Kedves Bordányiak! Sajnálattal tájékoztatom Önöket, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal járási tisztifőorvosa értesített arról, hogy településünkön is megjelent a koronavírus. A fertőzöttek jelenleg otthonukban karanténban gyógyulnak. Ugyancsak vannak karanténban olyan bordányiak is, akik noha nem fertőződtek, de érintkeztek olyan személyekkel, akik az új koronavírus betegségben szenvednek. 

A vírus megjelenése miatt kérem Önöket, hogy csak a legszükségesebb ügyet intézzék, és amennyiben arra lehetőségük van, maradjanak otthon! Az ügyintézések során részesítsék előnyben a telefonos, elektronikus kapcsolattartást! Amikor csak lehet az ügyintézést ne személyesen intézzék. Mindig viseljenek maszkot, rendszeresen mossanak kezet, használják az intézményekben, üzletekben kihelyezett kézfertőtlenítőket! Mellőzzék a készpénzes fizetést, ha csak tehetik érintős bankkártyával fizessenek, vagy banki utalással teljesítsék a fizetnivalókat! 

A fertőzés lassítása, megállítása érdekében, ha nem szükséges, ne mozduljanak ki otthonról, ne utazzanak el távolabbi helyekre, ne vegyenek részt nagy tömegeket megmozgató, vagy zsúfolt rendezvényeken. Javaslom Önöknek a több mint 20 fős magánrendezvények elkerülését is.

Kérem fokozottan figyeljenek a közösségi távolságtartásra, amely a fertőzés lassítására, illetve megállítására irányul: családtagjaikon kívül a többi embertársuktól mindig tartsák a legalább 1,5 -2 méteres távolságot. Kerüljék a testi érintkezést, mellőzzék a kézfogást, közös eszközök használatát! Ha bevásárolni mennek, ha csak tehetik válasszanak csendesebb időszakot, ne a reggeli zsúfoltság idején induljanak útnak.

A bordányi lakosok biztonsága érdekében az önkormányzati intézményekben továbbra is szigorú feltételei vannak a szolgáltatások igénybevételének. Mindenütt kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése, illetve az intézmények bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő-állomásokon a kézfertőtlenítés. Minden intézmény rendelkezik gyors testhőmérő eszközökkel is, az intézménybe való belépés előtt ellenőrizhetik a testhőmérsékletet, és a lázas embereket nem engedik tovább a bejáratnál. 

Rendkívüli intézkedésként kötelezővé tettem a maszk használatot a piactéren, megnöveljük a közterületek fertőtlenítésének gyakoriságát. A Faluház és a Szociális és Egészségügyi Központ egész területén kötelező mindenki számára a maszk használat, korlátozásra kerül a termekben, könyvtárban együttesen tartózkodók száma: az intézménynek – figyelembe véve a közösségi távolságtartás szabályait – korlátoznia kell a közösségi terekben az egyszerre tartózkodók számát, amelyet minden terem bejáratánál jól láthatóan fel kell tüntetni. Ennek megfelelően a székeket mindig a távolságtartás szabályai szerint helyezik el a munkatársak a termekben, kérjük azokat ne mozgassák!

Rendkívül fontos, hogy fertőző betegség tünetei esetén (köhögés, magas láz, fejfájás, szaglás, ízlelés elvesztése) ne hagyják el az otthonaikat, ne menjenek közösségbe! A gyermekeket se engedjék el iskolába, ne vigyék bölcsődébe, óvodába! A betegségről telefonon haladéktalanul értesítsék a gyermekorvosukat, háziorvosukat!

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Tanács Gábor, polgármester

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support