2019-ben is folytatódik a Járdaépítési Program Bordányban

Július 11-én döntött a képviselő-testület a Közösségi Járdaépítési Program folytatásáról, egyúttal a 2019. évi keret és pályázat meghirdetéséről. Bordány Nagyközség Önkormányzata 2016. őszén hirdette meg először ezt a közösségi projektet, hiszen a település vezetése együttműködve a lakossággal évek óta kiemelt figyelmet fordít a megfelelő, rendezett településkép fenntartására, fejlesztésére. A rendezett ingatlanok, tiszta közterületek hosszú évek óta fontos ismérvei nagyközségünknek. Számos közösségi és lakossági program szolgálja ezek megvalósulását, így például a 2012-ben életre hívott fásítási program is, melynek eredményeként ez idáig közel kettőezer-kétszáz fa kiültetésére, telepítésére került sor. A fák ültetése az mellett, hogy javítja a településképet fontos szerepet játszik a por- és zajcsökkentésben is. Az aktuális kezdeményezés a belterületi ingatlanok előtti járdaépítéseket szeretné ösztönözni oly módon, hogy az önkormányzat a kivitelezéshez szükséges sódert és cementet biztosítja a kivitelezéshez, a lakosság pedig munkájával járul hozzá a fejlesztéshez. A program az mellett, hogy járdák épülnek, fontos közösségi szereppel is bír, hiszen a szomszédok, kisebb lakóközösségek összefogásával megvalósuló fejlesztés során tovább erősödhet a bordányi lakosság közösségi szemlélete is.

Az önkormányzat az elmúlt időszakhoz hasonlóan ismét 1 millió forintot különített el a programra, az idei évre elkülönített keretre már be is lehet nyújtani a pályázatokat, kérelmeket. A támogatás a járda megépítéséhez szükséges építőanyag biztosításával történik. 1 m2 járda építéséhez 25 kg cementet és 0,15 m3 sódert biztosít az önkormányzat. A járdát Bordány Nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlannal határos közterületen kell megépíteni. A járdát minimum 1,2 m szélességű, „babakocsi barát” járdaként kell megépíteni – szélesebb járda építhető, de az feletti járdarészhez térítés nem adható -, beton járda esetén legalább 8 cm beton, 10 cm homokos kavicságy szerkezeti kialakítással. A benyújtott kérelmeknél egyrészt előnyt jelent, ha az újonnan építendő járda építése a lakók, szomszédok együttműködése kapcsán minél nagyobb összefüggő területen valósul meg.  Az év végére, a program eredményeként közel egy kilométer hosszú új járda készülhet el a településen.

A részletes felhívás már elérhető a www.bordany.com weboldalon, a pályázatok benyújtási határideje 2019. augusztus 10. (szombat). A beérkezett kérelmekről ezt követően dönt a testület, a járdát az időjárási körülményeket figyelembe vétele mellett 2019. október 15. kell majd elkészíteni.

A helyi ifjúsági központban „kuckolódtak” a gyerekek

A Bordányi Ifjúsági Információs Pontban július 15-19. között tartotta a Faluház és a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a Kuckoló táborát. A gyerekek a biip-ben található játékok és rendszerek összességét kipróbálhatták a héten, a számítógépes játékok közül a legnépszerűbbek a Minecraft és a World of Tanks volt. Az egyik délelőtt Activity társasjátékozhattak és megismerhettek egy kártyajátékot, a Kent-kupét. A hét folyamán pedig együttesen kiraktak egy 500 db-os puzzlet. A PS3 konzoljátékok közül tartottunk egy Fifa18-as bajnokságot és egy Just Dance táncversenyt. Emellett volt Jenga verseny és szabadtéri versenyek is, ahol szintén pontokat gyűjthettek. A hét utolsó napján ezeket a pontokat összeszámolták, és a győzteseket jutalmazták. Minden nap az ebéd után egy mesét választhattak a DVD gyűjteményből, így a babzsákfotelekben kényelmesen nézhették a mesefilmeket. Az uzsonna mellett görögdinnyét, aprósüteményt és fagylaltot is fogyaszthattak.

Táborvezetők:Vida Patrícia és Barta Dániel

Szúnyogirtás huszonharmadikán, napnyugta után

A földön és a levegőből országszerte folyamatosan permetezik a szúnyogokat. Az utóbbi hetek esőzései, majd a hirtelen jött forróság miatt szinte mindenhol rengeteg a vérszívó rovar.

„A kormány pluszforrásokat biztosít a Belügyminisztérium rendelkezésére annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítésre rendelkezésre álló források semmilyen tekintetben ne képezzék akadályát a hatékony szúnyogirtásnak” – közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bordányban az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül kerül sor szúnyogirtásra. Az Önkormányzat kezdeményezésére a földi kémiai védekezés 2019. július 23-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Tartaléknapoknak július 24-ét, vagy 25-ét jelölte ki a munkát végző PMG Szúnyogkontroll Konzorcium. A szúnyoggyérítésről részletesen itt olvashat.

“Bordányban tizennégyen foglalkoznak méhekkel. A mai napon várhatóan minden bordányi méhész értesítése megtörténik, így semmi akadálya nem lesz a munkálatok elvégzésének” – mondta el Tanács Gábor polgármester.

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. A szakemberek szerint a probléma az, hogy Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton.

Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, ebből fakadóan a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Az irtást irányító katasztrófavédelem megerősítette, előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható vele a vérszívók permetezése.

Magyarországon továbbra sincs ok aggodalomra, jelenleg mintegy ötvenféle szúnyog van, amelyek közül 3-4 az úgynevezett csípőszúnyog. Ezek egyike az ázsiai tigrisszúnyog, amely a legtöbb kórokozót terjeszti. Az M1 Híradónak nyilatkozó infektológus szerint Magyarországon továbbra sincs ok az aggodalomra.

Szlávik János elmondta: nagyon ritkák azok a betegségek, amelyeket szúnyogok visznek át, a betegek 99 százaléka pedig magától meggyógyul. A csípések ellen azonban mindenképpen érdemes védekezni.

Hasznos lehet a ház körüli állóvizeket is minimálisra csökkenteni, például ki kell önteni az esővizes hordót vagy kitisztítani az ereszcsatornát, hogy újabb lárvák már ne kelhessenek ki – közölte az M1 Híradója.

Az önkormányzat közel négyszáz köbméter fát igényelt a szociálisan rászorulók részére

Településünk képviselő-testülete július 11-én reggel fél nyolckor tartott rendkívüli ülést a Községházán. Az ülést azért hívta össze Tanács Gábor polgármester, mert több pályázat benyújtása miatt azonnal dönteniük kellett képviselőinknek.

Első napirendként arról született döntés, hogy az önkormányzat az „Ős- Bordány” régészeti park megvalósítása érdekében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati kiírására ismételten pályázatot kíván benyújtani Mint ismeretes, a képviselő-testület még a június 11-én megtartott rendkívüli ülésén döntött arról, hogy a park megépítésére kiírt korábbi közbeszerzést eredménytelennek nyilvánítja, mivel az önkormányzat pótfedezetet sem saját, sem egyéb forrásból nem tud biztosítani, a rendelkezésre álló fedezet összegét nem áll módjában megemelni és így a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel. Az új pályázat már az emelt összegű igényt tartalmazza majd, amennyiben ismét támogatás kap az elképzelés reményeink szerint önkormányzati önerő nélkül valósulhat meg a beruházás. 

A második napirendben a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázat benyújtását kezdeményezte a testület. Úgy döntöttek, hogy a maximálisan igényelhető 393 m3 lágy lombos fajtájú tűzifára nyújt be igényt az önkormányzat, biztosítva  a kötelező önerőt. Sikeres pályázat esetén az önkormányzat a rászorulóktól sem az önrész, sem az igen magas szállítási költség ellenére sem fog ellenszolgáltatást kérni.

A harmadik napirendi pontban döntés született arról, hogy egy az önkormányzat és az NKM Mobilitás Kft. közötti megállapodás keretében az elektromos üzemű autók töltésére alkalmas váltóáramú, álló kivitelű töltő oszlopot létesítenek a Faluház parkolójában. A testületi ülésen elhangzott, hogy a Bordányban létesítendő töltőállomást a finn Ensto gyártja majd. A cégről tudni kell, hogy az egyik legmegbízhatóbb termékcsalád fejlesztője és gyártója, sok éves tapasztalattal, a világ vezető e-mobilitás szolgáltatói által használt és támogatott és ajánlott berendezésekkel, a fejlett skandináv piacon piacvezető mintegy 30%-os részesedéssel. A töltő a prémium kategóriát képviseli a váltóáramú töltőoszlopok között esztétikus, letisztult megjelenésével és magas műszaki színvonalával. A beruházás az ősz elején valósulhat meg.

A képviselő-testület tárgyalta a Vadgesztenye Étterem bérlőjének kérelmét, amelyben Nagyapáti Károlyné a konyha felújítását kezdeményezte. A testület úgy döntött, hogy a felújítás költségét a bérleti díj terhére számolja majd el a vállalkozóval. A munkálatoknak július 15. és 21. között kell megvalósulniuk.

Az energiahatékonyság növelése volt a célja az utolsó napirendi pontban tárgyaltaknak. A testület felhatalmazta a polgármestert a Park tér 4. szám alatti önkormányzati bérlakások napelem rendszerrel való ellátásának megoldására. Az árajánlatok beérkezését követően a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó cég azonnal megkezdheti a kivitelezést annak érdekében, hogy kihasználva a magas napsütéses órák számát minél több áramot tudjanak termelni az új napelemek, csökkentve ezzel a magas áramköltséget.

A le nem nyugvó Nap világában jártak a fiatalok

Régi kapcsolat szövi össze a Kulturális és Szabadidős Egyesületet, a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot, valamint a Lapuai Ifjúsági Ház és a Lapuai Ifjúsági Önkormányzatot. A bordányiak és a lupaiak jó kapcsolatokat ápolnak a spanyolországi Caravaca de la Cruz ifjúsági szervezetével is. A három ország fiataljai Finnországban találkoztak egy ifjúsági csereprogramon július 4. és 11. között.


A MEDYO elnevezésű programnak Lapua központjától körülbelül négy kilométerre, Simpsiö-hegységben lévő ifjúsági centruma adott helyet. A média iránt érdeklődő résztvevők a különböző országokban élő fiatalok életét hasonlították össze elsősorban a média különböző területeinek felhasználásával, legyen szó akár a közösségi médiáról, egy helyi újságról vagy rádióról. Bordányból hat, 15-19 év közötti fiatal és egy kísérő vett részt.

Ezzel az úttal gyakorolhatták angol nyelvtudásukat, megismerkedhettek más kultúrák szokásaival, népi játékaival, táncaival, illetve ízelítőt kaphattak abból is, hogy hogyan figyeljenek oda és tartsák rendben környezetüket, lássák el napi teendőiket.


A kamaszok elmondták, hogy a legjobban a finn szauna és a hideg tóban való úszkálás kombinációját élvezték. A legérdekesebb az volt számukra, hogy a Nap az év ezen időszakában nem megy le, így sokszor még az éjszaka közepén is csodálták a gyönyörű tájat az egyik közeli kilátóból.

A legviccesebbnek a Seinäjoki város-látogatás során készített 13 szelfizős képet tartották. A kiutazók ezek mellett még lehetőséget kaptak, hogy egy szakember segítségével megtanulják a filmkészítés alapjait, illetve csoportokba bontva még el is készítettek egyet-egyet, amely megtekinthető a fiatalok által készített összefoglaló videóban is.


Gyuris János, a csoport kísérője elmondta, hogy személy szerint ő legjobban a faházak és a táj szépségét élvezte. Megtudtuk tőle azt is, hogy ott nem szokás kerítést felhúzni a házaik köré. Ezzel kapcsolatban egy történetet is elmesélt nekünk: „-Egy nagyon öregnek tűnő faházat szerettem volna közelebbről szemügyre venni, ezért egész az épület udvaráig bemerészkedtem, ahol egy női hang szólt hozzám. Nagyon megijedtem, ugyanis nem vettem észre, hogy a tulajdonos egy közeli fa ágára kifüggesztett napozó-ágyáról figyelt engem. Ahelyett hogy dühös lett volna amiatt, hogy a hátsó udvarára merészkedtem, még egy legendát is elmesélt a 200 éves házról, amit ő is a szüleitől hallott.”

Kérdésünkre, hogy volt-e ott valami szokás, találmány, amit szívesen látna idehaza is a következőt felelte: „- Ami számomra legjobban tetszett és ott láttam életemben először, az a nagyobb üzletekben elhelyezett műanyag palack visszaváltó volt, amelyet jómagam is kipróbáltam. Az ifjúsági szálláson találtam kettő félliteres üdítős flakont és az utolsó reggelen visszavittem a közeli nagy hipermarketbe, ahol az automata 40 centet, azaz körülbelül 130 forintot adott érte, amit utána szabadon levásárolhattam. Ezt a környezet-barát megoldást nagyon szívesen látnám idehaza is.”


A Finnországba kijutó csapat egy összefoglaló kisfilmet is készített, amelyet először a július 16-án megrendezett finn ételkóstolóval egybekötött élménybeszámolón mutattak be az érdeklődőknek, ahova mindenkit szívesen láttak, aki kíváncsi volt kalandjaikra, sztorijaikra. A megjelentek között volt Arany János a Délmagyarország lapjának riportere is, aki nagy érdeklődéssel figyelte végig az eseményt. Akik nem tudtak részt venni az eseményen, azok se csüggedjenek, hisz az összefoglaló és az út során készített fotók megtekinthetőek a Bordányi Ifjúsági Információs Pont Facebook oldalán. A link megnyitásához kattintson ide!

Mobilos alkalmazás csapdájába estek a médiatábor résztvevői

A nyári táborok közül elsőként került megrendezésre a médiatábor, amely iránt évről-évre egyre több fiatal érdeklődik. Idén immár háromszor annyian vettek részt rajta, mint három évvel ezelőtt. A tábor idei témája a lovagi kor volt.


A résztvevők megismerkedhettek a kiadványszerkesztés, fotózás, videózás, filmkészítés, színészkedés kulisszatitkaival is. Ha akadt olyan, aki nem érdeklődött az aktuális téma iránt, az a légkondicionált fiataloknak kiválóan felszerelt biipben lazulhatott.
A táborozók minden tagja hazavihetett egy általuk készített sajtóigazolványt is, amely 2020 nyaráig érvényes.


Az idei évben egy fordulatokban gazdag fantasztikus elemekben bővelkedő rövidfilmet készített el a lelkes csapat. A forgatókönyv-írástól az összes munkafolyamatban részt vehettek a táborlakók. Az alkotás az E-Lovagok címet kapta, amelynek izgalmas cselekménysorozata magával ragadja a nézőket. Az alkotók településünkön kívül a bikali élménybirtokot választották forgatásuk helyszínéül.

A történet egy játszótéren kezdődik, ahol egy fiú az éppen frissen letöltött lovagkori telefonos appját indítja el.

Ekkor azonban váratlanul a játszótéren játszó összes fiatalt beszippantja magába az alkalmazás, amelyből talán sose kerülnek ki.

Ha még nem látta és érdekli mi lesz a történet vége, akkor látogasson el a Bordány – a Homokhátság szíve facebook oldalára vagy településünk hivatalos youtube csatornájára. A film után még egy vicces összeállítást is bevágtak az alkotók, amelyet érdemes kivárni, ugyanis tele van humorosabbnál humorosabb jelenetekkel.

A filmet ide kattintva tekintheti meg!

Kalóz(ka)LAND Nyári Napközis és Faluvédő Tábor

A Nyári Napközis és Faluvédő Tábor immáron 20. alkalommal került megrendezésre a Faluházban, melynek témája idén a kalózok köré épült. Az első napon a 42 résztvevő csapatokat alkotott és elkészítették a névkártyákat, majd csapatnevet találtak ki. Minden reggel egy ébresztő tornával indult, hogy mindenki energiával telve induljon a napnak. Ezt követően kint a szabadban számos játék várta a táborlakókat, legjobban a számháborút és a vízibomba csatát élvezték. Ebéd után, mint minden nap megnézhettek egy-egy animációs filmet, majd különböző közös játékkal pl.: foci, kosárlabda, fogócska zárták a napokat.


A keddi napot kipihenten, újult erővel kezdték a gyerekek. Érkezés után a táborlakók buszra szálltak, ami meg sem állt Bajáig. Baján egy egyórás dunai hajóút várta a táborozó kis kalózokat. A hajókázás után a Pandúr-falu Ökoparkot és kilátót látogatták meg, ahol elfogyasztották az ebédet, majd felfedezték a park minden zugát. Dél-után fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva ültek fel a buszra.


A szerdai napon a reggeli torna után traktorral látogattak ki a Hermina tanyára. Ezúton is köszönjük Lovai Misi bácsinak és csapatának a segítséget! A tanyán sorversenyen vehettek részt, amelyet nagyon élveztek mind a gyerekek, mind a segítők, sokat nevettünk a mókás ügyességi feladatokon. A feladatok listáján szerepelt sükettelefon, harisnya kugli, labdadobálás, pallón átkelés is. A győztes csapat jutalma 1-1 csoki volt. A délután folyamán különböző környezettudatos játékot játszottak a táborozók. Többek között műanyag palackokból kellett valamilyen, a kalózkodáshoz kapcsolódó eszközt készíteni. Készült hajó, távcső, kincsesláda és tutaj is.


A csütörtöki nap biciklitúrával kezdődött. Mindenki a saját biciklijével indult el az üllési tóhoz, ahol az egész délelőttöt eltöltötték. A tó partján labdáztak, játszottak és számháborúztak. Nagyon jól bírták a gyerekek az utat, de a szervezők fel voltak készülve minden eshetőségre. Külön autóval is jöttek segítők, ha bármi gond adód-na, rögtön tudjanak segíteni. Délután pihenésképp már a Faluházban megnéztek egy mesét, majd kincsesládát és szemfedőt készítettek a kalózok. A láda elkészítése után kincskeresés vette kezdetét, ami után mindenki meg is tölthette a saját ládáját mindenféle kinccsel.


Péntekre vizes napot terveztek a táborozóknak a szervezők. Reggel ismét tornával indították a napot, ekkor már a szervezők vízibomba gyártásba kezdtek így a gyermekek hatalmas csatát vívtak. Ebéd után mesenézés volt a program. A pihenés után a táborvezetők és a táborozók közösen fociztak, kosaraztak, labdáztak.

Ez után mindenki hazament felfrissülni, majd 19 órakor volt gyülekező, ekkor a szülők elkezdték felállítani a sátrakat az alváshoz. Ezt követően közösen megnézték a táborvideót, majd a szervezők vendégül látták a szülőket is, a menü pizza volt, amely kicsiknek és nagyoknak is nagyon ízlett. Amikor a szülők hazamentek, a gyerekeknek lehetőségük volt részt venni egy éjszakai szellemtúrán, ahová megint csak a Hermina tanyához mentek a bátor jelentkezők. Mindenki jól érezte magát, reméljük jövőre megint találkozunk!

Több, mint egy kilométer belterületi út alapja készül el

Bordány Nagyközség Önkormányzata a tavalyi év végén kezdte meg a még burkolatlan belterületi utcák portalanításával összefüggő munkálatokat. Bordányban tizennégy utca – összesen közel két és fél kilométeres útszakasz – vár még szilárd burkolatra.   Tavaly decemberben a Bartók Béla utca, Benke Gedeon utca, Hunyadi János tér, Liszt Ferenc utca és Móra Ferenc utca földes úttal rendelkező szakaszán végeztek felújítási munkákat. Folytatva a tavaly megkezdett munkát most újabb utcákban kezdődött meg az utak karbantartása a településen. A képviselő-testület döntése értelmében ezúttal a Juhász Gyula, Építő, Toldy, Széchenyi, Petőfi utca, illetve a Deák téren készülnek el augusztus 31-ig az ideiglenes útalapok. Összesen közel 1200 méternyi út rendbetétele valósulhat meg, segítve a közlekedést. A beruházással párhuzamosan megindult a külterületi utak javítása is. A kitermelt földet a dűlőutak feltöltésére használják fel. Jelenleg a Mező dűlőben folynak a munkálatok, amelyet nagyban megnehezít a százaság, szinte lehetetlen tömöríteni a kiszállított homokot, jól jönne rá egy kis eső. A beruházást az önkormányzat saját erőből valósítja meg, az utak szilárd burkolattal való ellátásához településünk a Magyar Falu programból vár segítséget.

(Fotó: Délmagyarország, Frank Yvette

Képviselőink kezdeményezik, hogy Bordányban is legyen falusi CSOK

Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő- testülete június 27-én, csütörtökön tartotta soron következő testületi ülését. A délután öt órakor kezdődő tanácskozásra az Apraja falva Óvoda és Bölcsődében került sor.

A képviselők a meghívó szerint nyolc napirendet tárgyaltak. Elsőként a két képviselő testületi ülés közötti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről hallgatták meg a polgármester beszámolóját. Tanács Gábor szóbeli kiegészítőjében tájékoztatja a testület tagjait arról, hogy vételi ajánlatot küldött a 3A Takarékszövetkezetnek a szövetkezet bordányi fiók épületének megvásárlására. Tájékoztatójában elmondta, hogy a Szegedi Kistérség orvosi ügyelettel kapcsolatosan kereste meg az önkormányzatot, amelynek lényege, hogy az ügyeleti rendszer működéséhez a továbbiakban hozzájárulást kérnek. Ez éves szinten körülbelül egy millió forint költséget jelent majd a településnek, szükséges a korábbi együttműködési megállapodás módosítása. 

A következő napirendben az új Településfejlesztési Koncepció és Településrendezési eszközök elfogadására került sor, amely az összes véleményezést követően szavazott meg a testület, és a kihirdetést követő harmincadik naptól válik majd hatályossá. Várkonyi Gábor településmérnök a szavazás előtt elmondta, hogy az új Településfejlesztési Koncepció és Településrendezési Eszközök, azaz a Településszerkezeti terv valamint a Helyi Építési Szabályzat tervezési és véleményezési eljárása lezárult. Az állami főépítész végső véleménye alapján, az abban foglalt korrekciók megtörténtek, amelyet részletesen ismertet is.. 

A képviselők a következő napirendben módosították az idei önkormányzati költségvetési rendeletet, amelyre a különböző ágazati pótlék változások, támogatások változásai miatt volt szükség. A módosítás miatt közel tizenhárom millió forinttal emelkedett a település éves költségvetésének bevételi és kiadási oldala is. 

A következő két napirend az Apraja falva Óvodáról és Bölcsődéről szólt. A negyedik napirendi pontban az intézmény vezetője számolt be a 2018/2019 évi nevelési évről, az ötödik napirendi pontban pedig a következő nevelési év munkatervének jóváhagyásáról döntött a testület. A gyermeklétszám csökkenése miatt a fegyelmezett költségvetés miatt csak öt csoport indításához járult hozzá a képviselő-testület, de amennyiben növekszik az óvodai beiratkozók száma, lehetőség nyílik majd a hatodik csoport beindítására is. A mini csoportban 25 fős, a kiscsoportban 26 fős csoportlétszámmal, a középső csoportban 25 fős csoportlétszámmal, a két nagycsoportban 25-25 fős csoportlétszámmal történő működtetést engedélyezték, valamint hozzájárultak az év közbeni további felvételhez a törvényi maximum eléréséig.

A hatodik napirendi pontban a faluházvezető számolt be az idei Bordányi Falunapok rendezvényéről, míg a hetedik napirendi pontban Bordány Nagyközség Települési Értéktár Bizottságának tevékenységéről szóló összefoglalót tárgyalhatták. A bizottság legutóbbi ülésén a Bordányi Falunapokat, mint helyi értéket vette nyilvántartásba.

Az egyebek napirendi pontban döntés született a Bordány Sportkör sportfejlesztési program megvalósításához, eszközbeszerzéshez szükséges önrész biztosításáról.

A képviselők ugyancsak döntöttek egy felterjesztés benyújtásáról. A testülete kezdeményezte, hogy Bordány nagyközség kerüljön felvételre az un. Falusi CSOK programba. A döntés előzménye, hogy mint arról korábban is beszámoltunk, a település kimaradt a Falusi CSOK program támogatott települései közül annak ellenére, hogy Bordány jelentős külterülettel rendelkezik, közel négyszáz tanya található a falu négy dűlőjében. Sajnos a tanyák állapota több esetben nem felel meg az alapvető lakhatási feltételeknek, mindenképpen támogatni kellene ezen tanyák megvásárlásának, és felújításának lehetőségét. A képviselők úgy gondolják, hogy a Kormány elképzelése jó, azonban a Falusi CSOK programot függetlenül a statisztikai adatoktól ki kellene terjeszteni a magyar vidék legmeghatározóbb területére a tanyavilágra, segítve a tanyasi életforma megmaradását, megújulását.  A felterjesztést Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, és Gyopáros Alpárnak, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosának is megküldi majd településünk polgármestere.

(Fotó: vasarhely24.com)

Megújult a bordányi templom sisakja

Az idén száztizedik születésnapját ünneplő Szent István király plébánia templomunk sok szép esemény tanúja volt az elmúlt évtizedekben. A templomok küldetése az oda betérők lelki gazdagítása, de szépségével a nem hívők számára is élményt,  e világon túli üzenetet hordoz. Nemcsak belsejével, hanem külső megjelenésével is jel egy faluban. Jel, mely mutatja egy település igényességét, lelki gazdagságát és Istenbe vetett hitét. A település fejlődését figyelve pedig nem lehet szó nélkül hagyni azokat a kiemelkedő szépségű helyeket, melyeknek szépítése gondozása a falu igényességét jelzi.Az idei esztendőben az egyházközség szerette volna a templom tornyát felújítani. Elsősorban az állagmegóvás miatt, de esztétikailag is szükséges volt a toronysisak átfestése és a további rozsdásodás elleni megóvása. Janes Zoltán atya az önkormányzat segítségét is kérte a felújításhoz. A bordányi képviselő-testület 1 270 ezer forinttal járult hozzá a munkálatok elvégzéséhez, illetve vállalták a korábbi díszkivilágítás cseréjét is, amelyre legkésőbb a Szt. István napi búcsúig sor is kerül majd. A fennmaradó összeget a bordányi hívek adták össze. Reményeink szerint a két rétegben felhordott réz alapú festék sok sok évig lesz egyrészt dísze, másrészt védelmezője a toronysisaknak.

A templom alapkövét 1907. áprilisában tették le, majd 1909. augusztus 20-án szentelték fel a torony gömbjét és keresztjét. A templom felszentelésére 1910. április 24-én Szt. György napján kerülhetett csak sor, miután az Építő Bizottság  2 800 korona alapítványt biztosított. “Ettől fogva a községi Elöljáróság a „Dudáskápolna” elnevezést megszüntette és „Kistemplomtanya Központ” lett az új település neve. Ugyanazon évben, 1910. május havában helyi lelkészség (expositum) is létesült Kistemplomtanyán.”

1962-63-ban javították először a tornyot, 1975-ben villamosították a harangokat. 1977-ben ismét javítási és mázolási munkán esett át a toronysisak. 1987-ben új, vörösréz lemezből készült kereszt és gömb került a toronyra, melynek formája és mérete teljesen megegyezett az előzővel.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support