Újraindult a könyvszolgáltatás

A védelmi intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően könyvtárunkban újra működhet a könyvszolgáltatás. A csomagokat előre egyeztetett időpontban átvehetik a Faluháznál. 70 éven felülieknek külön kérés esetén házhoz is szállítjuk a könyveket. Kéréseiket e-mailben (konyvtar@bordany.hu), telefonon (06 30/965-0771), vagy a Faluház és Könyvtár facebook és messenger felületén adhatják le. Megértésüket köszönjük!

Kitűzték a látogatóközpont és a sáncárkok sarokpontjait

Megkezdődött a régészeti őspark központi épületének kivitelezése, a Norbo-Ép Kft. munkatársai a napokban átvették a munkaterületet. Az önkormányzat tulajdonában lévő 247/27 helyrajzi számú, közel három hektáros terület északi részén már ki is tűzték az épület és az épületet körülvevő korabeli sánckerítés alappontjait. A területen két árok is keresztülhalad, amelyek a Seregélyesi csatornába, majd tovább, a Dorozsma-Halasi főcsatornába vezetik le a vizet. A meglévő árkokat a tervező beépítette a falukoncepcióba, az átjárhatóságot korabeli fahidak segítségével valósítják majd meg.
Az első koordinációs egyeztetésen az alap-szint meghatározása volt a fő téma, hiszen a semlyékes terület közel egy méterrel van mélyebben, mint a Teréz utcai műút szintje. Ehhez viszonyítva kell majd kialakítani a földsáncot, az azt körülvevő árkot, és természetesen az ősfalu épületeit is.
A kitűzéskor kiderült, hogy a faluból kivezető 303-as helyrajzi számú földút nyomvonala a településhez közeli szakaszon körülbelül két méterrel el van csúszva, azt az építkezéssel egyidőben majd korrigálni kell, hiszen a látogatóközpont előtt kerékpártárolót, parkolókat is ki kell alakítani, és ezeknek bizony hely kell. Az arra járók nap mint nap figyelemmel kísérhetik az építkezést, és esetenként előfordulhat, hogy a munkagépek miatt lassabb lesz a közlekedés ezen az útszakaszon. Szíves türelmüket, megértésüket köszönjük.

Enyhülnek a tilalmak, de egyes védelmi intézkedéseket meghosszabbítottak

Miután a beoltottak száma Magyarországon április hatodikán (kedden) meghaladta a 2,5 milliót, a következő naptól megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani, illetve közterületen és nyilvános helyen a 1,5 méteres távolságot tartani. Szabadidős sport tevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A Vadgesztenye Étterem továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A BordányHostel továbbra sem fogadhat szabadidős céllal érkező vendégeket. Tavasszal is vigyázzunk magunkra és egymásra!

Szükséges a matricahasználat a gyűjtőedényeken

Ugye Ön sem felejtette el felragasztani a QR-kódos  vignettát a gyűjtőedényére? Mint arról korábban is beszámoltunk az FBH-NP Nonprofit Kft. több lépcsőben új ellenőrző rendszert vezet be. Az érvényesítő matricát a kézhezvételtől számított 30 napon belül a gyűjtőedényre jól látható módon kötelesek felragasztani. Amennyiben nem találják a matricát, esetleg hibás az azon megjelölt kuka nagysága,mert időközben nagyobb, vagy kisebb űrtartalmú edényre váltottak, vagy felragasztották ugyan a matricát, de az mégis eltűnt, leesett a hulladékgyűjtő edényről, az fbhnpkft@fbhnpkft.hu e-mail-ben, vagy telefonon és személyesen is jelezhetik a szolgáltatónál, aki pótolja a hiányt.

Az év második felétől leállhat a napló és a hírek külterületi terjesztése

A Magyar Posta Zrt. kivezeti szolgáltatási portfóliójából 2021. júliustól a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének minden típusát, így a kereskedelmi, az ingyenes sajtótermékek és a politikai reklámkiadványok terjesztését is. Mindez azt jelenti, hogy a Bordányi Napló és a Bordányi Hírek a külterületre való eljuttatása is akadályba ütközik a második félévtől. Az önkormányzat jelenleg megoldásokat keres. Ami már biztos, hogy az önkormányzattól szolgáltatást igénybe vevők a továbbiakban a tanyagondnokok segítségével a továbbiakban is megkapják majd a friss példányokat. 

A többség számára egy mindig nyitva tartó helyen biztosítanának ingyenes hozzáférést a lapszámokhoz, ugyanis a címzett levélként történő heti rendszeres kiküldés például a legolcsóbb esetben is több, mint nyolcezer forintos postaköltséget jelentene tanyánként. Ha csak havonta egyszer a napló kerül postán keresztül kiküldésre, az is kétezer forintos plusz költséget jelent majd a nyomda költségeken felül. Természetesen a Bordányi Napló és a Bordányi Hírek folyamatosan közzétételre kerülnek itt, településünk honlapján is, ahonnét .pdf formátumban bármelyik lapszámot ingyenesen letölthetik.

Olvasóinkat folyamatosan tájékoztatjuk majd a megoldási lehetőségekről.

Két nyúl rakott fészket a bordányi főtéren

Két hatalmas jutanyúl fészkelte be magát a bordányi Szt. István tér közepére, karnyújtásnyira a település első tojásfája mellé. A nevük egyelőre ismeretlen, úgy tudjuk a bordányiak adhatnak nevet a közel másfél méteres húsvéti meglepetés állatoknak.

A covidos helyzetben a falu vezetése fontosnak tartotta, hogy a helyiek ne maradjanak ünnep nélkül, mind a tojásfa, mind a húsvéti nyulak az ünnepi ráhangolódást segítik. A cél, hogy minél többen sétáljanak egyet a jó levegőn, és fotózkodjanak akár a fával, akár a nyulakkal.

Két nyeremény is gazdára talál majd a Húsvét kapcsán. Elsőként azt díjazzák, akinek névötletei a legtöbb lájkot kapják a település közösségi oldalán. A másik díj pedig ahhoz kerülhet, aki a legjobb, legaranyosabb képet készíti el a téren, majd tölti fel a világhálóra. Itt is a tetszésnyilvánítások száma számít majd. A nevezéshez a #nyuszikafőtéren  hastaget kell használni a kép alatt.

Külön köszönet a bordányi családoknak a tojás felajánlásokért, Kálmán Kamillának, Szilágyi Norbertnek és Palotás Józsefnek a nyúlfészek elkészítéséhez nyújtott segítségét, valamint a településüzemeltetésben dolgozóknak a dekorációk kihelyezéséért!

Áldott Húsvétot mindenkinek!

Új információs táblák kerültek kihelyezésre a kerékpárutak mentén

Az Önkormányzat önerőből cserélte le azt a nyolc hibás, vagy megrongálódott információs táblát, melyek a kerékpárút mentén találhatóak. Ez a beruházás azért volt fontos, mert az elhasználódottság mellett 2018-ban nevet változtatott ifjúsági szálláshely indokolttá tette a táblákon található információk frissítését is. Bízunk benne, hogy a későbbiekben településünkre látogató vendégek nem érzik magukat elveszettnek településünkön és nagy hasznát veszik majd a rajta található információknak.

Hamarosan új utcanévtáblák díszítik a falut

Szemfülesebb olvasóink már biztosan észrevették a Benke Gedeon utca és a Petőfi utca kereszteződésében azt az új utcanévtáblákat tartalmazó oszlopot, amelyet teszt jelleggel helyeztek el az aránylag forgalmas csomópontban. Ez a prototípusa a településen kihelyezendő összes táblának. 

A régi táblák több, mint 20 évesek. Sok helyen kopottak, elszíneződtek. Sajnos az évek alatt rengeteg rongálás is történt, a legtöbb javítása már nem lenne esztétikus.

Az új táblák minden útkereszteződésbe elhelyezésre kerülnek, pontosan mutatva az utcákat, illetve a házszám tartományt. Lehetőség van az oszlopokra a fontosabb intézményeket jelző táblák elhelyezésére, sőt a tervek szerint a vállalkozók is kérhetik, hogy jelöljék őket egy-egy külön útirányjelző táblán. Összesen 35 kereszteződésbe kerül új tábla, ebből 7 tábla a nagyobb kereszteződésekbe kerül, jellemzően a főútra. Az intézményeket, a település látnivalóit és mindazon helyi vállalkozókat, cégeket akik kérik, külön táblákon tüntetik majd fel. A tervek szerint a táblák oszlopaira elhelyezésre kerülnek a településen elérhető wi-fi pontok helyei is.

A munkálatokra az elkövetkezendő hetekben kerül sor. Reméljük minél hamarabb ezek a táblák fogadják majd az idelátogatókat.  A belterületi táblacserét a külterületi utcatáblák cseréje követi majd, még az idei évben tervben van a Bordányi kiskertek táblásítása is.

Jó hír, hogy az újrahasznosítás jegyében a régi táblák egy része is felhasználásra kerül. A régi tartó oszlopokat ugyanis felújítják és azokból forgalomterelőket készítenek: többek között a Szt. István tér oldalában találkozhatunk majd ismét velük.

Lezajlott a közbeszerzés, hamarosan megkezdődik az ősfalu és régészeti park kialakítása

Az öt felkérésből végül három cégtől érkezett be határidői ajánlati dokumentáció az “Ős-Bordány régészeti park és szarmata falurekonstrukció 2021” elnevezésű közbeszerzési felhívásra. A pályázók közül a legkedvezőbb ajánlattevővel javasolt szerződéskötést a bíráló bizottság, amely a dorozsmai Norbo-Ép Korlátolt Felelősségű Társaságot hozta ki a pontozás győzteseként, a vállalkozás adta be a legkedvezőbb ajánlatot. A szerződést ma írta alá a két fél.

Lezárult az “Ős-Bordány régészeti park és szarmata falurekonstrukció 2021” elnevezésű közbeszerzési eljárás, amelyre határidőig három cég nyújtott be ajánlatot. A közbeszerzés során hiánypótlásra is felhívták a pályázók figyelmét, ennek két cég tett időben eleget. Ezt követően született meg a döntés, amelyet az önkormányzat a bizottság javaslata szerint a napokban hozott meg: Bordány Nagyközség Önkormányzata a legkedvezőbb ajánlattevővel, a Norbo-Ép Kft-vel kötötte meg a szerződést. 

A mai naptól számítva öt nap van arra, hogy a vállalkozó átvegye a munkaterületet, és ezt követően akár már azonnal megindulhat a munka. A 100%-os pályázati támogatásról szóló szerződés szerint legkésőbb jövő év június 30-ig kell, hogy elkészüljön, látogathatóvá váljon a komplexum, ezt a határidőt a kivitelezőnek a benyújtott ajánlatában is vállalnia kellett.

Megkezdődhettek az orgonafelújítás helyszíni munkálatai

Több hónapos műhelymunka után, március közepén Csibi Balázs orgonaépítő irányításával elkezdődhettek a helyszíni munkálatok, melynek végeztével lezárul orgonaprojektünk I. üteme.
Ez azt jelenti, hogy Húsvét után a Győrből kapott, immár kívül-belül megújult és korszerűsített hárommanuálos játszóasztalról megszólaltatva hallhatjuk orgonánk jól megszokott hangját.
Mivel a Győrből hozott négy pedál sípsor is beépítésre kerül, ezért a mély hangok végre erőteljesen is képesek lesznek megszólalni.
Az öt napon át tartó munkálatok eredményeként helyet cserélt a két játszóasztal, a két pedálláda, valamint felkerült a kórusra a görgőkkel felszerelt dobogó, melynek segítségével a klaviatúra mozgathatóvá vált. A játszóasztal és az orgona közti összeköttetést jelentő ólomcsövek szerepét a vezetékek, a szelepek nyitását végző membránok helyét pedig a mágneskapcsolók vették át. A beépítésre váró 120 pedálsípot – melyek közül a leghosszabb több mint 5 méter – alaposan megtisztították. A fémsípok hamarosan új festést is kapnak.
Sajnos két szakember karanténba kerülése miatt a helyszíni munkálatok két részletben valósulnak meg. Mindeközben Bálint Vilmos, zsombói asztalos mester műhelyében már készül a hangszerek királynőjének új ,,ruhája” melynek formavilága jól fog illeszkedni templomunk neogótikus stílusához.
Reményeink szerint a nagyhét második felében folytatódhat a megkezdett munka, melynek eredményeként újra orgonazene tölt-heti be templomunkat. Bízunk benne, hogy a járvány enyhülésével a húsvéti időszak örömteli hangulatát méltó módon segíti a megújuló hangszer.
Hálásan köszönjük az adományokat, imádságokat és biztató szavakat, melyek segítségével idáig eljuthattunk. Köszönjük mindazoknak, akik a munkában résztvevő mesterek ellátásáról bőkezűen gondoskodtak. Bízom benne, hogy a nagylelkű adakozók segítségével a 2. ütemhez is hamarosan hozzákezdhetünk, melynek eredményeként egy gazdag hangzású különlegesen szép hangszert tudhatunk magunkénak.

Gábor Tamás

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support