Újabb szép példa az összefogásra

Nagyon sokan dolgoztak azért, hogy a szarmata falu átadása jól sikerüljön. Szép példa volt az összefogásra, hiszen nagyon sokan dolgoztak az épület környékének rendbetételén, volt olya aki a cserepes muskátlikat nevelgette otthon, hogy a megnyitóra a legszebb formájukat mutassák meg. Hálásak vagyunk ezért Dudásné Tündének. Érkezett egy hatalmas leander is, aminek feladata a gyerekek békés terelése lett a toronyba felvezető emelkedőn. Ezt Tanácsné Aranka nevelgette, köszönjük!

Az ünnepség hajnalán az óvodában is nagy volt a sürgés forgás, a konyha dolgozói már a szokásos napi munkakezdés előtt gyülekeztek és fogtak hozzá a kalácsok és sós kiflik sütéséhez. Az volt a cél, hogy mindenki aki a rendezvényre érkezik kapjon egy frissen sült meglepetést is.

Összesen több, mint tizennyolc kiló kelt tésztás finomság készült így el már kora reggel úgy, hogy nem sokkal a leszállítás után az óvodában is program kezdődött, hiszen ezen a napon volt a ballagás.

Külön köszönjük Czombos Kriszta, Kurucsai Judit  és Gyurisné Magdika munkáját, akik ezen a napon is erőn felül teljesítettek. Külön köszönet Farkasné Lippai Ágotának, Vikartovszki Mónikának és Kovácsné Mónikának akik itt is kivették részüket a feladatokból.

FittFormában a Homokhátságon!

Hatalmas örömmel osztom meg, hogy az idei évben is van lehetőségünk pályázati támogatással 3 településen- Bordányban és Zákányszéken 10 héten kereszetül, Ruzsán 5 héten át – díjmentesen együtt tornázni, megélni a sportolás örömét és azt a megannyi csodát, amit a mozgás képes adni!

A tornák mellett a már hagyománnyá vált FittForma TanyaTorna, amely június 4-én kerül megrendezésre  Ásotthalmon-  rendezvényünk az idei évben szintén díjmentes a támogatásnak köszönhetően.

Sportegyesületünk céljainak megvalósulása mellett- a rendszeres sportolás szokássá alakítása, mozgáskoordináció fejlesztése, prevenció, egészségtudatos életmód kialakítása, rekreációs tevékenység biztosítása, sportos életmód népszerűsítése – ezek a csoportos tornák a közösségépítést is szolgálják.

A tornák pályázat által támogatott, ingyenes órák. Támogatóink: Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Ha mozogsz, ha ÉLED a mozgás adta csodaérzéseket, akkor teszel azért, testileg-lelkileg-szellemileg is fitt formában legyél és kiegyensúlyozott, életvidám életet élj! Tarts velünk Te is, mozogjunk együtt!

Sok szeretettel várunk minden mozogni, töltődni, magát jól érezni akaró Tornázót-kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül!

-Gut Gabi- GGSE

A biip-ben ülésezett a GYIFÖ

A Bordányi Ifjúsági Információs Pontban (biip) tartotta soron következő ülését a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat május 31-én kora délután. A fiatalok képviselő-testülete a nyári programjairól, a Nyári Napközis és Faluvédő Táborban, valamint a Jutalomtáborban való együttműködésről tanácskozott. Egyeztettek egy nyári látóút megszervezéséről is. A képviselők a tervek szerint július közepén egy Észak-magyarországi programon vesznek majd részt, megismerve a térség fiataloknak nyújtott szakmai és szabadidős programjait, szolgáltatásait.
Az ifjúsági önkormányzat legközelebb június közepén tartja majd soron következő ülését ugyancsak a biip-ben.

Pünkösd Feszt és Palacsinta ünnep

A hagyományokhoz híven idén is Pünkösdkor került megrendezésre a Faluünnep. A nagyszínpadon délután kezdődtek a programok. Délelőtt a sportról szólt, Fél tíztől a Homokháti Focifesztivál kezdődött a focipályán. Fél kettőtől lehetett beváltani a faluház parkjában a Bordányi Hírekből kivágható palacsinta kuponokat. Összesen közel ezer palacsintát sütöttek meg önkénteseink. Ezúton is szeretnénk megköszönni Dobóné Marikának és férjének Istvánnak, Tariné Erzsikének,Szigeti Tibornak Árváné Zsuzsának és Zádoriné Marikának, Sádt Tamásnak, Sádt Anikónak, Gyémánt Évinek, Sándor Gyulánénak, Kiss Tiborné Editnek, Bálintné Böcskei Évának és Árváné Katinak a segítséget!

Délután az ingyenes ugrálóvárakat is kipróbálhatták a gyerekek. Közel hatszáz ünnepelt használta ki ezt a lehetőséget. Fél háromtól a színpadon az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei léptek fel, majd a Borostyán Dalkör folytatta a műsort dalcsokraival. Ezt követően Mercy szórakoztatta a közönséget, majd GutGabi FittForma bemutatót tartott. A műsor folytatódott Vavra Bence produkciójával. Délután hat órától a 2022-es X faktor második helyezettje,  Paulina másfél órás élő koncertjét élvezhették a kilátogatók. Este nyolc órától a nap fő előadója a Kozmix közel egy órás bulijára tombolhattak a Bordány születésnapját ünneplők. Szuper hangulatú utcabállal zárult a nap, ami a Jack Jam zenekar érdeme.

Fotók a közösségi oldalon!

Láthatóvá vált bordányi múlt – szarmata falu átadó

Május 27-én sor került a Bordányi Szarmata Régészeti Park átadására. Ezzel a különleges alkalommal indult útnak a falunap programsorozata. Ünnepélyes felszólalások vették kezdetüket Tanács Gábor polgármester beszédével. A ceremónia keretein belül az idei díszpolgár kilétére is fény derült – Lovai Mihály személyében. Hosszú évtizedek munkáját, s a község rendületlen képviseletét követően méltán nyerte el a szóban forgó címet. Dr. Szekeres Veronika – a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója – külön köszönettel fordult Lovai Mihályhoz, tudniillik díszpolgárunk már 115 alkalommal mentett életeket rendszeres véradóként. Az ünnepi eseményt Mihálffy Béla – országgyűlési képviselő – és Gémes László – Csongrád-Csanád vármegye közgyűlésének elnöke – egyaránt megtisztelte jelenlétével. Beszédükben az újonnan átadott intézmény értékeit; s természetesen a megvalósítók rendületlen hitét, kitartását és kemény munkáját méltatták. Dr. Végh Katalin – a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője – és szakmai csapata kiemelkedő szerepet játszott a létesítmény szakmailag hiteles, a látogatók számára mégis izgalmas megvalósításában. A szakember kiemelte, hogy a létesítmény Európa szerte hiánypótló szerepet tölt be a múlt értékeinek őrzését és rekonstruálását illetően. A Park hivatalos átadó ünnepsége Dr. Janes Zoltán plébános úr áldásával – a létesítmény megszentelésével – zárult. A nap további részében a látogatók valóságos időutazás részeseivé válhattak a Szent László Haditorna Egyesület Pannonia Sarmatica Hagyományőrző Csapatának és a Fandyr zenekar-nak köszönhetően. A gyermekeket különböző kézműves foglalkozások és teljesítendő küldetések várták a falurekonstrukció területén. A gyermekek menetlevéllel indulhattak neki az állomásoknak, ahol érdekesebbnél érdekesebb játékokat próbálhattak ki. Köszönjük az önkénteseknek a segítséget az állomások megvalósulásában, többek között Horváth Dominikának, Kiss Jánosnak, Pappné Sörös Juliannának, Futó Tamásnak, Kovácsné Tari Mónikának Petákné Vikartovszky Mónikának, Sándor Zsuzsának és Gyurisné Papp Incinek. A létesítmény kiállítótermében óránként indult tárlatvezetés Vasuth Kata Virág jóvoltából, mely ajtót nyitott a feledésbe merült – mégis több évszázados múlttal rendelkező – szarmaták világába.

A rendezvény képei már megtekinthetők a Facebookon!

A művészeti iskola produkciójával megkezdődött a PünkösdFeszt

Az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola műsorával megkezdődött az idei Pünkösd Feszt a Park téri nagyszínpadon. Őket követte a Borostyán dalkör, majd fél négytől már Mercy áll a színpadon.

Hat órától Paulina, nyolc órától pedig a Kozmix lép színre. Este tíztől a JackJam zenekar már a sátorban várja majd a báli hangulatot kedvelőket.

A gyereknap alkalmából ingyenes ugrálóvárakkal és a Bordányi Hírekből kivágható kuponért palacsintával is várják a kiérkezőket.

Lovai Mihály lett településünk díszpolgára

A képviselőtestület legutóbbi ülésén döntött a díszpolgári címről, amelyet most szombaton vehetett át Lovai Mihály, a falunap ünnepélyes megnyitójának is szánt Szarmata Régészeti Park átadóján. A díszpolgári címről szóló oklevelet, egy erre az alkalomra készített emlékplakettet és egy a bordányi Szt. István szobor kicsinyített mását Tanács Gábor, nagyközségünk polgármestere adta át.

A településen csak Misi bácsiként ismert nyugdíjas szakember 1957. júliusában született. Feleségével Vlasits Évával 1984-ben kötöttek házasságot. Éva lányuk védőnő, Ádám fiuk szakács, 3 unokájuk van. Általános iskolai tanulmányait helyben, a Rákóczi iskolában végezte. Szegeden a 600. Ipari Szakmunkásképző Iskolában kőműves szakmunkás bizonyítványt szerzett 1974-ben. A Vedres István Szakközépiskola esti tagozatán érettségizett, és magasépítési ipari technikusi végzettséget szerzett. A Magyar Építészkamara tagja volt 16 éven keresztül. 2002. évben kazánfűtői tanfolyamot végzett, 2003-ban a PTE Szegedi kihelyezett tagozatán műszaki ellenőr végzettséget szerzett. 2004-ben kezdte tanulmányait a Szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági, víz, környezetgazdálkodási szakon, ahol 2008-ban vette át településüzemeltetési szakirányú oklevelét. 2009-2011. között a gödöllői Szent István
Egyetemen növényorvosi oklevelet, 2016-ban nehézgépkezelői képesítést szerzett. A Magyar Növényvédő mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetének és bizottságának tagja. Munkáját 2020. évben az „év növényorvosa” arany gyűrűvel ismerték el.
A Délépnél 1974-től 1991-ig dolgozott. Ez idő alatt megbízott művezetőként először a Paksi Atomerőmű vezérlőépülete kivitelezésében tevékenykedett. Sorkatonai szolgálatát követően panelszerelő művezetőként Szegeden, Ópusztaszeren a Feszty-körkép csarnok építésében, majd több megyei településen lakásépítéseken végezte munkáját. A Deák Ferenc Gimnázium tetőszerkezete, és Tornacsarnoka, a Régi Hungária bontási, építési munkái, a Reök-Palota felújítási munkálataiban, bankok építési munkáiban dolgozott.
Bordányban 1989. május 2-től az iskola bővítési, építési feladataiban vett részt, a főállása mellett. 1992. március 16-tól kezdett dolgozni az Önkormányzatnál. Aktív időszaka alatt az Önkormányzati intézmények építése, felújítása körében az iskola tetőtér beépítése, Tornacsarnok építése, Vadgesztenye Étterem átalakítási munkái, Ravatalozó építése, ÖNO felújítása, I. számú Háziorvosi Rendelő építése valósult meg.
Településüzemeltetési feladatok körében az intézmények karbantartási, fenntartási munkái, a közterületek gondozása a mindennapos feladatok közé tartozott. Nagy kihívást jelentett a belvíz elleni védekezés, mely 1999-2000., 2006., illetve 2010. években jelentős terhet és feladatot adott számára és az önkormányzat dolgozóinak. A munkálatok során a védekezés a szivattyúzás, illetve homokzsákok telepítésével valósult meg, a technikai szervezésben vezető szerepet vállalt.
A településen lévő köztéri műalkotások kivitelezésében a szobrászművész tevékenységét támogatva segített.
2022. évben 50 és fél év munkában töltött idő után vonult nyugdíjba. Szabadidejében előadásokon többek között a környezetvédelem, gyógy-és fűszernövények világába kalauzolja az érdeklődőket, szakmai körökben is hívják előadásokra. Ezévben indult az Erdő-menő túra, melynek során családi programként a lakókörnyezetünket mutatja be az érdeklődők számára.

A település közösségi életében tanácstagként és VB-tagként vett részt, később az Önkormányzat munkájában Pénzügyi Bizottság tagjaként tevékenykedett. 2000. éven Bordány Községért emlékérmet kapott. Rendszeres véradó – ehhez az indíttatást a szegedi véradóállomás építése adta számára – eddig
115 alkalommal segített a rászorulókon.

A friss díszpolgárnak a polgármester mellet Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, Gémes László a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat elnöke és Dr. Szekeres Veronika, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója is gratulált a díjátadón.

Szarmata Park átadóval veszi kezdetét az idei falunap

Ma délután 4 órakor az újonnan épült Szarmata Régészeti Park átadójával veszi kezdetét az ide faluünnep a Pünkösd Feszt nagyközségünkben.

Tanács Gábor polgármester itt adja át a képviselő-testület által odaítélt díszpolgári címet, majd ezt követően a meghívott vendégekkel közösen adják át a település legújabb turisztikai központját.

A kiállítás megnyitóval egyidejűleg nyílik meg a kísérleti régészet színhelye az ősfalu, valamint a park melletti tanösvény is. hagyományőrzőkkel és sok sok önkéntessel a régi elfeledett nép mindennapjaiba tudunk betekinteni, és kipróbálni néhány hétköznapi tevékenységet.

A program majd közös zenéléssel és tánccal zárul a Teréz utca végéből nyíló turisztikai parkban.

Holnap már a Park téri nagyszínpadon folytatódik a program. A színpadon 14.30-tól kezdődnek a programok. A műsorvezető Bene Szabolcs lesz. Az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola műsora után 15 órától a Borostyán Dalkör szórakoztatja a közönséget a dalcsokrával. Ezután 15.30-tól a TV2 Zenebutik csatornáról ismert Mercy kalauzolja el a kilátogatókat a mulatós zene világába. Ezt követően Gut Gabi mozgatja meg a vendégeket FittForma bemutatójával. 17 órától A Tv2 Sztárban Sztár leszek egyik felfedezettje Vavra Bence akusztikus produkciójára jöhet el minden érdeklődő, majd 18 órától Paulina a 2022-es X faktor 2. helyezettjének másfél órás élő showját lehet megtekinteni. Az est fő sztárvendége a Kozmix lesz, majd 22 órától egy helyi zenekar a JackJam szolgáltatja a talpalávalót az utcabálhoz.

Utolsó egyeztetések a tanösvény nyomvonaláról

Hétfőn délután a Bordányi Polgármesteri Hivatalban megtörtént az utolsó egyeztetés a Szarmata Park melletti tanösvény nyomvonaláról. Tanács Gábor polgármester és Aradi Eszter a Kiskunsági Nemzeti Park botanikai szakreferense áttekintették a korábbiakban beazonosított védett virágok, a vállalkozó által elhelyezett, a helyi értékeket bemutató táblák valamint az állomáspontok helyét, majd ennek megfelelően a korábbi zöldfelület rendezési terv rendezési helyrajza alapján pontosították a tanösvény útvonalát.

A tanösvényen öt tájékoztató tábla és élménypontok kerültek felállításra oly módon, hogy a területen kirándulók ne zavarják meg a védett növényállományt.

A tanösvényt a nemzeti park munkatársainak iránymutatásai alapján csak fűnyírással jelzik, tehát a területen nem kerül kialakításra semmi olyan járófelület, vagy például a nyomvonalat jelző oszlopsor esetleg szegély, amely zavarná az élővilágot. A kaszálást szerdán végezték el a Településüzemeltetési Központ munkatársai, külön ügyelve hogy a meghatározott útvonalon haladjanak.

A tanösvény folyamatosan, akár a szarmata park látogatása nélkül is bejárható. A tervek szerint egyéb, a semlyéken megtalálhatónál jóval  hosszabb túraútvonal javaslat is megszületik, amely a térségre jellemző növény és állatvilágot, a szebbnél-szebb konyhakerteket és különböző művelési ágú termőterületeket, az alföldi tanyavilágot mutatják majd be.

A polgármester elmondta, bízik abban, hogy a településen áthaladó Alföldi Kéktúra útvonalán haladók tesznek majd egy kis kitérőt azért, hogy akár a tanösvényt akár a kísérleti régészeti parkot megtekintsék. A Szarmata Régészeti Park programkínálatában mindenképpen szerepelni fognak további túraútvonalak is, hiszen Bordányban több olyan akár tíz hektáros egybefüggő semlyékes területek találhatók, amelyek mind a helyiek, mind az idelátogatók számára felejthetetlen élményeket kínálnak. Az önkormányzat tervezte többek között egy kicsivel több, mint tíz hektáros terület megvásárlását, azonban úgy néz ki, hogy a költségvetés helyzete mégsem teszi ezt lehetővé.

A vasárnapi Pünkösd Feszt programja

Bordány Nagyközség Önkormányzata a faluház keretein belül szervezte meg az idei Pünkösd Fesztet, ahová a falu apraja-nagyját várják vasárnap kora délutántól késő estig.

A Pünkösd Feszt egyben faluünnep is.  A hivatalos megnyitója hagyományosan most is egybeesik egy önkormányzati beruházás átadásával. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Szarmata Régészeti Park átadóünnepségén szombaton 16 órától kerül sor a díszpolgári cím átadására is.

Másnap, vasárnap a színpadon 14.30-tól kezdődnek a programok. A műsorvezető Bene Szabolcs lesz. Az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola műsora után 15 órától a Borostyán Dalkör szórakoztatja a közönséget a dalcsokrával. Ezután 15.30-tól a TV2 Zenebutik csatornáról ismert Mercy kalauzolja el a kilátogatókat a mulatós zene világába. Ezt követően Gut Gabi mozgatja meg a vendégeket FittForma bemutatójával. 17 órától A Tv2 Sztárban Sztár leszek egyik felfedezettje Vavra Bence akusztikus produkciójára jöhet el minden érdeklődő, majd 18 órától Paulina a 2022-es X faktor 2. helyezettjének másfél órás élő showját lehet megtekinteni. Az est fő sztárvendége a Kozmix lesz, majd 22 órától egy helyi zenekar a JackJam szolgáltatja a talpalávalót az utcabálhoz.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support