A szegedi önkormányzat régóta tervezi a Szeged-Sziksósfürdő és Bordány közötti  kerékpárút megépítését. A tervek szerint az 5408. jelű közút mellett új egyoldali, kétirányú, 2,5 méter széles és 3,7 kilométer hosszú kerékpárutat építenek csapadékvíz-elvezetéssel amely kapcsolódna az út mellett már futó bordányi szakaszhoz, és ezzel egészen az üllési erdei iskoláig egybefüggő kerékpárút állna a kétkerekű járművel közlekedők rendelkezésére. A sajtóban megjelent hírek szerint a kivitelezést 2019. II–2020. I. negyedév között szerették volna megvalósítani, azonban nagyon régóta nincs hír a beruházásról.

A fejlesztésre mindenképpen nagy szükség lenne, hiszen annak keretében nemcsak az új szakasz épülne meg, hanem a Szeged Dorozsmai úti vasúti keresztezés–Sziksósfürdő között meglévő kerékpáros kapcsolatban lesz forgalomtechnikai beavatkozás: átvezetik a kerékpárutat a dorozsmai templomnál lévő körforgalmú csomóponton, valamint a vasúti átjáró után, a gyalogátkelővel párhuzamosan.

A Sziksósfürdő bejárat – Dorozsmai úti vasúti keresztezés között meglévő 5,5 kilométeres kerékpárút burkolatát részlegesen, lokálisan felújítják. A kerékpárúthoz kapcsolódóan bel- és csapadékvíz-védelmi létesítményeket építenek: szikkasztóárok (3215 méter), amiből áteresz 511 méter, zárt csatorna 15 méter.

A bordányi és zákányszéki önkormányzat is nagyon régóta tervezi a Bordányt Zákányszékkel összekötő kerékpárút megépítését. Míg a bordányi szakasz még engedélyes tervvel rendelkezik (2022. áprilisig), a zákányszéki engedélyt sajnos már meg kell újítani. Mindkét önkormányzati tervet már többször megújították a fejlesztési forrás reményében.

A két falu között kicsivel több, mint hat kilométer kerékpárút épülhet majd meg, ha sikeresen pályáznak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program következő kiírására.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support