Apraja-Falva óvodásainak májusban kirándulást szerveztünk a Nagy Kálmánné-féle Hermina tanyára, amin minden korcsoport részt vett. Nagyon örültünk a napfényes időnek kirándulásunk reggelén, és izgatottan vártuk, hogy a bordányi Lóbarátok köre felsorakozzon óvodánk elé a lovaskocsikkal. A tanyáig vezető útig a szekéren ülve vidám dalokat énekelgettünk és gyönyörködhettünk a környezet szépségében, élővilágában. Megérkezésünkkor fogadott minket a Faluház vezetője a csodálatos zöld környezetben fekvő tanya és gémeskút. Roland bácsi szeretettel körbevezetett minden csoportot a tájházban. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a régi idők történeteinek meséit, tárgyainak bemutatását. Megkérdeztük a gyerekeket mit gondolnak, régen hogy éltek az emberek mikor még nem volt televízió, telefon vagy számító-gép? „Szegények voltak, sokat dolgoztak” – Ákos szerint. „Meséltek egymásnak, és játszottak a nagy udvaron” – mondta Gergő. „Vadásztak és halásztak, hogy legyen ennivalójuk” – Beni válasza volt. „Mindent maguknak készítettek, újrahasznosítottak” – Zénó gondolata szerint. Arra a kérdésre, hogy hogyan kaptak hírt egymástól az emberek ezeket a válaszokat kaptuk: „Lóhátra vagy szekérre ültek és elmentek egymáshoz.” „Postagalamb vitte a leveleket.” A délelőtt folyamán még játszottunk ügyességi játékokat, versenyjátékot, kötélhúzást, zsákban ugrálást a gyerekekkel. A kellemes mozgás után a nagy tölgyfa árnyékában, tiszta levegőn elfogyasztottuk a finom gyümölcsöt, csemegét amit a dajka nénik az oviban előkészítettek. Ezután mindenki kedve szerint tovább élvezhette az általa választott játékot, mozgást a természetben. Ebédre tértünk vissza az óvodába lovaskocsikra szállva, ahol beszélgettünk arról, hogy ki hogy érezte magát a kiránduláson. A gyerekek így válaszoltak: „Életem legszebb napja volt” – Levente. “Csodás dolgok történtek velem, szóval nagyon jó napom volt” – Olivér. „Együtt volt az egész óvoda” – Kristóf. „Sokat szaladgálhattunk a szabadban, kergethettük a buborékokat” – Petra. „A lovaskocsikázás és a buborékfújás csodás volt” – Abigél.
Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, akik támogattak, segítettek minket és óvodásainkat egy feledhetetlen és örömteli délelőtt eltöltésében, ahol a gyerekek ismét sok új ismerethez juthattak egy szép természetes környezetben.

Baricz Ibolya pedagógiai asszisztens

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support