Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

A december havi iskolai térítési díj befizetési határideje 2019.11.29-én lejárt.

Kérem, aki nem fizette be a térítésdíjat 2019.12.05-ig pótolja a Polgármesteri Hivatalban. 

Az átutalással fizetőket kérem, aki nem kapta meg levelemet nézze meg a spamek között.

Köszönettel:

Czombos Kriszta

 

Foglalj időpontot és intézd ügyeidet kényelmesen Bordányban a K&H Banknál

Már foglalhatsz időpontot 2019. december 13-ra (péntek) az 588-510-es telefonszámon, hogy kényelmesen, sorbanállás nélkül Bordányban intézhesd banki ügyeidet. Magánszemélyek és cégek számára is lehetőség van új számla nyitására! Jelezd mihamarabb igényedet ezzel kapcsolatosan, hogy a pénzintézet az igényeidhez leginkább megfelelő munkatársat tudja biztosítani erre a napra.

Változik a zöld- és az újrahasznosítható hulladék gyűjtésének rendje

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Ezúton szeretnénk felhívni a belterületen lévő ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy 2020. január 1. –jével a zöldhulladék gyűjtésének gyakorlatában az alábbiak lesznek érvényesek:

 • csak a közszolgáltató által biztosított zöldhulladékos zsákokban kihelyezett hulladékot áll módunkba elszállítani (zsákot a helyi önkormányzatoknál, illetve személyesen a Négyforrás Kft ügyfélszolgálati irodájában lehet kérni)
 • ingatlanonként maximálisan 5 zsák, vagy 5 kéve helyezhető ki alkalmanként – ettől nagyobb mennyiséget kihelyezni csak indokolt (pl.: viharkár) esetében lehet, melyet kérünk bejelenteni a +36704895656-os telefonszámon.

A fenti változásokra kapacitás hiány miatt van szükség, bővítésre pedig jelenleg nincs a Kft-nek lehetősége.

Segítségként szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a zöldhulladék házi komposztálásához!

Mit is jelent komposztálni és miért jó az Nekem?

A komposztálás egy egyszerű, mindennapi, de hatékony módja, hogy az ember személyesen is tegyen a bolygóért. Egyrészt természetes módja annak, hogy megújítsuk a talajéletet, tápanyaggal, humusszal gazdagítsuk a földet. A gazdag talajélet által egészségesebb növényeket termelhetünk, így magunkat is egészségesebbé tehetjük. A komposztálás másik nagy előnye a Föld számára, hogy legalább 30-40 százalékkal csökkenthetjük a háztartási hulladékunkat, így kevesebbet kell elszállítani kevesebb kőolaj árán, kevesebb hulladék sorsáról kell gondoskodni és jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó szén-dioxidot von ki a légkörből és tárol tartósan értékes humusz formájában.

A komposztálással elkerülhető a lomb, kerti hulladék elégetése is, így megóvhat bennünket a levegőszennyezéstől, ami az országot rendszeresen sújtja.

A komposztálás tehát sokszorosan hasznos az emberiség és a Föld számára is.

A komposztálás otthoni körülmények között könnyen elkezdhető, nincs nagy szerszámigénye, nem kell hozzá jelentős beruházás. Kertes házban a keletkező lombnak, fűnyesedéknek és a konyhai zöldhulladéknak egy pár négyzetméternyi hely elég a kert egy árnyékosabb helyén. Egyszerűen komposzthalomban is érlelhetünk, csak ez nagyobb helyet foglal, előnyösebb egy kezeletlen fa vagy más anyagú komposztálót építeni. Eszköznek a vasvilla és lapát vagy ásó, a szállításhoz-gyűjtéshez kerti talicska és gereblye kell csak. A komposztálás során is legyünk tudatos vásárlók, vagyis ne költsük a pénzünket és a Föld erőforrásait feleslegesen komposztforgató szerszámra, oltóanyagra vagy haszontalan gépekre.

A komposztálás levegő jelenlétében zajló folyamat, korhadás, amely leginkább az erdei avar évente ismétlődő bomlásához hasonló. A természetes folyamatokat a zöld és a barna összetevők megfelelő keverésével utánozhatjuk. Ha csak fűnyesedéket fogunk komposztálni, könnyen bűzös rothadás lehet a vége, de a nedves konyhai hulladék is erre a sorsra juthat. Ilyenkor segítenek a „barna” részek: száraz falevél, szalma (lehetőleg szecskázva), fűrészpor, fanyesedék, amelyet közé keverünk. Fontos, hogy az anyagok ne legyenek vegyszerekkel kezeltek, mert például a gombaölővel kezelt fa fűrészpora megöli a komposztban élő gombákat is. A lomb a legjobb, akár magában is használható nyersanyag; ha nagy fáink vannak és több köbméternyi avarra számíthatunk ősszel, érdemes lombkomposztálót építeni, ami 1-2 méter átmérőjű, kerítésből készített kör, pár oszloppal megerősítve. A levegő szabadon átjárja benne a lombot, természetes módon képződik az alján a komposzt, tavaszra a lomb a felére-negyedére összeesik. Nem igaz, hogy a dió vagy gesztenyefa levelét nem lehet komposztálni, ezek sem ártanak növényeinknek, ha legalább fél-egy évig érlelődtek. A kerti és konyhai hulladékokat tartalmazó keveréket időnként át lehet forgatni, megkeverni, ez levegővel telíti a készülő komposztot, meggyorsítja az érést.

A talaj és növényeink számára hihetetlenül hasznos dolog a komposzt. Javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, hőtartását és levegőgazdálkodását, csökken az erózió és a porosodás. A komposzt tápanyaggal, hormonokkal gazdagítja a talajéletet, növeli a növények ellenálló képességét, csökkenti a növényvédelmi költségeket, sőt lehetővé teszi a vegyszermentes termesztést is. A kerti munka bizonyítottan a legegészségesebb, testre és lélekre is ható fizikai tevékenység, a komposztálás pedig nagyszerű családi program lehet, a gyermekeink világlátását, a bolygó iránti felelősségüket fejleszti, megmutatja a természet körfolyamatainak csodáját.

Mint a legtöbb életmódváltás, a komposztálás is egy egyszerű lépéssel kezdődik: meg kell értenünk a hasznosságát, rá kell szánnunk magunkat, ezután már csak el kell kezdeni!

Mi kerülhet a komposztálóba?

 • a zöldség- és gyümölcs hulladékok, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 2-3 /köbméter), növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt,
 • toll, szőr, papír (selyem, selyempapír, tojásdoboz, újságpapír nem!) gyapjú-, pamut és lenvászon
 • levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor.

Mi nem kerülhet a komposztba?

 • festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék
 • szintetikus, illetve nem lebomló anyagok
 • ételmaradék, hús, csont – bár ezek lebomlanak – ne kerüljenek a komposztálóba a kóbor állatok, rágcsálók és a fertőzést terjesztő legyek miatt
 • fertőzött, beteg növények
 • húsevő állatok alól származó alom – szintén a fertőzés veszélye miatt
 • veszélyes, magas nehézfémtartalmú anyagok (nagy forgalmú utak melletti növényi hulladék (fű, falevél, stb.)

Mi kell a komposztáláshoz? 

Röviden: oxigén, nedvesség, tápanyag. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás. Ha a nyersanyag levegőtlenné válik, nemkívánatos baktériumok szaporodnak el benne, a komposzt rothadó masszává válik. Ezért fontos a levegős tárolóhely biztosítása és a lazító anyagok (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverése. Árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keressünk számára. A víz is igen fontos tényező. Ha kevés a nedvesség, akkor a mikroorganizmusok szaporodása megáll, a lebomlás nem indul be vagy abbamarad. Ha túl sok a víz, akkor kiszorítja a részecskék közötti térből a levegőt, és nem lesz elegendő oxigén a rendszerben. A szerves anyagok bomlása rothadássá alakul, ezt a kellemetlen szag jelzi.

A nedvességtartalom egyszerűen megállapítható. Vegyünk a kezünkbe egy maréknyi komposztot:

 • ha összenyomva vizet tudunk kipréselni belőle, akkor túl nedves
 • ha az anyag szárazon pereg, akkor túl száraz
 • ha összenyomáskor gyengén összetapad, akkor megfelelő a nedvességtartalma

Komposztálás lépései

 •  A konyhai zöldhulladékok gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú fedővel ellátott tárolóedényt, amit nyáron naponta, télen hetente ürítsünk.
 • A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülőanyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani. A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre, ha van kész komposztunk rakjunk belőle egy keveset a folyamat gyorsabb beindításához. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. A rétegek közé adhatunk adalékanyagokat (földet, kőzetlisztet, vagy szilikátásványokat: zeolitok, riolittufa). Ezek javítják a komposzt minőségét, megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat is. A házi komposztálásnál nincs szükség különleges serkentő anyagra, mivel földel, illetve nem teljesen érett komposzttal ugyanolyan jól beindíthatjuk a folyamatot.
 • Keverés: A bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük ismét jól össze a komposzthalmunkat. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük. A keverések alkalmával a marokpróbával tudjuk ellenőrizni, és szükség esetén beállítani a nedvességtartalmat.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük és Boldog Újévet kíván a Négyforrás Nonprofit Kft!

December havi gyermekétkeztetési díj befizetési időpontok

Tisztelt Szülők!

A 2019. december havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére

2019. november 25-én (hétfőn) 8-16 óráig,

2019. november 26-án (kedden) 8-16 óráig,

2019.november 28-án (csütörtökön) 8-16 óráig,

2019.november 29-én (pénteken) 8-12 óráig,

a POLGÁRMESTERI HIVATALBAN van lehetősége.

A december havi ebédjegy átvétele a fenti időpontban lehetséges.

Az átutalással fizetőket kérem, aki nem kapta meg levelemet nézze meg a spamek között.

Köszönettel:

Czombos Kriszta
élelmezésvezető

Pályázat óvodapedagógus munkakör betöltésére

Az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde a “Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A § alapján pályázatot hirdet óvodapedagógus munkakör betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony időtartama határozott idejű,  2020.07.31-ig tartó közalkalmazotti jogviszony. A foglalkoztatás részmunkaidős, heti 35 órás. A pályázat benyújtásának határideje 2019. december 7. A munkakör legkorábban a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

Olvassa el a részleteket Ön is!

Óvodapedagógus munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

November havi gyermekétkeztetési díj befizetési időpontok

Tisztelt Szülő!

Értesítjük, hogy a 2019. november havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére

2019. október 28-án (hétfőn) 8-16 óráig,

2019. október 29-én (kedden) 8-16 óráig,

2019. október 31-én (csütörtökön) 8-16 óráig,

a POLGÁRMESTERI HIVATALBAN van lehetősége.

A november havi ebédjegy átvétele a fenti időpontban lehetséges.

Változást minden hónap 20-ig írásban tudunk elfogadni a Polgármesteri Hivatalban.

Bordány, 2019. október 21.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

Az október havi iskolai térítési díj befizetési határideje 2019. 09. 30-án lejárt.

Kérem, aki nem fizette be a térítésdíjat 2019.10.03-ig pótolja a Polgármesteri Hivatalban.

Köszönettel: Czombos Kriszta

Ebzárlat és legeltetési tilalom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal rókákkal kapcsolatos vakcinázást végez Bordány közigazgatási területén kézi erővel történő kiszórással. Erre az időszakra (2019. október 5 – 2019. október 25-ig) a település teljes területén a hatóság legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el. Kérjük a fentiek maradéktalan betartását!

Sertéstartók figyelmébe!

A nyári, őszi mezőgazdasági munkálatokra tekintettel felhívom a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy a vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis megbetegedések miatt fokozott figyelmet kell fordítani a házi sertésállományok védelmére. A fertőzött vaddisznóval való érintkezés lehetősége miatt a mezőgazdasági területek, az onnan származó termékek óriási veszélyt jelentenek, jelenthetnek sertéseinkre. 

 A védekezésben elsődleges cél és feladat a vírus bekerülésének megakadályozása a házisertés állományokba, melyhez az alábbi intézkedések szükségesek a sertéstartók részéről:

– Az állatokat, amennyire lehetséges, zártan kell tartani, úgy hogy a sertések véletlenül se tudjanak vaddisznóval se közvetlenül, se közvetve érintkezni.

– Sertések gondozását végző személynek a sertésállománnyal kapcsolatos munkák előtt kézmosást követően át kell öltözni egy olyan öltözékbe és lábbelibe, amelyet csak a sertésólban és környékén használ. A sertésólba történő belépés előtt lábbelit és kezet kell fertőtleníteni.

– A sertések etetéséhez, a sertésól takarításhoz szükséges eszközöket máshol, más munkákra nem szabad használni.

– Idegeneket, vagy sertést tartó ismerősöket a sertések közelébe nem szabad engedni.

– Sertéshús tartalmú élelmiszerek (pl. kolbász, szalámi), fagyasztott húsokból származó mosólé, egyéb élelmiszerhulladék még véletlenül se kerüljön a sertések takarmányába, ez szigorúan tilos.

A vaddisznók fertőződése miatt szántóföldről, kaszálóról, legelőről betakarított takarmányt illetve alomanyagot frissen ne használjanak házi sertéseik ellátására. Szálas takarmányt és gabonát a beszállítástól számítva 30 napig, a szalmát 90 napig kell tárolni felhasználás előtt. Zöldtakarmány etetése tilos! (Természetesen ez vonatkozik a learatott kukoricatáblák böngészése során összegyűjtött kukoricára is!) A takarmányt és az alomanyagot elkülönítve zártan tárolják, biztosítsák, hogy a vadon élő állatok ne férjenek hozzá.

– Élő állatot csak sertés szállítólevéllel és érvényes állatorvosi bizonyítvánnyal ellátva szabad vásárolni! A vásárolt sertéseket az állomány többi egyedétől el kell különíteni.

– Ha sertése megbetegszik, azonnal értesítse az állatorvosát.

Ha egy vagy több sertés hirtelen, minden látható tünet nélkül elhullik, ha egy vagy több állat bágyadt, nem eszik, lázas, gyenge, bizonytalanul mozog, ha a bőrön vérzések figyelhetők meg, a bőr vöröses lilásan elszíneződik, véres hányást, hasmenést látnak, minden esetben gondolni kell az afrikai sertéspestis lehetőségére.

– A vaddisznókban megállapított afrikai sertéspestis miatt fertőzötté minősített területeken fentieken túlmenően be kell tartani a NÉBIH által kiadott „Jó sertéstartói gyakorlat” előírásait és be kell jelenteni a járási hivatalba sertés vásárlási, eladási, levágási szándékát is.

Felhívom a figyelmet, hogy hazánk sertéságazatának megvédése érdekében a betegség legkisebb gyanúja esetén is a legszigorúbb módon jár el az állategészségügyi hatóság, ebbe beleértve egy adott sertésállomány megelőzési célból történő felszámolását is.

Amennyiben az állattartó tőle elvárhatóan közreműködött, a betegséget időben bejelentette, az elvárható járványvédelmi zártságot megteremtette, az esetleges járványvédelmi intézkedések állami kártalanítás mellett történnek.

A betegség házisertés állományokba történő behurcolásának megakadályozása, a hatékony védekezést segítendő a hatósági állatorvosok, szolgáltató állatorvosok a szükséges mértékben fertőtlenítőszert is tudnak az állattartók számára biztosítani. Keressék állatorvosukat!

A járvány aktuális hírei valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon elérhetőek: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

 

   Dr. Vajda Lajos
  Országos Járványvédelmi Központ
Vezető

80 órás növényvédelmi alaptanfolyam

Októberben 80 órás növényvédelmi alaptanfolyam indul Zákányszéken a NAK Nonprofit Kft szervezésében, támogatott képzés formájában, 2019. október 10-től. Jelentkezni 2019. október 3-ig lehet. A jelentkezés feltételei: befejezett 8. osztály, MÁK ügyfél-azonosító (ismertebb nevén MVH regisztrációs szám), agrártevékenység. Akár közös őstermelői igazolványon szereplő tag, vagy családi gazdaság tagja is részt vehet a képzésen. Az érdeklődők jelentkezhetnek önállóan a https://www.naknonprofit.hu/kepzesek internetes oldalon, regisztráció után, a szükséges dokumentumok olvasható formában digitalizálás (szkennelés, fotózás) utáni feltöltése mellett, de kérhetik falugazdász segítségét is. A jelentkezéshez feltétlenül szükségesek az alábbi dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóazonosító jel (kártya), őstermelői igazolvány (kártya és betétlap), általános iskolai bizonyítvány, MÁK ügyfél-azonosítót tartalmazó nyilvántartásba vételi határozat, pontosan megadott, „élő” e-mail cím. A képzés megkezdéséig a képzés díját, (7056 Ft) meg kell fizetni.

Családi gazdaság vezetője, vagy tagja a családi gazdaság nyilvántartásba vételi határozatot,
erdőgazdálkodó az erdészeti hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány/szemlemásolatot,
cég, vagy egyéni vállalkozás vezető tisztségviselőjének a cégkivonatot,
agrártevékenységet végző vállalkozás munkavállalójaként a munkáltatói igazolást szkenneli be és tölti fel.

Bővebb információ a falugazdász irodában, vagy a https://www.naknonprofit.hu/tartalom/id/kepzesek internetes oldalon a megyei képzésszervezőtől elérhető. A NAK Nonprofit Kft, mint felnőttképzési intézmény nyilvántartásba vételi száma: E-000372/2014.

A falugazdász irodában történő bármilyen ügyintézéshez hozni kell az őstermelői igazolvány plasztikkártyát, vállalkozók esetében új, kamarai kártyát.

További információ a nak.hu, a www.naknonprofit.hu internetes oldalon és a falugazdász irodában elérhető.

Megjelenési lehetőség az induló jelölteknek

A Bordányi Naplóban és a Bordányi Hírekben a jelenlegi jogszabályok szerint nincs lehetőség politikai hirdetések megjelentetésére, azonban a Napló szeptemberi számában a korábbi gyakorlatnak megfelelően lehetőséget biztosítunk az induló polgármester- és képviselő jelölteknek a bemutatkozásra. Míg a polgármester jelölteknek fél oldal, addig a képviselő jelölteknek negyed oldalnyi terjedelemben lesz lehetőségük beszámolni a településért eddig végzett munkájukról, és ismertetni terveiket, elképzeléseiket. A szerkesztés és a nyomdai előkészítés megkönnyítése érdekében kérjük, hogy Cambria betűtípus, 12-es betűméretet alkalmazzanak. Amennyiben fotót szeretnének csatolni a bemutatkozásához azt JPEG formátumban legyenek kedvesek megküldeni. Fontos, hogy a képnek a megadott terjedelembe kell beleférnie. Az anyagokat legkésőbb  szeptember 19. (csütörtök), 12 óráig kell megküldeni a naplo@bordany.hu e-mail címre.

Felhívás adófizetésre

Felhívjuk az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók figyelmét, hogy az adófizetési kötelezettségükről szóló értesítőket 2019. évtől elektronikus úton küldi meg az önkormányzati adóhatóság. Elektronikus ügyintézésre kötelezett adózóknak minősülnek többek között a gazdasági társaságok, az egyéni vállalkozók, az egyesületek, az alapítványok, a szövetkezetek és az ügyvédi irodák. Kérjük, fokozottan figyeljék elektronikus tárhelyüket (ügyfélkapu, cégkapu)!

Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy a gépjárműadó és a helyi adók (magánszemélyek kommunális adója, helyi iparűzési adó, telekadó) második félévi összegének fizetési határideje 2019. szeptember 16. Kérjük a tisztelt adózókat, adófizetési kötelezettségüknek határidőben szíveskedjenek eleget tenni!

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support