Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 24-én tartotta soron következő ülését a Faluház és Könyvtár dísztermében. A délután öt órakor kezdődő ülésen minden képviselő jelen volt. Elsőként a  két képviselő testületi ülés közti fontosabb eseményekről számolt be a polgármester, kiemelve három nyertes pályázatot is. Az önkormányzat támogatást nyert a TOP plusz program keretében belterületi útjavításra valamint szociális feladatainak támogatására: az ISZEK fejlesztésére. A ruzsai önkormányzattal is pályáztak, és a jó hír, hogy ez is támogatást nyert. A forrásnak köszönhetően a település csapadékvíz megtartását tudják majd erősíteni, a Kis-Puszta tó és a Kis-Simon tó újabb természetes víztározóként kerül bevonásra a meglévő csatornahálózat mellé. 

A következő napirendi pontban településünk adórendeleteinek felülvizsgálata történt meg. A Bordányi Zártkertekben ezentúl mindenkinek adót kell fizetnie, attól függetlenül, hogy a zártkertje milyen besorolású. Eddig csak azok fizettek adót azon a településrészen, akiknek épülete volt a területen. A kommunális adó mértéke továbbra sem változik, azaz marad a 4000 Ft/év/ingatlan, viszont a telekadó a jövő évtől 50 Ft/m2-re változik a testület döntése érdekében. Új adónemet sem vezet be az önkormányzat, tehát nálunk nem lesz magasles adó, vagy termőföld adó sem.

A képviselő-testület az energiamennyiség csökkentése érdekében igazgatási szünetet rendelt el a Bordányi Polgármesteri Hivatalban is. Az igazgatási szünet 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig tart. Ehhez igazodnak majd az önkormányzati intézmények is.

A képviselők többek között döntöttek a támogató szolgáltatás helyettes járművének törléséről valamint a támogató szolgáltatás feladat egységének növeléséről. Véleményezték az általános iskolai körzetek meghatározását. Módosították az egészségügyi alapellátásról szóló rendeletet, véglegesítették az IKSZT megszüntetését.

Napirendre került a Bordányi Polgármesteri Hivatal munkájáról, illetve az önkormányzati adóhatóság tevékenységéről szóló beszámoló is, amelyet ugyancsak elfogadtak.

Megszületett a döntés a külterületi utak felújításának kivitelezőjéről is. A legkedvezőbb ajánlatot Bali-Ép Bulding Kft. (Baks) adta, így ő nyerte el a munkát. Az ülésen módosították az önkormányzat közbeszerzési tervét. A negyedik negyedévre belekerült a villamos energia beszerzése, amely a Kbt. 29. § (2) bekezdés alapján közös közbeszerzési eljárásban – keretmegállapodás alapján versenyújranyitás eljárás típusban valósul meg. A képviselők támogatásokról is szavaztak. A Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány és a Polgárőrség jut így forráshoz.

A képviselők zárt ülés keretében döntöttek a Bursa Hungarica pályázatokról is.  Elfogadva az Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági Bizottság javaslatát minden érvényesen pályázó diák havi ösztöndíjat nyert. 

A következő képviselő-testületi ülésre december végén kerül majd sor.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support