Masir Norbert ifjúsági polgármester is meghívást kapott Szicíliába, ahol a Taorminában megrendezésre kerülő négy napos szemináriumon vehet részt, amely a Fiatalok 3D-ben, Dialógus-Demokrácia-Döntés címet viseli.

Az április 26-30. között zajló nemzetközi szeminárium célja, hogy strukturált párbeszéd keretében bevált gyakorlatok cseréje valósuljon meg. Az Olasz Nemzeti Ifjúsági Iroda együttműködve a SALTO-YOUTH Központtal szervezi meg a programot, a résztvevőket pályázat útján választották ki.

A rendezvényen nemzeti és helyi ifjúsági tanácsok képviselői, döntéshozók, és az ifjúságpolitika alakítói osztják meg egymással tapasztalataikat, bevált gyakorlatok cseréjét valósítják meg, és közös stratégiát dolgozzanak ki annak érdekében, hogy integrálják az ifjúsági területen megvalósult minőségi projekteket európai, nemzeti, regionális és helyi szinten.

A szeminárium egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy összehozza az ifjúságpolitika területén dolgozó különböző szereplőket – többek között azokat a fiatalokat, akik olyan ifjúsági szervezetek képviselői, amelyek értékes projekteket valósítottak meg, magukkal a döntéshozókkal – annak érdekében, hogy véleményt cseréljenek és különböző javaslatokat vitassanak meg. A fiatalok megértése, a döntési folyamatokba való bekapcsolása létszükséglete a további együttműködésnek, az ifjúsági célú projektek sikerének és a fiatalok bevonásának. Ennek első lépéseként, a szeminárium célja feltérképezni a meglévő gyakorlatokat a fiatalok részvétele, ifjúsági demokrácia, strukturált párbeszéd (helyi/nemzeti/nemzetközi szinten) témakörökben.  Második lépésként, a szeminárium célja egy olyan közös stratégia megfogalmazása, amely segíti a fő prioritások meghatározását többek közt az európai Erasmus + programok tekintetében.

Masir Norbert Magyarországot és Bordányt képviselve a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot, a helyben kifejlesztett elektronikus ifjúsági önkormányzati választási rendszert, továbbá a bordányi Közösségi Önsegélyező Rendszert és a KÖR Bankot mutatja majd be a résztvevőknek.

Az mellett, hogy ifjúsági polgármesterünk részvétele, a helyi ifjúsági területen eddig elért eredmények bemutatási lehetősége a szemináriumon a Bordányban folyó munka elismerése, a jó gyakorlatok megismertetése egyben nagyszerű lehetőséget teremt arra is, hogy újabb nemzetközi partnereket találjon mind az ifjúsági önkormányzat, mind a helyben működő ifjúsági szervezetek számára, és ezáltal akár újabb nemzetközi projektek valósulhassanak meg településünkön.

A program résztvevői április 28-án délután “Tapasztalatok Európában” címmel tartanak előadást Taorminában, a Palazzo Duchi di Santo Stefano-ban megrendezésre kerülő konferencián. A rendezvény színvonalát jelzi, hogy a programon többek közt részt vesz Eligio Giardina, Taormina polgármestere, Bruno Marziano, Szicília Régió ifjúságpolitikáért felelős minisztere valamint Paola Trifoni, az Olasz Nemzeti Ifjúsági Iroda vezetője is. A kiközölt program szerint a konferencia végén a nap következtetéseit Davide Faraone Oktatásügyi miniszterhelyettes vonja majd le.

(A fotó Masir Norbertről az indulás előtt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren készült)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support