A 2019. évi egységeskérelem-felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás (uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehéntartás-támogatás esetében a támogatási évet követő év január 30. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a NÉBIH Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt papíralapon vagy weben keresztül tudják megvalósítani. A portal.nebih.gov.hu/enar (https://portal.nebih.gov.hu/enar) oldalon elérhetők a letölthető papíralapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik. Az embrió-átültetések bejelentését csak arra jogosult, a NÉBIH embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a NÉBIH-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket. Papíralapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni: NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397. Segítséget a gazdálkodók az enarufsz@nebih.gov.hu (mailto:enarufsz@nebih.gov.hu) E-mail címen, vagy a 06-1-336-9050 telefonszámon kérhetnek.
Minden gazdálkodó számára javasoljuk a NÉBIH által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély – ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el a portal.nebih.gov.hu oldalról indulva az alábbiak szerint. Az oldal tetején jobbra felülről lefelé a második zöld mezőben található „ÜGYFÉLPROFIL FELÜGYELETI DÍJ” feliratra kattintva a https://upr.nebih.gov.hu/login  (https://upr.nebih.gov.hu/login) oldal nyílik meg, amelyen baloldalon a szintén zöld „Bejelentkezés” fülön lehet továbblépni. A következő feladat a „Központi Azonosítási Ügynök” felületen az elektronikus azonosítás módjának kiválasztása, mint minden más állami elektronikus rendszerbe történő belépéskor. Az azonosítás általában ügyfélkapun keresztül történik. Sikeres azonosítást követően jobb oldalon felül a belépő ügyfél neve alatt a legördülő menüben lehet kiválasztani, hogy saját jogon, vagy meghatalmazottként melyik meghatalmazó nevében fog ügyintézést végezni a felhasználó a rendszerben.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support