kívánta erősíteni. A programon főleg fiatalok és az őket segítő munkatársak vettek részt. A Klubvadászok projektben együttműködő partnerként a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesület (KUSZA) is részt vesz.

Az események bázisául Bordány, a BordányHostel valamint a Bordányi Ifjúsági Információs Pont szolgáltak, itt zajlottak a hálózatépítő, közösségfejlesztő programok is. Szombaton a fiatalok egy tanulmányút keretében a Szifon – Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér  valamint a SZÍNtér Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér vendégei voltak, ahol az ifjúsági közösségi terek működéséről, ifjúságot érintő tapasztalatokról és jó gyakorlatokról beszélgettek egymással a fiatalok és az őket segítő szakemberek.

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai is részt vettek a három napos hálózatépítésen, a szakmai úton Vida Patrícia ifjúsági polgármester és Gábor Zalán ifjúsági képviselő képviselték településünket.

A Klubvadászokról most is, mint korábban egy összefoglaló kisfilm is készül, amelyből megismerhetjük majd hol mit is láttak a fiatalok. Ez a film nagy segítséget nyújthat majd minden hazai közösségi térnek, akik közösségi tereket szeretnének létrehozni, vagy működtetni.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support