Nagyon régi kapcsolat van a Kulturális és Szabadidős Egyesület, a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat valamint a Lapuai Ifjúsági Ház és a Lapuai Ifjúsági Önkormányzat között. Az évek folyamán számos közös program valósult meg mind Bordányban, mind Lapuában. A bordányiak és a lupaiak ugyancsak jó kapcsolatokat ápolnak a spanyolországi Caravaca de la Cruz ifjúsági szervezetével is. Most mindhárom ország fiataljai egy helyen Finnországban találkozhatnak, ugyanis egy az Európai Unió által támogatott programnak köszönhetően ott kerül megszervezésre egy ifjúsági csereprogram július 4. és 11. között.

A MEDYO elnevezésű programnak Lapua központjától körülbelül négy kilométerre, Simpsiö-hegységben lévő ifjúsági centrum ad helyet. Az ifjúsági csereprogram keretében a média iránt érdeklődő résztvevők a különböző országokban élő fiatalok életét hasonlítják majd össze elsősorban a média különböző területeinek felhasználásával legyen szó akár a közösségi médiáról, egy helyi újságról vagy  rádióról.

Bordányból hat, 16-19 év közötti fiatal vehet részt a programon, velük természetesen egy kísérő is utazik. A résztvevő kiválasztása után a mai napon már a repülőjegyek és a vonatjegyek megvásárlásra kerültek már, jelenleg a csereprogram előkészítése zajlik az egyesületnél: a résztvevőknek különböző témákban kell fotókat készíteniük. Többek között be kell mutatniuk a családjukat, az otthonukat és a szobájukat. Egy fotón ábrázolniuk kell a hobbijukat. Minden résztvevő fotókkal készül a saját településéről, annak érdekes helyeiről, történelmi örökségéről és látnivalóiról. Be kell mutatniuk egy fotón hogy mit szeretnek a környéken, például mi a kedvenc helyük. Ugyancsak le kell fotózniuk azt, amit nem szeretnek, vagy meg akarnak változtatni a közelben. A program keretében egy kiállítás is nyílik majd a résztvevők fotóiból, melynek egyik érdekes színfoltja lehet néhány hagyományos nemzeti ruháról készült kép, amit ugyancsak a résztvevőknek kell elkészíteniük.

A tervek szerint a fiatalok folyamatosan tudósítanak majd a helyszínről, és a csereprogramot követően Bordányban is nyílik majd egy kiállítás, amelyben a finnországi élményeiket mutatják meg a helyieknek.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support