Közösségfejlesztők, közművelődési szakemberek és döntéshozók látogattak el nagyközségünkbe

Békés és Csongrád-Csanád megyei települések közösségfejlesztő és közművelődési szakemberei, valamint döntéshozói látogattak el Bordányba szeptember 15-én kedden. A szegedi Alternatíva Egyesület immáron harmadik alkalommal szervezett közösségfejlesztő képzést szakembereknek, melynek része egy egynapos tanulmányút, jó gyakorlatok meglátogatása. Ennek keretében Békés megyéből, Dobozról a képviselő-testület, Orosházáról pedig egy közösségfejlesztő, és az ifjúsági referens látogatott el településünkre. Csongrád-Csanád megyéből főleg Szeged különböző városrészeiből, illetve Tiszaszigetről, Szentesről, Hódmezővásárhelyről vettek részt közösségfejlesztő szakemberek a látogatáson. Elsőként Tanács Gábor településünk polgármestere mutatta be településünket, majd Börcsök Roland a faluház vezetője beszélt a Faluház és Könyvtár közösségépítő szerepéről. A látogatók megismerkedtek az ifjúsági önkormányzat munkájával, a Bordányi Ifjúsági Információs Ponttal, ellátogattak az ifjúsági szálláshelyre, de a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet jóvoltából termékkóstoláson is részt vehettek. A programot Vajda Árpád az Erzsébet Ifjúsági Alap Csongrád-Csanád megyei ifjúságszakmai mentora koordinálta.

Az ifjúsági önkormányzat nem szervezi meg az őszi hulladékgyűjtést

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkájába is nagyban beleszólt idén a tavasszal kialakult járványhelyzet. Kezdődött ez márciusban a rendezvények létszámának korlátozásával, ami miatt a Kultúra Napja maradt el, majd a tavaszi hulladékgyűjtő akció is. Akkor abban bíztunk, hogy ősszel tudjuk pótolni ezeket a rendezvényeket, hiszen az elmúlt 20 évben ezek teljesen azonosultak az ifjúsági önkormányzattal, a bordányiak is készültek rá, valamint a művészeti iskola növendékei is begyakorolták produkcióikat. Nyáron a vírus terjedésének csökkenésével és a korlátozások enyhítésével együtt mi is elkezdtük tervezgetni az őszi programjainkat. Egyelőre a szeptember 19-re meghirdetett hulladékgyűjtésre koncentráltunk, hiszen ezt várta leginkább a lakosság, sokan érdeklődtek tőlünk az utcán, az intézményekben és egyéb csatornákon. Most mindezek ellenére arról kell tájékoztatnunk Önöket, hogy nem tudjuk megtartani a hulladékgyűjtő akciót. Több sajnálatos körülmény vezetett idáig és nehezen hoztuk meg a döntést, hiszen az ifjúsági önkormányzat legnagyobb bevételi forrásáról van szó, ráadásul idén egyik alkalommal sem sikerült megtartani. Így kérjük önöket, hogy szeptember 19-én ne helyezzenek ki hulladékot a házuk elé, mert nem kerülnek elszállításra. 

Itt szeretnénk megköszönni azt a rengeteg türelmet és bizalmat, amit az ifjúsági testület felé tanúsítottak, hiszen sokan már a fiatalok számára gyűjtögették és tárolták a összegyűlt a hulladékokat. 

Jelenleg a decemberi ifjúsági önkormányzati választásokra is készülünk, hiszen a jelenlegi testület mandátuma decemberben lejár. A választások részleteiről és a lebonyolításáról tájékoztatni fogjuk a bordányiakat, elsősorban a 12 és 25 év közötti fiatalokat akik érdekképviseletét végzi a GYIFÖ.

Terményáldás vasárnap

Szeptember 20-án a szentmise keretében lesz templomunkban a terményáldás. Az ember évről évre elülteti, öntözi, gondozza terményeit.

“Fontos, hogy hálát adjunk a jó Istennek mindazokért a javakért, terményekért, amiket a föld megtermett. A kapott kincsek megáldásával ünnepélyesen is megköszönjük, hogy óv, véd minket, gondoskodik rólunk.”

A szentmisét megelőző héten várják a hívek áldásra felajánlott terményeit a sekrestyében.

Egyházközségünkben az elsőáldozás október 11-én vasárnap lesz, a bérmálás pedig október 18-án. Az ünnepi szentmisék 9.30- kor kezdődnek. Sok szeretettel várnak mindenkit! 

Egyházmegyénk főpásztorának döntése értelmében 2020. szeptember 15-től újra kötelező a templomban a maszk viselése!

Fokozottan védekezzünk! Jelenleg két bordányi család van hatósági házi karanténban

Sajnálatosan tovább emelkedik a fertőzött betegek száma mind a környező országokban, mind hazánkban. Hosszú idő után most a hét elején már két bordányi család is karanténba kényszerült, mert érintkeztek olyan személyekkel, akik az új koronavírus betegségben szenvednek. Noha a vírus jelenléte közvetlenül még nem mutatható ki településünkön, a  bordányi lakosok biztonsága érdekében az önkormányzati intézményekben szigorú feltételei vannak a szolgáltatások igénybevételének. Mindenütt kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése, illetve az intézmények bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő-állomásokon a kézfertőtlenítés. Minden intézmény rendelkezik gyors testhőmérő eszközökkel is, így ne lepődjenek meg azon, ha egy-egy intézménybe való belépés előtt ellenőrzik a testhőmérsékletet, és a lázas embereket nem engedik tovább a bejáratnál. 

Kérjük fokozottan figyeljenek a közösségi távolságtartásra, amely a fertőzés lassítására, illetve megállítására irányul: családtagjaikon kívül a többi embertársuktól mindig tartsák a legalább 1,5 -2 méteres távolságot. Kerüljék a testi érintkezést, mellőzzék a kézfogást, közös eszközök használatát!

Rendkívül fontos, hogy fertőző betegség tünetei esetén ne hagyják el az otthonaikat, ne menjenek közösségbe! A gyermekeket se engedjék el iskolába, ne vigyék bölcsődébe, óvodába, ha például lázasak, folyik az orruk, köhögnek. A betegségről telefonon haladéktalanul értesítsék a gyermekorvosukat, háziorvosukat!

A fertőzés lassítása, megállítása érdekében, ha nem szükséges, ne mozduljanak ki otthonról, ne utazzanak el távolabbi helyekre, ne vegyenek részt nagy tömegeket megmozgató, vagy zsúfolt rendezvényeken. 

Amikor csak lehet az ügyintézést ne személyesen, hanem telefonon vagy más elektronikus úton intézzék. Ha bevásárolni mennek, ha csak tehetik válasszanak csendesebb időszakot, ne a reggeli zsúfoltság idején induljanak útnak. Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Nincs hír a szegedi kerékpárút építéséről

A szegedi önkormányzat régóta tervezi a Szeged-Sziksósfürdő és Bordány közötti  kerékpárút megépítését. A tervek szerint az 5408. jelű közút mellett új egyoldali, kétirányú, 2,5 méter széles és 3,7 kilométer hosszú kerékpárutat építenek csapadékvíz-elvezetéssel amely kapcsolódna az út mellett már futó bordányi szakaszhoz, és ezzel egészen az üllési erdei iskoláig egybefüggő kerékpárút állna a kétkerekű járművel közlekedők rendelkezésére. A sajtóban megjelent hírek szerint a kivitelezést 2019. II–2020. I. negyedév között szerették volna megvalósítani, azonban nagyon régóta nincs hír a beruházásról.

A fejlesztésre mindenképpen nagy szükség lenne, hiszen annak keretében nemcsak az új szakasz épülne meg, hanem a Szeged Dorozsmai úti vasúti keresztezés–Sziksósfürdő között meglévő kerékpáros kapcsolatban lesz forgalomtechnikai beavatkozás: átvezetik a kerékpárutat a dorozsmai templomnál lévő körforgalmú csomóponton, valamint a vasúti átjáró után, a gyalogátkelővel párhuzamosan.

A Sziksósfürdő bejárat – Dorozsmai úti vasúti keresztezés között meglévő 5,5 kilométeres kerékpárút burkolatát részlegesen, lokálisan felújítják. A kerékpárúthoz kapcsolódóan bel- és csapadékvíz-védelmi létesítményeket építenek: szikkasztóárok (3215 méter), amiből áteresz 511 méter, zárt csatorna 15 méter.

A bordányi és zákányszéki önkormányzat is nagyon régóta tervezi a Bordányt Zákányszékkel összekötő kerékpárút megépítését. Míg a bordányi szakasz még engedélyes tervvel rendelkezik (2022. áprilisig), a zákányszéki engedélyt sajnos már meg kell újítani. Mindkét önkormányzati tervet már többször megújították a fejlesztési forrás reményében.

A két falu között kicsivel több, mint hat kilométer kerékpárút épülhet majd meg, ha sikeresen pályáznak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program következő kiírására.

Kötelező kézfertőtlenítés és maszk használat a bordányi intézményekben

Az országosan egyre emelkedő fertőzésszámok miatt, a Bordányi lakosok biztonsága érdekében az önkormányzati intézményekben kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése, illetve az intézmények bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő-állomásokon a kézfertőtlenítés. Minden intézmény rendelkezik gyors testhőmérő eszközökkel is, így arra is lehetőség van, hogy az intézménybe való belépés előtt kiszűrjék a lázas embereket. Fokozottan figyelni kell a közösségi távolságtartásra, amely a fertőzés lassítására, illetve megállítására irányul. Családtagjaikon kívül a többi embertársuktól mindig tartsák a legalább 1,5 méteres távolságot. 

Rendkívül fontos, hogy betegen ne hagyják el az otthonaikat, ne menjenek közösségbe! A gyermekeket se engedjék el iskolába, ne vigyék bölcsődébe, óvodába! A betegségről telefonon haladéktalanul értesítsék a gyermekorvosukat, háziorvosukat!

Az önkormányzat ismételten megkezdi a közterületek alkalmankénti fertőtlenítését. Elsősorban a buszmegállók, a játszóterek továbbá a nagyobb forgalmú közintézmények bejáratainál találkozhatnak a fertőtlenítő habbal, amely a kiszórást követően gyorsan, pár perc alatt megszárad, és a hab el is tűnik. A megszáradásig ne lépjenek be a területre.

A fertőzés lassítása, megállítása és természetesen közös biztonságunk érdekében ha nem szükséges, ne utazzanak el távolabbi helyekre, ne vegyenek részt nagy tömegeket megmozgató, vagy zsúfolt rendezvényeken.

Vigyázzunk egymásra!

A Legjava termékek is ott lesznek a budapesti Piacok Napján

Szeptember 13-án, vasárnap a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét lesz PIACOK NAPJA, ahol az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, Budapest legnépszerűbb közösségi vásáraival! Egy különleges nap, mikor több piacról egyszerre, együtt, egy helyen kínálják az árusok a portékáikat hatalmas választékban. Design, vintage, antik, retró, egyedi, kézműves – ruhák, tárgyak, kiegészítők, ékszerek, ajándékok, kincsek, natúr kozmetikumok, zero waste termékek, gasztro különlegességek, legfinomabb magyar zöldségek és gyümölcsök, sajtok, húsok, mézek, szörpök és mindenféle háztáji termékek hazai őstermelőktől! 

A szervezők, a Hello Piac és a Nem Adom Fel szeretnének lehetőséget teremteni a magyar kisvállalkozóknak, kézműveseknek, hogy az elmúlt időszak hatásai ellenére is folytatni tudják termelő, alkotó munkájukat, és a magyar  vásárlókhoz pedig újra eljuthassanak a minőségi magyar termékek!

A Piacok napján a bordányi Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet is részt vesz. A szövetkezet munkatársai a megszokott finomságok mellett legújabb grillszószaikat és három édesség különlegességüket is felviszi a fővárosi piacra, bízva abban, hogy további vásárlókat tudnak a telesen magyar Legjava márka mellé állítani.

Próbanépszámlálást tart a KSH Bordányban

Reprezentatív, azaz a teljes magyar társadalmat leképező adatgyűjtés keretében próbanépszámlálást indít augusztus 31-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A próbafelvétel célja, hogy adatokkal segítse a 2021. évi népszámlálás szakmai előkészítését. A részvétel önkéntes, de fontos, hiszen egy-egy kitöltő közel 350 háztartást képvisel. Országszerte 72 település, mintegy 14 000 háztartása vesz részt a Központi Statisztikai Hivatal augusztus 31. és október 7. között rendezett próbanépszámlálásán. A válaszadásra felkért címzetteknek legkésőbb szeptember 3-áig postai levelet küld a KSH. Az adatszolgáltatás önkéntes, de különösen fontos, hogy a megkérdezettek aktívan részt vegyenek a népszámlálás próbafelvételben, hiszen az adatgyűjtés reprezentatív, azaz leképezi a teljes magyar társadalmat, így egy-egy kitöltő közel 350 háztartást képvisel.

Jövő év május 1. és június 28. között kerül sor a következő népszámlálásra. A KSH tízévente hajtja végre ezt, a Magyarország teljes lakosságát érintő, kötelező adatfelvételt, amely fontos ismérvek, például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság mentén, a legrészletesebb területi bontásban tükrözi hazánk aktuális társadalmi helyzetét. A népszámlálás eredményei hosszú távon meghatározzák az országot, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb döntéseket, fejlesztéseket. Célunk, hogy a jövő évi népszámlálás csak a szükséges mértékben terhelje a lakosságot, így 2021-ben is lehetőségük lesz a válaszadóknak kényelmesen, interneten keresztül kitölteni a kérdőívet. A most indított próba a népszámlálás előkészítését szolgálja, az átlagosan 10–15 perc alatt kitölthető kérdőív elsősorban a lakóhellyel, az internetezési szokásokkal, az adatvédelmi ismeretekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. A próbanépszámlálás résztvevői által szolgáltatott adatok nagymértékben segítenek minket abban, hogy a népszámlálás során majd mindenki a számára legkényelmesebb módon, a legfontosabb információk ismeretében vehessen részt az összeírásban” – emeli ki Kovács Marcell, a KSH Népszámlálás 2021 projektvezetője.

A próbanépszámlálás kérdőívét augusztus 31. és szeptember 6. között a maja.ksh.hu online oldalon keresztül tölthetik ki a levélben felkért résztvevők. Ezt követően október 7-ig pedig személyes interjú keretében válaszolhatnak azok, akik nem kívántak az internetes kitöltés lehetőségével élni – őket összeírók keresik majd fel. A maszkot viselő összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására és az érintésmentes kommunikációra. Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb 2020. szeptember 6-a éjfélig online kitöltik és véglegesítik a maja.ksh.hu oldalon, nyereményjátékban vehetnek részt.

A próbanépszámlálásban részt vevő települések listája, a nyereményjáték szabályzata és számos további információ elérhető a www.ksh.hu/nepszamlalasproba oldalon.

Meseolvasás és mozgás, mint „hamuba sült pogácsa”

Szülőként, szakemberként sokat gondolkodunk azon, milyen útravalót is pakolhatnánk gyermekeink tarisznyájába. Azt is tudjuk, hogy a gyermekek életében a mese és a mozgás nélkülözhetetlen szerepet tölt be, fontosságukat senki nem kérdőjelezi meg. Olyan értékeket közvetítenek, amelyek segítik a gyermekek testi-lelki fejlődését. Hogyan tudunk a helyes mozgásfejlesztéssel valamint a tudatos meseválasztással és meséléssel értéket átadni a gyermekeknek? – ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők a szeptember 19-én megrendezésre kerülő programunkon. 10 órától Szabó Barbara, a Zöld Béka Fejlesztő Központ munkatársa tart interaktív előadást Tanulási zavarok – a primitív reflexek jelentősége a mozgásfejlődésben címmel. Megtudhatjuk milyen jelentősége van a primitív reflexeknek, mi történik, ha nem gátlódnak le, valamint milyen összefüggések vannak a primitív reflexek és a tanulási problémák között. A program második részében, 11.30-tól Náfrádi Anikó alkotó-fejlesztő meseterapeuta Mit meséljek, hogyan meséljek? – a népmesék fejlesztőhatásairól szülőknek és pedagógusoknak című előadása hallgatható meg. Választ kaphatunk a mesékkel és meséléssel kapcsolatos gyakori kérdéseinkre : – Milyen a jó mese?, – Melyik életkorban mit meséljünk és mit ne?, – Hogyan meséljünk és milyen hatásai vannak a népmeséknek?, – Hogyan lehet megismerni egy gyermeket a meséken keresztül?, – Melyek a mesék fejlesztőhatásai óvodáskortól a középiskola végéig. Sok szeretettel hívják és várják a szülőket, nagyszülőket, gyermekekkel foglalkozó szakembereket a bordányi Faluház Család- és Karrierpontjába. A program ideje alatt ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítanak. Információ: Balláné Judit: +36 30/338 1647, Lajkóné Évi: +36 30/197 9135.

Lezárul a nyár, megkezdődik a tanév Apraja-falván


A nyári élet szervezése idén rendhagyó módon alakult. A tavasszal érkező COVID-19 vírus miatt változtatásokat alkalmaztunk a megszokott szervezési feladatokban. Amíg az intézményben nem tartózkodott gyermek, addig a dajka nénik folyamatosan fertőtlenítették az intézmény helységeit, illetve amikor az időjárás engedte, az óvoda-bölcsőde körüli kerítés festése is megtörtént. Az óvó nénik „home office” munkában rendszeresen küldtek az évszaknak és az aktuális ünnepnek megfelelő játékos feladatokat, meséket, verseket, kreatív kézműves ötleteket a szülői csoportokba. Célunk az volt, hogy az otthoni családi együttlét minél tartalmasabb, játékosabb legyen. Szeretnénk megköszönni a szülők lelkesedését, pozitív hozzáállását, kitartását ebben a nehéz időszakban. Örömmel láttuk újra az online visszaküldött képeken a vidám gyerekeket szép alkotásaikkal.
Szintén ezen időszak alatt valósult meg a „régi szárny” 4 mosdójának teljes felújítása is. A berendezések illeszkednek a gyerekek testi adottságaihoz, így például kisebb méretű mosdót és wc-t használhatnak a mini csoportosok, mint a nagyobbak. Modern, mozgásérzékelős, víztakarékos csapok használatával egy környezettudatosabb szemléletmódot szeretnénk a gyerekekben kialakítani. A szép és esztétikus mosdókat a gyerekek és a dolgozók is nagy örömmel vettek újra birtokba.
Fontos szempont volt a gyermekek érzelmi biztonságának megteremtése a hosszú távollét után, így többnyire a saját csoportjukba és a saját óvó nénijük mellé kerültek vissza. Átlagosan 80-90 óvodás és 8-10 bölcsődés gyermek ellátásáról gondoskodtunk a nyár folyamán. Munkánkat segítették a gyakorlatukat teljesítő pedagógus hallgatók, a közösségi szolgálatot teljesítő-, és diákmunkát végző fiatalok. Ezúton is köszönjük munkájukat, segítségüket. A mindennapokat az óvó nénik és a kisgyermeknevelők színes, kreatív játékötleteivel, új udvari játékok kipróbálásával és a gyerekek egyéni játékötleteinek megvalósításával próbálták gazdagítani.
A 2020/21-es tanév 5 homogén csoporttal indul: Tücsök (nagy) csoport 32 fő, Vuk (középső) csoport 27 fő, Méhecske (kis) csoport 19 fő, Napsugár (kis) csoport 19 fő, Katica (mini) csoport 13 fővel kezd és 22 főre bővül a tanév végéig. Bölcsőde: Micimackó csoport 14 fő. Az intézmény közalkalmazotti létszáma 27 fő.
Az új tanévre a csoportok a kedvezőbb csoportszoba és mosdó adottságok miatt helyet cserélnek. Így a „régi szárny” második termébe a Tücsök csoport költözik. A Vuk csoport marad a megszokott helyén és az utolsó termet a Katica csoport veszi birtokba. Az „új szárnyban” a Napsugár csoport marad, mellette pedig a Méhecske csoport rendezkedik be. Mindenkinek szép tanévet kívánunk!

Horváthné Kálmán Zita Intézményvezető-helyettes

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support