Mint arról már korábban mi is beszámoltunk, Bordány Nagyközség Önkormányzata pályázott az UNICEF gyermekbarát település cím elnyerésére. A díjak átadására a mai napon Budapesten a Mazel Tov étteremben került sor. A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja kezdeményezésére ünneplik 1954 óta szeptember 20-án. Az UNICEF 1996-ban indította el a gyermekbarát városok programját, a kezdeményezéshez Magyarország 2015-ben csatlakozott. A díjat mindig ezen a napon, a gyermekek világnapján adják át.
Az „UNICEF Gyermekbarát Település” címet és a program megvalósítására szolgáló 2 millió forint támogatást, 21 önkormányzat pályázata közül, szoros versenyben, a független szakértőkből és a program 18 éves Fiatal Nagykövetéből álló Értékelő Bizottság döntése nyomán Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás önkormányzata nyerte el. A program együttműködő partnere az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A nyertes önkormányzatok egyebek között a következőket vállalták pályázataikban: a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzattal közösen gyerekjogi stratégia kidolgozását, fiatalok bevonását az Ifjúsági Cselekvési Terv kidolgozásában, gyerekbarát költségvetés megvalósítását, illetve a gyerekek véleményének széles körű figyelembe vételét. A pályázati programok minél hatékonyabb megvalósulását az UNICEF Magyar Bizottság segíti, valamint az Értékelő Bizottság is figyelemmel kíséri.

Bordányt Tanács Gábor polgármester mellett Masir Norbert gyermek- és ifjúsági polgármester, Lajkó Bálint ifjúsági képviselő, és Szilágyi Réka, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákönkormányzatának elnöke képviselték a díjátadó ünnepségen.

Bordány Nagyközség Önkormányzata a települési gyermek- és ifjúsági önkormányzattal és a diákönkormányzattal közösen pályázott a díjra. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az UNICEF bennünket választott – mondta Tanács Gábor, Bordány polgármestere. „Az önkormányzat fontosnak tartja az itt élő gyermekek, fiatalok ügyét, különösen odafigyelünk a hátrányos helyzetből induló gyermekekre. A Homokhátság szívében lévő településként büszkék vagyunk a Bordányi Ifjúsági Információs Pontra, amely a fiatalok egyik bázisa. Az idén közösségi konyhával és egy ifjúsági kávézóval bővült, így elmondhatjuk, hogy jelenleg a régió legjobb, európai szintű közösségi és információs tere a miénk. Az ifjúsági önkormányzati választásokat Magyarországon elsőként és egyedüliként internetes rendszer segítségével bonyolítjuk le már 2012 óta. A helyben működő Kölcsönös Önsegélyező Rendszer segítségével a hátrányos helyzetű gyerekek is aktív szereplői a településnek, a helyi virtuális pénznek, a Bordányi Koronának köszönhetően a fiatalok számos szolgáltatáshoz juthatnak hozzá kedvezményesen vagy ingyen. Ez a rendszer is egyedi hazánkban. Az civil szervezetek, az ifjúsági önkormányzat és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően számos nemzetközi program zajlik településünkön. Ezek a programok a szabadidő hasznos eltöltése mellett bekapcsolják a földrajzilag hátrányos helyzetben lévő fiatalokat is Európa vérkeringésébe.”

Az „UNICEF Gyermekbarát Település” Értékelő Bizottságának tagjai voltak: Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Dr. Tausz Katalin egyetemi tanár, ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségekért felelős biztos helyettes, Dr. Radácsi László, vállalati felelősségvállalási szakértő, Odor Andrea, országos vezető védőnő, Dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatója, Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Michl József, a „Gyermekbarát Város” Tata polgármestere és Trizner Laura, a Gyerekbarát Település program Fiatal Nagykövete, a nyíregyházi Arany János Gimnázium 11. osztályos tanulója.

Bővebb információ az UNICEF Magyar Bizottság honlapján olvasható!

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support