A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szeptember 15-én délután öt órától tartotta soron következő ülését a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban. Az ülést Lehel Máté alpolgármester vezette, ifjúsági polgármesterünk iskolai elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni ezen az ülésen. A fiatalok öt napirendi pontot tárgyaltak, de így is közel három órás tanácskozást tartottak.

Elsőként a költségvetés helyzetét tekintették át. A települési önkormányzattól kapott idei működési támogatás 39,68%-át költötték el, így a háromnegyed évet tekintve mindenképpen költséghatékony működésről beszélhetünk

A második napirendi pontban a tavaly elmaradt 20 éves születésnap megünnepléséről tárgyaltak. A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a 2000. december 15-ei első gyermek- és ifjúsági önkormányzati választásokat követően alakult meg, 2020-ban ünnepelte 20. az idén pedig értelemszerűen december 15-én ünnepli 21. születésnapját. A döntés értelmében még az idén szeretnének egy nagyobb volumenű születésnapot megtartani, ahová elsősorban a bordányi fiatalokat, a korábbi ifjúsági önkormányzatok tagjait, polgármestereit, a kistérségben működő gyermek- és ifjúsági önkormányzatokat, valamint nem utolsó sorban segítőket, támogatókat hívnának meg. Konkrét időpontot még nem tudtak meghatározni, ez többek között függ a közösségi terek lefoglaltságától is.

A harmadik napirendi pont a helyi ifjúságkutatás megszervezéséről, népszerűsítéséről szólt. Bordány Nagyközség Önkormányzata támogatást nyert az Erzsébet Ifjúsági Alap Nonprofit Közhasznú Kft. a „Szakmai/módszertani tanácsadási program települési vagy térségi szintű ifjúsági stratégiai dokumentumok elkészítéséhez” elnevezésű pályázati program keretében, amelynek egyik fontos eleme egy kutatásmódszertani támogatási terv. A kutatás alapját képezi egy kérdőíves felmérés, amelyet minél hamarabb meg kellene valósítani. A testületi ülésen elhangzott: annak érdekében, hogy a kérdőívet minél többen kitöltsék, kérdezőbiztosok alkalmazása lenne szükséges, akik vagy önkéntesként, vagy megbízási díjért cserébe végezhetnék ezt a feladatot. A fiatalokat ösztönözni kellene a kitöltésére. Így például a kitöltők közötti ajándék sorsolás, vagy közvetlen ajándék átadás (ajándéktárgy, belépőjegy, stb.) motiválhatja a nagyobb bevonást. A fiatalok döntöttek arról, hogy egy ajándéktárgy felajánlásával, illetve a szülinapi bulira szóló jegyek biztosításával szeretnék népszerűsíteni a kutatást, bízva abban, hogy minél többen kitöltik a kérdőívet.

A következő napirendi pontban egy közös pályázat benyújtásáról döntöttek a Zalaszentgróton legutóbb megtartott országos ifjúsági önkormányzati találkozó résztvevőivel. A bordányi ifjúsági önkormányzat, és az ifjúsági civil szervezetek számára is a népszerűsítés, tagtoborzás jelenti a legnagyobb problémát. A pályázat alapötlete is e problémák megoldása lenne. A pályázatot még az idén beadják majd, a megvalósulást pedig 2022 január – 2022 július közé tervezték, amely a bordányiak számára is támogatott volt.

Az ötödik napirendi pontban egyéb, de mindenképpen fontos témák következtek. Elsőként döntés született a fémgyűjtés megszervezéséről. Az ifjúsági önkormányzat október 9-én, szombaton szeretné megszervezni. Megkezdték az együttműködőkkel az egyeztetéseket. Arról is döntöttek, hogy együttműködnek az autómentes nap megszervezésében. A Faluház kért segítséget a fiataloktól. Saját programelemet, standot nem állítanak fel, azonban bekapcsolódnak az intézmény által szervezett program megvalósításába. 

Bordány Nagyközség Önkormányzata egy új közösségi tér kialakítását tervezi. A parkban egy tó, palló-tanösvény, mezítlábas ösvény, játszótér, kondicionáló gépek, kerékpártároló, esőbeállók és szalonnasütők,  padok, asztalok, kiülők hulladékgyűjtők, erdei tornapálya (futópálya?), valamint egy szabadtéri tanterem, kiállító fal és egy tóparti kilátó kapnának helyet. A levágott nád felhasználásával árnyékolók, pergolák kerülnek kialakításra. A fiatalok több éves álma egy bmx sportpálya (amely egyben szánkódomb), kialakítása, amelyhez kapcsolódhatna egy kerékpárparkoló is. A napirendi pontban erről nyitottak vitát. Javasolni fogják a települési önkormányzatnak, hogy a korábban az UNICEF-től elnyert pénzt erre a célra használják majd fel. A részletek kidolgozását a fiatal testület magára vállalta, a későbbiekben konkrét elképzeléseket tesznek le a nagy önkormányzat asztalára.

Az egyebek napirendi pontjai között szerepelt a világnapokhoz való kapcsolódás lehetősége. Elsőként a magyar népmese napjához csatlakozva egy mesemondó akciót terveznek, ennek a részleteinek a kidolgozása megkezdődött.

A korábbi ifjúsági képviselők segítségüket ajánlották fel különböző rendezvények megszervezéséhez, önkéntes munka vállalásával különböző projektek megvalósításához.

Annak érdekében, hogy jobban megismerjétek egymást, javasolták valamilyen közös program, találkozó megszervezését. Ötletként merült fel például a biip-ben a konyha kihasználása mellett különböző főzős programok megszervezése, ami lehet akár egy-egy strukturált, például valamilyen különleges ízvilág, jellegzetes konyha bemutatásával (mexikói, ázsiai, olasz), a rájuk jellemző dekoráció, ruházat megjelenítésével. A gyifösök támogatták az elképzelést, reméljük így hamarosan közösen is kisütnek majd valamit.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support