A vasárnapi faluünnep keretében adta át Tanács Gábor polgármester a Bordány Községért emlékérmet. A képviselő-testület döntése nyomán a díjat Szalai Antal, a bordányi Nefelejcs Nyugdíjas Klub vezetője vehette át.

A díjátadást úgy ütemezték a szervezők, hogy minél többen jelen legyenek az eseményen, hiszen a Pünkösd Feszt két legnépszerűbb előadója Szandi és az Irigy Hónaljmirigy között, pontban nyolc órakor kerülhetett rá sor a nagyszínpadon.

Szalai Antal Pusztamérgesen született 1945. január 11-én. Édesapja a II. világháborúban esett el, így édesanyja egyedül nevelte fel a hét évvel idősebb nővérével együtt.

Az általános iskolát a lakóhelyén végezte el, majd Szegeden a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett. Később szállítmányozási szakon tanult, amely a szakmai munkáját meghatározta egész életére. A Tisza Volán vállalatnál kezdett dolgozni az 1970-es Tiszai árvíz idején. 1990-ig egy eredményes csapatban végezte munkájáét. A Masped Rt. szegedi kirendeltségén nyugdíjba vonulásáig, 2006-ig tevékenykedett.

Nős, felesége Dudás Dóra, akivel 2010-ben ismerkedtek meg és 2016-ban kötöttek házasságot. Egymást segítve és támogatva építették fel közös életüket. Két fia és 3 unokája van.

A közösségi munka mindig életének része volt, nyugdíjasként egyértelmű volt nyugdíjas klubhoz való csatlakozása 2010. évben. A bordányi Nefelejcs Nyugdíjas Klubot 2013. szeptembere óta vezeti. Sok közös élmény és munka köti a klubhoz, a klubtagokhoz. Úgy érzi, nehéz megfelelni az igényeknek, de számára jó érzés az örömet, jó kedvet megtapasztalni e körben.

Anti bácsi 2014. óta az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klubok Csongrád Megyei Egyesülete elnökségének tagja, 2017. óta megyei elnöke. 2020. októberétől az Országos Szövetség Elnökségben alelnökként továbbra is lelkesen vesz részt a nyugdíjas közösség életében helyben és szélesebb körben is.

A képviselő-testület az idén csak egy kategóriában adományozott díjat, és a díszpolgári cím odaítéléséről sem döntöttek. Mint arról korábban is beszámoltunk már, folyamatban van a díjak adományozásáról szóló önkormányzati rendelet átgondolása. Korábban minden évben döntöttek díszpolgári címről, és a településért végzett kiemelkedő munkát is több kategóriában ismerték el. Van olyan elképzelés, amely szerint a díszpolgári címet egy önkormányzati ciklusban csak egyszer ítélnék oda, és a Bordány községért elismeréseket is évente csak egy-egy kategóriában adnák át. Noha a helyi szabályozás még nem változott, a gyakorlatban a képviselők már egy új irányt követve döntöttek.

Arról, hogy a korábbi években kik kaptak kitüntetést, itt informálódhat.

A kép a díjátadáson készült. Tanács Gábor polgármester adja át a díjat a kitüntetett Szalai Antalnak. (Fotó: Gyuris János)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support