Településünk önkormányzata december 21-én tartotta soron következő ülését, ahol összesen tizenegy napirendi pont került terítékre. Az év utolsó ülésének legfontosabb döntése a csatornafejlesztés közbeszerzési eljárás keretében a kivitelező kiválasztása volt. A képviselő-testület a tíz ajánlattevő közül a legkedvezőbb ajánlatot tevő Harmath és Társai Kft-t választották ki. A vállalkozó nettó 121.575.175 forintért vállalta beruházás megvalósítását. 

A két képviselő-testületi ülés legfontosabb eseményei között említette meg Tanács Gábor  TOP Plusz pályázat keretében elnyert támogatási forrást, amelyből az önkormányzati étterem konyhájának bővítését és fejlesztését tudják majd megvalósítani. 

Döntés született a települési ár- és díjtételek felülvizsgálatáról is, amely szerint az infláció mértékével emelték a rendeletben foglalt díjakat a képviselők.

Módosításra került az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata. Az SZMSZ mellékletében a kormányzati funkciókódok változtak, beemelésre kerültek a faluház tevékenységi körei, amelyeket ezentúl az önkormányzat látja el.

A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelettel kapcsolatban érkezett észrevételek megvitatására a negyedik napirendi pontban került sor. A testület két észrevétellel értett egyet, ezek alapján a kötelező eljárás lefolytatását követően – várhatóan a jövő márciusi testületi ülésen – módosítani fogják majd az alaprendeletet.

A képviselők jóváhagyták a polgármesteri hivatal módosított munkarendjét, ezek alapján a Bordányi Polgármesteri Hivatal heti 40 óra munkaidő beosztását és ügyfélfogadását az energiaválság kezelésére való tekintettel a hivatal szervezeti és működési szabályzatában foglaltaktól eltérően 2023. március 15-ig módosították. Ez azt jelenti, hogy négy napos munkahetet vezettek be, illetve egy napon a dolgozók home office-ban kell, hogy dolgozzanak. A tapasztalatok szerint eddig ez az intézkedés az előző évi havi gázfogyasztást figyelembe véve 60%-os megtakarítást eredményezett. 

A hatodik napirendben tárgyalták a jövő évi közfoglalkoztatási  programot. Az elfogadott dokumentum szerint 2023-ban 5 fő foglalkoztatására kerül sor ebben a formában.

A képviselők a szociális tűzifa program lebonyolításának segítése érdekében, a farönkök hatalmas mérete miatt döntöttek egy traktorhoz szerelhető homlokrakodó megvásárlásáról is.

Telekalakításról is tárgyaltak, két Kossuth utcai ingatlan határvonalával kapcsolatosan kellett dönteniük terület értékesítéséről, illetve módosításról, amely 4 négyzetméternyi önkormányzati területet érintett.

Az év utolsó ülésén fogadták el a jövő évi ülés-, munka- és rendezvénytervet, valamint a belső ellenőrzésre vonatkozó tervet és az ellenőrzési stratégiát is. Módosult a helyi értéktár bizottság összetétele is. Elnöknek Boldog Anna Fannit, míg tagnak Farkasné Lippai Ágota mellé Szilágyiné Tari Gyöngyit választották meg.

A képviselő-testület a tavalyi évhez hasonlóan az idén is döntött rendkívüli települési támogatásokról. A települési lakhatási támogatásra jogosultak részére a december havi támogatás összegével megegyező, egy havi támogatási összeg, a november havi pénzbeli támogatásban részesülő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek részére 6000 Ft/fő, míg a szociális rászorultság alapján 2022. évben pénzbeli, természetbeni rendkívüli települési támogatásban részesülők számára 5000 Ft/fő összegű élelmiszer-utalvány odaítéléséről döntöttek.

Tanács Gábor polgármester megköszönte mind a bizottságok tagjainak, mind a képviselőknek az egész éves munkát. Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánt.

A képviselők legközelebb februárban üléseznek majd, amikor is többek közt sor kerül a 2023. évi költségvetés elfogadására is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support