A napokban kapják kézhez a polgármesteri hivatal adó osztályától a tulajdonosok azt az értesítést, amely már az idei évtől érvényes emelt telekadóról tájékoztatja azokat, akik beépítetlen telekkel rendelkeznek és már letelt az öt éves türelmi idő a beépítésre vonatkozóan az  adott portára.

A képviselő-testület még a múlt év végén döntött az adóemelésről, amely most január elsejétől lépett hatályba. A befolyt adókból új telkek kialakítására költ majd az önkormányzat. Sajnos a meglévő telkek nagy részére befektetésként tekintenek a tulajdonosaik, azokat nem adják el, míg az önkormányzati telkek már mind elkeltek. Már a tavalyi évben is sok család Bordányba költözése a telekhiány miatt hiúsult meg, amely hosszú távon a település fejlődését akadályozza, az elöregedéshez vezethet.

Korábban megírtuk, hogy a megkezdődött új építési telkek kialakítása, viszont az már akkor borítékolható volt, hogy  a korábbi árak közel három-négyszeresére emelkedik majd egy egy építési parcella.

Az adóemelésekről még a COVID válság előtt készített egy teljes lakosságot lefedő felmérést az önkormányzat. Elmondhatjuk, hogy az adóemelésekkel egyetértett a lakosság nagy része, viszont az emelések mértékével, és hogy milyen adók s emelkedjenek, már nagyobb volt a szórás. A 2020 végén megjelent tudósításokból is kiderült, hogy a lakosság inkább olyan adók bevezetését, vagy emelését szorgalmazná amelyek nem az átlag embereket érintik, tehát a plusz jövedelmeket, vagyont célozzák.

A képviselő-testület éppen emiatt döntött arról, hogy egyrészt a kiskertekben vezet be új adót, ezentúl azoknak is hozzá kell járulni a közös költségekhez, akiknek nincs épületük a kiskertes ingatlanon, másrészt azokat a telkeket adóztatja, amelyet lakásépítésre vásároltak meg, azonban a türelmi időt követően sem kezdődött meg rajta építkezés. Az így befolyt plusz pénzeket az adott feladatokra költi majd az önkormányzat, azaz a kiskertekben a első körben a közvilágtás kialakítását szeretnék megkezdeni, itt napelemes lámpatestek kialakítását tervezik, míg a telekadóból az újabb telkek kialakítását valósíthatják meg, ahol a kisajátítások, valamint a közmű kiépítés költségeinek jelentős drágulása miatt van szükség pluszforrásra.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support