Az idén száztizedik születésnapját ünneplő Szent István király plébánia templomunk sok szép esemény tanúja volt az elmúlt évtizedekben. A templomok küldetése az oda betérők lelki gazdagítása, de szépségével a nem hívők számára is élményt,  e világon túli üzenetet hordoz. Nemcsak belsejével, hanem külső megjelenésével is jel egy faluban. Jel, mely mutatja egy település igényességét, lelki gazdagságát és Istenbe vetett hitét. A település fejlődését figyelve pedig nem lehet szó nélkül hagyni azokat a kiemelkedő szépségű helyeket, melyeknek szépítése gondozása a falu igényességét jelzi.Az idei esztendőben az egyházközség szerette volna a templom tornyát felújítani. Elsősorban az állagmegóvás miatt, de esztétikailag is szükséges volt a toronysisak átfestése és a további rozsdásodás elleni megóvása. Janes Zoltán atya az önkormányzat segítségét is kérte a felújításhoz. A bordányi képviselő-testület 1 270 ezer forinttal járult hozzá a munkálatok elvégzéséhez, illetve vállalták a korábbi díszkivilágítás cseréjét is, amelyre legkésőbb a Szt. István napi búcsúig sor is kerül majd. A fennmaradó összeget a bordányi hívek adták össze. Reményeink szerint a két rétegben felhordott réz alapú festék sok sok évig lesz egyrészt dísze, másrészt védelmezője a toronysisaknak.

A templom alapkövét 1907. áprilisában tették le, majd 1909. augusztus 20-án szentelték fel a torony gömbjét és keresztjét. A templom felszentelésére 1910. április 24-én Szt. György napján kerülhetett csak sor, miután az Építő Bizottság  2 800 korona alapítványt biztosított. “Ettől fogva a községi Elöljáróság a „Dudáskápolna” elnevezést megszüntette és „Kistemplomtanya Központ” lett az új település neve. Ugyanazon évben, 1910. május havában helyi lelkészség (expositum) is létesült Kistemplomtanyán.”

1962-63-ban javították először a tornyot, 1975-ben villamosították a harangokat. 1977-ben ismét javítási és mázolási munkán esett át a toronysisak. 1987-ben új, vörösréz lemezből készült kereszt és gömb került a toronyra, melynek formája és mérete teljesen megegyezett az előzővel.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support