„Itt van az Ősz, itt van ujra…” – Kezdődik a 2017/2018 iskolai tanév.

Kedves Szülők, Diákok, Tanárok! 2017. szeptember 1-én ismét becsöngetnek és kezdetét veszi az újabb tanév. A Tanévnyitó Ünnepség reggel 800-kor kezdődik a Tornateremben. Az ünnepséget követően az osztályok az osztályfőnökök vezetésével a tantermükbe vonulnak, ahol az év eleji szervezési feladatokkal folytatódik a nap. Az első osztályosoknak szülői értekezletet tartunk. Ebédeltetés után a gyerekek hazamehetnek. Akik igényelnek délutáni felügyeletet, azoknak lehetőségük nyílik ez irányú igényüket a tankönyvosztáskor jelezni.

Ettől a tanévtől kezdődően 1-9. osztályokig minden tanuló ingyenesen kapja a tankönyveket.
A tankönyvosztás időpontja 2017.08.31 (csütörtök) 800-1800

 

A 2017/2018. tanévben a tanítási év első tanítási napja 2017. szeptember 1. (péntek)
és utolsó tanítási napja 2018. június 15. (péntek).

Tanítási szünetek a tanítási évben:

Az őszi szünet 2017. október 30-tól 2017. november 3-ig tart.
A szünet előtti utolsó tanítási nap 2017. október 27. (péntek),
a szünet utáni első tanítási nap 2017. november 6. (hétfő).

A téli szünet 2017. december 27-től 2018. január 2-ig tart.
A szünet előtti utolsó tanítási nap 2017. december 22. (péntek),
a szünet utáni első tanítási nap 2018. január 3. (szerda).

A tavaszi szünet 2018. március 29-től 2018. április 3-ig tart.
A szünet előtti utolsó tanítási nap 2018. március 28. (szerda),
a szünet utáni első tanítási nap 2018. április 4. (szerda).

A 2017/2018-as tanévben induló osztályok és vezetőik:

1.o         Lajkóné Forrai Szilvia

2.a          Kissné Mészáros Sarolta

2.b         Horváth Gabriella

3.a          Sólyáné Sárközi Ágnes

3.b         Dudás Dánielné

4.o         Juhász Gabriella

5.a          Hődör Zoltánné

5.b         Kissné Tóth Andrea

6.a          Kovács Józsefné

6.b         Sándor Mónika

7.o         Balogh Ferencné

8.o         Fodorné Kálmán Szilvia

 

Az új tanévben is számítunk a nevelés és oktatás ügye iránt érzékeny emberek és civil szervezetek segítségére, együttműködésére.

 

Tisztelettel: Ocskó Zoltán mb. intézményvezető

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A bordányi srácok megnyerték a Zánka Kupát

Az idén tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Zánka Kupát a Zánkai Sport- és Rendezvényközpontban. A bordányi focitábor résztevői a hét első felét a bordányi felkészüléssel, míg a hétvégét a zánkai kupamérkőzésekkel töltötték. természetesen a Balaton parton volt idő egy kis strandolásra is.

Szenzációs hír, hogy a hatalmas küzdeni tudásának köszönhetően a Bordány SK U11-es csapata megnyerte a XVII. Zánka Kupa korosztályos bajnokságát! Retek Flórián fiai az elődöntőben büntetőkkel verték a Jászberényt, míg a döntőben 1-0-ra diadalmaskodtak az FC Ajka ellen! A jó hírt a BSK közösségi oldalán tette közzé a sportkör vezetősége. Ugyancsak remek hír, hogy a BSK U13-as gárdája is szépen küzdött, a fiúk ebben a korosztályban ezüst érmet szereztek! Mindkét csapatnak gratulálunk!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Rászoruló gyermekek nyári szünidei étkeztetése és közösségi programjai

A gyermekétkeztetési programnak köszönhetően jelenleg 34 gyermek részesül az iskolai szünetben, munkanapokon napi egyszeri ingyenes étkezésben. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok mellett az önkormányzat tovább bővítette a jogosultak körét, így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kiskorú gyermekek részére is biztosított az egyszeri meleg ebéd, amennyiben a szüleik igényelték. Az ingyenes étkezés költségeit központi költségvetés és önkormányzati forrás biztosítja. Az étkezés lebonyolítását az Integrált Egészségügyi és Szociális Központ látja el. A tanyán élő gyermekek részére az ebéd a tanyagondnokok közreműködésével jut el.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő általános iskolás diákok, valamint az óvodás és bölcsődés gyermekek is élhetnek még a lehetőséggel, ha szüleik kérik azt. Az étkezés a szünidő végéig 2017. augusztus 31-ig vehető igénybe. A Család- és gyermekjóléti szolgálat családsegítőjénél lehet kérelmet benyújtani, valamint további információt kérni az igénybevételről.

Az étkezés mellett a rászoruló családok igényeihez igazodva nyári gyermekfelügyeletet is szervez intézményünk, melynek keretében a gyermekek érdeklődéséhez leginkább illeszkedő szabadidős és prevenciós programokat valósítunk meg, biztosítva a gyermekek részére a tartalmas szünidei kikapcsolódást.

A településen megvalósuló változatos gyermekprogramok sikeréhez nagymértékben hozzájárul a bordányi Karitász csoport egyhetes gyermektábora, valamint az augusztus 14-18-e között megrendezésre kerülő Faluház „Napközis Erzsébet-tábora”. A táborozókat a hagyományőrzés és kézművesség, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, az önismeret és közösségépítés témájához kapcsolódó színes programok és napi többszöri étkezés várja. A tábori programok része egy külső buszos kirándulás is, aminek köszönhetően a gyermekek eljuthatnak lakóhelyüktől távolabbi helyszínekre is (pl. kalandparkba).

A táborokban összesen 35 hátrányos helyzetű gyermek vehet ingyenesen részt, mely maradandó élményt jelent a gyermekek számára és segítséget a rászoruló családok számára.

Farkasné Lippai Ágota

ISZEK intézményvezető

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Hőségriadó, a következő napokban fokozódik a meleg

Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az év eddigi legerősebb hőhullámáról írt hétfő délután. Veszélyjelzésükben azt írták, hogy a következő napokban fokozódik a hőség, többfelé 40 fok körüli maximumok is lehetnek.

Bordány Nagyközség Polgármestere a hőségriadóra való tekintettel felhívást tett közzé, amelyben az egykori Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által összeállított tájékoztató is megtalálható, amelyet az időseknek, a várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek állítottak össze.

Hasznos tanácsok mindenkinek hőségriadó idejére

 • A hőséget nehezebben viselik el a csecsemők, a kisgyermekek, az idősek, a fogyatékosok, a szívbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők. Rosszullét esetén azonnal forduljanak orvoshoz!
 • Kánikulában hasznos a különösen meleg, dél körüli órákat otthon, besötétített, hűvös szobában tölteni.
 • A bevásárlást a kora reggelre vagy a késő délutánra időzítsük. Halasszuk el a nehéz fizikai munkát.
 • Felfrissít, ha langyos vagy hideg vízzel lezuhanyozunk, akár naponta többször is.
 • Széles karimájú nyári kalappal, napszemüveggel és fényvédő krémmel védekezhetünk a nap, égető sugarai ellen.
 • Tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni a lakást; jó szolgálatot tesz a ventilátor, a légkondicionáló.
 • Csecsemőt, kisgyermeket nem szabad hőségben sétáltatni, árnyékban levegőztessük.
 • Ne hagyjunk sem gyermeket, sem állatot szellőzés nélküli, lezárt parkoló autóban.

Ha Ön bajban van, hívja a megadott telefonszámok valamelyikét:

MENTŐK                                                     104
TŰZOLTÓSÁG                                            105
RENDŐRSÉG                                              107
ÁLTALÁNOS SEGÉLYHÍVÓ                       112
   
Dr. Frányó Ildikó háziorvos                       (30) 338-0812
Dr. Takács Ildikó háziorvos                       (30) 337-7569
Dr. Kovács Julianna gyermekorvos         (30) 938-2554
   
Integrált Szociális és Egészségügyi Központ   (62) 588-090
Helyi rendőrség   (70) 364-0461
Mezőőrség    (30) 768-0304
Polgárőrség             (30) 958-7012

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tanyáját fejlesztené pályázati forrásból? – pályázati fogadónapok

A Széchenyi Programiroda és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködve Mórahalom és Kistelek Város Önkormányzatával pályázati fogadónapot szervez annak érdekében, hogy minél több fejlesztési forrás érkezhessen a lakossághoz.

A fogadónap az alábbi tématerületeket érinti:

 • GINOP-8.4.1/A-16 – Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia

felhasználásának növelését célzó hitel

 • VP6-7.2.1.4-17 Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései

 A fogadónapon való részvétel díjmentes, előzetes regisztrációhoz kötött. A személyes konzultációk alkalmával lehetőségük nyílik megismerni az aktuális elérhető lakossági felhívásokat, azok feltételrendszerét, az elvárt eredményeket és a lehívható forrásokat egy személyre szabott tanácsadás igénybevételével.

Helyszínek és időpontok:

Mórahalom, Városháza, I. emeleti tárgyaló. – 2017. augusztus 2. szerda, 9:00 – 16:00 óráig

Kistelek, Agrár-Innovációs Központ (Volt Rákóczi Iskola új szárnya), Rákóczi u 46. – 2017. augusztus 3. csütörtök, 9:00 – 16:00 óráig

A bejelentkezés az alábbi adatok (Név, Cím, E-mail, Telefon)megadásával lehetséges, a következő telefonszámon: Nagy Attila: 06-20/597-8480 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Elstartolt a legnagyobb energetikai projektünk

Július 18-án jelent meg településünk honlapján a „Bordányi önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázati programhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás megindulásáról szóló közlemény. Ez azt jelenti, hogy amennyiben szerencsésen halad a folyamat, hamarosan kiválasztásra kerül a kivitelező, aki megkezdheti az önkormányzati intézmények korszerűsítését.
Mint arról már korábban is beszámoltunk, sikeres pályázatnak köszönhetően az Ádám Jenő Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában és a sportcsarnokban a nyílászárók cseréje valósulhat meg: korszerű műanyag nyílászárókra cserélik a fém ajtókat, ablakokat. Sor kerül a homlokzati hőszigetelésekre, illetve a magastető hőszigetelésére. Ennek a pályázatnak köszönhetően megvalósul a kazánház és a hőközpont felújítása, az épületegyüttesbe korszerű kondenzációs kazánok beépítésére kerül sor, valamint a megnövekedett energiaigények kielégítésére további, összesen 20 kWp teljesítményű napelemes rendszert is telepítenek. Az Integrált Nappali Szociális Egészségügyi és Gyermekjóléti Központ (ISZEK) egy 5 kWp teljesítményű, az Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde és a Polgármesteri Hivatal egy-egy 10 kWp teljesítményű napelemes rendszerrel bővül, amellyel ezekben az intézményekben is szinte ingyenessé válhat az elektromos áram használata.
A községháza esetében további fejlesztésekre is sor kerül. Az utólagos külső oldali hőszigetelés, födém és homlokzatok szigetelése, nyílászárók cseréje , a fűtési rendszer korszerűsítése, kondenzációs kazán beépítése, valamint a projektszintű akadálymentesítés valósul meg az épületben. Az ajánlatok benyújtásának határideje augusztus 3., 10 óra. Ezt követően a közbeszerzési bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület rendkívüli ülésen választja majd ki a nyertes ajánlattévőt.
Bordányban ez lesz az első pályázati projekt, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásának köszönhetően valósulhat meg. A tervek szerint a kivitelező az iskola magastető hőszigetelésével és a nyílászáró cserékkel kezdi meg a munkát annak érdekében, hogy a fejlesztés minél kisebb mértékben zavarja majd a diákokat a tanulásban. A munkákat a Szegedi Tankerülettel is egyeztetni kell majd.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Hamarosan ők adnak nekünk hűvöst, most mi adjunk nekik vizet

Az elmúlt időszakban már több másod- illetve elsőfokú figyelmeztetést is kiadott a folyamatos hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A napi középhőmérséklet több megyében is 25 fok fölött alakult a múlt héten is. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében narancsfokú, további 13 megyében pedig elsőfokú riasztás volt érvényben. A napi középhőmérséklet az északkeleti megyék kivételével szerte az országban elérte a 25 fokot, a Dél-Alföldön akár a 27-et is. A nagy hőség mind az emberekre, mind az állatokra és a növényekre is plusz terhet ró. Mind nekünk embereknek, mind állatainknak és a bennünket körülvevő zöld növényzetnek is a szokásosnál több folyadékpótlásra van szüksége.
Több lakó is jelezte, hogy a hatalmas hőséget nagyon megsínylik a Bordány utcáira ültetett fák is. Noha a fákat, bokrokat az önkormányzat munkatársai, a közmunkásokkal közösen próbálják rendszeresen locsolni, mégis előfordulhat, hogy a növényeknek több vízre lenne szükségük, ők is szomjaznak a kánikulában. A napi locsolásra nincs elég ember, mivel szerencsére már több száz, frissen ültetett fáról beszélhetünk, ezért mindenképpen szükséges a közösség bevonása az öntözésbe.
Reményeink szerint az elkövetkező években ezek a fák fognak hűvöst nyújtani nekünk a talán még szikrázóbb napsütésben. Fontos, hogy megbecsüljük, ápoljuk őket most, amíg még szükségük van a gondoskodásra. Kérjük ezért a bordányiakat, aki csak teheti a háza előtt lévő fákat reggel vagy kora este locsolja meg egy-egy vödör vízzel a forró napokon!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Hosszabbítsa meg BordányKártyáját és élvezze annak minden előnyét

A helyi vállalkozók és az önkormányzat összefogásának eredményeként 2015-ben indult el a BordányKártya Program, amely a településen élőket szeretné arra ösztönözni, hogy minél többször vásároljanak helyben, a helyi vállalkozókat segítve, miközben hozzájárulnak a nagyközség kulturális életének felpezsdítéséhez is. A vonalkódos kártyát egy éves, 2000 Ft-os regisztrációs díj fejében lehet kiváltani a Faluházban, ezt követően minden egyes vásárlás alkalmával a rendszerhez csatlakozott üzletekben, továbbá a kulturális- és sportprogramok belépőjének megvásárlásakor kap kedvezményt a plasztik kártya felmutatója. A kártya küldetése, hogy segítse és támogassa az önkormányzat és intézményei, a településen élő lakosok valamint a Bordányban található úgynevezett hagyományos üzletek, vállalkozások egymásra találását. A programhoz csatlakozott kereskedők, szolgáltatók és vendéglátók általuk vállalt kedvezményeket nyújtanak annak érdekében, hogy a tudatosan vásárlók, fogyasztók őket, a BordányKártya Program tagjait részesítsék előnyben napi vásárlásaik, szolgáltatások igénybevétele kapcsán. A cél, hogy a Bordányban megtermelt forintok itt hasznosuljanak, a helyben élők által megtermelt javak itt is maradjanak és a település hosszú távú fejlődését szolgálják. Eddig a programhoz csatlakozott üzletek, akik legalább 5% kedvezményt nyújtanak különböző termékekre a következők:
A 100 Ft-os/Goods Market üzlet 5% kedvezményt nyújt a „toppos” (tartósan alacsony árú) és az akciós termékek kivételével minden árura. Amíg a Bambusz Divatban 5%-al olcsóbban vásárolhatók a ruházati termékek, addig a Manó ABC-ben az akciós termékek, az újságok és az alkoholtermékek kivételével minden árura 5% kedvezmény jár. Az Oszi & Dezső Bt. Tápboltban a PG gáz, a terménydarálás, valamint az ásványi anyagok, vitaminok, fagyasztott kutyaeledelek vásárolhatók 5% kedvezménnyel. A Top-Rongyos használtruha-, kisállateledel- és felszerelésboltban a használtruha darabáras termékekre, valamint a tápokra vehető igénybe 5% kedvezmény. A Tuti Gyümi Zöldséges 10% kedvezményt nyújt a teljes árukészletre, a Vadgesztenye Étteremben pedig az étlapon szereplő A’ La Carte ételek fogyaszthatók 5%-al kedvezőbb áron. A BordányKártya Programban részt vesz a Bordány Sportkör is, a BordányKártya tulajdonosok 10% kedvezménnyel vásárolhatnak támogatói bérleteket, amellyel az mellett, hogy hozzájárulnak a sportegyesület működéséhez, ingyenesen tekinthetik meg a megye I-es csapat bajnoki- és kupatalálkozóit is. A Támogatói Bérlet EXTRA ára 15.000 Ft helyett BK-val 13.500 Ft, a Támogatói Bérlet PLUSZ ára 10.000 Ft helyett BK-val 9.000 Ft (mindkettő 2018. június 30-ig érvényes). A bordányi Faluház és Könyvtárban, valamint az adventi hétvégeken a Bordányi Színházi Esték előadásaira 10% kedvezménnyel válthatnak jegyeket a kártyabirtokosok. A település 2018-as asztali naptárából egy példányt az adventi hétvégéken vagy a Faluház ügyfélpultjánál ingyenesen vehetnek át a BordányKártya használói.
A megadott kedvezmények csak a megjelölt kedvezményes termékekre vonatkoznak. A kedvezmények nem vehetők igénybe az akciós termékekre, valamint más akcióval nem vonhatók össze! A kedvezmény igénybevételéhez érvényesített BordányKártyát szükséges felmutatni a vásárlást megelőzően a pénztárnál! A kártyát személyesen a Faluház információs pultjánál lehet igényelni, a korábban kiváltott kártyákra matricát kell kiváltani 2000 Ft ellenében. Ezután már csak a megújított kártyákat fogadják el a BordányKártya programhoz csatlakozott üzletek! Minden bordányit arra biztatunk, részesítsék a BordányKártya elfogadóhelyeket előnyben, hiszen ezzel a saját településük fejlődését támogatják. A BordányKártya Programról részletes információkat személyesen a Faluház ügyfélpultjánál vagy itt kaphatnak.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Nyári élet az óvodában

Azokkal a gyermekekkel, akik számára még nem jött el a vakáció, berendezkedtünk a nyári óvodai életre. A magas gyermeklétszám miatt először három csoportban láttuk el ovisainkat, majd júliustól két csoportszobában vannak délelőtt, az összenyitott első két csoportszobában pedig alszanak, ahol klímaberendezéssel tudjuk hűteni a benti hőmérsékletet.

Az intézmény dolgozói a nyári időszakban tudják kivenni a szabadságaikat, hiszen tanév közben erre, csak indokolt esetben van lehetőségük. A felnőtt létszám hiányosságait pedagógus gyakornokok, közösségi szolgálatot teljesítők segítségével pótoljuk. Elsősorban a gyermekek biztonságos ellátása a célunk, törekszünk arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat nálunk. Sok esetben, főleg a kisebb korosztálynak, időnként gondot okoz, hogy nem a saját óvónőivel van, nem dolgozik a saját dajka nénije sem, sőt egy másik csoportban kell lennie.

Ezek a körülmények egyik gyermekünkre rosszabbul a hatnak, a másik pedig örömmel játszik egy másik csoportban, és jól érzi magát más óvó nénikkel is. A kánikula idején egy kis pancsolással színesítettük a délelőttöket. Sok időt töltenek gyermekeink az udvaron, hiszen délelőtt még kellemesen hűvös van, később pedig a nagy fák adnak árnyékot. A teraszokon, a napernyők alatt van lehetőség rajzolni, színezni, gyurmázni, egyéb kézműves tevékenységeket végezni.

Működik az udvari ivókút, de poharak, kancsók is vannak elkészítve, hogy a gyerekek tudjanak önállóan is inni. Minden nap gyümölcsöt esznek tízóraira, amit nagy örömmel fogadnak óvodásaink.

 

Kedves Szülők!

Intézményünk augusztus 21.-31-ig zárva tart.

 

Minden dolgozónk nevében kívánok Önöknek és gyermekeiknek szép nyarat és jó pihenést!

 

 

Lázárné Borbola Márta

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ebösszeírást végeznek szeptember 1-től

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Ávtv.) 42/B. § (1) bekezdése alapján Bordány Nagyközség Önkormányzata ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel Bordány nagyközség közigazgatási területén 2017. szeptember 1-től 2017. október 31-ig terjedő időszakban ebösszeírást végez.

Bordány Nagyközség Önkormányzata az ebösszeírás alapján az Önök által szolgáltatott adatokról elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.

A bejelentőlapot ebenként külön kell kitölteni az eb oltási könyve alapján. Formanyomtatvány a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán vehető át, vagy a www.bordany.hu oldalról tölthető le.

Felhívom figyelmét, hogy az eb tulajdonosa, tartója köteles a törvényben előírt adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után, melynek legkisebb összege az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak alapján 30.000. Ft.

Az eb tulajdonosa vagy tartója a bejelentését az alábbi módokon teheti meg:

 • A kitöltött bejelentőlap a Bordányi Polgármesteri Hivatalban személyesen leadható;
 • Postai úton a Bordányi Polgármesteri Hivatalnak (6795 Bordány, Benke Gedeon u. 44.) címezve,
 • A www.bordany.hu honlapról letölthető bejelentőlap kitöltésével, szkennelésével és elektronikus úton való beküldésével a bordany@bordany.hu e-mail címre,
 • A bejelentő lap megküldésével a 62/588-520 fax-számra.

 

Tájékoztatom a kutyatulajdonosokat, hogy a korábbi ebösszeíráskor bejelentett ebeket ismételten be kell jelenteni.

A bejelentőlap leadásának határideje: 2017. október 31.

Együttműködésüket köszönöm!

 

Dr. Fodor Ákos

 jegyző

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail