Az elmúlt időszakban több fórumon, számtalan téves, vagy pontatlan információ jelent meg a csatorna beruházás zárásával, magával az elszámolással, és a pénzmaradvány összegével, annak visszafizetésével kapcsolatosan. Magánszemélyek és a Jobbik Üllési Alapszervezete aláírásgyűjtést is szerveztek annak érdekében, hogy a pénzmaradvány összege teljes mértékben és azonnal jusson vissza a lakossághoz. Az aláírók által megfogalmazott levelet az önkormányzat Képviselő-testülete a március végére tervezett ülésén tárgyalja majd. Bordány nagyközség polgármesterével a csatornázásról beszélgettünk.

Tanács Gábor, településünk polgármestere elmondta, hogy már most meg tudja erősíteni, hogy ugyanúgy ahogyan az aláírók, a többség, és a polgármesterek is azon vannak, hogy a fel nem használt pénzek teljes mértékben visszajussanak a lakosokhoz, hiszen mivel a társulás által kezelt pénz a lakosoké, kétség sem férhet hozzá, hogy a megmaradt forintokat egyenlő arányban a befizetők számára kell majd visszafizetni. Felhívta azonban a  figyelmet, hogy a teljes beruházás még nem zárult le, így egyelőre a végső számadatok sem ismertek. Az összes munka befejezését követően történhet majd meg a pénzmaradvány megállapítása, és ezt követően annak visszafizetése is. Sokan összekeverik a teljes beruházás zárását a pályázati projekt zárásával. Utóbbi valóban megtörtént, de sok érdekeltségi egység tulajdonosa még vár a csatorna bekötésekre. Ezek az ingatlanok sajnos nem kaphattak pályázati támogatást, de ugyan úgy az érdekeltségi területhez tartoznak – mondta el a településvezető.

A társulási tanács januárban az érdekeltségi hozzájárulás mértékének 35 ezer forinttal való csökkentéséről döntött, ez nem összekeverendő a pénzmaradvány (a visszafizetendő pénzmaradvány) összegével. A csökkentés alapvető indoka volt, hogy egyrészt segítse a lakosokat a mielőbbi hálózatra való rákötésben, másrészt tehermentesítse a társulást és így az önkormányzatokat is a kintlévőségek behajtásában. Aki rendben befizette az érdekeltségi hozzájárulást a társulásnak, a napokban 35 ezer forintot már vissza is fog kapni. Akinek elmaradása van, az elmaradás összegével csökkentett pénzt kaphatja meg.

Mind a négy település az érdekeltségi egységek arányában delegált képviselőket a társulási tanácsba, a döntéseknél mindig minden település legalább egy képviselőjének jelen kell lennie, így egyetlen település sem dönthet a másik település tudta nélkül. A települések együttműködését mindvégig a korrektség, kiegyensúlyozottság jellemezte, szinte minden döntés egyhangú szavazással született meg.

A beruházás során a szükséges önerő összege folyamatosan csökkent, hiszen mind a négy önkormányzat és a projektmenedzsment is folyamatosan figyelemmel kísérte a további pályázati lehetőségeket, előkészítette és benyújtotta azokat, éppen annak érdekében, hogy a lakosság terhei minél kisebb mértékűek lehessenek. A sikeres pályázati forrásoknak, valamint a költséghatékony működésnek köszönhetően valóban az eredetinél jóval alacsonyabb összegű hozzájárulást kell majd fizetniük a Bordányiaknak is a csatornahálózat és a tisztító megépítéséért. Az önerő csökkentésével egyidejűleg azonban kötelezettségeket is vállaltak a települések, ezeknek is meg kell valósulnia – tudtuk meg.

A lakosok által befizetett összeget kizárólag az előre a társulási alapszabályban meghatározott célokra, vagy azzal kapcsolatos kiegészítő munkálatokra lehet elkölteni. Jelenleg még három településen, így Forráskúton, Üllésen és Zsombón kerül sor közbeszerzési eljárások lefolytatására, bizonyos szakaszok vízjogi engedélyei ugyanis még csak a napokban érkeztek meg. Ezt követően kerülhet majd sor a hátralévő munkák kivitelezésére, továbbá a beruházás teljes körű zárására. Tanács Gábor a munkálatokról a következőket mondta: “Bordány esetében – mint ahogy azt a falugyűlésen is elmondtam – a hálózat kiépítése teljes körűen megvalósult, nálunk a garanciális munkák indulnak meg a jó idő beköszöntével, így többek közt útpadka feltöltések, útburkolat és aknatető javítások és esővíz elvezető árkok, átereszek javításai zajlanak majd. A belterület egy épület híján száz százalékosan csatornázottá vált, és további egy külterületi épület esetében is (annak a belterületbe való bevonását követően) megépülhet majd a szennyvíz csatorna. A négy falu közös beruházását sikeresnek, megvalósulását szép eredménynek gondolom. Tisztában vagyok azzal, hogy mindez nem valósulhatott volna meg a bordányi lakosok aktív közreműködése, és munkatársaim sokszor erőn felüli munkája nélkül, amelyet ezúton is köszönök! Minden szinte zökkenőmentesen zajlott, a lakosság példaértékűen összefogott, az építési folyamatok során türelmesen, megértően működtek együtt a kivitelezőkkel. A nagy többség becsületesen befizette a szükséges hozzájárulás mértékét, a társulás fegyelmezetten kezelte a pénzeket, a szükséges pénz folyamatosan rendelkezésre állt a munkálatok során. A társulat pénze jelenleg is banki betétekben van lekötve.”

A polgármester a szennyvízprojekt közel tíz éves időszakához viszonyított kis időre még a lakosok türelmét kérte. Elmondta, hogy azt gondolja a legnagyobb öröm az, hogy közös munka eredményeképpen visszajár majd a mindannyiunk által befizetett önrészből, amit valljunk be őszintén nyolc évvel ezelőtt nem is gondoltunk volna. Minden polgármesternek az az érdeke, hogy a lakosok elégedettek legyenek, ezért nem érti, miért gondolja bárki is, hogy ezzel ellentétesen cselekednének vezetőik. A vállalásokat, a többség érdekeit azonban minden esetben figyelembe kell venni. Az útburkolatok teljes körű rendbetétele Bordányban például egy ilyen függőben lévő ügy, amit szeretne tisztázni és a település érdekeinek leginkább megfelelő módon megvalósítani. “Ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, és közös vállalásunkat tisztességesen zárni tudjuk, még időre van szükség. Örülök annak, ha kiállnak településünk érdekei mellett, fokozott érdeklődésük jó hatással volt a beruházás pontos, gyors és szakszerű megvalósulására is. A rémhírek, a rosszindulatú pletykák azonban pont az ellenkező hatást váltják ki, hiszen energiákat vonnak el. A még előttünk álló feladatokról hamarosan tájékoztatást kapnak a lakók, és ahogyan elkészül, minden a pénzügyi zárással kapcsolatos információt is közölni fogunk a Bordányi Napló hasábjain. A pénzmaradvány teljes (100%-os) összegét is minden lakos a zárást követő leghamarabbi időpontban megkapja majd!” – ígérte meg a polgármester.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support