Sikeres fórum a település jövőjéről

Bordány Nagyközség Önkormányzata a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzattal és az Új Nemzedék Központtal együttműködve rendezett ifjúsági fórumot a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban június 15-én, csütörtökön. Közös gondolkodásra, beszélgetésre hívták a fiatalokat, ahol többek közt a település jövőben tervezett, elsősorban a fiatal korosztályt érintő fejlesztéseiről oszthatták meg véleményüket a fiatalok, akik a lakhatásról, helyben maradásról, elérhető szolgáltatásokról és programokról, helyi értékekről, vállalkozási ötletekről beszélgettek egymással, bordányi önkormányzati képviselőkkel és Vajda Árpád ifjúságszakmai koordinátorral. 

Döntés született a megfogalmazott ötletek pályázati úton történő megvalósításának lehetőségéről is. A pályázati munka szinte azonnal meg is kezdődött. Mindazok, akik ott voltak a fórumon, és azok is, akik nem tudtak jelen lenni, most az itt található kérdőív kitöltésével segíthetik a pályázati munkát:   Köszönjük!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Elkészültek az első „babakocsibarát” járdaszakaszok Bordányban – közösségi összefogásnak köszönhetően 2017. év végéig közel egy kilométer új járda lesz a homokháti településen

A napokban készülnek el a Közösségi Járdaépítési Program első körében nyertes, a lakók által elkészített új 1,2 méter széles “babakocsibarát” járdaszakaszok a Bartók Béla, Széchenyi és Toldy utcában. Mint ismert az önkormányzat által életre hívott új, a közösséget erősítő programhoz a képviselő-testület az építéshez szükséges sódert és cementet biztosítja, a lakók pedig munkájukkal járultak hozzá a fejlesztéshez. A fontos szereppel bíró program az mellett, hogy megfelelő közlekedési lehetőséghez juttatja az ott lakó családokat, kiemelt jelentőségű közösséget erősítő szereppel is bír. „A munkálatok megvalósításához szükséges a szomszédok megfelelő együttműködése. A legtöbb család hétvégente, vagy munkaidő után készítette el a járdaszakaszokat, sok utcabélinek remek lehetőséget biztosított arra, hogy egyéb fontos dolgokról is tudjon véleményt cserélni egymással. Volt olyan utca, ahol míg a férfiak dolgoztak, addig a lányok, asszonyok szendvicseket készítettek és a munkálatok végén vagy szünetében együtt fogyasztották el a járdát készítő szomszédok a frissen készített uzsonnát. Ez a tényleges fejlesztés mellett az egyik legfontosabb célkitűzése a programnak, hogy közelebb hozza egymáshoz a bordányi családokat, hiszen más területeken is csak hasznot hozhat ez a fajta összefogás, közösségi szemlélet” – mondta el Kiss-Patik Péter alpolgármester.

A 2016-os pályázati keret terhére tehát már közel 400 méter járda elkészült, a napokban kapnak értesítést a nyertes lakók arról, hogy hasonló hosszúságú szakaszon hol kezdődhet meg a munka még nyáron, így év végére már közel egy kilométer új járdával gazdagodhat a homokháti település. Nagyon sok ingatlantulajdonos adott be pályázatot a húsz-harminc évvel ezelőtt elkészült járdaszakaszok felújítására, de mivel négy és félszeres túljelentkezés volt a programra, így a testület elsőként azokat a pályázókat támogatta, ahol jelenleg még nincs járda. A testület a felújításokkal kapcsolatosan nyár végéig hoz döntést, ezt követően értesítik az érintett ingatlantulajdonosokat.  

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Hagyományteremtő céllal adták át a „Virágos Bordányért” díjakat az idei Pünkösd Feszten

Bordány Nagyközség Önkormányzata hagyományteremtő céllal, az idei Pünkösd Feszten adta át első alkalommal a „Virágos Bordányért” díjakat. Az önkormányzat legfőbb célja ezzel a felhívással, hogy elismerje mindazon ingatlantulajdonosok munkáját, akik az mellett, hogy sokat tesznek közvetlen környezetük rendben tartásáért, még pluszban virágosabbá is teszik a nagyközséget. Az első évben több mint hatvan családi ház részesült elismerésben, az önkormányzat köszönetét tartalmazó emléklapokat vasárnap este Tanács Gábor polgármestertől és Kiss-Patik Péter alpolgármestertől vehették át a kiválasztott házak lakói.  „Szerencsére nehéz helyzetben voltunk, hiszen ennél jóval több ingatlantulajdonos munkáját tudtuk volna elismerni. Nagyon sok szép rendezett és virágos ház van Bordányban, ezt a faluszépítő munkát ezúton is köszönjük mindenkinek! Aki most esetleg nem részesült díjban, annak sincs oka szomorkodni, hiszen szeretnénk hagyományt teremteni az eseményből, így a Pünkösd Feszten ezentúl minden évben kiosztjuk ezen elismeréseket is. Reméljük, hogy kellő ösztönző erőt ad ez az újfajta kezdeményezés és jövőre még több virágos ház közül válogathat a zsűri” – mondta el Kiss-Patik Péter a felhívás egyik ötletgazdája. Aki esetleg a hétvégén nem tudott részt venni az eseményen, de elismerésben részesült, az kérjük keresse a Faluház ügyfélpultját, ahol az intézmény munkatársaitól átveheti az önkormányzat köszönetét tartalmazó emléklapot.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Negyed évszázadra bezárult az időszéf

Pünkösdhétfőn a 25. Bordányi Falunapok alkalmával záródott be az időszéf a rendezvény nagyszínpadán. A lemezajtót Török István a Falunapok egykori ötletgazdája zárta be, majd ezt követően ünnepélyes keretek között adta át a kulcsot megőrzésre Tanács Gábornak, Bordány nagyközség polgármesterének.

A kulcsot 2042-ig a mindenkori polgármesternek kell majd őriznie, ami azt jelenti hogy a polgármester váltások alkalmával a fontos iratok mellett ez a kulcs is a hivatalos átadás-átvétel részévé válik majd. A tervek szerint huszonöt év múlva, az akkori bordányiak majd az 50. faluünnep keretei között nézhetik meg mit is küldtek az utókornak a most ünneplők.

A szekrénybe bárki elhelyezhetett egy kis emléket. A polgárok mellett a helyben működő civil szervezetek, az intézmények dolgozói, az óvodások és iskolások is készültek valami meglepetéssel. Mindenki abban reménykedik, hogy a szekrény nyitásánál is együtt lehetnek ezek a közösségek, és majd együtt ünnepelhetik a jubileumi falunapot és egymást.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Állampolgársági eskü az összetartozás napján a Pünkösd Feszt keretében

A bordányi ünnepi események keretében, június 4-én, az összetartozás napján tett állampolgársági esküt Rácz János. A Marosvásárhelyen született fiatalember 26 éves, három éve él Bordányban. Az ünnepélyes eskütételre párjával és két kislányával érkezett a Faluház dísztermébe, ahol a polgármester előtt tett esküt.  Ő már a kétszázötvenedik állampolgár, aki Bordányt választotta az eskü helyszínéül. A nagyközségben legtöbbször az itt, vagy a  testvértelepüléseken élő magyarok tesznek esküt, Csókáról, Dettáról és Hódegyházáról érkeztek így hozzánk a legtöbben az elmúlt években. János az első, aki egy faluünnep keretében, és egyben az összetartozás napján vált állampolgárrá! Gratulálunk!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Születésnapot ünnepelt a Bordányi Ifjúsági Információs Pont

Az idén ünnepli tizenhetedik születésnapját a Bordányi Ifjúsági Információs Pont (leánykori nevén Teleház Információs és Szolgáltató Központ). A június másodikán délutánjára megszervezett születésnapra a biip dolgozói és önkéntesei meglepetés programokkal készültek, és az odaérkezőket koktélokkal és születésnapi tortával is megvendégelték. A Bordányi Napló utolsó oldaláról kivágott kuponért cserébe még a közösségi konyhában elkészített sült krumpliból is jutott a biip-be érkezőknek. A különböző állomásokon más más módon tehették próbára ügyességüket kicsik és nagyok, a legnagyobb sikere a PS3 Just Dance játéknak volt, amelyet ezentúl rendszeresen használhatnak majd a biip-be betérők a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak köszönhetően. Az állomásokon minden sikeres feladat teljesítésekor nyeremény jegyet szerezhettek a résztvevők, közöttük hamarosan ajándék sorslás keretében osztanak majd ajándékot. A legtöbb jeggyel rendelkező fiatal egy családi pizzával lesz gazdagabb, amit vagy a szülőkkel nagyszülőkkel, vagy a barátokkal közösen fogyaszthat majd el.

Az ünnepi dekoráció még egy ideig a helyén marad, az ünnepi díszbe öltöztetett közösségi tér talán így még vonzóbb lesz az itt élők számra, és minél többen ellátogatnak a biip-be a közeljövőben.

Korábban írtuk: A Kulturális és Szabadidős Egyesület (KUSZA) 2000. áprilisában nyitotta meg a Teleházat a Faluház földszintjén. Az akkor nagyjából 40 négyzetméteres térben általános teleház szolgáltatások voltak elérhetők -internethozzáférés, nyomtatás, fénymásolás, faxküldés – és a 2000-ben alakult Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIFÖ) is itt tartotta testületi üléseit. 2005-ben a Faluház nagyszabású átalakítása után került át a mai helyére, az emeletre és már Bordányi Ifjúsági Információs Pont (biip) néven. Itt egy 120 négyzetméteres helyiségben kapott helyet a biip, ahol a közösségi téren kívül két iroda is segíti az ifjúsági munkát. Azóta rengeteg fejlesztésen és átalakításon esett át a tér, EVS önkéntesek festették át a falakat, játékbeszerzések történtek és tavaly az egyik irodából egy közösségi konyha is kialakításra került.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kiállítások nyíltak a bordányi faluházban

A Pünkösd Feszt első napján Börcsök Roland ünnepélyesen megnyitotta a négy különböző részből álló kiállítást a bordányi Faluházban június 1-én este 7 órakor. Irinyi János a gyufa feltalálója születésének 200. évfordulójára való tekintettel Ábrányi-Balogh Péter gyufásdoboz gyűjteménye megtekinthető, amely nagyjából 11 ezer skatulyát számlál a világ több mint 90 országából az 1870-es évektől napjainkig. A település alapítására emlékezve Farkas Milán hozta el a mintegy 46 szódásszifonból és 76 db szódásüvegből álló gyűjteményét. A festészetet kedvelők Lajkó Imre olajfestményeit nézhetik meg az emeleten. Képei portrék, csendéletek, illetve az alföldi táj szépségeit ábrázolják. Végül, de nem utolsó sorban a bordányi Kovács Andrea mandala festményei is megtekinthetőek, melynek nézése egy meditációforma, ami segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. Szóval, ha esetleg le is maradt a megnyitóról, ne búsuljon ugyanis a teljes kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt.  

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Az ablakon fért be a kád

A napokban érkeztek meg a gyümölcslé előállításához szükséges kisgépek a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet telephelyére. A daráló, a présgép, valamint a pasztőröző és töltőgép már a helyszínen van. Jó hír, hogy a pasztőrkád is megérkezett. A legnagyobb méretű gépet csak az épület ablakán lehetett beemelni, ott is további bontásra került sor, hogy beférjen a nagyméretű eszköz. Megtudtuk, hogy amíg a gyártó nem szállította le a pasztőrkádat gyakorlatilag állt a munka, hiszen nem lehetett folytatni az ablakcseréket.

Most a belső villanyszerelési munkák kezdődtek meg. Az épületben a régi lakóház utca felöli két szobája került összenyitásra, ez lesz a gyártóüzem területe, amelyet a nagy teljesítményű gépek miatt ipari árammal kell ellátni. Folyamatban van még a központi fűtés és vízszerelés is.

A következő öt új munkatárs felvételére a tervek szerint július elsejétől nyílik lehetőség. A dolgozók ekkor már a fennmaradó takarítási feladatok mellett a próbaüzem beindításával foglalatoskodnak, és a következő hónaptól megindulhat az ivólevek, zöldség- és gyümölcslekvárok gyártása is.

Ha még nem adta be önéletrajzát, de szeretne dolgozni az üzemben, ne késlekedjen, hiszen a munkatársak kiválasztása is hamarosan kezdetét veszi!

Akinek van jó ötlete az üzemben gyártott termékek közös márkanevére, azt is szívesen veszik a szövetkezetnél. A javaslatokat ugyancsak a homokhatsagszive kukac gmail pont com e-mail címre lehet elküldeni. A legjobb névötleteket ajándékcsomaggal jutalmazzák majd!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ünnepélyes keretek között megnyílt a huszonötödik falunap Bordányban

Június 1-jén csütörtökön délután a Szent István téren Tanács Gábor polgármester köszöntőjével, és B. Nagy László országgyűlési képviselő ünnepi beszédével hivatalosan is megnyílt a huszonötödik bordányi falunapok,

Tanács Gábor megnyitójában az éppen 70 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett.  1947. június 1-jén az akkori Kistemplomtanyaközpont önállósulási törekvéseinek újabb állomását jelentette, hogy az anyaközség Dorozsma, ezen a napon kirendeltséget nyitott a településen. A kirendeltség lényeges hatáskörű közigazgatási feladatokat látott el a tanyaközpont területén. Később ennek is köszönhetően vált önálló településsé Bordány. A polgármester ezen időszak fejlődésére, az akkori emberek izgatott tenni akarására emlékezett, és reményét fejezte ki, hogy most,  pontosan hetven év eltelte után az itt élők ugyanilyen örömmel és izgalommal várják a több, mint 400 millió forintos fejlesztéseket, amelynek köszönhetően egy zöldség-gyümölcs feldolgozó üzem kialakítására kerül sor. Megújul az iskola, bővül az óvoda és bölcsőde, valamint a községháza épülete, és egy látogató központ is kialakul a település Dorozsma felöli oldalán.

A megnyitóünnepség részeként átadásra került a díszpolgári cím, valamint a Bordány községért emlékérmek. A képviselő-testület 2017-ben Illés Máriának, az idén 15 éves Borostyán Dalkör vezetőjének adományozta a díszpolgári címet a nyugdíjas évek melletti sok-sok éves önkéntes munkájának elismeréseként.

A civil szférából Szabó Gyula polgárőr, a vállalkozói szférából Bálint László őstermelő, a Gazdakör vezetője, míg a közszférából Masírné Tanács Erika köztisztviselő vehették át az emlékérmeket példamutató és egyben a községért végzett ugyancsak több évtizedes munkájukért.

Az ünnepség a Szent István Király Templomban koncerttel folytatódott, majd a faluházban kiállítások is nyíltak az ünnep első napján.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Újabb pályázatok íródtak, közel 60 millió forint a tétje a mostani munkának

A Bordányi Faluház jegyzi azokat a pályázatokat, amelyekből infrastruktúra fejlesztés és számos közösségi program valósulhat meg Bordányban. Az Új tanulási tartalmak és szolgáltatások Bordányban az egész életen át tartó tanulás jegyében címet viselő program keretében három tanulási, képzési, tudásátadási forma keretében kilenc különböző tematikájú tanulást támogató programot dolgoztak ki, melyeken több mint 100 fő vesz majd részt a projekt 36 hónapos időtartama alatt. A célcsoport tagjaival a projekt teljes ideje alatt összesen 20 szakember, szakmai megvalósító és mentor foglalkozik majd, továbbá 18 meghívott szakmai előadó segíti az egész életen át tartó tanulásba való bekapcsolódást. A megálmodott programok célja az egész életen át tartó tanulás támogatása, a tudás, az egyéni kompetenciák, készségek és képességek fejlesztése Bordányban és a Mórahalmi kedvezményezett járásban.
Az infrastrukturális fejlesztést célzó pályázati program keretében az intézmény színháztermének fejlesztését célozták meg. Sikeres pályázat esetén hang-, fény- és vetítéstechnikai eszközfejlesztés, a nagyterem padlózatának lakkozása valósulhat meg. 300 darab új szék, beltéri- és kontrollhangfalak, professzionális keverőpult és vezérlő, ének-, hangszer-, tér- és vezeték nélküli mikrofonok, állványok kerülhetnek beszerzésre. A fénytechnika tekintetében 14 db új led lámpa, egy vezérlőegység kerülne megvásárlásra, és többek között egy digitális zongora is helyet kapott az igényelt eszközök között.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail