Magyarország köztársasági elnöke 2019. október 13. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi választását. A szavazással kapcsolatban néhány tudnivalóra hívjuk fel a választópolgárok figyelmét.

A választópolgár a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat, a szavazóhelyiség címét az értesítő tartalmazza.

Szavazókörök helye, címe, valamint az oda tartozó közterületek nevei:

1. számú szavazókör: 6795 Bordány, Park tér 1. Faluház, Rendezvényterem
Arany János utca, Bartók Béla utca, Beltelek utca, Benke Gedeon utca, Erkel utca, Hunyadi János tér, Kossuth utca, Kölcsey utca, Liszt Ferenc utca, Mikszáth Kálmán utca, Móra Ferenc utca, Park tér, Petőfi utca, Szent István tér, Tessedik Sámuel utca.

2. számú szavazókör: 6795 Bordány, Park tér 1. Faluház, Biztos Kezdet Klub
Alkotmány tér, Bem utca, Deák tér, Dózsa tér, Dudás utca, Építő utca, Honvéd utca, Jókai utca, József Attila utca, Juhász Gyula utca, Kistemplomtanya tér, Október huszonharmadika utca, Rákóczi Ferenc utca, Széchenyi utca, Teréz utca, Toldy utca, Űrhajós utca, Virág utca, Zákányszéki út.

3. számú szavazókör: 6795 Bordány, Park tér 1. Faluház, Könyvtár
Akác sor, Béke dűlő, Bordány dűlő, Dió sor, Fenyő sor, Gesztenye sor, Liliom köz, Mandula sor, Mező dűlő, Mogyoró sor, Orgona köz, Platán sor, Seregélyes dűlő.

A szavazókörök akadálymentesítettek. A települési szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok számára kijelölt szavazókör az 1. számú szavazókör.

Szavazatát 2019. október 13-án vasárnap reggel 6.00 órától este 19.00 óráig adhatja le.

A választáson való részvétel feltétele a személyazonosságot és lakcímet vagy személyi azonosítót igazoló érvényes igazolványok megléte.

A választáson a személyazonosságát és a lakcímét a következő érvényes igazolványok bemutatásával tudja igazolni:

  • érvényes lakcímigazolvánnyal és érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy
  • érvényes lakcímigazolvánnyal és érvényes útlevéllel, vagy
  • érvényes lakcímigazolvánnyal és 2001. január 1-jét követően kiállított kártya formátumú érvényes vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal)
  • érvényes lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal.

Lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak, ezért kérjük a tisztelt választópolgárokat, hogy a választáson történő részvételük érdekében ellenőrizzék okmányaik érvényességét és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.

A választópolgárok 3 szavazólapot fognak kapni:

  • Polgármester megválasztására szolgáló szavazólap
  • Önkormányzati képviselők megválasztására szolgáló szavazólap
  • A megyei közgyűlés tagjainak megválasztására szolgáló megyei listák felsorolását tartalmazó szavazólap

A Polgármester megválasztására szolgáló szavazólapon érvényesen szavazni csak 1 jelölt neve melletti körbe elhelyezett két egymást metsző vonallal (+ vagy X) lehet.

Polgármester-jelöltek:

  1. sorszám: Bitó Mátyás
  2. sorszám: Tanács Gábor

Bordányban a képviselő-testület a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény rendelkezése értelmében – lakosságszám alapján – 6 tagú, tehát érvényesen szavazni legfeljebb 6 jelölt neve melletti körbe elhelyezett két egymást metsző vonallal (+ vagy X) lehet.

Egyéni listás jelöltek:

  1. sorszám: Kiss-Patik Péter
  2. sorszám: Frankné Varga Katalin
  3. sorszám: Szilágyiné Tari Gyöngyi
  4. sorszám: Fodor Csaba
  5. sorszám: Szűcsné Kneip Márta
  6. sorszám: Kálmán Lénárd
  7. sorszám: Balogh Ferenc
  8. sorszám: Dr. Juhász Anikó

Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot.

A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. Érvényesen szavazni csak 1 listára lehet.

A megyei közgyűlés tagjainak megválasztására szolgáló megyei listás szavazólap:

  1. sorszám: Demokratikus Koalíció
  2. sorszám: Magyar Szocialista Párt
  3. sorszám: Mi Hazánk Mozgalom
  4. sorszám: Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt
  5. sorszám: Momentum Mozgalom
  6. sorszám: Jobbik Magyarországért Mozgalom

Érvényesen szavazni a lista neve felett lévő körbe tollal írt két egymást metsző vonallal (+ vagy X) lehet.

Minden szavazókörben a szavazólapok kitöltéséhez legalább két-két szavazófülke áll a választópolgárok rendelkezésére. A szavazólapok kitöltése alatt csak a szavazó tartózkodhat a fülkében. A választópolgár, ha nem tud olvasni, illetve testi fogyatékossága, vagy bármely más ok akadályozza a szavazásban, akkor az általa választott segítőt, ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét veheti igénybe.

Mozgóurna igénylése

Csak az a választópolgár kérhet mozgóurnát, aki azért nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában. Egyéb indokok (pl.: munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére. A választópolgár mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához 2019. október 11-én 16 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton 2019. október 13-án 12 óráig; illetve az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével 2019. október 13-án legkésőbb 12 óráig nyújthat be.

A napközbeni részvételről a Helyi Választási iroda 7 időpontban szolgáltat adatot, melyet a www.valasztas.hu honlapon lehet figyelemmel kísérni.

A szavazóköri jegyzőkönyvek alapján a választás eredményét a Helyi Választási Bizottság határozattal állapítja meg. A határozatok a hirdetőtáblán, illetve a www.bordany.com honlapon közzétételre kerülnek.

Tisztelt Választópolgárok!

2019. október 13-án a szavazáson való részvétellel dönthetnek a helyi közügyek intézésére a választópolgárok felhatalmazása alapján megválasztásra kerülő polgármester személyéről és az önkormányzati képviselő-testület tagjairól. Kérem a választópolgárokat, hogy vasárnap minél többen éljenek választójoguk gyakorlásával.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support