Hétfőn délután a Bordányi Polgármesteri Hivatalban megtörtént az utolsó egyeztetés a Szarmata Park melletti tanösvény nyomvonaláról. Tanács Gábor polgármester és Aradi Eszter a Kiskunsági Nemzeti Park botanikai szakreferense áttekintették a korábbiakban beazonosított védett virágok, a vállalkozó által elhelyezett, a helyi értékeket bemutató táblák valamint az állomáspontok helyét, majd ennek megfelelően a korábbi zöldfelület rendezési terv rendezési helyrajza alapján pontosították a tanösvény útvonalát.

A tanösvényen öt tájékoztató tábla és élménypontok kerültek felállításra oly módon, hogy a területen kirándulók ne zavarják meg a védett növényállományt.

A tanösvényt a nemzeti park munkatársainak iránymutatásai alapján csak fűnyírással jelzik, tehát a területen nem kerül kialakításra semmi olyan járófelület, vagy például a nyomvonalat jelző oszlopsor esetleg szegély, amely zavarná az élővilágot. A kaszálást szerdán végezték el a Településüzemeltetési Központ munkatársai, külön ügyelve hogy a meghatározott útvonalon haladjanak.

A tanösvény folyamatosan, akár a szarmata park látogatása nélkül is bejárható. A tervek szerint egyéb, a semlyéken megtalálhatónál jóval  hosszabb túraútvonal javaslat is megszületik, amely a térségre jellemző növény és állatvilágot, a szebbnél-szebb konyhakerteket és különböző művelési ágú termőterületeket, az alföldi tanyavilágot mutatják majd be.

A polgármester elmondta, bízik abban, hogy a településen áthaladó Alföldi Kéktúra útvonalán haladók tesznek majd egy kis kitérőt azért, hogy akár a tanösvényt akár a kísérleti régészeti parkot megtekintsék. A Szarmata Régészeti Park programkínálatában mindenképpen szerepelni fognak további túraútvonalak is, hiszen Bordányban több olyan akár tíz hektáros egybefüggő semlyékes területek találhatók, amelyek mind a helyiek, mind az idelátogatók számára felejthetetlen élményeket kínálnak. Az önkormányzat tervezte többek között egy kicsivel több, mint tíz hektáros terület megvásárlását, azonban úgy néz ki, hogy a költségvetés helyzete mégsem teszi ezt lehetővé.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support