Április végén ismét egy sikeres rendezvény zajlott a Nagy Kálmánné-féle Hermina Tanya területén! Családi főzőnapra és azt követően lovasfelvonulásra került sor. A kilátogatók hagyományos ízekkel, és tradicionális, a térségre oly jellemző lovaskocsikkal találkozhattak.

Összesen 25 csapat nevezett a főzőversenyre, testvértelepüléseinkről, Dettáról, Csókáról és  Tiszaszentmiklósról is érkeztek csapatok. A nap folyamán finomabbnál finomabb ételeket készültek, mind a grill, mind a bográcsos kategóriában nagyon nehéz feladata volt a zsűrinek, most is bebizonyosodott a több éves tapasztalat, azaz, hogy csapataink nagyon jól főznek. A zsűri tagjai idén is étteremvezetők voltak: Péter Ferenc, Nagyapáti Károlyné és Varga Istvánné kóstolták végig az elkészült ételeket. 

Öt csapat részesült különdíjban: a Bordányi Lóbarátok köre nevű csapat, akik Csülkös-körmös pacalt kínáltak aranyérmes házi vörösborral, a Tanárock a „Körmös” pörkölt nevű ételükkel, a B.B.K (Bordányért Baráti Kör) birkapörköltjükkel, a Sógorok Babgulyással, illetve a Gyukecs csapat Kecskepörköltjükkel.

Bogrács kategóriában I. helyezett lett MTTSZ Lövészklub krumpligulyás hússal, II. helyezett a Csipp-Csöpp főzőcsapat lett, akik marhapörköltet készítettek extra szelettel, savanyúsággal, burgonyával, tarhonyával, illetve a III. helyezett a Köménymag lett Zúzda! nevű bográcsos ételével.

Grill/tárcsán sültek kategóriában I. helyezett lett a Léhűtők nevű csapat a Bicskás fatányéron léhűtő módra nevű ételükkel, II. helyezett a Tarisznya lett a Barbecue & Grill tállal, III. helyezett Titi és a barátok Juh rostélyossal.

Az ötletes csapatnevet is díjazták. Különdíjban részesült a Köménymag, a Léhűtők, a „Végy egy fazekat”, az Éhezők Diadala, a Torkos osztag, illetve a Félnótás Boros Les-tyán csapatok.

A két kategória győztes csapatai jogosultak képviselni településeinket az idei testvértelepülési főzőversenyeken. A díjakat Péter Ferenc a zsűri elnöke és Tanács Gábor polgármester adták át.

A rendezvény helyszínét és az itt található eszközöket a tanya tulajdonosa a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség biztosította térítésmentesen. A plusz áramigényt a két szomszéd Takács Gyula és Lajkó József biztosították térítésmentesen. Nagy köszönet jár a Faluház és Könyvtár, valamint a Településüzemeltetési Központ munkatársainak. A faluházas dolgozók a rendezvény lebonyolításában vették ki részüket, míg a településüzemeltetésben dolgozók többek között füvet nyírtak, takarítottak vagy  berendezték a helyszínt, alkalmassá téve a területet a találkozóra. Köszönjük a parkolóhely biztosítását Lajkó József és Ocskó Ferencnek. Kovács Gábor zenész támogatásként ingyen vállalta, hogy a rendezvény ideje alatt muzsikál a kilátogatóknak. A települési önkormányzat a gyerekek nagy örömére az ugrálóvárral járult hozzá a rendezvény sikeréhez, de olyan költségeket is magára vállalt mint például a plusz illemhelyek biztosítása.  Ugyancsak az önkormányzat finanszírozta a településre érkező lovasok megvendégelését is: a faluban felvonulók egy-egy bográcsmenüre és innivalóra kaptak térítésmentes meghívást. Tari Ferenc és a felvonuló kocsisok ingyenes kocsikáztatást vállaltak, amit emléklappal is elismertek a szervezők. 

Külön szeretnénk megköszönni Masir Jánosnak és a lóbarátok körének a szervezésben való aktív közreműködést. Masir János főszervezője volt a rendezvénynek, aki mind a lovasok, mind a főzőcsapatok meghívásában nagy szerepet vállalt. Lelkesedésének és szervezőmunkájának valamint sok éves tapasztalatának köszönhetően a környező településekről összesen közel nyolcvan lovas érkezett, akik vagy lóháton, vagy lovaskocsin jöttek el Bordányba, hogy részt vehessenek a felvonuláson ami az elmúlt évek egyik legsikeresebb találkozója lett. A rendezvény felügyeletét a Mezőőrség és a Polgárőrség vállalta magára, ők biztosították a lovaskocsis felvonulás útvonalát.

A programon részt vett Mihállfy Béla országgyűlési képviselő is, aki a nap folyamán végig látogatta a sátrakat, megkóstolta az ételeket, és minden nevező csapat számára ajándékkal is kedveskedett. 

Az esemény fotói Bordány közösségi oldalán tekintetők meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support