A képviselő-testület még a szeptemberi ülésen döntött a közvilágítás korszerűsítéséről, a korábbi nátriumos és kompakt fénycsöves lámpatestek LED-es lámpákra való cseréjéről. Jelenleg a korábbi közel négyszázezer forintos villanyszámla helyett már több, mint egymillió-nyolcszázezer forintos számla érkezett, de a szerződés év végi lejártát követően félő, hogy az új szerződés alapján már még ennél is többet számláznak majd ki a közvilágításra. A beruházást a jelentős villamosenergia ár emelkedése tolta előtérbe, annál is inkább, mert mint korábban írtuk a járás települései gondolkodnak azon is, hogy a közvilágítás költségének csökkentése érdekében éjfél és hajnali négy óra között teljesen kikapcsolnák az utcai lámpákat. Időközben újabb lehetőség is felmerült. A szolgáltató kisebb ráfordítással lehetővé teszi, hogy úgynevezett trafó-körzetekben kapcsolják le a közvilágítást. Ez azt jelenti, hogy például a forgalmasabb utakon, településrészeken maradna a világítás, a kevésbé frekventált helyen viszont sötét lenne a megadott időszakban.

Településünk igazából előre menekül. A LED-es lámpák ugyanis alkalmasak arra, hogy bizonyos időszak idején (például éjfél és hajnali négy óra között) akár 30-40%-kal kevesebb energiát fogyasztva halványabban világítsanak – tehát elkerülhető lenne a teljes sötétség. A lámpacseréből adódó közel 60%-os megtakarítás pedig éves szinten tízmillió forintnál többet érhet. A  beruházás a településnek így éveken belül megtérül, és a havi rezsi számlák valamilyen módon történő csökkentése elengedhetetlen ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon a falu költségvetése.

Az önkormányzat már önerőből valósította meg a Kossuth utca elején és végén, valamint a Béke dűlői úton és a Juhász Gyula utcában a közvilágítás bővítését. Itt már LED-es lámpatestek világítanak éjszakánként, így a lakók arra sétálva megtapasztalhatják, hogy mekkora különbség van a régi és az új fényforrások között.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support