A járványhelyzet javulásának köszönhetően június 15-től újra ülésezhetnek a helyi önkormányzatok képviselő-testületei, megszűnt a polgármesterekre delegált döntési jogkör. A kormányrendeletet a miniszterelnök aláírásával a Magyar Közlöny június 5-én éjjel megjelent száma tartalmazta. A kabinet a koronavírus-világjárványra hivatkozva, saját hatáskörben módosította korábban a többi között a katasztrófavédelmi tör-vényt, amelynek alapján a képviselő-testületek jogköreit a polgármesterek gyakorolhatták.
A bordányi képviselő-testület a járványhelyzet miatt legutóbb 2020. november 29-én ülésezett, a mostani ülésük egyik legfontosabb napirendi pontja éppen az elmúlt időszakban hozott polgármesteri döntésekről valamint a képviselő-testület nevében hozott döntésekről szóló beszámoló volt. Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a képviselő-testület nevében eljárva összesen közel húsz határozatot hozott. Annak ellenére, hogy a testület nem ülésezett, minden fontos döntésről előzetesen tájékoztatta a képviselőket, szinte minden döntés esetében kikérte az adott bizottságok véleményét is. A kommunikáció telefonon vagy interneten zajlott. A polgármesteri beszámoló így nem okozott nagyobb meglepetést a testület ülésén, hiszen a képviselők tudtak a döntésekről, sok esetben részt vettek az előkészítő munkában is.
A több mint húsz napirend tárgyalása eléggé el-húzódott. A képviselők elfogadták az idei költségvetés módosítását, óvodavezetőt választottak, döntöttek többek között az óvoda szabályzatainak módosításáról is. Számos tájékoztatót is meg-vitattak, így például az elmúlt időszak munkájáról szóló rendőrségi beszámoló, az önkormányzati társulások elmúlt évi tevékenységéről szóló szakmai anyagok is képviselőink elé kerültek.
Döntés született újabb pályázatok benyújtásáról: míg a településüzemeltetés számára egy kisteherautó beszerzését célozták meg, addig a még nyitva lévő Leader felhívásokra egy szabad-időpark kialakításának megvalósítását célzó támogatási kérelmet szeretnének benyújtani. Két további kiemelt fejlesztés is zöld utat kapott a testületi ülésen, amennyiben a pályázati felhívás lehetővé teszi a zártkertek ivóvíz hálózatának bővítését, valamint a dűlőutak javítását szeretné megvalósítani a képviselő-testület hazai vagy uniós források bevonásával.
Az elmúlt időszakra tervezett és eddig elmaradt testületi anyagokat a szeptemberi ülésen tárgyal-ja majd a testület. Hacsak nem kerül sor rendkívüli ülésre képviselőink legközelebb a nyári szünet után találkoznak majd. Az az ülés is minden bizonnyal a szokásosnál is sokkal hosszabb lesz.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support