A nagy érdeklődésre tekintettel Bordányban újabb építési telkek kijelölését, majd értékesítését tervezi az önkormányzat. Az ehhez szükséges földterületeket az önkormányzat a rendezési terv szerint folyamatosan megvásárolja.

A korábbi elképzeléseknek megfelelően a napokban kötöttek szerződést a település Erkel utca felőli oldalán egy közel 15 ezer négyzetméteres terület megvásárlásáról. Az Erkel utca és később a Tessedik utca folytatásában várhatóan 10-12 új építési telek kerül kialakításra. A héten megkezdődött a tervezés és a közszolgáltatókkal való egyeztetés is.

Új telkek kialakítására azért van szükség, mert a településen az önkormányzat két még meglévő értékesítésre váró telkét lefoglalózták, így jelenleg már csak a magántulajdonban lévő üres telkekből tudnának választani az ide költözni vágyók.

Sokan vásároltak befektetési célból ingatlant Bordányban. Ők eddig inkább kivártak, vállalva a telekadó fizetési kötelezettséget. Ez miatt is nehéz a vásárlási szándékkal ide érkező fiatalok számára megfelelő területet találni. A telekeladások felgyorsítására, illetve a foghíjas telkek mielőbbi beépítésére több beavatkozási lehetősége is van az önkormányzatoknak. A folyamatos telekkialakítások és kedvezményes eladások meghirdetése minden bizonnyal arra ösztönöznék a befektetési céllal korábban területet vásárlókat, hogy most, amikor érdeklődés is van az ingatlanokra túladjanak azokon. Egy másik lehetőség a telekadó sávos mértékű emelése, azaz minél később építenek az adott telekre, annál magasabb adót kelljen utána fizetni. Csökkenteni lehet a türelmi időszakot is, a Bordányban elfogadott öt év helyett több településen csak három év a türelmi idő, és ha addigra nem épül meg a ház, adókötelessé válik az ingatlan.

Bordányban a jelenleg érvényben lévő helyi rendelet szerint öt év türelmi idő után kell az üres telkek négyzetmétereiért 20 Ft adót fizetni. A legutóbbi felmérés eredménye szerint a lakók éppen a telekadó emelését javasolták a képviselő-testületnek.

Tanács Gábor polgármester elmondta

A képviselő-testületnek az a célja, hogy ne maradjanak üres, foghíjas telkek a faluban. Szeretnénk, ha minél előbb beépülnének ezen településrészek, annál is inkább, mert az új telkek kialakítás sok költséggel jár.

Nem cáfolta a telekadó emelésének lehetőségét, ezzel kapcsolatosan azonban nincs döntés, a 2021. évi költségvetés készítésekor még a régi adómértékkel számoltak.

A polgármester bízik abban, hogy a jelenleg üresen álló területekre hamarosan építenek, hiszen sok érdeklődő szeretne Bordányban letelepedni. Az önkormányzat egy adatbázis létrehozásával segíti a vevők és eladók egymásra találását.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support