Több hónapos műhelymunka után, március közepén Csibi Balázs orgonaépítő irányításával elkezdődhettek a helyszíni munkálatok, melynek végeztével lezárul orgonaprojektünk I. üteme.
Ez azt jelenti, hogy Húsvét után a Győrből kapott, immár kívül-belül megújult és korszerűsített hárommanuálos játszóasztalról megszólaltatva hallhatjuk orgonánk jól megszokott hangját.
Mivel a Győrből hozott négy pedál sípsor is beépítésre kerül, ezért a mély hangok végre erőteljesen is képesek lesznek megszólalni.
Az öt napon át tartó munkálatok eredményeként helyet cserélt a két játszóasztal, a két pedálláda, valamint felkerült a kórusra a görgőkkel felszerelt dobogó, melynek segítségével a klaviatúra mozgathatóvá vált. A játszóasztal és az orgona közti összeköttetést jelentő ólomcsövek szerepét a vezetékek, a szelepek nyitását végző membránok helyét pedig a mágneskapcsolók vették át. A beépítésre váró 120 pedálsípot – melyek közül a leghosszabb több mint 5 méter – alaposan megtisztították. A fémsípok hamarosan új festést is kapnak.
Sajnos két szakember karanténba kerülése miatt a helyszíni munkálatok két részletben valósulnak meg. Mindeközben Bálint Vilmos, zsombói asztalos mester műhelyében már készül a hangszerek királynőjének új ,,ruhája” melynek formavilága jól fog illeszkedni templomunk neogótikus stílusához.
Reményeink szerint a nagyhét második felében folytatódhat a megkezdett munka, melynek eredményeként újra orgonazene tölt-heti be templomunkat. Bízunk benne, hogy a járvány enyhülésével a húsvéti időszak örömteli hangulatát méltó módon segíti a megújuló hangszer.
Hálásan köszönjük az adományokat, imádságokat és biztató szavakat, melyek segítségével idáig eljuthattunk. Köszönjük mindazoknak, akik a munkában résztvevő mesterek ellátásáról bőkezűen gondoskodtak. Bízom benne, hogy a nagylelkű adakozók segítségével a 2. ütemhez is hamarosan hozzákezdhetünk, melynek eredményeként egy gazdag hangzású különlegesen szép hangszert tudhatunk magunkénak.

Gábor Tamás

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support