Kérem a Tisztelt Lakosságot, intézmények vezetőit, hogy a tulajdonukban, használatukban lévő ingatlanokon a parlagfű irtását folyamatosan végezzék el.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (1) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A parlagfű elleni védekezés betartását bejelentés alapján vagy saját kezdeményezésre helyszíni ellenőrzés keretében belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság végez. Azzal szemben, aki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének belterületen a jegyző, külterületen a Járási Hivatal közérdekű védekezést rendel el, amelynek költségeit a földhasználó, illetve a termelő köteles megtéríteni. Ezzel egyidejűleg a Járási Hivatal Növény-és Talajvédelmi Osztálya növényvédelmi bírságot szab ki. A növényvédelmi bírság mértéke a terület nagyságától függően: 15 ezer Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet.

Kérem az érintetteket, hogy a parlagfű irtásával tegyenek meg mindent egészséges környezetünkért!

Dr. Fodor Ákos
jegyző

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support