A koronavírus járvány elleni eredményes fellépés érdekében szükséges védekezés miatt átcsoportosításra van szükség a költségvetésben.  A kormány létrehozta a járvány elleni védekezést célzó és a gazdaságvédelmi alapot – jelentette be a szombati kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Közös teherviselésre kötelezik a politikai pártokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat, a bankokat és az önkormányzatokat is. Az önkormányzatoknak a gépjárműadó-bevételüket kell betenniük a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba, ami a miniszter szerint 34 milliárd forintot jelent összességében. 

A bordányi költségvetésben a gépjárműadó soron az idei évre 28 millió 750 ezer forint bevételt terveztek, ebből most is mint a korábbi  években tovább kell utalni az államnak az adó 60%-át, ez esetben 17 millió 250 ezer forintot.

A mostani bejelentés szerint a fennmaradó 40%-ot is át kell majd adnia az önkormányzatnak, a pénz a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba kerül. Ez azt jelenti, hogy a bordányiak által befizetett közel harminc millió forint adóból az eddig a településen maradt rész, azaz a 11,5 millió forint is a védekezésre fordítódik majd.

Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy Bordányban a helyi adók túlnyomó része az intézmények működtetésére költődik, kiegészítve az állami normatívákat. Teljesen természetes, hogy a kormány döntését követően az önkormányzatnak is felül kell vizsgálnia a falu költségvetését. A képviselő-testület mindent megtesz a költségek csökkentése és a költségvetés egyensúlyban tartása érdekében. Ezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy minden önkormányzati feladat továbbra is magas színvonalon valósulhasson meg, és a racionalizálás ne járjon munkahelyek megszűnésével.  

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support