Február 15-én késő délután érkezett a jó hír a Bordányi Polgármesteri Hivatalhoz amelyben a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint támogató arról értesítette az önkormányzatot, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Külterületi helyi közutak fejlesztése című, VP6-7.2.1.1-21 kódszámú felhívásra készített pályázat támogatást kapott és összesen 294 561 557 Ft vissza nem térítendő forrást biztosítanak a bordányi tervekhez. A képviselő-testület korábbi döntése szerint a falu a megvalósításhoz további 19 593 580 Ft önerőt tesz hozzá. 

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felújítandó szakaszokon mart aszfalt burkolaton közlekedhetnek majd az arra járók, az út szélessége egységesen mindenütt 3,50 m lesz. Az út padkák rendezése is megtörténik, a padkák szélessége mindkét oldalon további egy-egy méteres lesz. A tervek alapján az utak az alábbi rétegezéssel készülnek el: a meglévő, tömörített altalajra szőtt geotextília kerül. Ezt követi egy 25 centiméteres mechanikai stabilizációs útalap, ami várhatóan darált betonból készül, majd erre kerül még további 6 cm mart aszfalt. Ahol szükséges, természetesen az altalajt is cserélik, illetve stabilizálják.

Tanács Gábor, polgármester elmondta:

A közel száz kilométeres külterületi úthálózatból ez a felújítás egy fontos előrelépést jelent. Olyan szakaszokat tudtunk bevonni a projektbe, amelyek a szakemberek szerint már a településrendezési dokumentációkban is a legnagyobb forgalmú részekként voltak feltüntetve, azaz KÖu-3 helyi gyűjtőút, kiemelt dűlőút besorolásúak. A tervek ezen megalapozó dokumentációk alapján készülhettek el.

A polgármester bízik abban, hogy a megkezdett útfelújítási program a későbbiekben is folytatódhat és újabb szakaszok stabilizációja valósulhat meg az elkövetkező években. 

A munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kezdődhetnek meg, a fizikai befejezés tervezett napja 2024. március 7. A projekt előrehaladásáról természetesen folyamatosan mi is beszámolunk majd.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support