Megérkeztek a zsákok a háztartásokhoz

A postaládákba kerültek a komposztálható hulladék szállítására alkalmas biológiailag lebomló zsákok! Ezentúl még egy gyűjtési nappal bővül a hulladékszállítási szolgáltatás. Mint ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az átlátszó, zöld feliratos zsákokat is elviszik majd a házak elől, így a komposzt is jó helyre kerül.

A napokban kerültek a postaládákba azok a biológiailag lebomló zsákok, amelyekbe ezentúl a komposztálható hulladékokat gyűjthetik össze a bordányiak. Minden háztartás két ilyen zsákot kapott. A telepakolt zsákokat a megadott időpontokban gyűjti be a szolgáltató, és helyettük újakat dobnak a postaládába a cég emberei, hasonlóan mint a sárga színű, csomagolási hulladék begyűjtésére szolgáló zsákok esetében.

A bordányi begyűjtési napok a következők: március 21; április 18; május 2,16 és 30; június 13, 27; július 11, 25; augusztus 8, 22; szeptember 5, 19; október 3, 17; november 14 és december 18.

A zsákba vágott füvet, virágot, falevelet, lágyszárú növényeket, kezeletlen kéreg darabokat, a háztartásban keletkezett konyhai és élelmiszer maradékot, fűrészport, fa forgácsot, száraz szalmát lehet elhelyezni. Ugyancsak a zsákba kerülhetnek a zöldség- és gyümölcs maradványok, a kávézacc, tealevelek, tojáshéj és egyéb növényi származékok is. Maximum 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű kötegekben, kévébe kötve kell kihelyezni a gallyakat, faágakat fanyesedékeket, amelyből egy alkalommal maximum 0,5 köbméternyit szállítanak majd el a ház elől. Természetesen a begyűjtött hulladékok aprítás és komposztálás után hasznosításra kerülnek.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Több, mint kétszáz facsemete talál otthonra tavasszal Bordányban – ezúttal a Rákóczi és a Kossuth utca nagy részén ültetnek majd fákat

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az őszi és a tavaszi időszakban jelentős mennyiségű fa telepítésére kerül sor Bordányban. Az önkormányzat által 2012-ben életre hívott tudatos fásítási program eredményeként már számos területen újult meg az utcakép. Az elmúlt időszakban a Benke Gedeon utcában kerültek kiültetésre gömbkőris fák, a Faluházhoz tartozó Park téren hársfák, míg a felújított Kistemplomtanya térre gömbkőris és platánfák kerültek elültetésre. A kerékpárúthoz pusztaszilfák telepítése történt meg, de az egységesebb utcaképek érdekében a Petőfi utcában hársfákat, míg az erről nyíló területeken magas kőrist, csörgőfát és virágos kőrist is telepítettek. 2015. őszén a főút és a kerékpárút közé gömbkőrisek kerültek. Tavaly a Kossuth utca kerékpárút felőli oldalán a bicikliút és a lakóházak közötti területre oszlopos szilfák telepítése történt meg, de faültetés valósult még meg a Tessedik, Honvéd és az Építő utcában is Az elmúlt öt évben összesen 1306 fa elültetésével gazdagodott nagyközségünk.

A munkálatok a napokban ismét folytatódnak, ezúttal a kiemelt telepítési terület a Rákóczi utca óvodától a Toldy utcáig érő szakasza lesz, ahová a tájépítész útmutatásai és a helyi környezetvédelmi, fenntarthatósági programoknak megfelelően több, mint száz vérszilva fát telepítenek. A nagyon szép sötét lilás-bordó levelű díszfa, 4-5 méter nagyra nő, így az utca légvezetékekkel érintett szakaszán sem fog gondot okozni a növekedése. Tavasszal gyönyörűen virágzik, nyáron különleges lombszínével a kertek, utcák dísze. A Kossuth utca páratlan oldalán, az Üllés felőli részétől egészen a központi részekig folytatódik a gömbkőrisek ültetése, összesen több, mint kétszáz facsemete kerül kihelyezésre a közterületekre, így az öt éve meghirdetett programban az elültetett fák száma már megfogja haladni az ezerötszáz darabot! A fásítással a település képviselő-testülete szeretné elérni azt, hogy csökkenjen a por- és zajszennyezés, egységesebb utcaképek alakuljanak ki, így egy sokkal élhetőbb homokháti településen élhetjük mindennapjainkat.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Bordányi Kultúra Napja március utolsó szombatján

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat március 25-én szombaton, délután öt órától rendezi meg immáron tizenötödik alkalommal a Bordányi Kultúra Napját.  Az ifjúsági képviselő-testület a februári testületi ülésen döntött a program megrendezéséről, amelyet hagyományteremtő céllal még 2003-ban, az akkori ifjúsági önkormányzat indított útjára. A program jól illeszkedik az idei Jubileumok Éve Bordányban rendezvénysorozathoz is, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy maga az esemény is jubilál, hiszen 15 éve minden évben megrendezésre kerül március utolsó szombatján. A rendezvény Lajkó Bálint Gyermek- és Ifjúsági Polgármester nyitóbeszédével veszi kezdetét. Az ünnepi beszéd után a helyi kultúráért elkötelezett alkotóké a főszerep: színpadra lép a Borostyán Dalkör, a szépkorúak új dalcsokorral kedveskednek a jelenlévőknek. A Budapesten, a Nemzeti Színházban előadott színdarabot a „Kistömlöc”-öt a bordányi deszkákon is bemutatja a nagyérdeműnek a Bordányi Amatőr Színjátszó Kör. A helyi szerző, Horváth Dominika színdarabjával nagy sikert arattak a II. Pajtaszínházi Szemlén, reméljük a bordányiaknak is tetszeni fog majd a Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színésze mentorálásával megújított darab. Minden évben jobbnál jobb produkciókkal lepik meg a nézőket az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Így lesz ez az idei évben is. A fiatalok egyéni és csoportos produkcióikkal, és az alkotók kiállításával szeretnék rabul ejteni a bordányiakat.

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat sok szeretettel várja Önt és családját!

Kapcsolódó cikkek, anyagok:

Az ifjúsági önkormányzat sajtóhíre

Tudósítás a “Kistömlöc” budapesti sikeréről

A tavalyi rendezvényről készült videó

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Hét település nyújtott be pályázatot közösen

A napokban hét település nyújtott be közösen pályázatot az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében. A felhívás a Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben címet viseli. Mórahalom, Ruzsa, Ásotthalom, Szatymaz, Üllés, Domaszék és Bordány összefogtak és számos program megvalósításra szövetkeztek. Sikeres pályázat esetén Bordányban megvalósulhat például egy a szociális ágazatban dolgozó munkatárs szociális munkás képzése, de például elsősegély és újraélesztési tanfolyam, érzékenyítő képzések, szakmai tapasztalatcserék és tanyagondnoki találkozók is megszervezésre kerülhetnek. Tervbe vették egy olyan találkozó megszervezését is, ahol a testvértelepülésekről, illetve a tanyagondnoki hálózatban kiemelkedő eredményt elérő hazai településekről érkeznének tanyagondnokok, szakemberek. Ezen a találkozón az ő tapasztalataik, jó megoldásaik, gyakorlataik kerülnének bemutatásra előadások, workshopok formájában. A pályázat építene a bordányi közösségi önsegélyező rendszer eddigi eredményeire, tapasztalataira, megerősítve az önkéntes munkát és a köré szerveződő közösségeket.  Támogatásból valósulhat meg a zöld óvoda és iskola, valamint a zöld ifjúsági közösségi tér program. Visszatérő téma a tankert kialakítása, ezt is célba vették a pályázat írói. Régi terv, hogy minden születendő gyermek után ültessenek egy fát a faluban. Zöldrendezvények és zöldfesztiválok terve, komposztpontok kialakítása és az újrahasznosítás népszerűsítése is belekerült a pályázatba, ahová olyan programötletek is beleíródtak, mint a nyelvi és szabadidős táborok, ösztöndíj program, úszásoktatás, gyógytorna, zene- és néptánc oktatás, vagy a jóga, ételkóstolok és ételbemutatók. Ha sikeres lesz a pályázat, és megítélik a támogatást, két érdekes programelem is színesítheti majd az elkövetkező időszakot. Az egyik ilyen a „Süssünk-főzzünk együtt a gyerekkel” klub beindítása, amelyhez kapcsolódna egy dietetikus megbízása is, míg a másik a “Tanuljunk meg tanulni” képzés. Izgatottan várjuk a döntést.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Véghajrában a falunap szervezése, várják az Ön véleményét is

A falunap a rendszerváltás kezdeti éveiben jött létre új keletű hagyományként. Elsősorban a helyi képviselő-testületek illetve a polgármesterek kezdeményeztek egy olyan össznépi találkozást, ahol minden a településen lévő lakos családjával együtt tartalmas szórakoztató ünnepségen vehet részt. Ilyen kezdeményezés hatására jött létre a Bordányi Falunap, majd később a Bordányi Falunapok program is, amelyet idén immár 25. alkalommal kerül megrendezésre. A hagyomány szerint Pünkösd vasárnapján és hétfőjén zajló programokra több százan látogatnak ki, és ez által minden évben községünk egyik legnagyobb, leglátogatottabb eseménye.  A szervezők a jubileumra tekintettel még inkább szeretnék, ha csupa olyan programmal tudnának kedveskedni az itt élőknek, amely valami miatt a szívükhöz nőtt, vagy a kedvencük. Arra kérték a bordányiakat, hogy javasoljanak programokat, fellépőket a szervezőknek legkésőbb március 14-ig. Ha konkrét előadó nem is jut eszébe, nyugodtan ossza meg a szervezőkkel, hogy milyen műfaj az amit ön, családja, illetve baráti társasága szívesen látna vagy akár részt is venne benne. Ennek céljából írhat a település facebook oldalára, a faluhaz e-mail címére, illetve személyesen is elmondhatja a Faluházban vagy a +36 62/588-516-os telefonszámon.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Eddig már több, mint száz nevező a Homokhát Félmaratonra

Örömteli hírről számolt be a Bordány Sportkör a napokban hivatalos honlapján. Mérföldkőhöz érkezett a IV. Homokhát Félmaraton nevezői létszáma, hiszen eddig kereken százan teljesítették hiánytalanul a regisztrációt, így ők már biztosan rajthoz állnak az áprilisi bordányi versenyen.  Fontos információ, hogy március 31-ig a 10,5 km-es távra 3500 Ft-ért, míg a 21-km-es távra 5000 Ft-ért lehet még kedvezményesen nevezni.  Újdonság, hogy az idei évben már chipes időmérés lesz a verseny folyamán, hogy a versenyzők a komolyabb viadalokhoz hasonlóan már akár a célba érkezés után egyből megtudják tekinteni a pontos időeredményeiket. A verseny szervezői heti rendszerességgel frissítik rajtlistát, illetve e-mailen is ilyen rendszerességgel küldenek visszaigazolást a nevezésekkel kapcsolatban. A rajtlistán azok a nevek szerepelnek csak az idei évtől, akik az online regisztráció mellett a nevezési díjat is átutalták a megadott számlaszámra. Érdekességként azt, hogy ki honnan nevezett, egy térképen is megtekinthetjük! Futásra fel! Várunk mindenkit a rajtnál!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Női tornával zárult a Start 2017 Kupa

A női felnőtt együttesek meccseivel zárult a már januárban elkezdődött hat fordulóból álló Start 2017 Kupa. A Foliaplast-Bordány SK együttese két csapatot is indított, a nyolccsapatos mezőnyben. Az egymás elleni küzdelemben végül a “Piros” gárdánk az ötödik, míg a “Fehér együttes a hatodik helyen végzett. A tornát a St. Mihály FC-t legyőző Super Girls csapata nyerte meg, a legjobb hazai játékosnak Kiss Janinát az együttes kapusát választották.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A tavasztündérek elűzték a télbanyát az óvodából

Mint minden évben, az idén is nagy várakozással készülődtek az óvodások a farsangi ünnepségre. Hétfőn a Léghajó színház műsorával kezdetét vette az ünneplés. A csoportok álarcokat készítettek különféle technikákkal, díszítették a csoportszobákat és az egész intézmény színes köntösbe öltözött a nagy napra. A gyerekek izgatottan mesélték, ki minek fog beöltözni, az anyukák pedig ott-hon esténként a jelmezeket készítették. Február utolsó hetén már minden a farsang körül forgott. A versek, mesék, a dalok is az ünnephez kapcsolódtak, és nagy hangsúlyt kapott a farsangi hagyományok őrzése. A nagycsoportosok sokat beszélgettek a régebben gyakorolt szokásokról, az ünnep jelentőségéről. Az intézmény gyermekeinek a farsang legjelentősebb momentuma a tél elűzése, amit a nevelőnők minden évben igyekeznek vidámmá és emlékezetessé varázsolni. Február 24-én végre elérkezett a várva várt nap, amikor a gyermekek legkedvesebb jelmezükbe bújhattak, és kezdődhetett a mulatozás. A lurkók, az óvó nénik, dajka nénik énekeltek, játszottak, táncoltak. A szülők jóvoltából a csoportokba sok finom csemege került. Nem maradhatott el a finom farsangi fánk sem, amelyet Joó Kálmánné Valika és Godóné Fehér Éva készített el. Az intézmény dolgozói ezúton szeretnék ne-kik mégegyszer megköszönni. A szervező Süni csoport a fánkok elfogyasztása után meghívta a télűzésre az összes óvodai csoportot, még a bölcsődébe is bekukkantottak, amit a legkisebbek némelyike némi fenntartással és sírással fogadott. Az előző években kiszebábot égettek, de az idei farsangra „humánusabb” megoldást kerestek. A tavasztündérek (Anita, Edina és Leila) elűzték a télbanyát (Zsuzsa óvó néni), aki nehezen engedett és szaporán szedte a lábait, míg a tavasztündérek végre el tudták űzni az óvoda udvarából. Így most már joggal várhatja mindenki a tavaszt, hiszen a mostani időjárás is, (egy kicsit szeszélyes, de enyhe idő) már ezt vetítette előre.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Elfogadásra került a költségvetés, amely a költséghatékony gazdálkodásnak köszönhetően az idén sem tartalmaz hiányt

Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete legutóbb február 9-én ülésezett. A faluház dísztermében megtartott ülést megelőzően a bizottságok is üléseztek, előkészítve, véleményezve a képviselők munkáját. A szokásosan öt órakor kezdődő képviselő-testületi ülésen elsőként a polgármester beszámolóját hallgathatták meg a képviselők a két képviselő testületi ülés közti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről; valamint a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és az önkormányzat bizottságainak döntéseiről. A következő napirend során a tavalyi év költségvetésének módosítására került sor. A normatíva változásokat és a korábbi testületi döntések átvezetését hagyták jóvá. A civil szervezetekkel egyesületekkel tavalyi évre megkötött együttműködési megállapodások értékelését követően a 2017. évi helyi kezdeményezések támogatásáról is döntöttek a képviselők. A Polgárőrség, az MTTSZ, a BASE és a BIKE kap programjaihoz támogatást összesen 840 ezer forint értékben.

A képviselő-testület jóváhagyta a 2017. évi közfoglalkoztatási tervet. Az előterjesztés szerint összesen 14 fő foglalkoztatását vállalja az önkormányzat, aki a mezőgazdasági munkában és közterület fenntartásban tevékenykedhetnek majd. A költségvetést legkésőbb február 15-ig kell beterjesztenie a polgármesternek, éppen ezért ezen az ülésen került sor a 2017. évi költségvetés tárgyalására is. A falu teljes költségvetése 632.889 ezer forint. A költségvetés hiányt nem tartalmaz. A költséghatékony gazdálkodásnak köszönhetően az idén sem emelkedtek az adók. A Bordányi Polgármesteri Hivatal 2016. évi munkájáról, illetve az önkormányzati adóhatóság tevékenységéről Dr. Fodor Ákos jegyző tartott beszámolót. Ezt követően a képviselők döntöttek az Apraja- falva Óvoda és Bölcsőde Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról, döntés született az „1+1 Közösségi Útépítési Program”-hoz kapcsolódóan a tervező kiválasztásáról. Beszámolót fogadtak el a képviselők Bordány Nagyközség Települési Értéktár Bizottságának tevékenységéről, Döntés született a Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek elnevezésű, valamint Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek elnevezésű pályázatok benyújtásáról, és az ezekhez kapcsolódó konzorciumi megállapodások aláírásának jóváhagyásáról, valamint a Polgármester, alpolgármester 2017. évre vonatkozó szabadság- ütemtervének jóváhagyásáról és a jogviszony változásával kapcsolatos változásokról.

Az egyebek között tárgyalta a képviselő testület a bordányi erdő felújításának tervezését. Kismarczi Attila erdőmérnököt bízták meg a bordányi erdő megújítási tervének elkészítésével, illetve ehhez kapcsolódó támogatási pályázat elkészítésével. A települési földprogram keretében újabb földterület vásárlásáról is döntöttek képviselőink, valamint részjegy vásárlásáról döntöttek egy építkezéssel foglalkozó most alakuló bordányi szociális szövetkezetben is. A következő testületi ülésre a március utolsó csütörtökén, 30-án kerül majd sor. Itt többek között a Csongrád Megyei Kormányhivatal Mórahalmi Járási Hivatal tevékenységéről szóló beszámolót hallgathatják majd meg képviselőink, és az érdeklődők egyaránt.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Döntés született a bordányi erdő megújításáról

A bordányi képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött a bordányi erdő felújításáról. A testületi döntés szerint Kismarczi Attila erdőmérnököt bízták meg a bordányi erdő megújítási tervének, illetve az ehhez kapcsolódó támogatási pályázat elkészítésével. A falu tulajdonában álló erdőben már sok-sok éve nem folyt erdőgazdálkodási tevékenység. Mindhárom erdőrészlet elhanyagolt állapotú, sok a kidőlt és elpusztult fa, és sajnos rengeteg új, ínvázív faj is megjelent itt. Mivel ezek az inváziós fajok nem csak megtelepednek, hanem új területeket hódítanak meg, kiszorítva az őshonos fajokat, természetvédelmi, gazdasági problémákat is okoznak, indokolt az eltávolításuk, kivágásuk. Az erdő egy része hatalmas helyi közösségi értékkel bír a korábban itt tartott rendezvények, majálisok miatt. Ez az erdő ma már sajnos balesetveszélyes, így teljesen alkalmatlan közösségi rendezvények tartására, vagy bemutató célú óvodai- iskolai foglalkozások megtartására. Éppen ezért született meg a döntés az erdő megújításáról. Várhatóan az erdő fáinak egy részére a kivágás vár, helyettük új fákat ültetnek majd. Az ősi fenyves, az értékes feketefenyő erdőrész nagyobb hangsúlyt kap majd. Az egészséges fákból álló facsoportok, erdőrészek a szakszerű erdőgondozásnak köszönhetően minden bizonnyal a kilátogatók kedvenc helyeivé válnak. Az új erdő sétálóutakkal, tisztásokkal tagolt parkerdővé vagy népjóléti erdővé válik, míg a kitermelt beteg vagy ínvázív fákat a rászorulók között osztja majd szét az önkormányzat az elkövetkező években. A tervezés megkezdődött, a tényleges munkafolyamatok előreláthatólag a téli időszakban kezdődhetnek majd meg.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail