Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az őszi és a tavaszi időszakban jelentős mennyiségű fa telepítésére kerül sor Bordányban. Az önkormányzat által 2012-ben életre hívott tudatos fásítási program eredményeként már számos területen újult meg az utcakép. Az elmúlt időszakban a Benke Gedeon utcában kerültek kiültetésre gömbkőris fák, a Faluházhoz tartozó Park téren hársfák, míg a felújított Kistemplomtanya térre gömbkőris és platánfák kerültek elültetésre. A kerékpárúthoz pusztaszilfák telepítése történt meg, de az egységesebb utcaképek érdekében a Petőfi utcában hársfákat, míg az erről nyíló területeken magas kőrist, csörgőfát és virágos kőrist is telepítettek. 2015. őszén a főút és a kerékpárút közé gömbkőrisek kerültek. Az elmúlt négy évben összesen 935 fa elültetésével gazdagodott nagyközségünk.

A tervezett és átgondolt munka a napokban is folytatódik. Ezúttal a Kossuth utca kerékpárút és a lakóházak közötti területére ültetik majd a legtöbb fát. A közel két kilométeres szakaszon 200 db oszlopos szil ültetését végzik a megbízott szakemberek. Az oszlopos szil vagy latin nevén ulmus lobel erőteljes növekedésű, széles, zárt, oszlopos koronájú fajta. Levelei sötétzöldek, mattak, ősszel aranysárgák. Kiváló utcai sorfaként aposztrofálják, évente várhatóan 60-70 cm növekedésre képes, így a jelenlegi kisméret ellenére is 2-3 éven belül nagyon szép, egységes és harmonikus megjelenésű fasor tárul a szemünk elé településünk főútcáján. A telepítéssel egyidejűleg kiszedésre kerülnek azok, a több, mint húszéves berkenye fák is, amelyek már csak hiányosan, illetve viszonylag rossz állapotban voltak megtalálhatóak a Kossuth utcán. A munka természetesen ősszel még tovább folytatódik ezen a szakaszon, hiszen az utca páratlan oldalán lakók előtt még megújításra vár a zöldfelület.

A Tessedik és a Honvéd utcában azon ingatlanok elé hársfát, míg az Építő utcában virágos kőris fát telepítenek a tájépítész útmutatásai és a helyi környezetvédelmi, fenntarthatósági programoknak megfelelően. A fásítással szeretnék elérni azt, hogy csökkenjen a por- és zajszennyezés, így egy sokkal élhetőbb homokháti településen élhetjük mindennapjainkat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support