Szeptember végéig kell megkötni a településen működő önkormányzati intézmények gázbeszerzésre vonatkozó új szerződéseit, mert a korábbi 3 éves szerződések egységesen a hónap végével lejárnak. Elképesztően rosszak a kilátások, azok az önkormányzatok, akik kaptak ajánlatot nem 2-3-szoros, hanem 12-13-szoros áremelkedésről tájékoztatják a lakosságot. Bordány szeptember huszonkettedikéig még nem kapott ajánlatot, az MVM arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a jelenlegi piaci helyzet miatt egyik önkormányzati intézményre sem áll módjukban ajánlatot adni. Más szolgáltatótól pedig semmilyen válasz nem érkezett. Így többek között az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde, a Bordányi Polgármesteri Hivatal sem rendelkezik október 1-től érvényes gáz szerződéssel. Friss, hír, hogy a falu várhatóan lapunk megjelenésével egy időben kap majd ajánlatot.

Az áram ára a korábbi 18,50 forint, helyett jelenleg 107 forint. A korábbi szerződés az év végével lejár. Ez is olyan mérvű emelkedés, ami kisebb-nagyobb takarékoskodással már nem hidalható át. További gondot jelent településünknek, hogy amire most leszerződünk, azt a mennyiséget át is kell venni. Korábban 15-30 százalékos tolerancia sávval dolgoztak a szolgáltatók, most 3-5 százalékossal. Van olyan önkormányzat, ahol a szerződés már úgy szól, hogy havonta előre kell fizetni. Noha az intézményeink nagy része napelemekkel szerelt, a közvilágítás teljes költsége terheli majd a költségvetést.

A polgármester szerint képtelenség ekkora összeget kigazdálkodni, szükség lesz a kormány kompenzációjára, amiről egyenlőre szintén nincs még hírünk.

Mint arról korábban beszámoltunk Bordány Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott augusztus 12-én, pénteken. A kialakulóban lévő energiaválság miatt felkérték a polgármestert, hogy a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Energetikai Bizottság tagjainak bevonásával haladéktalanul készítsék el az önkormányzat átfogó energiatakarékossági tervét, mely intézményekre lebontva tartalmazza a rendkívüli takarékoskodási intézkedéseket. Létszám racionalizálásra, az energiafogyasztás csökkentésére kell hogy sor kerüljön legkésőbb október elsejétől. A bizottság előtt már ott van egy úgynevezett draft tervezet, amelyet akkor tudnak véglegesíteni, ha az energiaárak is ismertté válnak. A belső terek hőmérsékletének maximalizálására, feladatok, szolgáltatási helyek átcsoportosítására, és a leghidegebb hónapokban ideiglenes intézmény bezárásra is számítani lehet. Ahol megoldható a napelemekkel megtermelt áram felhasználásával fűtenénk. Régóta tervben van a közvilágítás korszerűsítése, ennek felgyorsításával is jelentős energia és pénz takarítható meg. A képviselő-testület a hónap végi ülésén dönt a beérkezett ajánlatok alapján a kivitelezőről. 

Rendkívüli megoldásként több térségi település a közvilágítás időszakos lekapcsolását tervezi. A mi kapcsolási körzetünkben is több önkormányzat ezt az utat választja. Éjféltől hajnali négy óráig sötétülnének így el az utcák. Amennyiben a többség ezt a megoldást választja, mi sem tudunk mást választani, hiszen a vezérlés a dorozsmai központban egységesen mind a kilenc településen -beleértve minket is- megtörténik majd. Erről is a jövő hónap elejéig születik majd döntés.

Az energiatakarékossági tervet a képviselő-testület fogja majd elfogadni, várhatóan az októberi ülésén. A részletekről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support