Még a padémia előtt egyeztetett a két testvértelepülés a kapcsolatok folytatásáról, kiterjesztéséről. A konkrét együttműködések, programok várhatóan a jövő évben valósulhatnak meg, hiszen a vírus tovább akadályozza a programszervezést, a találkozókat.

Bordányból Tanács Gábor polgármester és Börcsök Roland faluház-vezető, míg Dettáról Petru Roman polgármester, Katona György, a helyi RMDSZ elnöke és Stanciu Klára, a dettai Reviczky Gyula Egyesület vezetője vettek részt az egyeztetésen.

Dettán nagyon fontosnak tartják a multikulturális környezetet, a helyben élő nemzetiségek köré szerveződött közösségek évről évre mutathatják meg többek közt kulturális értékeiket, néptáncukat. Ugyancsak a korábbi jó tapasztalatok mentén szerveződnének Bordányban és Dettán is néptánc táborok, amelyekre mindkét település fiataljai nagyon kedvezményesen tudnának eljutni.

Peter Roman polgármester sikeresnek tartotta a korábbi motoros találkozókat is. Ezek megszervezése, a korábbi programok kibővítése tovább erősítheti a technika örögeinek együttműködését mindazok mellett, hogy a sok jármű megjelenését mindig külön figyelem övezi a rendezvényeken

A Borostyán Népdalkör sokszor képviselte településünket Dettán. A népdal köré szerveződött programokat is szeretnék erősíteni, a különböző kulturális programokon bemutatkozási lehetőségeket biztosítani. 

A testvértelepüléseken a legnagyobb rendezvények a város illetve falunapok, amelyek kitűnő találkozási, bemutatkozási lehetőségeket biztosítnak a határ mindkét oldalán élők számára. Ilyen alkalmak még a főzőversenyek, ahol amellett, hogy gasztronómiában mérik össze tudásukat a résztvevők számos kísérőprogram is színesíti évről-évre az eseményeket. Ezek rendszeres megrendezése is a hosszú távú tervek közé került.

Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy a Dettán élő szórvány magyarság támogatására külön figyelmet szeretnének fordítani. A találkozón elhangzott, hogy a leginkább a nyelvtanfolyamokhoz szükséges nyelvkönyvekre, a gyerekeknek mesekönyvekre, taneszközökre, tanulási segédletekre lenne szükség. Mindezek biztosításával a Dettán élők magyarok nyelvtanulását tudná segíteni Bordány. A korábbi gyakorlatnak megfelelően magyarországi, bordányi nyelvi táborok megrendezését is szeretnék megvalósítani. a közeljövőben A dettai és magyar fiatalok közös táborozásokon vehetnének részt, ahol a dettaiak játékosan, anyanyelvi környezetben gyakorolhatják a magyar nyelvet.

A találkozót mindkét fél hasznosnak és gyümölcsözőnek ítélte meg. Bízva abban, hogy a különböző utazási korlátozásoknak, karanténoknak és természetesen a járványnak hamarosan vége szakad, talán a közös programok is minél hamarabb újrakezdődhetnek.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support