Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

Az október havi étkezési térítési díj befizetése 2021.09.28-án (kedden)
és 2021.09.30-án (csütörtökön) a Polgármesteri Hivatalban 8-16 óráig lesz.

Az átutalással fizetők  továbbra is e-mailben kapják meg a számlát.

Czombos Kriszta
élelmezésvezető

Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

A szeptember havi étkezési térítési díj befizetése

2021.08.31-én (kedden)
és 2021.09.02-án (csütörtökön)

a Polgármesteri Hivatalban 8-16 óráig lesz.

Az átutalással fizetők e-mailben kapják meg a számlát. Aki nem adta le vagy nem töltött ki az étkezési nyilatkozatot 2021.08.27-ig leadhatja a hivatalban.

Amennyiben a nyilatkozat hiányosan van kitöltve, nem tudunk a gyermeknek étkezést biztosítani.

Czombos Kriszta
élelmezésvezető

Pályázat gondozó (támogató szolgálat gépkocsivezető) munkakör betöltésére

Az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet gondozó (támogató szolgálat gépkocsivezető) munkakör betöltésére. A jogviszony határozott idejű, 2021.09.15-től 2022.09.14-ig tartó közalkalmazotti jogviszony, a foglalkoztatás jellege teljes munkaidő. A pályázat benyújtásának határideje 2021. szeptember 6. A munkakör legkorábban 2021. szeptember 15. napjától tölthető be. Olvassa el a részleteket Ön is!

Gondozó (támogató szolgálat gépkocsivezető) munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

Fontos felhívás adófizetéssel kapcsolatban

Felhívjuk az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók figyelmét, hogy adófizetési kötelezettségükről szóló értesítőket elektronikus úton küldi meg az önkormányzati adóhatóság. Elektronikus ügyintézésre kötelezett adózóknak minősülnek többek között a gazdasági társaságok, az egyéni vállalkozók, az egyesületek, az alapítványok, a szövetkezetek és az ügyvédi irodák. Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján az elektronikusan kiküldött át nem vett iratok kézbesítettnek minősülnek. Ezért fokozottan figyeljék elektronikus tárhelyüket (ügyfélkapu, cégkapu)!

Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy a helyi adók (magánszemélyek kommunális adója, helyi iparűzési adó, telekadó) második félévi összegének fizetési határideje 2021. szeptember 15. Kérjük a tisztelt adózókat, adófizetési kötelezettségüknek határidőben szíveskedjenek eleget tenni!  

 

Polgármesteri Hivatal

Iparűzési adóelőleg mérséklésének lehetősége

Az adózó az iparűzési adóelőleg esedékességének időpontjáig (2021. szeptember 15-ig) benyújtott kérelmében a helyi iparűzési adóelőleg módosítását kérheti az önkormányzati adóhatóságtól, ha előlegét az előző időszak (2020-as adóév) adatai alapján fizeti, és számításai szerint adója (például mezőgazdasági őstermelők esetében az idei terméskiesés miatt) nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. Az előleg mérséklés kérelemre történik, annak benyújtásának lehetősége jogvesztő, így a 2021. szeptemberi előlegfizetés tekintetében 2021. szeptember 15-ig állt fent a kérelem benyújtás lehetősége. Amennyiben a fent leírtakkal kapcsolatban további kérdése merülne fel ügyintézőnk készséggel áll rendelkezésére!

Bordányi Polgármesteri Hivatal

Elektronikus fizetési szolgáltatás a helyi adóban is

Tisztelt Adózók! Tájékoztatjuk Önöket, hogy országosan bevezetésre került az előző évben az elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER), melynek következtében a helyi adók, díjak, illetékek elektronikus úton történő befizetése válik lehetővé. Bordány Nagyközség honlapján elérhető e-ügyintézés felületről, vagy a https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalon az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. iparűzési adó, kommunális adó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével. Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló kötelezettség is befizethető.

Felhívjuk figyelmüket, hogy az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően csak saját adófolyószámlájukon fennálló fizetési kötelezettségüket tudják teljesíteni, családtagét csak abban az esetben, ha azt megelőzően meghatalmazást hivatalunk részére benyújtottak. Amennyiben a kapott értesítőn feltüntetett összeg nem jelenik meg a felületen, kérem adategyeztetés céljából szíveskedjenek felkeresni adóhatóságunkat.

Az elektronikus befizetés részletes leírása honlapunkon megtalálható.

 

 

Polgármesteri Hivatal

Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ)

Önkéntes Katonai Szolgálatra várja a jelentkezőket a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség. Az Önkéntes Tartalékos Rendszer legújabb elemével elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani, de nemtől és kortól függetlenül bárki jelentkezhet. Fizetés a kiképzés alatt is jár.

Új szolgálati lehetőséget indít a Magyar Honvédség – tájékoztatta a Délmagyarországot a honvédség szegedi toborzóirodája. A kiképzés a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálathoz hasonlóan 6 hónapig tart. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat.

Elsősorban olyan fiatalok érdeklődését várják, akik idén nem kerülhettek be a felsőoktatásba. A jelentkezők lehetőséget kapnak, hogy a honvédségnél helyezkedjenek el és katonai felkészítésen vegyenek részt.

Minden olyan magyar állampolgár jelentkezését is várják, aki legalább 18 és legfeljebb 65 éves, van bejelentett belföldi lakóhelye, rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

A kiképzések szeptember 15-én kezdődnek, ehhez a tervek szerint az ország minden megyéjében és Budapesten is biztosítanak helyszínt.

A résztvevők az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el a legfontosabb ismereteket. A második hónap után az önkéntesek ugyanott folytathatják az általános kiképzést, vagy specializálódhatnak egy szakterületre, így akár ejtőernyős vagy búvár képzést is kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet kezelni is.

A hat hónap alatt (és utána is) bárki választhat más szolgálati formát: dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja. A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, jelenleg bruttó 167 ezer forint. Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként, amely jelenleg bruttó 219 ezer forint. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. Jelentkezni legkésőbb augusztus 31-ig lehet a megyeszékhelyek toborzó irodáiban. Ez Szegeden a Dr. Boross József utca 5 szám alatt található.


 1. Alapgondolatok
 • Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik
 • Magyarországnak is szüksége van olyan önkéntesekre, akik támogatják a honvédség munkáját, és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza a segítségnyújtástól
 • A sorkatonaság felfüggesztése óta felnőtt egy generáció, amely nem rendelkezik személyes tapasztalattal a honvédelemről – ez most a program révén megváltozhat
 • Az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatójaként a honvédség stabil megélhetést kínál, akár átmenetileg, akár hosszútávon
 1. Jelentkezés, szerződéskötés
 • Nagykorú, belföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, legalább általános iskolai végzettséggel
 • A szerződéskötést háziorvosi és pszichológiai vizsgálatok előzik meg, erkölcsi bizonyítvány is szükséges
 • Személyesen és online is lehet jelentkezni, augusztus 31-ig
 • A szerződés 6 hónapra szól, 3 hónap próbaidővel
 • A jogviszony nem hosszabbítható meg, viszont bármikor felbontható
 • Már a fél éves szolgálat alatt is át lehet jelentkezni szerződéses katonának, illetve műveleti vagy területvédelmi tartalékosnak
 1. A szolgálat részletei
 • A kiképzések szeptember 15-én indulnak (napi 8 órában), a lakhelyhez legközelebbi helyszínen
 • Első ciklus (2 hónap): a területvédelmi zászlóaljaknál 5 hét alapkiképzés és 2 hét lövész alapképzés + 1 hét adminisztrációs időszak

 

 • Második ciklus (4 hónap):
  1. az önkéntes katona választhat, hogy marad ugyanott és folytatja az általános kiképzést,
  2. vagy műveleti besorolású katonai szervezetnél folytatja, ahol az alakulat fegyvernemének megfelelő szakkiképzésben vesz részt, mint pl.: ejtőernyős kiképzés; búvár kiképzés; speciális lövész képzés; különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésére, kezelésére történő felkészítés; stb.
  3. A szakkiképzéshez egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmasság szükséges
 • Aki teljesítette az ÖKSZ programot és pályáját szerződéses vagy tartalékos katonaként folytatja, jelentkezhet misszióba is

 

 1. Juttatások
 • A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek felel meg, ami jelenleg bruttó 167.400,- Ft (nettó: 111.055,- Ft)
 • Aki a program második részében specializálódik, a garantált bérminimumot kapja, amely jelenleg bruttó 219.000, – Ft (nettó: 145.635,- Ft) – ha ez másik városban van, természetesen laktanyai elhelyezést is kap
 • Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, a katonáknak járó vásárlási kedvezmények, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek

Jelentkezés Csongrád-Csanád megyében:

MAGYAR HONVÉDSÉG

KATONAI IGAZGATÁSI ÉS KÖZPONTI

NYILVÁNTARTÓ PARANCSNOKSÁG

12.HADKIEGÉSZÍTŐ ÉS TOBORZÓ IRODA

6724 Szeged, Dr. Boross József utca 5.

Postacím:6701 Szeged, Pf.:377

Telefon:06-62-554-070; Fax:06-62-554-078

E-mail: csongrad.toborzo@mil.hu

Ügyfélszolgálat nyitvatartása

Hétfő – csütörtök:     8:00 – 15:30

Péntek:                      8:00 – 12:00

A Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodája: onlinetoborzo@mil.hu

MAGYAR HONVÉDSÉG – ÖKSZ

 

Álláslehetőségek az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsődében

Az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A § alapján pályázatot hirdet az alábbi munkakörök betöltésére:

 • óvodapedagógus
 • óvodai dajka
 • kisgyermeknevelő
 • bölcsődei dajka
 • konyhai kisegítő

A pályázatok benyújtásának határideje 2021. augusztus 13., a munkakörök legkorábban 2021. szeptember 1. napjától tölthetők be. Olvassa el a részleteket Ön is!

Óvodapedagógus munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

Óvodai dajka munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

Kisgyermeknevelő munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

Bölcsődei dajka munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

Konyhai kisegítő munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

„Felelős állattartás elősegítése” pályázat

Felhívás!

Tájékoztatom a Tisztelt állattartókat, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter „Felelős állattartás elősegítése” címen pályázatot hirdetett a Magyar Falu Program keretében Magyarország területén működő 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú települések önkormányzatai számára a felelős állattartást elősegítő ivartalanítási programra, az állatok veszettség elleni összetevőt tartalmazó monovalens védőoltással történő beoltására és transzponderrel történő megjelölésére.

A pályázati kiírás indokoltsága és célja Magyarország Kormánya eltökélt a magyar falvakban élők életminőségének javítása, így ezzel összefüggésben kistelepüléseink fejlesztése iránt. Emellett a Kormány kiemelt figyelmet fordít az állatvédelem területére, a felelős állattartás népszerűsítésére.

A támogatás célja, hogy az 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú települések lakosságának segítséget nyújtson a nem kívánt állatszaporulat mérséklésének előmozdítására. A pályázat keretében az önkormányzat támogatást igényelhet, hogy segítséget nyújtson a település lakóinak tulajdonában lévő ebek, macskák praxisengedéllyel rendelkező állategészségügyi szolgáltatónál1 állatorvosi tevékenységet végző, (FELIR2 azonosítóval rendelkező állatorvos, a továbbiakban: állatorvos) állatorvos által elvégzett ivartalaníttatására, ezzel egyidejűleg az állatok veszettség elleni védőoltására, valamint transzponderrel (mikrochippel) történő megjelölésére.

Bordány Nagyközség Önkormányzata – amennyiben a lakosság részéről igény érkezik – szeretné benyújtani támogatási kérelmét a Magyar Falu Program keretében meghirdetett „Felelős állattartás elősegítése” című pályázatra annak érdekében, hogy a lakosság számára biztosítsa a tulajdonukban lévő állatok (ebek, macskák) állatorvos által elvégzett ivartalanítását, veszettség elleni védőoltását és transzponderrel (mikrochippel) történő megjelölését.

Felhívom a Tisztelt állattartók figyelmét, hogy aki a pályázat keretében szeretne élni a fentiekben ismertetett pályázatban történő részvétellel, igényét 2021. július 10. napjáig személyesen jelezze a Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadási időben (hétfő, kedd, csütörtök: 08.00-16.00, péntek: 08.00.-12.00), továbbá a Faluházban: kedd, csütörtök: 11-19, szerda, péntek: 8-16.

A pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdés és észrevétel esetén az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:

Polgármesteri Hivatal: e-mail: bordany@bordany.hu, tel.: 06-62/588-510

Tisztelt állattartók, kérem Önöket, mint felelős állattartókat, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

Segítőkész együttműködésüket köszönöm!

Tanács Gábor
polgármester

Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

A 2021. június havi iskolai térítési díj befizetési határideje 2021.05.31-én lejárt.

Kérem, aki nem fizette be a térítési díjat 2021.06.08-ig pótolja a Polgármesteri Hivatalban.

Az átutalással fizetők 2021. 05.20-án kapták meg a számlát, kérem aki nem utalta az 2021.06.08-ig pótolja.

Köszönettel: Czombos Kriszta

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén május 15. és június 15. között hajtja végre aktuális mezőgazdasági összeírását.  Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH tesz eleget az Európai Unió iránti adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az összeírás keretében – a 2020-as agrárcenzus folytatásaként – a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, köszönhetően annak, hogy a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk.

Az összeírásban országszerte mintegy 21 ezer, matematikai-statisztikai módszerrel kiválasztott egyéni gazdaság vesz részt. Számukra a válaszadást kormányrendelet írja elő, az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve, név nélkül publikálja.

A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás május 15-25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. „A járványügyi helyzetre való tekintettel szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére május 14-ig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot” – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója. Május 26. és június 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével. „A járványhelyzetre való tekintettel idén ők az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is adatot szolgáltathatnak” – tette hozzá Tóth Péter.

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

Kiemelt egyéni gazdaságok felmérése. Az egyéni gazdaságok összeírásával egyidőben tartja a KSH több mint 4000 kiemelt egyéni gazdaság mezőgazdasági tevékenységének felmérését is. Ezeket a gazdaságokat a részükre küldött felkérőlevelekben tájékoztatja a KSH az összeírásról, számukra május 15. és június 15. között kötelező az online adatszolgáltatás, az összeírók az e felvételben érintetteket nem keresik fel.

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu oldal nyújt további tájékoztatást.

Felhívás iparűzési adó bevallására

Felhívjuk a tisztelt adózók figyelmét, hogy a 2020-as évről 2021. május 31-ig kell benyújtani a helyi iparűzési adóbevallást és ezzel egyidejűleg kell megfizetni a különbözetet is, mely a 2020. évre megállapított adó és a 2020-as évre már bevallott előlegrészletek pozitív különbözete. Tájékoztatjuk, hogy a helyi iparűzési adóbevallást helyettesítő őstermelői nyilatkozatot (amellyel azt igazolja, hogy a mezőgazdasági tevékenységéből származó 2020. évi árbevétele nem haladta meg 600.000 Ft-ot) az estleges tavalyi terméskieséstől függetlenül is be kell nyújtani. Kérjük a tisztelt adózókat, hogy adóbevallási kötelezettségüknek határidőben szíveskedjenek eleget tenni!

Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

A mai napon 2021.05.10-én a felsősök is visszatértek az iskolába, így a mai naptól minden gyermeknek a megrendelt étkezés jár.

A májusi és júniusi étkezési térítési díj befizetése:

2021.05.25-én (kedden) és 2021.05.27-én (csütörtökön) lesz a Polgármesteri Hivatalban.

Czombos Kriszta
élelmezésvezető

Szünetel az áramszolgáltatás

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az MVM Démász Áramhálózati Kft. a 0400839175 (6795 Bordány, Kossuth utca ) felhasználási helyét ellátó közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog végezni, az alábbi időszakokban és területeken. Ezen időszakokban a villamosenergia-szolgáltatás szünetelni fog. Időszakok: 2021.05.13. 08:00 – 16:00, 2021.05.17. 08:00 – 16:00. Területek: Bordány Kossuth utca 109-169,110-170; Teréz utca 13-27,36-50/m.

Berendezéseiket az áramszünet ideje alatt is feszültség alatt állónak kell tekinteni! Aggregátor használata kizárólag Társaságunktól előzetesen megkért, írásbeli engedély alapján történhet. Amennyiben saját vagy bérelt aggregátort kíván alkalmazni szíveskedjen az áramszünetet megelőzően legalább 5 nappal elektronikus levélben a hozzaferesi.iroda@mvmdemaszhalozat.hu e-mail címre bejelenteni, melynek tárgya “Aggregátor használat” legyen! Levele tartalmazza az Ön nevét, telefonos elérhetőségét, továbbá azon felhasználási hely címét és 0400-val kezdődő 10 jegyű azonosítóját, ahol aggregátorozni kíván!

Pályázat intézményvezető munkakör betöltésére

Bordány Nagyközség Önkormányzata a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde többcélú intézmény intézményvezető (óvodapedagógus) (magasabb vezető) beosztás ellátására. A közalkalmazotti jogviszony időtartama határozatlan idejű, a vezetői megbízás határozott időre, 2021.08.01-től 2026.07.31-ig szól. Olvassa el a részleteket Ön is!

Intézményvezető munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban az Idősek Táplálkozása

Az egészséges táplálkozásra egész életünkön át törekednünk kell! A táplálkozás minden életkorban, így időskorban is nagy jelentőségű. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) definíciója alapján a 65 évnél idősebb személyeket nevezzük időskorúaknak.

„Az öregedés folyamatával számos élettani hatás következik be, amihez a táplálkozásnak igazodnia kell. Ilyen például a rágási nehézség, látás-hallás és az ízlés romlása, megváltozik a nyál mennyisége és minősége, a nyelés is nehezítetté válhat. Gyakoribb az étvágytalanság, ezáltal az alultápláltság, gyengül az immunrendszer, csökken a szomjúságérzet és a szervezet hormonszintjei is megváltoznak. Ahogy idősödünk, úgy általánosságban elmondható, hogy fokozatosan csökken a fizikai aktivitás, az emésztés és az anyagcsere is lassul, romlik a tápanyagok felszívódásának hatásfoka. Mindezek hatással vannak arra, hogy a szervezetünk mennyi energiát és milyen tápanyagoknak a bevitelét igényli.”1

Az időskor kívánalmainak megfelelő táplálkozással a cél a testi-szellemi hanyatlás késleltetése és a betegségek kialakulásának megelőzése, vagy a már kialakult betegség súlyosbodásának lassítása. A legújabb nemzeti táplálkozási ajánlást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dolgozott ki elsősorban a 60 éve felettiek számára 60+ EGÉSZSÉG néven1. A következőekben bemutatom a kiadvány főbb üzeneteit, „Mi az egészséges táplálkozás 8 alapszabálya idős korban?”.

 1. szabály: kiegyensúlyozott ENERGIA-EGYENSÚLY. Hogy mekkora energiabevitelre (kalóriára) van szükségünk több tényező befolyásolja. Például, hogy mennyire vagyunk aktívak egy nap. Ha sokat mozgunk, akkor több energiát igényel a szervezetünk. Viszont, ha egész nap ülünk és nem végzünk testmozgást, akkor alacsonyabb az energiaigényünk. Azonban, ha egész nap fekszünk, akkor is energiát használ fel a szervezetünk például a légzéshez, az agy és a szív működéséhez is. Ha több energiát fogyasztunk, mint amennyit a szervezetünk igényel, akkor testsúlyunk gyarapodni fog. Ha pedig kevesebb energiát fogyasztunk, akkor fogyni fogunk.

Az étkezés ritmusa is nagyon fontos. Napi 5 étkezéssel elkerülhető a fokozott éhségérzet és a nassolás, illetve a túlevés, ami gyakran súlygyarapodáshoz vezethet. Étkezések között minimum 2 óra, maximum 4 óra teljen el. Ez elősegíti a vércukorszint normalizálását, ami hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez.

 1. szabály: ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS fogyasztása MINDEN NAP. Minél többféle zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk egy nap, annál többféle hasznos tápanyaghoz juttatjuk a szervezetünket. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető egyes betegségek kialakulásának kockázata, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, és a túlsúly, elhízás. Naponta legalább 4 adag (összesen 400 gramm) zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon el, ebből legalább 1 adag nyers legyen. Minden étkezés tartalmazhat változatos formában, minél többféle zöldséget, gyümölcsöt. Példa az ajánlás betartásához:
 • Reggelire a szendvics/kenyér mellé fogyasszunk friss zöldséget, mint retek, uborka, paradicsom, paprika.
 • Tízóraira vagy uzsonnára egy doboz joghurthoz vagy pár evőkanál túróhoz keverjen hozzá gyümölcsöt, például szeletekre vágott almát, narancsot, banánt vagy meggyet.
 • Ebédre köretnek készítsen párolt zöldségköretet, például kevés olajon megfuttatott zöldborsót, brokkolit. Készítsen rakott zöldbabot, esetleg spenótos-tejszínes tésztát.
 • Vacsorára a tojásrántottához keverjen paprikát, hagymát és fogyasszon mellé csemege uborkát/ecetes céklát, vagy valamilyen friss kerti veteményt.
 1. szabály: TELJES ÉRTÉKŰ GABONÁK fogyasztása MINDEN NAP. A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek (kenyér, tészta, pékáru) az étrendek fő elemei közé tartoznak. A javaslat, hogy naponta 3 adag gabonafélét (búza, rozs, köles, hajdina stb.), gabonából készült élelmiszert, a lehető legváltozatosabban fogyasszunk. Ebből a 3 adagból legalább 1 adag teljes értékű legyen. A teljes értékű (hántolatlan) gabonák és a belőlük készült ételek: barnarizs, teljes kiőrlésű kenyér/tészta, zabkása, stb. A magas rost tartalmú ételek, így a teljes értékű gabonák és ételek fogyasztása mellett a bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos, a székrekedés elkerülése érdekében. A kivitelezéshez pár praktika:
 • Reggelire teljes kiőrlésű lisztből készült túrós palacsintát készítsen, vagy zabpehelyből, kölesből készítsen kását, amit mákkal, citrommal és túróval is tud ízesíteni.
 • A töltött, rakott ételekhez hántolt rizs helyett használjon barnarizst, bulgurt vagy kölest.
 1. szabály: ÁLLATI EREDETŰ FEHÉRJE fogyasztása lehetőleg MINDEN FŐÉTKEZÉSKOR. Tej, tejtermék, hal és tojás gyakrabban kerüljön a tányérra, mint hús, húskészítmény. Hetente legfeljebb 500 gramm vörös húst (pl. marha, sertés, bárány, kecske) és/vagy vöröshús-készítményt fogyasszon. Részesítse előnyben a fehér húsokat (pl. csirke, pulyka). Húskészítményeket lehetőleg ne fogyasszon minden nap. A minél magasabb hús tartalmú és minél alacsonyabb zsír- és sótartalmú húskészítményeket válassza.
 2. szabály: TEJ, TEJTERMÉKEK fogyasztása MINDEN NAP. A tej és tejtermékek mindennapi fogyasztása azért különösen fontos a 60 év felettiek számára, mert az izomépítő állati fehérjéken túl nagyobb mennyiségben tartalmaznak a csontok egészségének fenntartásához hozzájáruló kalciumot, illetve a kalcium beépítéséhez szükséges D-vitamint. Naponta 0,5 l tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű (600 mg) kalciumot tartalmazó tejterméket fogyasszon el. Válassza az alacsonyabb zsírtartalmú (félzsíros, sovány) és hozzáadott cukrot nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmazó termékeket. A tejben, tejtermékekben különböző mértékben megtalálható tejcukorra (laktózra) való „érzékenység” (valójában intolerancia) idősebb korban gyakoribb. Ha tej-, tejtermékek fogyasztása után puffad vagy görcsös hasfájást, hasmenést tapasztal, forduljon háziorvosához.
 3. szabály: NAPI 2 LITER FOLYADÉK fogyasztása. Indítsa a napot egy pohár vízzel, ébredés után. Legyen kikészítve otthon egy pohár víz az asztalra. Ha szem előtt van, nagyobb valószínűséggel fogyasztja majd el. Minden étkezéshez igyon vizet: kortyolhat a pohárból egy-egy falat között is. Testmozgás, séta előtt és után mindig igyon egy pohár vizet.
 4. szabály: KEVESEBB HOZZÁADOTT CUKOR, SÓ ÉS TELÍTETT ZSÍR fogyasztása. Mindig olvassa el az élelmiszerek csomagolásán az összetevők listáját. Ritkábban fogyasszon olyan élelmiszereket, melyek az alábbiak valamelyikét tartalmazzák: kristálycukor, porcukor, nádcukor, répacukor (szacharóz); gyümölcscukor (fruktóz); szőlőcukor (glükóz); malátacukor (maltóz); barnacukor. A legkönnyebben úgy csökkentheti a cukorfogyasztását, ha minél kevesebb csomagolt, feldolgozott élelmiszert fogyaszt, és ha minél kevesebb cukrot, szirupot, mézet használ az ételek, italok készítéséhez.

Túlzott sófogyasztás csökkentése érdekében használjon friss vagy szárított fűszereket, savanyú ízű ételízesítőket (pl. citromlevet, ecetet) a só egy részének helyettesítésére. Kóstolja meg az ételt, mielőtt a sószóróért nyúl. A friss zöldségeket ne sózza meg, tanulja meg élvezni a természetes ízüket. Ha magas sótartalmú összetevőket (kolbászt, sajtot, pácolt hús- és haltermékeket stb.) használ, akkor ne adjon plusz sót az ételhez. Tejben, joghurtban pácolás, zöldségekkel, fokhagymával, gombával, gyümölcsökkel való tűzdelés, párolás esetén kevesebb sót is elég a húsokhoz adnia.

 1. szabály: VÁLTOZATOSSÁG, IDÉNYSZERŰSÉG. Részesítse előnyben a helyi és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és felhasználásuk során törekedjen a változatosságra.

A jelenlegi táplálkozási szokásainkon kis lépésekben, fokozatosan kell változtatni! Így sokkal valószínűbb, hogy hosszú távon, eredményesen és erőfeszítés nélkül tudjuk kialakítani egészséges életmódunkat!

Pécsi Bianka

EFI dietetikus

1Forrás: OGYÉI: 60+ EGÉSZSÉG – Új Nemzeti Táplálkozási Ajánlás Időseknek (Készült az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt keretében) Budapest, 2020. Az ingyenes kiadvány elérhető a https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/ weboldalon.

„Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című, EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosítószámú projekt támogatásában.

 

Segít a koronavírus elleni oltás online regisztrációjában a Faluház

A védőoltás felvételéhez előzetes regisztráció szükséges. Aki szeretné beoltatni magát, de nincs lehetősége az adminisztráció elvégzésére, annak a Faluházban segítenek. Az intézmény segítséget kíván nyújtani mindazoknak, akik szeretnének regisztrálni a koronavírus elleni oltásra (https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra), azonban számítógép és egyéb infokommunikációs eszköz hiányában ezt nem tudják megtenni. Elsősorban telefonon a 06-62/588-516-os, vagy a 06-30 /965-0771-es telefonszámon várják az érdeklődőket. A jelentkezés során az alábbi adatokat kell megadni: név, lakcím, életkor, e-mail cím, telefonszám, TAJ szám.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support