Mindenki ugyanazt várja el az iskolai menzáktól, hogy a felkínált étel finom, tápláló, vitaminban gazdag és egészséges legyen; alacsony cukor-, só- és zsírtartalommal. Nagyon nehéz azonban olyan ételt az asztalra tenni, amit minden gyerek egyformán szeret, bár azért vannak kedvencek, ami szinte teljesen elfogy. Az egyik fő előírás a változatos étrend, nem lehet tehát minden nap makarónit vagy pizzát enni.

Bordányban is megfigyelhető, hogy sajnos vannak olyan ételek, amelyek érintetlenül mennek a moslékba, és nem is gondolnánk, hogy sokszor nem valamelyik főzelékről, hanem akár egész szelet húsokról van szó. Az ételpazarlás megszüntetése közös feladat, ki kell benne venni részüket az étkeztetést biztosító szolgáltató mellett a szülőknek, gyerekeknek és az őket felügyelő tanároknak is.

Most, hogy az étkeztetés az iskola melletti közösségi házba került, a gyerekek még szabadabban tudnak ebédelni menni, talán az étkezéseket úgy tudják időzíteni, hogy akkor menjen a gyerek enni, amikor éhes. A saját iskolai ebédlő talán még inkább egy belső békét, nyugalmat áraszt, ez azért is fontos, mert a mindig példaként emlegetett finn iskolákban az étkezést kulcsfontosságúnak tartják. A finn oktatási rendszer sikerének egyik alapfeltétele a minőségi iskolai étkeztetés – állítják a finnek, akik felismerték az étkezésben rejlő pedagógiai lehetőségeket is. Az ottani előírások az ételek mennyisége és minősége mellett azt is megszabják, hogy a finn nebulók nyugodt környezetben étkezzenek, miközben lehetőség szerint még sürgetni sem szabad őket. A számos nemzetközi példa nagyon hasznos lehet, bár a jogi szabályozás miatt azért vannak olyan másutt jól bevált megoldások, amelyek nálunk nem megvalósíthatóak.

Településünkön az ebédlő kialakításával most kezdődött meg az iskolai étkeztetés reformja. A tervek szerint felmérésekkel, a szülők és a gyerekek bevonásával, akár nyílt kóstoló napokkal is szeretnék méginkább megújítani a menzát. A cél, hogy minél többen egyék meg a napi ételmennyiséget, és a szülők vagy a közösség által kifizetett étel ne hulladékként végezze.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support