Az országos intézkedésekkel összhangban Bordányban is tovább szigorodnak a COVID járvánnyal kapcsolatos intézkedések. A bordányiak biztonsága érdekében az önkormányzati intézményekben további szigorítások történtek november 12-től.

A Bordányi Polgármesteri Hivatalban a korona vírus járvány miatt, a térség összes hivatalához hasonlóan az ügyfélfogadási rend teljesen megváltozott. Az ügyfelek telefonon, interneten keresztül tudnak közvetlenül ügyet intézni, de természetesen a személyes ügyintézésre is lehetőség van, azonban csak előre egyeztetett időpontban!

Az elektronikus felületeken továbbra is zavartalanul folyik az ügyintézés, mind a vállalkozók, mind a magánszemélyek a tavaszi időszakban megszokott csatornákat tudják használni.

Mindenkit arra kérünk, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet idején elsősorban telefonon, e-mailen vagy más elektronikus felületeken intézzenek ügyet, és csak akkor kerüljön sor személyes ügyintézésre, ha más módon nem lehet azt megoldani. 

A szociális ügyek a hivatalban korábban meghonosított gyakorlatnak megfelelően találkozásmentes ügyintézés keretében bonyolíthatók. A telefonon jelzett problémáról egy hivatalos feljegyzés készül, amely nyomán szinte azonnal megtörténik a kérelem elbírálása is. A szociális támogatások döntő többségben utalvány formájában, és postán érkeznek meg a rászorultak részére. A szociális tűzifa támogatások kiszállítása hamarosan megkezdődik. Kérjük tűzifa támogatás igényüket is telefonon jelezzék! Pénzügyi segítség megítélésénél a hivatal az átutalást részesíti előnyben. Aki nem rendelkezik bankszámlával, továbbra is igénybe veheti a pénztárat, azonban ilyenkor is egyeztetett időpontban zajlik az ügyfélkiszolgálás. 

Személyes kontaktust leginkább az anyakönyvi ügyek igényelnek. Ez esetben is kérjük, hogy előre egyeztetett időpontra érkezzenek! A szakügyintéző kolléga a telefonos vagy e-mailes előzetes egyeztetést követően, az ügyfél megérkezéséig már elő tudja készíteni az ügyet, így az ügyfél beérkezésekor már sorban állás nélkül gyorsan tud lezajlani az ügyintézés. 

A Bordányi Polgármesteri Hivatal tehát nem zárt be, azaz ugyanúgy folynak a napi ügyek, mint korábban. Éppen az ügyfelek érdekében került sor az ügyfélfogadási rend átalakítására, a telefonos, az elektronikus  ügyintézés előtérbe helyezésére, amellyel az esetleges sorban állást, az ügyfelek személyes találkozásainak számát, ez által a vírus terjedését próbálják a minimumra csökkenteni. 

A hivatal telefonszáma: (62) 588-510, elektronikus levelezési címe: bordany@bordany.hu. Ezeken az elérhetőségeken tud legkönnyebben kapcsolatot létesíteni a dolgozókkal. Egyéb ügyindítási lehetőségek: E-papír: https://epapir.gov.hu/ ; E- Önkormányzat portál: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

Kérjük, hogy befizetéseiket elsősorban banki átutalás útján szíveskedjenek teljesíteni, kerülve a készpénz használatot.

Az óvodai és bölcsődei ellátás a kormányzati döntés kihirdetéséig egyenlőre zavartalanul működik. Az óvoda munkatársai folyamatos és fokozott fertőtlenítésekkel és belső biztonsági szabályozókkal próbálják csökkenteni a kockázatokat. Kérjük a kedves szülőket, hogy használják az intézmény bejáratánál kihelyezett kézfertőtlenítőket, és kötelezően viseljék a szájat és orrot eltakaró maszkot! A szülő a kiadott kormányrendelet előírása szerint csak a testhőmérséklet mérési pontig mehet be az óvodába! Aki meg tudja oldani, az ne vigye a gyermekét az intézménybe, előzetesen jelezze a távolmaradást az intézmény titkárságán (588-075-ös telefonszámon vagy az ovoda@bordany.hu e-mail címen). A hiányzás természetesen (amennyiben előzetes jelzés érkezett) a rendkívüli helyzetre való tekintettel igazoltnak számít. Felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben a gyermek nem vesz részt a bölcsődei, óvodai ellátásban, akkor az étkezést sem veheti igénybe, tehát annak elszállítására sincs lehetőség. Betegség esetén konzultáljanak a gyermekorvossal a rendelő által kiadott tájékoztatója szerint. Tünetes gyermek közösségbe ne menjen!

Az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ működése zavartalan, az intézménynél a korábban kiadott intézkedések vannak érvényben.

A Faluház és Könyvtár november 11-től határozatlan ideig ZÁRVA tart, illetve ügyeleti rendben működik tovább, azaz az épületben programok szervezésére, lebonyolítására a veszélyhelyzet alatt nincs lehetőség. A házasságkötések a kormányrendeletben meghatározottak szerint zajlanak. Az intézményt kizárólag elektronikus úton tudják elérni: telefonon a +36 30 965 0771-es számon, e-mailen a faluhaz@bordany.hu illetve a konyvtar@bordany.hu címen, vagy intézmény Facebook közösségi oldalán. A könyvtári kölcsönzés folyamatos, azonban a kölcsönözni kívánt könyvet előzetesen meg kell igényelni az intézmény elérhetőségein, és kollégáink azt egyeztetett időpontra összekészítik az olvasók számára. A veszélyhelyzet alatt lejáró kölcsönzési határidők automatikusan meghosszabbításra kerülnek.

A Sportcsarnok kizárólag a bordányi általános iskolások számára lesz elérhető a tanulmányi időszak időtartama alatt. Az iskolán kívüli sport célú igénybevételére és közösségi rendezvények megtartására az intézményben visszavonásig nem lesz lehetőség. 

A Piacok egyelőre zavartalanul működhetnek tovább településünkön, azonban fokozottan figyeljenek a távolságtartásra! A maszk használata és a rendszeres kézfertőtlenítés továbbra is kiemelten ajánlott mint az eladók mind a vásárlók számára.

A vírus jelenléte miatt mindenkit arra kérünk, hogy a fertőzés lassítása, megállítása érdekében, ha nem szükséges, ne mozduljanak ki otthonról. Ha ez mégis elkerülhetetlen, kérjük fokozottan figyeljenek a közösségi távolságtartásra, amely a fertőzés lassítására, illetve megállítására irányul: családtagjaikon kívül a többi embertársuktól mindig tartsák a legalább 2 méteres távolságot. Kerüljék a testi érintkezést, mellőzzék a kézfogást, közös eszközök használatát!

Itt is felhívjuk a figyelmet, hogy a buszmegállókban tilos a dohányzás! Utastársaik és sajt maguk védelme érdekében kérjük itt is használjanak maszkot!

Rendkívül fontos, hogy fertőző betegség tünetei esetén ne hagyják el az otthonaikat, ne menjenek közösségbe! A gyermekeket se engedjék el iskolába, ne vigyék bölcsődébe, óvodába! A betegségről telefonon haladéktalanul értesítsék a gyermekorvosukat, háziorvosukat!

Ha bevásárolni mennek, ha csak tehetik válasszanak csendesebb időszakot, ne a reggeli zsúfoltság idején induljanak útnak. 

Önkormányzatunk rendszeresen fertőtleníti a buszmegállókat, játszótereket, kondiparkokat és az intézmények, középületek utcafrontját! A fertőtlenített területek a kiszórást követőnem már biztonságosan használhatóak, azonban arra kérjük önöket, hogy amíg a fehér hab látszik az adott területen, oda ne lépjenek be segítve ezzel a hatékonyságot! 

Ha csak tehetik, kerüljék a készpénzhasználatot. Az üzletekben, gyógyszertárban, benzinkúton használjanak bankkártyát! Felhívjuk figyelmüket, hogy a Faluházban elhelyezett bankautomata a készpénzfelvétel mellett számos más szolgáltatás igénybevételére is alkalmas. Használják ki például a készpénz bankszámlára történő befizetésének lehetőségét. Saját számla mellett bármely K&H-nál vezetett számlára (így önkormányzati számlákra is) kezdeményezhető az ATM-en keresztül történő befizetést, akár fióki nyitvatartási időn túl is. Az összeg azonnal megjelenik a számlán. 

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support