Közel nyolc kilométer külterületi utat szeretne fejleszteni Bordány Nagyközség Önkormányzata. A lehetőséget egy májusban megjelent a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című uniós pályázati felhívás teremtette meg, amelynek keretében vidéki térségekben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthattak be támogatási kérelmet. A felhívás keretösszege 50 milliárd forint és az érintettek 95%-os támogatási intenzitás mellett, maximum 300 millió forintra pályázhattak. Az önkormányzat határidőben benyújtotta a dokumentációt, siker esetén a fejlesztés részeként felújításra és megerősítésre kerül 5 db földútszakasz Bordány település külterületén, amelyek mellett az egyik oldalon teljes hosszúságban szikkasztó árkok is kiépítésre kerülhetnek.  A meglévo nyomvonalából a felső 10-15 cm talajt kiemelik, ezt a földmennyiséget később a földpadkák rendezésére használják fel. A legyalult, majd tömörített altalajra egy szőtt geotextilía kerül, erre úgynevezett mechanikai stabilizációs útalapot terítenek majd 25 centiméter vastagságban. Kiegyenlítő rétegként pedig 6 centiméter mart aszfalt kerül az útfelületre.

Mint megtudtuk, ezek az utak a külterület legfontosabb és legforgalmasabb útjaiként úgynevezett kiemelt dűlőútként szerepelnek a Településszerkezeti tervben is. A most megpályázott felújítás egyébként egy tudatos fejlesztés része, hiszen a külterületi utak rendbetétele Bordány 2020-2024. évekre elfogadott Gazdasági programjában is prioritást élvez. A közel száz kilométernyi földútnak most a legforgalmasabb szakaszain valósulhatna meg a fejlesztés.  

Településünk alpolgármestere elmondta bízik abban, hogy az elképzelés támogatást nyer. A képviselő-testület közel tizenhat millió forint önerőt is vállalt a megvalósulás érdekében. Kiemelte, hogy a fejlesztendő útszakaszok megfelelő műszaki kialakításához terület kisajátítások válnak szükségessé, amelyeknek majd a pályázati felhívás útmutatója szerinti határidőig meg kell, hogy valósuljanak. Nyertes pályázat esetén minél előbb ezt a feladatot kezdik majd meg a hivatal munkatársai. A gyors lebonyolításhoz számítanak a külterületi földtulajdonosok együttműködésére.

A pályázatot eredményéről tájékoztatjuk majd kedves olvasóinkat!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support