Megjelent a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, ezzel kapcsolatban a következőke szeretnénk felhívni a tisztelt adózók figyelmét.

A vállalkozóknak – akik azzal felelnek meg a mikro-, kis és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetükben a nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint – a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban (2021. március 16. és 2021. szeptember 15.) megfizetni, ha erre vonatkozóan nyilatkozatot tesznek.

Az említett nyilatkozat az állami adó- és vámhatóságon (NAV) keresztül, elektronikus úton, a NAV által rendszeresített 21NYHIPA megnevezésű nyomtatványon 2021. február 25. napjáig nyújtható be.

A NAV a nyilatkozatot elektronikus úton megküldi a nyilatkozatot tevő vállalkozó székhelye és a NAV-nál nyilvántartott telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára.

A cég fióktelepe olyan telephely, amely más településen van, mint a cég székhelye. Amennyiben ezt nem jelentette be a NAV-hoz azt a 21T201T megnevezésű nyomtatványon teheti meg.

A székhely magánszemélyek esetében az állandó lakóhely. Ha lakóhelyétől eltérő településen rendelkezik termőfölddel és azt telephelyként nem jelentette be a NAV-hoz, azt a 21T101 megnevezésű nyomtatványon teheti meg.

A telephelyeket legkésőbb 2021. február 25-ig jelenthetik be, amennyiben ezt nem teszik meg, akkor nem jogosultak az előleg-kedvezményre.

A nyilatkozat elektronikus beküldése vonatkozik az őstermelőkre is, tehát aki ezt az adókönnyítést igénybe kívánja venni, de nem rendelkezik elektronikus kapcsolattartási elérhetőséggel ezen időpontig ezt ki kell, hogy alakítsa.

A nyomtatványt az adózó meghatalmazottja is benyújthatja. A nyomtatvány elektronikus benyújtásához a képviseleti jogosultságot előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz. Az elektronikusan benyújtott nyomtatványt ugyanis a NAV csak akkor tudja befogadni, ha a benyújtó képviseleti jogosultságát előzetesen regisztrálta. A képviseleti jogosultság bejelentése a NAV által rendszeresített EGYKE megnevezésű adatlapon biztosított.

Azon KATA adóalanyoknak, akik az iparűzési adóban a tételes adót választották nem kell nyilatkozatot benyújtaniuk, esetükben automatikusan érvényesül a csökkentés.

Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a nyilatkozat benyújtására legkésőbb 2021. február 25. napjáig nem kerül sor az adóelőleg felezési kedvezmény nem vehető igénybe!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support