A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mórahalmi Tankerülete pályázatot írt ki az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatói állásának betöltésére, mert Simon Zoltánné Margitka augusztus közepétől nyugdíjba vonul. A megadott határidőig három pályázat érkezett be a tankerülethez. A pályázatokkal kapcsolatosan véleményezési joga van nevelőtestületnek, az alkalmazotti közösségnek, a szülői és diákközösségeknek és az önkormányzat képviselő-testületének is. Az igazgatót az oktatásért felelős miniszter felhatalmazása alapján és a nevében eljáró köznevelésért felelős államtitkár nevezi ki, tehát neki van döntési joga az ügyben.

Tanács Gábor polgármestert a pályázatokkal kapcsolatosan kérdeztük. A településvezető elmondta, hogy egy hölgy és két férfi nyújtott be pályázatot a megadott határidőig. A pályázati anyagokat a napokban kapta meg a KLIK mórahalmi tankerületének vezetőjétől. Az önkormányzati képviselők a soron következő ülésen, április 28-án véleményezhetik a beadott elképzeléseket. A polgármester szerint mindhárom pályázat és pályázó más-más módon erős. Van, aki a helyismerete miatt, van aki az elképzelései, fejlesztési koncepciója vagy éppen a vezetői programjában megfogalmazott célok miatt lehet befutó. A három pályázó közül ketten keresték meg személyesen is a polgármestert a pályázat benyújtása előtt, és vázolták fel elképzeléseiket az iskola jövőjével kapcsolatban. Elmondta, hogy örömmel nyugtázta, hogy mindkét pályázó az önkormányzattal való szoros együttműködés híve. Megtudtuk, hogy a polgármester a pályázatokban leginkább a jelenlegi szakmai munka további erősítését, az innovációt, a fiatalok településen tartásának lehetőségeit keresi, arról olvasna szívesen. Szeretné, ha a jelenleg a járásban második legnagyobb iskola vezető szerepe megmaradna, sőt erősödne is. A következő öt évre kell tervezni, nem egyszerű a pályázók, de az őket véleményezők dolga sem. Az iskola, az itt élő gyerekek, családok jövője a tét. Egy-egy pályázati anyag jól tükrözi a vezető elképzeléseit, azt az ívet, amely a hagyományok tiszteletéből kiindulva, az együttműködéseken és szakmai irányításon át a kollégák érdekei és tanulók fejlődése melletti markáns kiállást célozza. A polgármester nagyon lényeges szempontnak tartja, hogy továbbra is minél több teljes munkaidőben a bordányi iskolában dolgozó pedagógus foglalkozzon a bordányi gyerekekkel, függetlenül attól milyen változások lesznek a KLIK területi vagy szervezeti működésében. Eddig ezt sikerült megvalósítani, a felelősség ebben az esetben is az új igazgató vállára kerül át.

Az iskola központi szerepének megőrzése, tudásközponttá alakítása, a felhalmozott tudás modern módszerekkel történő átadása, egy a hagyományokra építő, sokszínű iskola működése mind a diákok, mind a szülők, mind a pedagógusok számára szép jövőképet jelent, amelyet az önkormányzat továbbra is támogatni szeretne. Az igazgatójelöltek által megírt pályázatok mindenképp a legfontosabb mérföldkövek. A három anyag három nézőpontból közelít az iskola felé. A falun keresztül vezető, a közösen járható út a jó út, mondta a polgármester. A testületi meghallgatások alkalmával a személyes pályázói jelenlét minden bizonnyal tovább befolyásolja majd a képviselőket, akik akarva vagy akaratlanul hasonlítják majd a jelentkezőket mind szakmailag, mind emberileg a régi igazgatóhoz Margitkához, aki nyugdíjas éveit is aktívan tölti majd. Megtudtuk, hogy egy sorrendet kell a képviselő-testületnek felállítani a jelöltekkel kapcsolatosan, amelyet továbbítanak a tankerület számára. A végleges döntés Budapesten születik meg minden véleményező sorrendjét figyelembe véve, várhatóan az idei tanév végéig. Jelenleg a Mórahalmi Tankerülethez tíz iskola tartozik. Ebből hat iskolában, köztük a bordányiban is csak fenntartó, míg hármat működtet is, és további egy iskolában részben fenntartó, részben működtető szerepet is betölt a KLIK.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support