Mozgó film, mozgó klub ellátogatott a Szeged TV stúdiójába

A Mozgó film, mozgó klub havi szakkör tizenegyedik, utolsóelőtti alkalmával a csoport a Szeged TV stúdiójába látogatott. A foglalkozásra október 20-án került sor, ahol Fischer Gábor, a Szegedi TV műszaki vezetője kalauzolta el a jelenlévőket.

A csoport megnézhette a stúdiókat és a helyiségeket, ahol összevágják és rendezik az adásokat, műsorokat.

A szakkör résztvevői ott jártunkkor éppen Dr. Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus professzorral, Szeged díszpolgárával készülő portré beszélgetés előkészületeibe csöppentek bele, ami kapcsán betekintést nyerhettek a világítás, hangosítás és a különféle stúdió berendezések szerepébe. A híradó stúdiójában a súgógép működését ismerhették meg a résztvevők, valamint a közel 30 éve a szakmában ténykedő Fischer Gábor anekdotáiból és szakmai tanácsaiból tehettek szert új tudásra.

Akadt néhány bátor jelentkező, akik pár percre a híradós szerepét felvállalva megtapasztalhatták a súgógépről hírolvasás fortélyát. Ezt követően a csoport láthatta, hogy a televízió munkatársai hogyan alakítanak át egy teljes stúdiót pillanatok alatt egy másik program felvételéhez, valamint a greenbox techikával is megismerkedhettek. A foglalkozás során mindenki számtalan hasznos szakmai ismerettel gyarapodott.

forrás: https://nmi.hu/

Mozgáskorlátozott parkolót alakítottak ki a hivatal előtt

A Bordányi Polgármesteri Hivatal előtt az egyik parkolót mozgáskorlátozott parkolóvá alakították át a napokban. A táblával, felfestéssel jelzett területen ezentúl csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező autós parkolhat majd. A parkoló kialakítása nem végleges, a hivatalbővítéssel egyidejűleg várhatóan változni fog majd az egész épület előtti terület elrendezése.

A munkálatokat megelőzően a hivatal dolgozói a régi, már elnyíló napvirágok helyére árvácskákat ültettek, ismét széppé varázsolva a közteret. A sokszínű virágok reményeink szerint egészen jövő kora nyárig díszítik majd a hivatal elejét, amikor is ismét virágcserére kerül majd sor. 

Hosszútávon, az új turisztikai attrakciókkal harmonizáló környezet és kertek kialakítása is tervben van településünkön, ráadásul ez a szépészeti beavatkozás majd nem csak a polgármesteri  hivatal, hanem az összes intézmény és közpark esetében megtörténik a jövőben. 

Szinte teljesen befejeződött a belterületi útépítés első szakasza

Mint arról korábban beszámoltunk Bordány Nagyközség Önkormányzata az elmúlt években zajló csatornázási és ivóvízminőség-javító munkálatokkal egyidejűleg folyamatos előkészítő munkát végzett azzal kapcsolatosan, hogy  a következő években a szilárd útburkolattal nem rendelkező utcákban is megindulhasson egy helyi szintű, a lakosság együttműködésével megvalósuló útépítési program. A projekt megvalósításához önkormányzati forrás mellett pályázati forrásra, és lakossági befizetésre is szükség van.

Az útépítési programot két szakaszra bontották, az első ütemhez jelentős pályázati forrást sikerült szerezni, ami az mellett, hogy nagymértékben csökkenti a szükséges lakossági hozzájárulás mértékét, lehetővé tette az aszfaltozási munkálatok megkezdését a Bartók Béla, a Benke Gedeon, a Liszt Ferenc, a Móra Ferenc és a Petőfi utcákban valamint a Hunyadi téren.  A Magyar Falu Programban megnyert útfejlesztési pályázat keretében most összesen  közel 1200 méter út készül el. Az aszfaltozást követően még az útpadka feltöltés zajlik, illetve a közlekedési táblák kihelyezése van még folyamatban.

Újabb helyi szigorítások a koronavírus bordányi megjelenése miatt

Kedves Bordányiak! Sajnálattal tájékoztatom Önöket, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal járási tisztifőorvosa értesített arról, hogy településünkön is megjelent a koronavírus. A fertőzöttek jelenleg otthonukban karanténban gyógyulnak. Ugyancsak vannak karanténban olyan bordányiak is, akik noha nem fertőződtek, de érintkeztek olyan személyekkel, akik az új koronavírus betegségben szenvednek. 

A vírus megjelenése miatt kérem Önöket, hogy csak a legszükségesebb ügyet intézzék, és amennyiben arra lehetőségük van, maradjanak otthon! Az ügyintézések során részesítsék előnyben a telefonos, elektronikus kapcsolattartást! Amikor csak lehet az ügyintézést ne személyesen intézzék. Mindig viseljenek maszkot, rendszeresen mossanak kezet, használják az intézményekben, üzletekben kihelyezett kézfertőtlenítőket! Mellőzzék a készpénzes fizetést, ha csak tehetik érintős bankkártyával fizessenek, vagy banki utalással teljesítsék a fizetnivalókat! 

A fertőzés lassítása, megállítása érdekében, ha nem szükséges, ne mozduljanak ki otthonról, ne utazzanak el távolabbi helyekre, ne vegyenek részt nagy tömegeket megmozgató, vagy zsúfolt rendezvényeken. Javaslom Önöknek a több mint 20 fős magánrendezvények elkerülését is.

Kérem fokozottan figyeljenek a közösségi távolságtartásra, amely a fertőzés lassítására, illetve megállítására irányul: családtagjaikon kívül a többi embertársuktól mindig tartsák a legalább 1,5 -2 méteres távolságot. Kerüljék a testi érintkezést, mellőzzék a kézfogást, közös eszközök használatát! Ha bevásárolni mennek, ha csak tehetik válasszanak csendesebb időszakot, ne a reggeli zsúfoltság idején induljanak útnak.

A bordányi lakosok biztonsága érdekében az önkormányzati intézményekben továbbra is szigorú feltételei vannak a szolgáltatások igénybevételének. Mindenütt kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése, illetve az intézmények bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő-állomásokon a kézfertőtlenítés. Minden intézmény rendelkezik gyors testhőmérő eszközökkel is, az intézménybe való belépés előtt ellenőrizhetik a testhőmérsékletet, és a lázas embereket nem engedik tovább a bejáratnál. 

Rendkívüli intézkedésként kötelezővé tettem a maszk használatot a piactéren, megnöveljük a közterületek fertőtlenítésének gyakoriságát. A Faluház és a Szociális és Egészségügyi Központ egész területén kötelező mindenki számára a maszk használat, korlátozásra kerül a termekben, könyvtárban együttesen tartózkodók száma: az intézménynek – figyelembe véve a közösségi távolságtartás szabályait – korlátoznia kell a közösségi terekben az egyszerre tartózkodók számát, amelyet minden terem bejáratánál jól láthatóan fel kell tüntetni. Ennek megfelelően a székeket mindig a távolságtartás szabályai szerint helyezik el a munkatársak a termekben, kérjük azokat ne mozgassák!

Rendkívül fontos, hogy fertőző betegség tünetei esetén (köhögés, magas láz, fejfájás, szaglás, ízlelés elvesztése) ne hagyják el az otthonaikat, ne menjenek közösségbe! A gyermekeket se engedjék el iskolába, ne vigyék bölcsődébe, óvodába! A betegségről telefonon haladéktalanul értesítsék a gyermekorvosukat, háziorvosukat!

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Tanács Gábor, polgármester

Köszöntő az idősek világnapja alkalmából

Október 1-je az idősek világnapja, és október az idősek hónapja. A hagyomány két évtizedre nyúlik vissza, az ENSZ 1991-ben rendezte meg először a programot, ezzel kívánva megemlékezni körülbelül 600 millió idős emberről. Ez alkalomból az önkormányzat a szociális központtal és a faluházzal közösen, az óvodások és az iskolások bevonásával minden évben kis ünnepség keretében köszönti a szépkorúakat. A koronavírus okozta járványhelyzet miatt idén ez nem valósulhat meg, így Tanács Gábor polgármester többek között a Bordányi Hírek hetilapján keresztül kívánja köszönteni őket. “Ezúton is, minden bordányi polgár nevében szeretném kifejezni hálánkat és megbecsülésünket a körülöttünk élő idős embertársaink felé! Az idei évben úgy alakult, hogy éppen az idősek biztonsága és egészsége érdekében nem tartunk ünnepséget, nem tudunk személyesen találkozni. Bízom abban, hogy az év során elmaradt sok-sok programot, találkozót a jövő év folyamán be tudjuk pótolni. Az idősek világnapja alkalmából kívánok Önöknek mindannyiunk nevében jó egészséget, szép nyugdíjas éveket!” – írta a polgármester településünk időseinek szóló üzenetében.

Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat – 2020

Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot rászoruló fiataloknak. A pályázat a településen állandó lakóhellyel rendelkező, teljes idejű (nappali tagozatos) felsőoktatási hallgatók, illetve felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánók (érettségiző, vagy már érettségizettek) számára, a 2020/ 2021. tanév második és a 2021/2022. tanév első félévére vonatkozik. A pályázat beadása a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren keresztül történik (EPER), amelyhez egyszeri pályázói regisztráció szükséges. A pályázati űrlapot feltöltés után kinyomtatva és aláírva – a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt – a települési önkormányzatnál kell benyújtania a pályázónak. A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott mellékletekkel együtt érvényes. A dokumentumokat a Polgármesteri Hivatalban (6795 Bordány, Benke Gedeon u. 44.) lehet benyújtani 2020. november 5. napjáig. Ügyintéző: Gyémánt Éva, telefonszám: 62/588-514. A pályázatról bővebb tájékoztató a bordany.com honlapon olvasható.

A pályázati felhívás, valamint bővebb információ az alábbi linken található: http://www.emet.gov.hu/hatter_1/bursa_hungarica/

2021-A-pályázati-kiírás

2021-B-pályázati-kiírás

Harmadik alkalommal szervezi a Miből élünk? felmérést a KSH

Harmadik alkalommal vesz részt önkéntesen hazánk abban a szeptember 15-én elindult kutatásban, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul. A háromévenkénti felmérést idén is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre.

A Miből élünk? elnevezésű kutatás – amelyet az Európai Központi Bank koordinál – minden euróövezeti tagállamban kötelező, ehhez csatlakozott hat évvel ezelőtt önkéntesen Magyarország. A kérdőív rákérdez a háztartások tulajdonában lévő reáleszközökre (például ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra) és pénzügyi eszközökre (például bankszámlákra, befektetésekre, nyugdíjcélú előtakarékosságra). Az önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások kötelezettségeire (adósságára, a hitelekre és kölcsönökre) is.

„A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek alapvetően hozzájárulnak a hatékony nemzeti, valamint az európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához” – mondta Dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A KSH szeptember közepéig postai felkérőlevélben értesíti a véletlenszerűen kiválasztott 345 település több mint 15 ezer háztartásában élőket, akik részvétele önkéntes és anonim. A felmérés szeptember 15-től december 31-ig tart. A kérdőívet interneten keresztül szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni. Október 2. és december 31. között pedig kérdezőbiztosok keresik fel – maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva – azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével. A kérdőív kérdései körülbelül 20-40 perc alatt megválaszolhatóak.

A kutatásban résztvevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig várhatóan 2022-ben a KSH és az MNB is közöl adatokat.

A kutatásról bővebb információ itt található: mibolelunk.ksh.hu

A megyei közgyűlés elnöke személyesen egyeztetett polgármesterünkkel Bordány fejlesztési elképzeléseiről

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Polner Eörs, a Közgyűlés alelnöke látogattak el településünkre szeptember 28-án, hétfőn délután. A Községházán Tanács Gábor polgármester fogadta a vendégeket. Elsőként Gémes László elnök a megye névváltozása alkalmából készült emlékérmet és térképet adott át Tanács Gábor polgármesternek, majd ezt követte egy jó hangulatú megbeszélés, amelynek fő célkitűzése, hogy a megye vezetése tájékozódjon az adott település jövőbeni fejlesztési elképzeléseiről, és további együttműködési lehetőségekről.
Tanács Gábor polgármester kilenc olyan fejlesztési tervet tárt a megye vezetői elé, amelyek az elkövetkező időszak fejlesztései lehetnek Bordányban, kapcsolódva Csongrád-Csanád Megye területfejlesztési elképzeléseihez, illetve a TOP2 projektek tervezési fázisához. Ezek közül két nagyobb beruházásra készül az önkormányzat: az engedélyes tervekkel rendelkező, Bordányt Zákányszékkel összekötő kerékpárutat szeretnék megépíteni, továbbá jelenleg az előkészítés szakaszában van a Bordány belterületén meglévő csapadékvíz elvezető csatornák felújítását, valamint a szükséges burkolásokat tartalmazó terv elkészítése, amely kibővülne az új osztású utcákban megépítendő csapadékvíz elvezető csatornák kialakításának és a Dudás utcai csatornához kapcsolódó záportó kialakításának terveivel. A megbeszélésen természetesen szóba került az összes fejlesztési elképzelés, többek között a tanyautak-dűlőutak felújítása, kimérése és a határvonalak tartós jelölése; egy autóbusz pályaudvar és autóbusz forduló kialakítása; a belterületi kamerarendszer fejlesztése, új megfigyelési pontok kialakítása vagy például a belterületi úthálózat szakaszos felújításának terve is.

Mezőgazdaságról a mezőgazdaságért

2020. szeptember 19. és november 22. között a Központi Statisztikai Hivatal teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre. Összeíróink az ország településeinek kijelölt címein gyűjtik az adatokat. Kérjük, fogadják bizalommal igazolvánnyal ellátott összeíróinkat, legyenek segítségükre az összeírás gyors és szakszerű lebonyolításában (Simon Mihályné Zsuzsi, Kovács Tamara, Illés Abigél, Gyurisné Papp Irén)! Az agrárcenzus célja, hogy megbízható és naprakész képet kapjunk a mezőgazdaság aktuális állapotáról, a gazdaságok szerkezetéről. Az összegyűjtött adatok segítik a hazai és az európai uniós döntéshozókat a megfelelő támogatáspolitikák létrehozásában, azért pontos válaszadás közös érdekünk. AZ ADATSZOLGÁLTATÁS KÖTELEZŐ.

Közösségfejlesztők, közművelődési szakemberek és döntéshozók látogattak el nagyközségünkbe

Békés és Csongrád-Csanád megyei települések közösségfejlesztő és közművelődési szakemberei, valamint döntéshozói látogattak el Bordányba szeptember 15-én kedden. A szegedi Alternatíva Egyesület immáron harmadik alkalommal szervezett közösségfejlesztő képzést szakembereknek, melynek része egy egynapos tanulmányút, jó gyakorlatok meglátogatása. Ennek keretében Békés megyéből, Dobozról a képviselő-testület, Orosházáról pedig egy közösségfejlesztő, és az ifjúsági referens látogatott el településünkre. Csongrád-Csanád megyéből főleg Szeged különböző városrészeiből, illetve Tiszaszigetről, Szentesről, Hódmezővásárhelyről vettek részt közösségfejlesztő szakemberek a látogatáson. Elsőként Tanács Gábor településünk polgármestere mutatta be településünket, majd Börcsök Roland a faluház vezetője beszélt a Faluház és Könyvtár közösségépítő szerepéről. A látogatók megismerkedtek az ifjúsági önkormányzat munkájával, a Bordányi Ifjúsági Információs Ponttal, ellátogattak az ifjúsági szálláshelyre, de a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet jóvoltából termékkóstoláson is részt vehettek. A programot Vajda Árpád az Erzsébet Ifjúsági Alap Csongrád-Csanád megyei ifjúságszakmai mentora koordinálta.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support