Hagyományőrző mesterségek és modern technikák tanfolyam indul a Faluházban

A tanfolyam keretein belül a résztvevők egy „kihalófélben” lévő szakma alapjait sajátíthatják el. A fast fashion korában gyakran lecserélődő ruhatár a jellemző. Egy szezon alatt az olcsó dömping ruhák választékából vagy a secondhand boltok zsúfolásig tömött, ömlesztett, alacsony minőségben kivitelezett, minőségen aluli alapanyagokból készült ruhadarabokból állnak. A rohanó világunkban egyszerűbb és gyorsabb elmenni és megvenni egy kész ruhát, mint megvarrni. Feledésbe merült ez a szakma, illetve, hogy egy nő otthon kisebb javításokat el tudjon végezni. A tanfolyam során fontos szempont az újrahasznosítás. Nem kell azonnal megválni egy ruhadarabtól, mert egy pici lyuk lett rajta, vagy tönkrement a cipzár, leesett egy gomb. Tudatosabb gondolkodásra, környezetkímélő megoldásokra, alkotásra ösztönzés a fő irány.
Olyan problémákra kapnak a résztvevők segítséget, iránymutatást, amely egy háztartásban előfordulnak és a könnyen megoldható. A tanfolyam során a résztvevők megismerkednek a különféle varrógép típusokkal, a gép kezelésével, a varráshoz szükséges eszközökkel.
A havonta egyszer megvalósuló foglalkozásokat Kálmán Kamilla mester női szabó vezeti. Az első foglalkozás február 1-én szombaton lesz 14 órától a Faluházban. Jelentkezni személyesen a Faluház információs pultjánál illetve telefonon a +3662/588-516 vagy a +3630/965-0771-es telefonszámon lehet.

Tánc a négyzeten – néptánc tanfolyam indul Bordányban

2020 januárjában néptánc oktatás indul a Faluházban a tervek szerint több korosztály számára. A táncokat Zádori Zsuzsanna az Üllési FONÓ Néptáncegyüttes tanára tanítja. A csoportok kialakításához előzetes jelentkezéssel szeretnénk felmérni a résztvevők számát.

Tervezett csoportok: alsó tagozatos gyerek csoport, felső tagozatos diák csoport, felnőtt csoport. Az órák hétköznap délután heti egy alkalommal kerülnek megtartásra a csoport igényeihez igazodva.

Jelentkezni személyesen a Faluház és Könyvtár ügyfélpultjánál, vagy a 30/965-0771-es telefonszámon lehet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A program az Új tanulási tartalmak és szolgáltatások Bordányban az egész életen át tartó tanulás jegyében című EFOP-3.7.3-16-2017-00336 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

Tanulj nálunk táncolni! – a Pálinkó Lujza Tánciskola tanfolyamot indít Bordányban

Kedves Bordányiak 6-106 éves korig!

Az önfejlesztés, mozgás, klubélet régi/új formáját szeretnénk kínálni a társastánc eszközével, mégha nem is táncoslábú valaki. A Faluház fog helyet adni mindazoknak, akik nyitottak a társasági élet, a mozgás, a mentális egészségmegőrzés, a tanulás e formája iránt. Társastánc tanfolyamokat, foglalkozásokat, workshopokat tervezünk indítani Lengyel Zoltán és Pálinkó Lujza tánc tanárok vezetésével, akik már bizonyították hozzáértésüket legutóbb például az Iskolabálon a nyolcadikosok nyitótáncával. Kísérje figyelemmel gondolatébresztő bekezdéseinket!

Tánc 1.

Társastánc? Mi is jusson eszedbe erről? Keringő, Tangó, Samba, Rocky, Salsa…. többféle tánc, sok-sok figurával….például… De még inkább gondolj arra, hogy megtanulsz együtt mozogni, együttműködni egy másik emberrel… Megtanulsz önmagadról, a figyelmedről, a kitartásodról érdekességeket, változik a szemléletmódod a mozgásról, a tanulásról, az együttműködésről stb.

Tánc 2.

A társastánc rendszerbe foglalt mozgás, amit összhangban tudsz csinálni egy másik emberrel, a zenét, és az ismeretanyagot használva ehhez. Tanulni mindenki képes, csak a tanulási sebesség, és minőség más. Nem a tehetség a legfontosabb összetevő, hanem a figyelem, szorgalom és kitartás.

Tánc 3.

Ha mozgás, akkor egészség! Legyen az bármilyen, amit szívesen, és rendszeresen végzel! Ha ez a tánc, akkor használod az izmaidat, a gondolkodásodat, a memóriádat, azaz az idegrendszeredet. Tehát test és tudat együtt alakul.

Tánc 4.

Aki kimozdul a Tv elől, a komfortzónájából, esélyt ad magának többnek lenni, barátokat szerezni, közösen szórakozni másokkal, felfedezni új témakört, új értékeket, fejleszteni kapcsolatrendszerét, kimozdulásának új értelmet adhat…

Tánc 5.

Aki rendszeresen táncot tanulni jár, a fentieket megtapasztalhatja. Sőt azt is, hogy mások irigylik, hogy sokaknak példát szolgáltat, hogy büszke lehet önmagára, sőt a környezete is rá, hogy nagyobb önbizalommal éli az életét, magabiztosabb…

Várunk mindenkit szeretettel! Jelentkezni személyesen a Faluház információs pultjánál illetve telefonon a 62/588-516 vagy a 30/965-0771-es telefonszámon lehet.

Luxemburg grófja – 2020-ban is folytatódnak a Bordányi Színházi Esték

Az elmúlt évek sikereire alapozva az idei télen is megszervezésre kerül a Bordányi Színházi Esték rendezvénysorozat, amely az eddigiekben teltházas előadásokat, rengeteg nevetést és vidám, önfeledt órákat hozott a programokon résztvevőknek. 2020. február 18-án kedden 18.00 órás kezdéssel folytatódik a 2019/2020-as évad. Ekkor a Pesti Művész Színház előadásában Lehár Ferenc – Békeffi István Luxemburg grófja című előadását láthatja majd a nagyérdemű a Faluházban. A két felvonásos nagyoperett rengeteg humorral és kacagással kecsegtet:

Sir Bazil idős herceg szerelmes a fiatal Didier Angelába, az ünnepelt énekesnőbe. Feleségül is venné, de a társadalmi törvényekre is tekintettel kell lennie – nem házasodhat rangján alul. Ezért arisztokratát keres, aki hajlandó Angélával rövid ideig tartó látszat házasságra lépni, hogy majdan előre megállapodott válásuk után Ő köthessen házasságot vele. E célra kiválóan alkalmas René, Luxemburg grófja, aki félmillióért vállalkozik arra, hogy Angelát látatlanban feleségül vegye. Basil feltétele, hogy René nem láthatja a menyasszonyt, ám az operett törvényei szerint a fiatalok egymásba szeretnek, ami aztán sok bonyodalommal jár.

Az előadás színvonaláról a kitűnő szereposztás gondoskodik, a főbb szerepekben Csengeri Attila/Egyházi Géza, Fogarassy Bernadett, Fragó András/Harsányi Gábor, Kalocsai Zsuzsa/Sáfár Anikó, Czető Roland, Török Anna/Köllő Babett, Bor Viktor, Gyurity István, Bodrogi Attila, Kelemen Ákos, Benedek Gyula, Egri László, Fritz Éva és Lengyel Eleonóra.

Belépők január 7-től kaphatók a Faluház ügyfélpultjánál 3000 Ft-os és 2500 Ft-os jegyárakon. Az érvényes BordányKártyával rendelkező lakosoknak további 10% kedvezmény jár, így ők a drágább tikettekhez 2700 Ft-os áron, míg az olcsóbb belépőkhöz 2250 Ft-os áron juthatnak hozzá. Egy kártyával egy előadásra maximum öt belépő vásárolható kedvezményesen! Nincs más hátra, mint értesíteni a családtagokat, rokonokat és ismerősöket és készülődni 2020. első színházi programjára.

Újévi koncerttel és közös koccintással indult 2020 Bordányban

Január 4-én, szombaton idén is fúvóskoncerttel köszöntötték az új évet Bordányban. Az eseményre Tanács Gábor polgármester a Bordányi Naplón és a település Facebook oldalán keresztül invitálta a bordányi családokat, civil szervezetek tagjait, képviselőket, intézményvezetőket, vállalkozókat és minden olyan támogatót, aki sokat tesz a település fejlődéséért, szívén viseli Bordány sorsát. Az újévi hangversenyt a hagyományoknak megfelelően a  Mórahalmi Fúvószenekar adta a Faluház nagytermében. A nagyterem teljesen megtelt, a hat órakor kezdődő koncertet a nagyzenekar kezdte. A szünetben Tanács Gábor polgármester egy pohár pezsgőre invitálta a jelenlévőket. A koccintás után kezdődött a koncert második része, amelyet az utánpótlás zenekar kezdett. Ezt követően ismét a nagy zenekaré lett a színpad. A 25 éves fennállását ünneplő Mórahalmi Fúvószenekar koncertjét idén is vastaps zárta. Repertoárjukban a klasszikusoktól kezdve az ismert filmzenékig számos zenemű elhangzott. Mórahalmon a fúvószenekari hagyományok nagyon régre nyúlnak vissza. Már a negyvenes években működött zenekar és attól kezdve kisebb kihagyásokkal folyamatosan van fúvószene a városban. A jelenleg működő Mórahalmi Fúvószenekar 1994 őszén alakult. Megalakulását elsősorban a város polgárai szorgalmazták. Az első évben még csak 9-10 fős csapatként zenéltek. A következő években aztán fokozatosan szaporodott a létszám, így ma már közel 40–45 tagot számlál a zenekar. Repertoárjuk a létszámtól és a technikai felkészültségtől függően alakult az évek folyamán. Az egyszerű, három, négyszólamú darabokat lassan felváltották az igényesebb, már szóló részeket is tartalmazó művek. Bordányban immár nyolcadik alkalommal léptek fel az újévi koncert keretében, de számos alkalommal élvezhették már műsorukat a bordányiak.

2020. január 18-ig akciós belépőket lehet vásárolni Rúzsa Magdi koncertjére

2020. január 18-ig akciós belépőket lehet vásárolni Rúzsa Magdi 2020. június 5-ei bordányi koncertjére a www.jegy.hu oldalon, ahol a kedvezmény érvényesítéséhez használd a „hello2020” kuponkódot! Két darab, egyenként 4.499 Ft-os belépőjegy vásárlása esetén a végösszegből újévi kedvezményként most 2.020 Ft-ot jóváírunk, így a két tikett csupán 6.978 Ft-ért lehet a tied!

JEGYÁRAK –>
Belépőjegy: 4.499 Ft
Gyerekjegy (4-14 éves kor között): 2.999 Ft

A program 0-3 év közötti kisgyermekek számára ingyenes, de kizárólag szülői kísérettel látogatható!

Meggyúlt a negyedik gyertya az adventi koszorún

December 22-én vasárnap Dr. Janes Zoltán plébános, Tanács Gábor polgármester, Jenei Györgyné a Karitász helyi vezetője és Lajkó Bálint ifjúsági polgármester közösen gyújtották meg a bordányi adventi koszorú negyedik gyertyáját. Az utolsó láng a szeretetet jelképezi, amely azt is jelzi, hogy elérkezett a karácsony: boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, a nekünk adott végtelen Szeretetet. Így már mind a négy gyertya közös fénye ragyogja be az ünnepvárás pillanatait, reményeink szerint minden bordányi családhoz beköszönt a szeretet és a béke.

A gyertyagyújtást követően vette kezdetét az idei utolsó jótékonysági karácsonyi vásár is, sokan költötték el megmaradt karácsonyi tallérjaikat, ezzel is támogatva az óvoda, az iskola, vagy valamelyik helyi közösség leendő programjait, munkáját. A vásári forgatagban a Sajtkukac duó szórakoztatta a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Ezúton kívánunk önkormányzatunk, valamint a helyi nyomtatott és digitális média összes közreműködője nevében mindenkinek nagyon Boldog Karácsonyt!

Köszönjük, hogy figyelemmel kísérték mind a bordany.com, mind a Bordány  a Homokhátság Szíve Facebook csoportunk írásait, tudósításait, végigböngészték fotóinkat, megnézték videó összeállításainkat!

Díjakkal ismerték el településünk munkáját

Bordány immár nyolcadik éve minden évben csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programjaihoz és szervez évről-évre különböző kerékpáros és autómentes programokat a településen. Ezt a szervezőmunkát ismerték el 2019. december 16-án az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap zárórendezvényén az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Az eseményen Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár adta át a legjobb szervező önkormányzatoknak szóló elismeréseket és a legszorgosabb helyi szervezőknek járó díjakat. Bordány Nagyközség Önkormányzat példaértékű hozzájárulását oklevéllel ismerték el, melyet Kiss-Patik Péter alpolgármester vett át. Továbbá a tíz legszorgosabb helyi szervező munkatárs kimagasló teljesítményét is díjazták. Ezt a díjat és egy kerékpárt Börcsök Roland, a Faluház és Könyvtár vezetője vehette át.

Rúzsa Magdi koncert június 5-én Bordányban – Jegyek december 24-ig kedvezményesen 2.999 Ft-os áron vásárolhatóak

Közelednek az ünnepek, lassan itt az év vége, így ebből az alkalomból is szeretnénk benneteket egy újabb remek hírrel megajándékozni! A Bordány Sport a tavaszi szezon végén egy nagy koncert szervezésével szeretné zárni a 2019/20-as szezont a Bordányi Focipályán! 2020. június 5-én, pénteken 21.00 órától Rúzsa Magdi fog egy másfél órás élő koncertet adni településünkön, ahol az énekesnő fellépése mellett további meglepetések is várják majd a Homokhátság Szívébe érkező közönséget. A jegyértékesítés már elindult az eseményre a www.jegy.hu oldalon, illetve személyesen a Jegy.hu partner irodákban is lehet majd belépőt váltani.
Early Bird program keretében a leggyorsabb jegyvásárlók 2019. december 24-ig a 4.499 Ft-os jegyár helyett csupán 2.999 Ft-os kedvezményes áron juthatnak hozzá a belépőkhöz, ami remek karácsonyi ajándék lehet a családtagoknak, barátoknak és a közeli ismerősöknek egyaránt.
Személyesen Bordányban a 100 Ft-os boltban (Kossuth utca 75.) is megvásárolhatóak a belépők a 2020. június 5-ei Rúzsa Magdi koncertre. Limitált darabszámban, összesen 200 darab Early Bird tikett szerezhető be kedvezményes 2.999 Ft-os áron!!! Siess és ajándékozz koncertjegyet Karácsonyra Te is! 

Közös koccintás az ingyenes újévi koncert szünetében

Bordány Nagyközség Önkormányzata, valamint a Faluház és Könyvtár több más környékbeli településhez hasonlóan az évkezdet kapcsán újévi koncertet szervez. A 2020. január 4-én, szombaton délután hat órától a Faluházban megrendezésre kerülő eseményre várnak minden bordányi családot, civil szervezetek tagjait, képviselőket, intézményvezetőket, vállalkozókat és minden olyan támogatót, aki sokat tesz a település fejlődéséért, szívén viseli Bordány sorsát. A koncerttel szeretné az önkormányzat egyrészt megköszönni ezt a támogatást, másrészt a fúvós-zenekar produkciója igazi évindító élménnyel is kecsegtet. A műsort immár nyolcadik éve a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, azaz a Mórahalmi Fúvószenekar adja majd. A kétrészes műsor szünetében településünk önkormányzata újévi koccintásra is várja a település minden lakóját. A várhatóan remek hangulatú koncert kiválóan megalapozhatja az évkezdetet, így a szervezők reményei szerint ismét egy sikeres, programgazdag év elé nézünk. Az újévi koncert ingyenes, szeretettel várnak mindenkit!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support