A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a hónap végével küldi el a mobiltelefont gyűjtést szervező cégnek az össze használt mobiltelefont és tabletet valamint a töltőket, amelyeket a Faluházban kihelyezett gyűjtőszekrénybe lehet bedobni.

Mint korábban mi is beszámoltunk róla a Jane Goodall Intézet közös kampányt indított “Passzold vissza, tesó!” elnevezéssel a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobileszközöket célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek, nem is sejtve micsoda kincs rejlik bennük. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni a szervezők, elhatározva, hogy ezeket a mobileszközöket újrahasznosítás céljából összegyűjtik.

Ehhez az akcióhoz egy gyűjtőpontot kialakítva csatlakozott a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat is, az akció zárónapja szeptember 30.

A magyarok közel kétharmada, 63 százaléka tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az esetek többségében több 10-15 évnél is régebbi készülék is hever a fiókban – derült ki a Yettel legújabb országos kutatásából, amelyről a 24.hu is beszámolt. A kutatás szerint a leggyakoribb otthon tárolt számítástechnikai eszközöknek a mobiltelefonok számítanak: ezek tízből hat válaszadónál megtalálhatóak. A megkérdezettek több mint 60 százaléka kábeleket és töltőket, 47 százalékuk pedig fülhallgatókat tárol leggyakrabban a fiókja mélyén. 

Ha önnél is lapulnak ilyen régi készülékek, kábelek, most a hónap végéig tehát bedobhatja a Faluház bejáratánál elhelyezett gyűjtőszekrénybe, támogatva az akciót, segítve ezzel a gorillákat, csimpánzokat.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support