Július elsejétől a posta kivezeti szolgáltatási portfóliójából a címezetlen reklámkiadvány terjesztésének minden típusát, így a kereskedelmi, az ingyenes sajtótermék, a politikai reklámkiadványok terjesztése is megszűnik. Emiatt a döntés miatt a Bordányi Napló és a Bordányi Hírek eljuttatása lehetetlenné válik a külterületen, azaz történelmi jelentőségű ez a Napló, hiszen ez a példány az, ami a Magyar Posta segítségével utoljára jut ki a bordányi dűlőkben és a kiskertekben élők számára. A Bordányi Hírek már nyári szüneten van, így ott a június 11-ei szám volt a posta által külterületre kivitt lapszám.
A változás a belterületre nincs hatással, ott már eddig is a településüzemeltetésben dolgozók kézbesítették a kiadványt, és ha ez a variáció lesz a végleges, az Önök számára továbbra is az ő segítségükkel jutnak el az önkormányzati hírek.
A havi megjelenésű Bordányi Napló és a hozzá kapcsolódó heti kiadású Bordányi Hírek eddig ingyenesen jutott el a településen élők postaládáiba. Hétről-hétre, hónapról-hónapra 1250 példányban kerültek kinyomtatásra. A változás azonban arra ösztökélte mind a szerkesztőséget, mind az önkormányzatot, hogy mindenképpen gondolja át a terjesztést. A harmincéves lap kézbesítési lehetőségeinek beszűkülésére több megoldási javaslat is született, ezek közül kell választani.
Mindaddig viszont, amíg a döntés megszületik mindenhonnan érkezhetnek majd a hírek, így arra kérjük kedves olvasóinkat a szokásosnál is járjanak nyitottabb szemmel. Lapszámaink a továbbiakban is teljes terjedelemben a bordany.hu oldalról elérhetők, és letölthetők!
Arról hogy az újságok, hogyan jutnak el az önök háztartásához több ötlet is született.
Az első szerint a település belterületén a kézbesítés a továbbiakban is a postaládákba történik majd, tehát a korábban bevett gyakorlatnak megfelelően a településüzemeltetésben dolgozók juttatják ki a kiadványokat. Ennek előnye, hogy mindenkihez a kapuig eljutnak a település hírei, esély van arra, hogy amennyiben nem is újságolvasó “belebotlik” majd a település híreibe. Hátránya, hogy költséges és környezetterhelő, ráadásul nem hatékony, hiszen nagy példányszámban nyomtatódik az újság, heti szinten dolgoznak a terjesztéssel, azonban olyan családokhoz is kikerül, akik számára ez érdektelen, olvasás nélkül kidobják.
A második megoldási javaslatnál a külterületen a meglévő postaszekrények mellé helyeznének ki egy-egy újságos dobozt, ahonnét a postaládákhoz érkezők szabadon vehetik ki az ott elhelyezett lapot. Az újságos dobozok felügyeletével, illetve a kiadványok kiszállításával vagy a tanyagondnoki szolgálat, vagy a településüzemeltetés munkatársait bíznák meg. Hátrány a korábban említett gazdaságosság és környezetvédelem mellett az is, hogy az újságos dobozoknak időjárásállóknak, kiemelten vízállóknak, és vandálbiztosnak kell lenniük, ami további költség. Gond az is, hogy a külterületen élők közül sokaknak nincs is központi postaládája, így ők eleve nem keresik fel ezeket a helyeket.
A harmadik megoldási javaslat már azzal számol, hogy az internethasználat terjedésével párhuzamosan észlelhető, hogy egyre többen az internetről, elsősorban a közösségi médiából informálódnak. A nyomtatott sajtótermékek népszerűsége egyre csökken. Sok újság kerül feleslegesen kinyomtatásra, amelyek olvasás nélkül kerülnek vissza – jó esetben a szelektív gyűjtőbe – és ez mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi szempontból aggályos. Tehát a trendeknek megfelelően az önkormányzat növelné a digitális tartalmakat, egy BordányAPP elkészítésével, esetleg twitteres fiók beindításával új kommunikációs csatornákat is nyitnának. Mindezzel párhuzamosan, az igények folyamatos figyelésével szakaszosan csökkentenék az újságok példányszámát. Az elképzelés szerint mind a Bordányi Naplót, mind a Bordányi Híreket az intézményekben, forgalmasabb üzletekben elhelyezett állványokra helyeznék ki, ahonnan a bordányiak szabadon vehetnék el azokat. A szociális központ gondozottjai – függetlenül attól, hogy belterületen vagy külterületen élnek – a gondnokoktól kapnák meg az újságot, más ellátással együtt. A megoldási javaslat előnye, hogy a továbbiakban ahhoz jut el az újság, aki valóban el akarja olvasni, érdeklődik utána. Csökkenhet a példányszám, a nyomdaköltség. Hátránya, hogy a települési hírek nem jutnak el nyomtatott formában egyből az otthonokig. A javaslattevők mindenképpen megoldandó problémának tekintik, hogy a kiskertekben lakók a tapasztalatok szerint nagyon ritkán járnak be a településre, inkább Kiskundorozsmát vagy Szegedet preferálják, hozzájuk így nyomtatott formában még kevésbé jutnak majd el a település hírei.
Felmerült az is, hogy meg kellene fontolni a Bordányi Hírek kiadásának szükségszerűségét, maradjon-e a továbbiakban is a hetilap? A hetilap előnye, hogy a rövid kétoldalas lapban azonnal meg tudnak jelenni friss hírek és azok el is tudnak jutni a lakossághoz. Még mindig sokan vannak, akik nem tájékozódnak az internetről, tehát számukra fontos ez a hírforrás. Hátránya, hogy költségigényes. A település egészére, nagy példányszámban nyomtatják az újságot, dolgoznak a terjesztéssel, és olyan családokhoz is kerül a lapból, akik olvasás nélkül kidobják. További hátrány, hogy a külterületen ez a frissesség mindig attól függött, hogy a lakók milyen időközönként nézték meg a zöld postaládájukat. Az első terjesztési javaslat szerint ez a továbbiakban sem változna.
Mindezekről Ön mit gondol? Örömmel vesszük véleményét, javaslatait a naplo@bordany.hu e-mail címen, vagy az 588-516-os telefonszámon. De írhat nekünk levelet is: Bordányi Napló Szerkesztősége, 6795 Bordány, Park tér 1.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support