Májusi ígéretünknek megfelelően elkészült a Víziközmű Társulat pénzügyi elszámolása, és a pénzmaradvány ismeretében a küldöttgyűlés 2016. szeptember 6-án döntött annak visszafizetéséről. Az Önkormányzatok honlapjain a pénzügyi elszámolás és a küldöttgyűlési határozat az érdeklődők számára elérhető, de a döntésről és a visszafizetés menetéről a kikézbesített levelekben is tájékoztatjuk a visszafizetésben érdekelt minden ügyfelünket.

Az év elején elhatározott 35.000 Ft-on túl további 161.000 Ft-ot fizet vissza a Társulat érdekeltségi egységenként minden jogosult részére.

A visszafizetés lebonyolítása hasonlóan történik, mint tavasszal. Minden érintett névre szóló levelet kap, amelyben a nyilatkozattételre és a pénzkifizetésére vonatkozó tudnivalókat találják. A kiértesítő levél mellékletét képezi a Társulat pénzügyi elszámolása és a visszafizetésre vonatkozó küldöttgyűlési határozat. A levél tartalmaz egy Nyilatkozatot, amely egyrészt adategyeztetést szolgál, másrészt ezen kell megjelölni a választott visszafizetési módot, készpénz-visszafizetés esetén a választott pénzintézeti fiókot, banki átutalás esetén itt kell megadni a bankszámlaszámot.

A helyben lakók a kitöltött és aláírt Nyilatkozatot a lakóhely szerinti Önkormányzat polgármesteri hivatalában adhatják le, a nem helyben lakóknak postai úton kell megküldeni a Társulathoz. A kiértesítő levél átvételét követő két héten belül kérjük a Nyilatkozatok visszajuttatását. Fontos a határidő betartása, mert a banki átutalás és a készpénz-felvétel időpontja függ tőle. Aki banki átutalást kér, a Nyilatkozat beérkezését követő néhány napon belül számára a kiutalás megtörténik. A készpénzes visszafizetés átfutási ideje hosszabb. A Nyilatkozat beérkezését követően takarékszövetkezeti fiókonként kifizetési jegyzéket kell összeállítanunk, a kifizetési jegyzékeket heti gyakorisággal adjuk át az egyes fiókoknak és a jegyzékek átadását követő héttől vehető fel a pénz. Felhívom a figyelmet arra, hogy a közölt azonosító adatok pontosak, a személyi okmányokban szereplőkkel megegyezők legyenek. Tavasszal számos visszafizetés szenvedett késedelmet adateltérés miatt.

Előre láthatólag a készpénz visszafizetés 2016. november 2-től december 16-ig tart, de a helyi lapok következő számában már pontos információt nyújtunk. Felhívom a figyelmet arra, hogy készpénzes visszafizetés december közepe után már nem lehetséges, kizárólag banki átutalásra van mód!

Tájékoztatom Önöket, hogy a visszafizetett összegek bankköltségét a Társulat viseli, és a visszafizetett pénz nem adóköteles!

Többek részéről felvetődik az a kérdés, hogy a még hátra lévő szennyvíz-beruházási munkák elhúzódása késleltetheti-e a visszafizetést. A válasz egyértelműen: nem. A pénzügyi elszámolás során a pénzmaradvány meghatározásakor a beruházási munkák bekerülési költségével számoltunk. A beruházási munka Üllésen már megkezdődött, rövidesen a többi település beruházásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás is elindul. A beruházásnál előállt csúszás csupán a Társulat elszámolási eljárásának megindítását befolyásolja. A jogszabály szerint az elszámolási eljárást a beruházási munka befejezését követő 30 napban kell megindítani, erre valószínűleg 2017. március végéig sor kerül.

Maróti Mihály, elnök

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support