A hétvégén európai parlamenti választásokat tartottak Magyarországon, mely a negyedik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A választás egyfordulós, listás szavazás volt. Az ország az Európai Parlament javaslata alapján a 2019-es választásokat követően is 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A bordányi választópolgárok összesen kilenc lista közül választhattak. A belföldi szavazóköri névjegyzékben szereplő bordányi választópolgárok száma 2 635 fő volt, amelyből 974-en (36,96%) éltek is szavazati jogukkal.

A június 26-án megtartott választáson a legtöbb szavazatot a FIDESZ-KDNP listája kapta, 586-an (60,54%) tettek ikszet a párt neve mellé. A második hely elég szoros volt, csupán egy szavazaton múlott a sorrend. Az MSZP-PÁRBESZÉD listájára 85-en (8,78%), míg a Demokratikus Koalíció listájára 84-en (8,68%) szavaztak. A MOMENTUM 82 szavazattal (8,47%) lett a negyedik, ami ugyancsak szoros eredményt jelent, hiszen a párt listája csupán 3 szavazattal maradt le a második helyről. A MI HAZÁNK összesen 59 bordányi voksot gyűjtött be (6,10%), a többi induló párt pedig mind-mind 5%-nál kevesebb arányban szerzett szavazatot nagyközségünkben, rájuk összesen 72 szavazat érkezett. Érdekesség még, hogy hat bordányi polgár dobott be érvénytelen szavazólapot az urnába. Ők vagy több lista mellé tettek ikszet, vagy nem ikszeltek, talán mert nem volt számukra támogatható párt az idei európai parlamenti képviselő választáson.

A Mórahalmi járásban összesen 10042 fő ment el szavazni, a legtöbben Mórahalmon (52%-os részvételi arány), a legkevesebben Ásotthalmon (35,28%) járultak az urnák elé. Bordány a választási aktivitásban az utolsó előtti helyet szerezte meg (974 fő, 36,96%). A megyei átlagtól is elmaradtunk, Csongrád megyében a 43,90% volt a szavazáson megjelent választópolgárok aránya.



Forrás: valasztas.hu
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support