2002-ben a Mórahalmi Parasztkórus tagjaként kezdtem szervezni szülőfalumban a népdalkör megalakítását Magyarné Rozi ösztönzésére, aki a kulturális élet mozgatórugója volt azokban az években Mórahalmon. (Az ő nevéhez fűződik a Szomszédoló mozgalom elindítása is.) Felkerestem az énekelni szerető ismerősöket, rokonokat, és ők valamennyien örömmel fogadták kezdeményezésemet. -Emlékezetes maradt számomra a Simon Pityu bácsival folytatott beszélgetés, amelyben szívesen mesélt a fiatalkori Dalárda működéséről, ahol apámmal, nagybátyámmal (Illés István, Vass Mihály) együtt énekeltek.
Felkerestem a falu vezetőjét Balogh Ferencet, a Faluház vezetőjét Illés Istvánt, az általános iskola igazgatóját Simon Zoltánné Margitkát, a Nefelejcs Nyugdíjas klub vezetőjét Galzó Jánosné Marikát, a nyugdíjas tagokat, és mindenki örömmel fogadta a népdalkör megalakulásának ötletét. A művészeti vezetésre az iskolában citerát oktató Peténé Füzesi Márta művésztanárt kértem fel, így kézenfekvő módon működésünket is az iskolában kezdtük meg a citerázni tanuló gyerekek mellett, Simon Zoltánné Margitka javaslatára 2002. szeptember 4-én. A helyi megemlékezések, egyházi ünnepek, falunapok kedves színfoltja volt a több korosztályt felölelő együttes, mely a citerázó tanulók nevével megegyezően a Berkenye Népdalkör és Citeraegyüttes nevet kapta. A négy év során sok közös élményben volt részünk, az emlékezetesek közé tartozik a marosvásárhelyi „Musica Humana” női kar vendégül látása 2003-ban, amiért cserébe felléphettünk a Magyarné Rozi által szervezett Kárpát-medencei magyarok Seprődi János kórusszövetségének találkozóján Ópusztaszeren. A szereplést megelőző nyári szünetben a felnőtt tagokkal szorgalmasan gyakoroltunk a sikeres szereplés érdekében a művészeti vezetőnk nélkül, de az ő útmutatása alapján. Az első minősítő 2004 októberében volt Hódmezővásárhelyen, ahol a csoport Bronz fokozatot kapott.
Emlékezetes számunkra a dettai szereplés, melyen nélkülöznünk kellett vezetőnket, így Bordányi Népdalkör néven képviseltük falunkat.
2005 őszén megszerveztem az első népzenei találkozót, melyen Mórahalom, Üllés, Zsombó, a szegedi Tiszavirág és Rózsa Sándor népdalkörök vettek részt.
2006 szeptembertől- megköszönve az együtt töltött 4 évet – a község vezetőivel folytatott egyeztetés után működésünket a csoport egy részével a Faluházba tettük át Bordányi Népdalkör néven.
Így a következő években a község két működő népdalkörrel büszkélkedhetett egészen Peténé Mártika nyugdíjazásáig.
Új utakat kerestünk, új hangszerek alkalmazását terveztük, mivel Dél-Alföld, Szentes és Pest környékének jellegzetes hangszere volt az 1950-es évekig a tekerő és a klarinét használata, a padkaporos bálak, a csutrik hangulatát a citera, hegedű, harmonika mellett e két hangszer adta.
2007 februárjában komoly szervezőmunka eredményeképp sikerült beszereznünk egy tekerőt – melyen azóta is Juhász Dezső játszik – Szerényi Béla népzenész, gyűjtő, hangszerkészítőtől, aki jelenleg az Óbudai Zeneiskola igazgatója, és Bársony Mihály emlékének ápolója. A hangszer árának előteremtésében komoly támogatást nyújtott Balogh Ferenc, Illés István, Zádori Imre, Tanács Gábor, Kiss-Patik Péter, Szilágyiné Tari Gyöngyi. A fennmaradó költségeket az évi dalköri támogatás és a Bordány Fejlődéséért Közalapítvány biztosította.
2007 áprilisában a Bordányban tartott KÓTA minősítőn térségi szinten Kiváló, majd 2008-ban országos Arany minősítésben részesültünk, ekkor vettük fel a Borostyán Dalkör nevet. Az első időkben sok szakmai segítséget kaptam a mórahalmi Parasztkórus vezetőjétől Mócsán Mária Zitától és a Zsombói Dalkör vezetőjétől Kopasz Gyöngyitől.
A népdalok hitelesebb előadását, a magyarság gazdag népdalkincsének megismerését, a csokrok összeállításának szempontjait, mint a tájegységek, témák, gyűjtők szerinti csoportosítást, a népdalkör vezetés feltételeit a Csutorás népzenei táborban tanultam több éven keresztül. 2008-ban tettem vizsgát az országosan elismert népzene kutatóktól, gyűjtőktől, adatközlőktől szerzett ismeretekből. Zenészeinkkel az ópusztaszeri tekerős táborban fejlesztjük hangszeres játékunkat, melyen egy-két alkalommal Barna István, Illés István és Vass Nándor is részt vett.
Az évek során kapcsolatokat építettünk először a környező településekkel, bővültünk hangszerrel, a citera és tekerő mellé néhány évig furulyás csatlakozott Gyenes Zsuzsika személyében, majd Juhász Sándor és klarinétja foglalta el a fúvós helyet. Gyakoroltunk, felléptünk évente 20-25 alkalommal, népzenei találkozókat szerveztünk. Énekeltünk, mert énekelni jó, nyugtató hatású, felszabadító, jót tesz a testnek és a léleknek.
Megmérettettünk, 2007-től 17 díjat szereztünk. Régiós versenyeken közönségdíj, különdíjak, szóló helyezések, népdal kategóriában Vass Nándor I. hely, Illés Mária II. hely, nóta kategóriában Lajkó Gizella III. hely, a Dalkör a Tisza Parti találkozón I. helyezést ért el. KÓTA minősítőkön kiváló értékelések, Ezüst, Arany, Aranypáva minősítések, KÓTA Különdíjak szerepelnek. Az Ifjúsági Önkormányzat Bordány Kultúrájáért emléklapot adományozott a Dalkörnek és Juhász Dezsőnek.
A templomi éneklésben, a karácsonyi felkészülésben több éven keresztül Atlasz Henrik kántor segített, akit hosszú betegsége alatt Juhász Dezső helyettesített. A Passió, a szentesti hangverseny minden résztvevőben szeretetteljes emlékeket ébreszt ma is.
A citerák karbantartásában Gyémánt János hangszerkészítő segített, a díszes feliratokat Szabóné Móra Editnek köszönjük. A találkozók műsorának levezetését Németh Eszter, Kissné Mészáros Saci, Gyurisné Papp Inci végezte nagy lelkesedéssel, öt éve pedig Gyapjasné Szabó Irénkének köszönjük az igényes konferálást.
Fellépéseink helyszínei a helyi rendezvényeken kívül a környező települések: Mórahalom, Zákányszék, Üllés, Forráskút, Zsombó, a távolabbiak Budapest, Pálháza, Palics, Csóka, Detta, Ludas, Balatonfüred, Orosháza, Eger, Csemő, Hódmezővásárhely, Szeged, Ópusztaszer, Orgovány, Deszk, Kelebia, Csólyospálos, Tiszaalpár, Ásotthalom, Szatymaz, Mindszent.
Működésünkhöz nagy segítséget kaptunk és kapunk az Önkormányzat vezetőitől, dolgozóitól, a Képviselő-testület tagjaitól, a Faluház vezetőjétől, dolgozóitól, ahol a mai napig gyakorolhatunk, rendezvényeket tartunk. A találkozók sikeres megvalósításában segítségünkre van a Vadgesztenye Étterem, Nagyapátiné Klárika, Rácz Gyula pékség.
Civil támogatóink: Zádori Imre, Gyuris Tibor – aki a marosvásárhelyi buszt is megjavította -, Dudás Lajos, Dobó Istvánné, Kádár Német Lajos zsombói bortermelő, Bordányi Borbarátok Köre, Masír János. Az előző években támogatóink voltak: Földi Vágó Ferenc, Goda Antal, Miksi István, Jenei János, Fodor János, Botka István.
Következnek a dalkör tagjai, akik a legelső találkozás óta velünk vannak: Haska Istvánné, Lajkó Gizella, Szalai Dóra, Illés Mária. A második, a harmadik alkalommal csatlakoztak: Juhász Dezső, Vass Nándor, Király Antal, Bózsó Józsefné. A kicsit később belépők: Dudás Antalné, Veszelka Mihályné, Ferrovics Istvánné, Pintér Mihályné, Szűcs Ilona, Kósa Józsefné, Dudás Istvánné, Paplógó Ferencné, Tanács Istvánné, Juhász Sándor, Szalai Antal, Kispéter Mária, Gallai Andrásné, Seres Eszter, Börcsök István, Lajkó Sándorné, Kissné Szekeres Etelka. A régi, de újabb belépők: Pintér Antal, Vőneki József.
Fájó szívvel emlékezünk az eltávozottakra, akik már az angyaloknak énekelnek: Selindi Jánosné, Simon István, Veres Antalné, Illés István, Barna István, Jakus Lajos, Paragi László, Illés Józsefné, Gyémánt János. Mindig szeretettel gondolunk rájuk!

Illés Mária

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support