A Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért Bizottság és az Agrárminisztérium döntése alapján a bordányi Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet miniszteri elismerő oklevélben részesült. A miniszteri elismerő oklevél átadására 2019. december 6-án, a 10 órakor kezdődő Termelői Közösségek Napja rendezvényén ünnepélyes ceremónia keretében került sor, a díjat Kálmán Lénárd a szövetkezet igazgatóságnak tagja vette át.
A Homokhátság Szíve Zöldség és Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet gyártja és forgalmazza a Legjava termékcsaládot. Gyümölcslevek, valamint saját receptúrák alapján többféle chutney, lekvár, továbbá krémek és szószok gyártására kerül sor a Bordányban kialakított üzemünkben.
Célkitűzésük a helyi munkanélküliség csökkentésén túl, hogy elsősorban helyi alapanyagból, tartósítószer és adalékanyag-mentesen készüljenek különlegességek, amelyekkel elsősorban a modern dolgok, az izgalmas ízek iránt elkötelezett háziasszonyokat célozzák meg.
A helyi gazdáktól felvásárolt kiváló terményekből prémium minőségű kész termékek előállítása történik, amelyek megállják a helyüket akár a nagyvárosok boltjaiban is. Legutóbb éppen Szegeden a Rákóczi tér 1. szám alatti Helyi-ségben kezdték forgalmazni termékeiket több más szociális szövetkezet és közfoglalkoztatottakat foglalkoztató önkormányzat termékeivel együtt.
Kálmán Lénárd elmondta, hogy a díj mindenképpen a termékfejlesztők, és az üzemben dolgozó kollégák érdeme, és nem lehetne ilyen finomságokat előállítani a bordányi gazdák nélkül sem, akik a minőségi alapanyagot termelik meg. Megtudtuk tőle, hogy a legkeresettebb termékük jelenleg a Hétfűszeres Paprikaszósz, valamint a Borsos mentás eperlekvár, amely a legtöbb kézműves karácsonyi csomagba belekerül, de a szilveszteri vendégeskedésekre is gondolva sokan már a Pezsgős őszibarack lekvárt viszik a szegedi Helyi-ségből.
Mint arról már korábban beszámoltunk, az OMÉK keretében megrendezett “Földrajzi árujelzők a versenyképesség szolgálatában elnevezésű konferencia” ünnepi megnyitóján vehette át Frankné Varga Katalin, a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet elnöke Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár úrtól a „Hagyomány és Innováció díj az agrárgazdaságban” pályázat keretében bemutatott Legjava termékcsalád előállításának példamutató társadalmi innovációs tevékenységéért kiállított elismerő oklevelet.
A szövetkezet közel háromszáz pályázó közül a legjobb tíz közé jutott a Hungaricool SPAR termékinnovációs versenyen. Nyertesként jövő tavasztól elérhetők lesznek a Legjava termékek a magyarországi INTERSPAR üzletekben, valamint az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. jóvoltából a szövetkezet részt vehet egy 2021. évi európai élelmiszeripari kiállításon is, amelyet egy szakmai mentorprogram előz meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support