Az idén tizenhetedik alkalommal került megrendezésre a Bordányi Rádióamatőr Találkozó. Elsősorban beszélgetésre és tapasztalatszerzésre gyűlnek össze ilyenkor a résztvevők, az ország számos pontja mellett az idén is több vendég érkezett külföldről.
Sokan semmit nem tudnak erről a hobbiról. Pedig hazánkban is nagyon sokan amatőr rádióznak, saját adó-vevő készülékekkel, hívójelekkel rendelkeznek. Számos hazai és nemzetközi versenyen mérik meg tudásukat, még világbajnokságokat is rendeznek. Szóval egy komoly szakmai közösségről beszélhetünk, amely mögött a sok-sok elhivatott önkéntes tag mellett profi szervezettség, és az általuk létrehozott és fenntartott háttérszervezetek állnak.
Ez a találkozó is inkább az amatőr rádiózás szerelmeseinek szól, bár mindig örömmel engednek betekintést az életükbe az érdeklődőknek, mindig nagyon szívélyesek a térre érkező kíváncsiskodókkal.
Augusztus első hétvégéjén abból látszik, hogy valami különleges fog történni a faluban, ha a Faluház parkjában lakókocsik, sátrak jelennek meg, aztán egyszer csak egy hatalmas antenna emelkedik a magasba. Kivűlállóként azt látjuk, hogy emberek ülnek készülékek mellett és például mikrofonba beszélnek, de sokszor elcsíphető egy-egy rövidebb vagy hosszabb morse jel áradat is. És ők ezt értik!! Az utolsó nap reggelén pedig az érdeklődők egy olyan műszaki bőrzén találják magukat, ahol különféle műszaki eszközöket, alkatrészeket árulnak magyar és külföldi emberek. A találkozó résztvevői tudják mi micsoda és mire való. De egy kívülálló? Mi lehet ez a hobbi, és mik ezek a kütyük? Erről Kisapáti Péter tudna sokat beszélni, aki amellett, hogy a találkozó szervezője és házigazdája, településünk rádióamatőr világbajnoka is. Péter legutóbb éppen a 2020. évi Magyar Kézibillentyűs Versenyen (HSKC) SOB kategóriában szerzett egy előkelő negyedik helyezést.
A programot minden évben az MTTSZ Bordányi Szervezete és a Szegedi Területi Rádióklub rendezi. A találkozóra pedig a számos hazai és külföldi rádióamatőr érkezik.
Ilyen rendszeres résztvevője a találkozónak a holland Jan és Anneke van Essen. Minden évben megérkeznek a lakókocsijukkal, és közel egy hetet itt élnek közöttünk. A házaspár azért sem lehet ismeretlen településünk lakói előtt, mivel 2012-ben egy fát ajándékoztak a faluháznak, amelyről annak idején a Bordányi Napló és közösségi oldalunk is beszámolt: egy viharban kidőlt hatalmas fenyőfa helyére ültették el az általuk adományozott facsemetét.
Idén Anneke egy újabb meglepetéssel, ajándékkal érkezett. 75 ezer darab 2 x 2 milliméteres négyzetből rakta össze Bordány nagyközség címerét. Az így elkészült alkotást kereteztették be, majd adták át a rádióamatőr találkozó első napján Tanács Gábor polgármesternek. A sokezer darabból álló címert a Községházán helyezik majd el. Anekke elmondta, hogy nagyon szeretik községünket, mindig örömmel jönnek a faluba. Amikor a címert rakosgatta össze a kirakósból, akkor is Bordányra, az itteni barátokra gondolt. Mit is mondhatnánk, köszönjük! Találkozzunk jövőre!
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support