Határmenti határmente értékeink nyomában – közel három millió forint támogatásban részesült a testvértelepülésekkel együtt megvalósítandó bordányi hungarikum pályázat.

Bordány Nagyközség Önkormányzata 2013. szeptember 12-ei ülésén döntött a Helyi Értéktár Bizottság megalakításáról, létrehozásáról, mely 2014. január 21-én tartotta alakuló ülését. A bizottság a lakossági javaslatok figyelembe vételével a mai napig 18 helyi érték felvételéről döntött. Épített környezet kategóriában: Római Katolikus Templom, Szent István szobor, II. világháborús emlékmű, Szent György szobor és díszkút. Kulturális örökség kategóriában: a Honfoglaló magyar asszony lószerszám-garnitúrája, Vass Nándor régiség gyűjteménye, András Albert Szilárd régiség gyűjteménye, Benke Gedeon munkássága, Ádám Jenő munkássága, Mihálffy Lajos munkássága, Nagy Kálmánné-féle Hermina tanya és helytörténeti gyűjtemény, Szabadban álló keresztek Bordány területén. Ipari és műszaki megoldások kategóriában: a Kisapáti család veterán autói. Agrár és élelmiszer-gazdaság kategóriában: a bordányi szőlő, a bordányi őszibarack. Egészség és életmód kategóriában: Wagner Viktória munkássága. Természeti környezet kategóriában: Szibériai nőszirom, Kisfészkű aszat.

Bordány Nagyközség Önkormányzata 2015. november 16-án nyújtott be pályázatot a Herman Ottó Intézethez, melyet a pályázat kiírója február 3-án A HUNG-2015 jelű pályázat benyújtó felületén véglegesített 117 db befogadott pályázat közé soroltak.

A projektben három határon túli testvértelepülésünkkel működik együtt nagyközségünk, az erdélyi Detta városával, a vajdasági Csóka községgel, valamint a szintén vajdasági Hódegyháza helyi közösséggel karöltve az értékgyűjtés módszertanának tapasztalatátadásában, hazai és külhoni értékgyűjtésben, külhoni értéktár létrehozásában, működtetésében, valamint a feltárt értékek népszerűsítésében dolgoznak a szakemberek. Mivel településünkön már működik helyi értéktár, az itt meglévő tudást szeretnénk megosztani, átadni.

A pályázat keretében helyszíni értéknap szervezését tevezik mind a három partnertelepülésen külön-külön. Az értéknapokon résztvevő, leendő külhoni értékgyűjtőknek módszertani segítséget nyújtanak az értékgyűjtés témakörében. Bemutatásra kerül a jogszabályi háttér és a helyi értéktár létrehozásának sajátságai. Emellett Bordány és más homokhátsági települések értékgyűjtő munkáját ismerhetik meg a résztvevők.

Értékműhelyt is szerveznek Bordányban, ahol az értéknapon résztvevő, a külhoni településeken a projektben értékgyűjtő munkát végző személyek vesznek részt. A műhelymunkát egy háromnapos, hosszú hétvégén kívánják megvalósítani, ahol mind a négy település szakemberei részt vesznek majd. Itt kerülne sor az értéknapokon elsajátított tudás elmélyítésére, az addig a külhoni településeken megkezdett munka bemutatására, a tapasztalatok megosztására, a tevékenységek facilitálására.

Az értékműhely után folytatódik az értékek gyűjtése a településeken, melynek csúcsa egy értékbemutató lenne szintén Bordányban. Kiállítás, interaktív kiállítás, kulturális produkciók, gasztronómia, kézműves tevékenységek, játszóház, népzene és néptánc is szerepel a háromnaposra tervezett programban. A projekt során újonnan beszerzésre kerülő kiállító paravánokon mutatják be a négy település értékeit. A bordányi értékek élőben is megtekinthetők lesznek, hiszen szervezett gyalogos és lovaskocsis turnusokat indítanak a nagyközség értékeinek felfedezésére. A program vezetésébe bevonják azokat a helyi szakembereket is, akik tudásuk és tapasztalataik révén át tudják adni azokat a legfontosabb információkat, amelyek fontosak a helyi természettel, épített környezettel, élő- és tanyavilággal kapcsolatosan. A helyszínen továbbra is várják a lakosság javaslatait is az értéktár bővítésére. Lehetőséget biztosítanak a régi fotók digitalizálásra, tárgyak fotóinak megörökítésére. A projekt végére egy közös magyar nyelvű kiadvány készül, mely bemutatja a program eredményeit, a négy település magyar értékeit.

Bordány Nagyközség Önkormányzatának pályázatát a kiíró február 10-én 100%-os támogatásban részesítette, így közel három millió, egészen pontosan 2.999.560 Ft értékű támogatást nyert a Homokhátság szíveként is nevezett településünk. A program megvalósítását hamarosan megkezdik a szervezők, amelyről természetesen folyamatosan beszámolunk majd a www.bordany.hu weboldalon és a települési információs kiadványokban is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support