Most vasárnap, június 9-én Magyarországon önkormányzati és európai uniós választások lesznek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy kifejezzük véleményünket és befolyásoljuk jövőnket. De miért is olyan fontos, hogy részt vegyünk ezeken a választásokon? Az önkormányzati választások során a polgármestereket és a helyi képviselőket választjuk meg, akik közvetlenül felelősek a településünk ügyeiért, beleértve az infrastruktúra fejlesztését, az intézmények működését, a helyi gazdaság támogatását és a közszolgáltatások minőségét. Részvételünkkel biztosíthatjuk, hogy olyan vezetőket választunk, akik a mi érdekeinket képviselik.

Az európai uniós választások során az Európai Parlament képviselőit választjuk meg. Az Európai Parlament fontos döntéseket hoz, amelyek befolyásolják az egész Európai Unió jövőjét, beleértve Magyarországot is. Ezek a döntések hatással vannak a gazdaságra, a környezetvédelemre, az emberi jogokra és sok más területre. Szavazatunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az EU olyan irányba fejlődjön, amely számunkra is előnyös.

A voksolás menete nagyon egyszerű. A szavazás napján menjen el a kijelölt szavazóhelyiségbe, Bordányban minden szavazóhelyiség a Faluházban kerül kialakításra. A szavazóhelyiségek reggel hattól este hétig lesznek nyitva. Voksolás előtt a teremben ülő bizottság kérni fog egy azonosításra alkalmas fényképes igazolványt (személyi, útlevél vagy vezetői engedély), továbbá a lakcímkártyát. Ezek alapján ellenőrzik ott helyben, hogy szerepel-e választási névjegyzékben, és lakcíme alapján az adott szavazókörbe tartozik-e. A korábban kapott értesítőt nem kötelező se elvinni a szavazásra, se bemutatni. Mégis hasznos, ha kéznél van, mert egyrészt segít megtalálni a szavazóhelyiséget, másrészt jól jöhet, ha valamilyen hiba miatt nem, vagy más adatokkal szerepel valaki az adott szavazókör jegyzékében. Ezt követően megkapja a szavazólapokat. Az európai választáshoz egyetlen szavazólap tartozik, az induló pártok listája van a lapon,  közülük lehet beikszelni egyet. Az önkormányzati választáshoz viszont több szavazólapot is kapni fog. Az első a Megyei Közgyűlés szavazólap, ezen a pártok listája közül kell egyet kiválasztani. A helyi képviselőjelölti szavazólapon a helyi képviselőjelöltek közül választhat maxim hat jelöltet. A polgármesterjelölti szavazólapon a két jelölt közül az egyikre voksolhat majd. A szavazólapokat az ikszelés után borítékba kell tenni, majd bedobni a kihelyezett urnák egyikébe.

A szavazóurnák zárását követően a szavazatszámláló bizottság tagjai ellenőrzik illetve számolják meg a voksokat, és még az éjszaka folyamán közzé is teszik az eredményt, amelyről majd a Bordányi Hírekben, a közösségi felületeken és természetesen itt településünk honlapján is beszámolunk.  

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support