Településünk önkormányzatának képviselő-testülete legutóbb október 27-én ülésezett. A testület a Faluház dísztermében tanácskozott. Az első napirendben beszámoló hangzott el a két képviselő testületi ülés közti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről, a képviselők tájékoztatót hallgattak meg a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat bizottságainak döntéseiről.

A második napirendi pontban két vendéget is vártak: Szenti Szabolcs r. alezredest a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjét és Dobó Attila r. őrnagyot, őrsparancsnokot, akik a rendőrség éves beszámolóját tartották meg. A beszámolót követően a harmadik napirend során módosították az önkormányzat idei költségvetését. A módosításra az állami normatíva változások miatt került sor, amelyet mind a bevételi, mind a kiadási oldalon szükséges volt módosítani. 

A negyedik napirendben a képviselők tárgyalták és elfogadták az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát. Az önkormányzat belső ellenőre a képviselő- testület szerveivel kapcsolatos feladatok ellátása címen ellenőrzést folytatott le. Az ellenőrzés javaslatokat fogalmazott meg melyek egy része érinti a Bordány Nagyközség Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2019. (XI.14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Szervezeti és Működési Szabályzat) gyakorlati alkalmazását. A fentieken túlmenően Csongrád- Csanád Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály törvényességi Felügyeleti Osztály a CS/B01/04130-2/2022. számú szakmai segítségnyújtás keretében felhívta Önkormányzatunk figyelmét, hogy a helyi népszavazás kezdeményezésének eljárásánál a rendeletalkotási felhatalmazás kizárólag a kezdeményező választópolgárok számra terjed ki, ennek okán szükségessé vált ennek rendeletben történő szabályozása illetve a helyi népszavazás kezdeményezéséről szóló rendelet hatályon kívül helyezése. Ezen megállapítások illetve a jogszabály alkalmazásának gyakorlata során felmerült tapasztalatok tették indokolttá a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását. 

A következő, immár ötödik napirendi pontban a temetőkről és a temetőfenntartásról szóló 5/2015. (III.31.) önkormányzati rendelet módosítására került sor, a hatodik napirendi pont során a település jegyzője a településképi arculati kézikönyvre és a településképi rendeletre érkezett véleményeket ismertetette, majd ezt követően a településképi rendelet módosítására került sor.

Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő- testülete legközelebb november 24. napján (csütörtök) 17 órakor tartja soron következő testületi ülését.

A napirendi pontok között számos érdekes témát találhatunk. Az első és legfontosabb az Önkormányzat adórendeleteinek felülvizsgálata lesz. A képviselők most döntenek majd arról változtatnak-e, és ha igen mennyivel a helyi adók összegén. Érinti az adóügyeket egy következő napirend is, beszámolót hallgathatnak meg a Bordányi Polgármesteri Hivatal munkájáról, illetve az önkormányzati adóhatóság tevékenységéről. Most a novemberi ülésen döntenek a beérkezett Bursa Hungarica pályázatokról és sor kerül az Általános iskolai körzetek meghatározásának véleményezésére is. Az energiacsökkentés érdekében az önkormányzat összhangban a Kormány intézkedéseivel minden bizonnyal elrendeli az igazgatási szünetet a Bordányi Polgármesteri Hivatalban is, erről is csütörtökön születik döntés.

Döntenek még az IKSZT önállóságának év végével történő megszüntetéséről és az egészségügyi alapellátásról szóló rendelet módosításáról.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support