Ajánlja fel adója 1%-át bordányi szervezeteknek

Abból a személyi jövedelemadóból, amit az előző adóévben fizettünk/levontak tőlünk, szabadon megválaszthatjuk, hogy az adónk 1%-át melyik civil szervezetnek utalja a költségvetés. Ha igazán felelősen gondolkodunk, akkor élünk a lehetőséggel, és segítünk másokon! Az adónk kétszer egy százalékáról rendelkezhetünk. Az egyik a központi előirányzat valamint az egyházak, hitéleti szervezetek számára, míg a másik a jogosult civil szer-vezetek részére nyújt nagy segítséget. Legkönnyebben, legegyszerűbben, az eSZJA (e-lektronikus személyi jövedelemadó bevallás) felületen rendelkezhetünk – már most is, az SZJA bevallásunk elkészítése nélkül is, csak néhány kattintással! Papíros formában nyilatkozatát postai úton vagy lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain személyesen illetve meghatalmazott útján nyújthatja be. Ezt legkésőbb 2020. május 20-ig az SZJA-bevallástól függetlenül is megtehetik. Településünk civil szervezetei és alapítványai: Bordány Ifjúságáért Alapítvány adószáma: 18461637-1-06; Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány adószáma: 1846 5411-1-06; Bordány Sportjáért Alapítvány adószáma: 18456406-1-06; Bordány Sportkör adószáma: 19079646-1-06; Bordányi Asztalitenisz Sport Egyesület adószáma: 18286681-1-06; Bordányi Óvodáskorú Gyermekekért Alapítvány adószáma: 18464520-1-06; Bordányi Polgárőr Csoport adószáma: 18460863-1-06; Egérház Alapítvány adószáma: 18478190-2-06; Kulturális és Szabadidős Egyesület adószáma: 18464551-2-06; Magyar Technikai és Tömegsportklubok Szövetsége Bordányi Klubja adószáma: 19082318-1-06.

Közel 400-an vettek részt a Kultúrházak éjjel-nappal programjain Bordányban

Közel négyszázan, egészen pontosan háromszázkilencvenen vettek részt a Kultúrházak éjjel-nappal bordányi programjain február 14-16. között. A Faluház és Könyvtár immár nyolcadik éve csatlakozik az országos akcióhoz, melynek célja a művelődési házak és közösségi terek, valamint az abban folyó közösségi és kulturális munka népszerűsítése. Ebben az évben mind a gyerekek, mind a felnőttek találhattak érdekes programokat maguknak a repertoárból. A kiemelt programok között volt amatőr színházi előadás és egész délutánt betöltő farsangi gyermekfoglalkoztató is, de az egész életen át tartó tanulás jegyében mazsorett edzésen, társastánc tanfolyamon, digitális írástudást fejlesztő tablettanfolyamon és növényvédelmi tanfolyamon is részt vehettek az érdeklődők.

Pénteken 19 órától a Bordányi Amatőr Színjátszó Kör örvendeztette meg a népes közönséget “Bálint napi pajzán történetek” című előadásával. A Móricz Zsigmond novellái nyomán átdolgozott két egyfelvonásos jelenet leplezetlen nyíltsággal és sok-sok humorral mutatta be, hogyan is gondolkodott férfiről, nőről, szexualitásról a századforduló magyar parasztsága. A Dufla pofon egy nászéjszakáról szólt, a Zördög című jelenet pedig annak járt a végére, hogy vajon a szép, vagy a csúnya asszony-e a csalfább? Az előadásokban Lázár Lucát, Gábor Zalánt, Szilágyiné Tari Gyöngyit, Horváth Dominikát, Győri Anettet, Fodor Pétert, Csala Istvánt és Papdi Krisztiánt láthatta a közönség. A műsorban közreműködött a Borostyán Dalkör is. A produkció után a közönségnek lehetősége volt elbeszélgetni a szereplőkkel, de Valentin napi finomságokkal és Legjava “bájitallal” is készültek a szervezők.

Másnap már elsősorban a gyerekeknek szerettek volna kedvezni a Faluház dolgozói, ekkor farsangi programra várták az érdeklődőket. A délután folyamán kipróbálhattak többek közt Kahoot, QR kód és Just Dance játékokat, de lehetőség volt farsangi álarcokat készíteni, díszíteni, óriás puzzle-ket kirakni, valamint jelmezversenyre is sor került. A délután zárásaként átadásra kerültek az előzetesen meghirdetett álarckészítő rajzpályázat, valamint a jelmezverseny díjai is. A Készíts farsangi álarcot! című rajzpályázat díjazottjai iskola alsós kategóriában első helyezett lett Bódis Nikolett, második helyen Stadler Hanga Eszter végzett, míg a harmadik helyezett Nógrádi Blanka műve lett. Iskola felsős kategóriában első helyen Mészáros Noémi végzett, második helyezett Farkas Alexandra lett, míg a harmadik helyet Komjáti Tamara Melissza műve érte el. Különdíjakat kerámia álarc kategóriában osztott ki a zsűri, itt első helyezést Fábián Hanna kapott, míg második helyen Kubala Nóra és Szabó Izabella műve végzett, harmadik helyezett pedig Gyuris Tamás lett. A beérkezett pályamunkákból álló kiállítás megtekinthető a Faluház előterében. A jelmezversenyen első helyezett lett Bódis Nikolett és Stadler Hanga Eszter páva kettőse, a második helyen Tompa Emília végzett természetvédő jelmezében, míg a dobogó harmadik fokára Császár Nimród állhatott rohamosztagosként.

Vasárnap délután társastánc tanfolyamnak adott otthon az intézmény, melynek keretében az önfejlesztés, a mozgás, a klubélet régi/új formáját kínálták a társastánc eszközével. A Pálinkó Lujza és Lengyel Zoltán tánctanárok nevével fémjelzett tánciskola várta mindazokat, akik nyitottak a társasági élet, a mozgás, a mentális egészségmegőrzés, a tanulás e formája iránt. A kezdő (bronz szintű) 10 tanórás társastánc kurzuson az alapoktól kezdve 4-5 figurán keresztül történik a táncok elsajátítása. Az oktatók könnyű, gyorsan megtanulható, jól használható, mutatós figurákat tanítanak a résztvevőknek.

Bordány értékeit kutatják fel a helyi iskola diákjai

Településünk diákjai is neveztek az „Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében” című vetélkedőre. Szabó Noémi, Juhász Enikő, Vincze Janina Sára felkészítő tanárukkal Török Tildával “Bordány értékei” és “Miért szeretünk itt élni?” címmel készítenek pályamunkát. Ennek keretén belül a Faluházban tett látogatásuk alatt nekik is alkalmuk nyílt többet megtudni a Legjava termékeiről. A kóstolóval egybekötött termékbemutatón a lányok kérdésünkre, hogy melyik ízlett nekik a legjobban, egyöntetűen arra jutottak, hogy a termékcsalád minden eleme nagyon finom. Ezt követően a biip, és a Faluház dolgozói érdekes információkat osztottak meg a fiatalokkal. A látogatásuk végén még egy gyors képet is készítettek a Bordányi Értéktár Bizottság tagjaival. Sok sikert kívánunk a lányoknak a versenyben!

747 millió forintos főösszeggel fogadták el az idei év költségvetését

Február 13-án, csütörtökön délután tartotta Bordány Nagyközség Önkormányzata az idei év első testületi ülését. Tizenöt pont megtárgyalása szerepelt a napirendek között, a kiemelt téma természetesen a település 2020. évi költségvetésének elfogadása volt. Elsőként a két képviselő testületi ülés közti fontosabb eseményekről, polgár-mesteri döntésekről számolt be Tanács Gábor polgár-mester, aki ismertette a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló tájékoztatót, valamint az elmúlt időszak bizottsági döntéseit. A következőkben a polgármester, alpolgármester szabadságának megállapításáról és ennek ütemezéséről döntöttek a testület tagjai. Az önkormányzati ingatlanok optikai hálózattal történő összekötéséhez szükséges beruházás megvalósításának lehetőségét is áttekintették, döntés született a civil szervezetekkel, egyesületekkel kötött megállapodások értékeléséről és a 2020. évi helyi kezdeményezések támogatásáról. Jóváhagyták a településvezetők az idei közfoglalkoztatási tervet, melynek értelmében összesen hét fő foglalkoztatására kerülhet sor. A képviselő-testület a 2020. évi költségvetését 747 millió forintos bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el, a takarékos és át-gondolt gazdálkodásnak köszönhetően ismételten hiánymentesen. Elfogadták a Bordányi Településfejlesztő Nonprofit Kft. üzleti tervét, jóváhagyták a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás Társulási megállapodását is. Beszámolt tevékenységéről az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár, ezzel párhuzamosan elfogadásra került az intézmény 2020. évi munka- és szolgáltatási terve is. Módosították a képviselők az Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde szervezeti és működési szabályzatát, valamint házirendjét is. A napirendi pontok között szerepelt a területi védőnői jelentés megtárgyalása, a mórahalmi járás egészségtervének megvitatása és az orvosi ügyelet feladat-ellátási szerződése kapcsán szükséges döntés meghozatala. Az ülés végén beszámolt tevékenységéről a Települési Értéktár Bizottság, az egyebek napirendi pontban pedig a képviselők március végéig meghosszabbították a takarék épületére kiírt ötletpályázatot.

Legjava a forráskúti diákok érdeklődésének középpontjában

A Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával meghirdetett „Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében” című vetélkedő keretén belül a tavalyi győztes Forráskúti Általános Iskola 3 tanulója (Borbás Lorina Marion, Nagy Natália és Török Karolin) csoportvezetőjükkel, Kocsispéterné Hunyadvári Évával Bordányba érkeztek, hogy megismerkedjenek településünk első számú termékcsaládjával, a Legjavával. A már második fordulóban járó csapatnak a Faluházban tartottak egy rögtönzött kóstolóval egybekötött termékbemutatót az intézmény dolgozói. A fiatalok nagy érdeklődést mutattak a helyben készült finomságok iránt. Megtudtuk tőlük, hogy szombat délelőtt felkeresik a szövetkezetünk irányítása alatt lévő Helyi-Ség kézműves termékek boltját is. Sok sikert kívánunk nekik a versenyben!

A Faluház parkjában található meg a Telekom mozgó pontja

A Telekom hálózatának fejlesztése elérte településünket is! Február 4. és 15. között a bordányi Faluház mellett, a Park téren kerül elhelyezésre a Telekom mozgó pontja, ahol a településünkön élő családok és vállalkozások lehetőséget kapnak személyesen is megismerkedni a Telekom szolgáltatásaival. A mozgó pontban mindenkinek lehetősége van részt venni a Telekom Trezor nyereményjátékában, a szerencsés nyertes egy Samsung Full HD Smart TV-t nyerhet! Részletek itt:

https://www.facebook.com/189246802995/posts/10158103272332996

Kultúrházak éjjel-nappal programok a Faluházban

A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos akcióba településünk már nyolcadik éve csatlakozik. Az akció célja a művelődési házak és közösségi terek, valamint az abban folyó közösségi és kulturális munka népszerűsítése. Az egész országot érintő akcióval, valamint a televíziós és rádiós kampánnyal szeretnék ráirányítani a figyelmet a közművelődési terek nyitottságára, az intézmények és szervezetek sokszínűségére, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepére. Ennek keretén belül a Bordányi Amatőr Színjátszó Kör sok szeretettel hívja és várja az érdeklődőket 2020. február 14-én, pénteken 19.00 órától “Bálint napi pajzán történetek” című előadására a Faluház színháztermébe. A Móricz Zsigmond novellái nyomán átdolgozott két egyfelvonásos jelenet leplezetlen nyíltsággal és sok-sok humorral mutatja be, hogyan is gondolkodott férfiről, nőről, szexualitásról a századforduló magyar parasztsága. A Dufla pofon egy nászéjszakáról szól, a Zördög című jelenet pedig annak jár a végére, hogy vajon a szép, vagy a csúnya asszony-e a csalfább? Az előadásokban Lázár Lucát, Gábor Zalánt, Szilágyiné Tari Gyöngyit, Horváth Dominikát, Győri Anettet, Fodor Pétert, Csala Istvánt és Papdi Krisztiánt láthatja a közönség. A műsorban közreműködik a Borostyán Dalkör. A csoportot mentorálta és az előadást rendezte Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művésze. Az előadás ingyenes, melyet 16 éven felüli nézőinknek ajánlunk!


Másnap már elsősorban a gyerekeknek szeretnének kedvezni a Faluház dolgozói. Farsangi délutánra várják a fiatalokat a február 15-én, szombaton 14 órakor kezdődő eseményre a bordányi Faluház és Könyvtárba. A délután programjai: 14.00 órától Csodapark mese vetítése a nagyteremben. 15.30-tól álarc-színező, furfangos Kahoot játék, óriás puzzle, rejtélyes QR Code játék, Just dance party, jelmezverseny. A programokon való részvételhez mobiltelefont mindenki hozhat magával saját felelősségre. A „Készíts farsangi álarcot!” elnevezésű rajzpályázat, valamint a jelmezverseny eredményhirdetésével zárják a délutánt. A belépő egy tányér sós vagy édes házisütemény.

Fogadjon örökbe egy orgonasípot!

Egyházközségünkben az előttünk álló időszak kiemelt feladata templomunk orgonájának bővítése és felújítása. Nagy öröm számunkra, hogy ezáltal egy olyan gazdag hangzású hangszer kerül templomunkba, amely méltón szolgálja majd a liturgiát, és gazdagítja településünk zenei életét. E nagyszabású cél megvalósítását bárki támogathatja egy-egy orgonasíp örökbefogadásával. Ezt névre szóló, sorszámozott 5.000, 10.000, 20.000 Ft-os címletű sípjegy vásárlásával tehetjük meg. További részletekről a sekrestyében lehet érdeklődni. Köszönjük, hogy Ön is támogatja orgonaépítési szándékunkat!
,,Orgonán játszani annyit jelent, mint az örökkévalóság titkainak megérzéséből fakadó erőt kinyilvánítani.”
(Charles – Marie Widor)

Tájékoztatót tart a Pálinkó Lujza Tánciskola Bordányban

Kedves Bordányiak! Örömmel értesültünk, hogy Önök közül sokan nyitottak a velünk való közös munkára, az általunk képviselt műfaj (társasági táncok) megismerésére. Ennek alapján szeretettel invitáljuk Önöket egy kötetlen találkozóra, melynek célja, hogy megismerve a szakmai szempontjainkat, és -sajátosságokat, együtt alakítsuk ki a munka menetét, időkeretét, ezzel összefüggésben a tanulmányok árát. A szándékunk, hogy mindenki olyan képet kapjon erről a vállalásról, amely alapján el tudja dönteni, hogy belevág-e. A találkozáskor a megbeszélésen, egyeztetéseken túl kis ízelítőként “közös lépegetést” is tervezünk, kizárólag önkéntes alapon. Várjuk mindazokat, akik már tudják, hogy elkezdik, és azokat is, akiknek meg sem fordult a fejében, de ráérnek, és szívesen találkoznának velünk!

Időpont: 2020. február 8. (szombat) 14.00-15.30. Helyszín: Bordányi Faluház

Szeretettel várjuk Önöket!

Pálinkó Lujza és Lengyel Zoltán tánctanárok

A Meseautó lesz a Bordányi Színházi Esték következő előadása

Az elmúlt évek sikereire alapozva az idei télen is folytatódik a Bordányi Színházi Esték rendezvénysorozat, amely az eddigiekben teltházas előadásokat, rengeteg nevetést és vidám, önfeledt órákat hozott a programokon résztvevőknek. 2020. március 2-án hétfőn 18.00 órás kezdéssel kerül műsorra a 2019/2020-as évad következő előadása. Ekkor dr. Vitéz Miklós, Vadnai László – Meseautó című zenés vígjátékát láthatja majd a nagyérdemű a Körúti Színház előadásában. A két felvonásos vígjáték az egyik legnagyobb magyar filmsiker, a Meseautó rendhagyó, ám az eredetihez méltó megformálása:

Az üzleti életben sikeres, de magánéletében boldogtalan bankvezér beleszeret az egyik alkalmazottjába. Titokban egy autót ajándékoz neki és még sofőrnek is elszegődik mellé, csak, hogy kiderítse a lány önmagáért szereti-e. Természetesen jelen van a főnökébe szerelmes titkárnő és a mindent megbonyolító Halmos úr, akitől meghallgathatjuk a film legismertebb mondatait: „Belenyomja a párnába, nem kefélni; egy a párna, egy a részvény, egy lehellet egy a részvény”, vagy: „Ez nem a mi Szűcsünk, ez egészen más Szűcs. Mit sütsz, kis szűcs, sós húst sütsz, kis szűcs?”. A Filmbélinél sokkal komolyabb szerepet kap Vera barátnője, Sárika és Szűcs barátja, Péterffy. Hogy a darab pergőbb és izgalmasabb legyen, feltűnik néhány új szereplő is: a vezérigazgatót ideiglenesen helyettesítő Pista sofőr, a két zseniális magándetektív és a két szenzációs recepciós. Ők gondoskodnak arról, hogy aztán Lillafüreden a fináléban minden a helyére kerüljön.

A főbb szerepekben Lipták Péter, Beleznay Endre, Gyebnár Csekka, Lehel Kata, Placskó Emese, Pecsenyiczki Balázs, Szabó Kristóf, Kozel Dániel, Oroszi Tamás, Kaluczky Zsombor és Karaivanov Lilla látható majd a bordányi deszkákon.

Belépők január 24. péntektől kaphatók a Faluház ügyfélpultjánál 3000 Ft-os és 2500 Ft-os jegyárakon. Az érvényes BordányKártyával rendelkező lakosoknak további 10% kedvezmény jár, így ők a drágább tikettekhez 2700 Ft-os áron, míg az olcsóbb belépőkhöz 2250 Ft-os áron juthatnak hozzá. Egy kártyával egy előadásra maximum öt belépő vásárolható kedvezményesen! Bővebb információ kérhető személyesen a Faluház ügyfélpultjánál, vagy telefonon a 62/588-516-os vagy a +36 30 965 0771-es telefonszámon. Találkozzunk a Bordányi Színházi Esték következő előadásán is!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support