A Mozgó film, mozgó klub szeptember 29-én tizedik alkalommal gyűlt össze a helyi faluházban. Az alkalom a „Visszatekintés az amatőr filmezés hőskorába” címet kapta. Az előadók Rózsa Péter és Szokol Szilárd voltak, akik a szegedi Super 8mm Fesztivál alapítói. Előadásukon keresztül a jelenlévők betekintést nyerhettek a Super 8 milliméteres celluloid technikával készült filmek világába. Az előadók elmondták, hogy most 55 éves ez a típusú filmkultúra, valamint meséltek a történelmi hátteréről, és arról is szó esett, hogy külföldön napjainkban is nagy népszerűségnek örvend ez a technika, több fesztivált is szerveznek a Super 8 kedvelőinek többek között az USA-ban, és az Egyesült Királyságban.
Ezt követően a havi szakkör tizenegyedik, utolsó előtti alkalmával a csoport a Szeged TV stúdiójába látogatott. A foglalkozásra október 20-án került sor, ahol Fischer Gábor, a Szegedi TV műszaki vezetője kalauzolta el a jelenlévőket. A csoport megnézhette a stúdiókat és a helyiségeket, ahol összevágják és rendezik az adásokat, műsorokat. A szakkör résztvevői ottjártunkkor éppen Dr. Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus professzorral, Szeged díszpolgárával készülő portrébeszélgetés előkészületeibe csöppentek bele, ami kapcsán betekintést nyerhettek a világítás, hangosítás és a különféle stúdió berendezések szerepébe. A híradó stúdiójában a súgógép működését ismerhették meg a résztvevők, valamint a közel 30 éve a szakmában ténykedő Fischer Gábor anekdotáiból és szakmai tanácsaiból tehettek szert új tudásra. Akadt néhány bátor jelentkező, akik pár percre a híradós szerepét felvállalva megtapasztalhatták a súgógépről hírolvasás fortélyát. Ezt követően a csoport láthatta, hogy a televízió munkatársai hogyan alakítanak át egy teljes stúdiót pillanatok alatt egy másik program felvételéhez, valamint a greenbox technikával is megismerkedhettek. A foglalkozás során mindenki számtalan hasznos szakmai ismerettel gyarapodott.
2020. november 10-én a Bordányi Faluházban zárult a Mozgó film, mozgó klub havi szakkör. Az eredeti tematika szerint a csoport az etyeki Korda Filmparkba látogatott volna, ezt azonban a kialakult pandémiás helyzet nem tette lehetővé. Annak érdekében, hogy a csoport tagjai az utolsó találkozáskor is a filmkészítéssel kapcsolatos hasznos tudásra tegyenek szert a foglalkozásvezető Gárdonyi Dánielt kérte fel arra, hogy a találkozó egyik részében tartson előadást „a drón, mint videofelvételek készítéséhez használható kiegészítő eszköz” címmel. A jelenlévők elsajátították a szükséges alapismereteket, majd lehetőségük nyílt arra, hogy kipróbáljanak két drónt. Ezt követően Gyuris János csoportvezető megköszönte a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóságának a lehetőséget, hogy részt vehettek ezen a programsorozaton, valamint elmondta, hogy rengeteg hasznos tudásra és sok új kapcsolatra tettek szert, amiért nagyon hálásak. A sorozat a „Művelődő közösségek az Alföldön” (EFOP-3.7.3-16-2017-00149) elnevezésű projekt keretében valósult meg.

(forrás: https://nmi.hu/)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support