Fenyőfa kölcsönzési lehetőség Bordányban – a környezettudatos gondolkodást erősítő kezdeményezést indít az önkormányzat

Kivágott fenyőfák milliói kerülnek a hulladéktelepekre ünnepek után minden évben. A környezetvédők és természetbarátok már régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömkelegét. Bordány Nagyközség Önkormányzata ehhez a gondolatmenethez csatlakozva indít új közösségi kezdeményezést.

Karácsony előtt gyakran felmerül a kérdés, műfenyőt vagy igazit vegyünk. Az igazi legtöbb esetben hulladékként végzi, a műfenyő viszont nem tudja ugyanazt az illatot és hangulatot nyújtani, és még csak nem is környezetbarátabb megoldás a szakértők szerint. Évente hét millió karácsonyfa kerül a hulladékba az Egyesült Királyságban, rothadásuk során szén-dioxidot bocsátanak ki. Az ünnepek után a felbomló fák 100.000 tonna üvegház hatású gázt termelnek. Mindez megelőzhető a fenyőfák visszaültetésével. Litvániában már több éve nyújt lehetőséget egy botanikus kert a cserepes fenyők kölcsönzésére. Az igény egyre nagyobb, már novemberben elindult az érdeklődés. Többféle fenyő közül válogathatnak, mérettől függően 12-24 euróba kerül a bérlés. Amennyiben sértetlenül kerül vissza a fenyő január elején, az összeg felét visszaadják. A szakértők pedig elültetik a fenyőket.

„Már több éve tervezzük Bordányban is ennek a kezdeményezésnek az elindítását, amellyel a településünkre régóta jellemző zöld, környezettudatos gondolkodásmódot tudjuk tovább erősíteni. Körülbelül egy méter magas, földlabdás ezüstfenyők bérlésére lesz lehetőség, amelyhez bordányi családok mellett, környékbeli lakosok is csatlakozhatnak. A fának a bérleti díja nyolc ezer forint lesz, melyet, ha valaki kiültethető állapotban január elején visszahoz, akkor négy ezer forintot visszakap. Ezeket a fenyőket az önkormányzat csemete kertjében, illetve közterületeken ültetünk majd el, akár arra is lesz lehetőség, hogy egy-két évig a kis fa visszatérjen az ünnepekre a családokhoz. Külön öröm, hogy önkormányzatunk céljaihoz, ehhez a programhoz csatlakozott a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet is, aki a fakölcsönzést preferáló és a fákat visszahozó családokat további négy ezer forintos Legjava vásárlási utalvánnyal jutalmazza. Ebben az esetben egy forintjába nem kerül a háztartásnak a fenyőfa, arról nem is beszélve, hogy egy szép, szemléletformálást segítő akciónak lehetünk részesei mindannyian – mondta el Kiss-Patik Péter, alpolgármester.

Fenyőfák átvételére december 21-én (hétfőn) és 22-én (kedden) lesz lehetőség a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Petőfi utca 1. szám alatti telephelyén lesz lehetőség. A fák visszavételének időpontja 2021. január 7-e (csütörtök) és 8-a (péntek) lesz.

A programra előzetesen az alábbi linken lehet jelentkezni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdpPErdbA71dVbQpnROgBZM8D0JICEcVLXOr7Ozs3JqjGJhtA/viewform

Elmarad a Jótékonysági Karácsonyi Vásár

A koronavírus járvány várható tetőzése miatt sorra mondták le a karácsonyi vásárokat a nagyvárosokban. Elsőként még október közepén a budapesti Vörösmarty téri vásárt mondták le a szervezők, ezt követően a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ megerősítette, hogy a Deák téren valamint a városházánál is elmarad a vásár. A szegedi önkormányzat is nemrégen jelen-tette be a szegedi vásár lemondását.
Többen reménykedtek, hogy a bordányi vásár megtartásra kerül, azonban a Magyar Közlönyben megjelent járványügyi szigorítások egyértelműsítették az ünnepi vásárok helyzetét, mivel tilos rendezvényt – beleértve a karácsonyi vásárt is – szervezni, ennek értelmében az idén a bordányi Jótékonysági Karácsonyi Vásár is elmarad. Arra biz-tatjuk a bordányiakat, hogy amennyiben lehetőségük van helyi kézműves termékeket vásárolni, azokat tegyék idén a fa alá. Ne menjenek a nagy forgalmú bevásárlóközpontokba, kerüljék az ünnepek előtti zsúfolt helyeket.
A településen az ünnepi időszakban érdemes lesz sétákat tenni, így megnézni a falu adventi naptárát: napról-napra újabb ablakokban gyúlnak majd ki a karácsonyi fények. A település főterén a szociális központ és a település-üzemeltetési csoport munkatársainak köszönhetően idén is felállításra kerül a Betlehem. A korábbi évek gyakorlatától eltérően a falu karácsonyfáját idén 752 darab aprócska ledes izzóból összeálló fenyőfa-minta szimbolizálja majd, tehát nem egy élő fenyőt díszítenek fel. Mind a Betlehem, mind az 5 méteres motívum mindenképp megér egy családi sétát és talán egy szelfi is belefér majd a friss levegős időtöltésbe.

A beérkezett lakossági véleményekhez igazodik majd a helyi adópolitika

Ahhoz, hogy változzanak a helyi adószabályok, annak bevezetése előtt harminc nappal kell elfogadni azokat. Ha január elsejétől szeretne az önkormányzat változtatni, akkor november végéig kell arról döntés szülessen. A változtatások előtt az önkormányzat kíváncsi volt a lakosság véleményére is. A beérkezett válaszokat tekintjük most át, amelyek remélhetőleg segítenek majd a döntésben is.
Arra kérdésre, hogy elégedettek-e az Önkormányzat által nyújtott szolgáltatások színvonalával és az Önkormányzat által fenntartott intézmények működésével, a válaszadók több, mint a fele (56,3%) azt válaszolta, hogy számára megfelel a szolgáltatások jelenlegi színvonala, és elfogadhatónak tartja, hogy a szolgáltatások színvonalának megtartásához szükség van adóemelésre. A válaszadók 16,1%-a a jelenleginél magasabb adót is fizetne annak érdekében, hogy javuljon a helyben elérhető szolgáltatások színvonala, és javuljon az intézmények működése. Jelentős volt még azok száma is (14,9%), akik szerint a szolgáltatások színvonalát akár csökkenteni is lehetne, nem zavarná őket, ha ritkábban takarítanák az intézményeket, ha nem kátyúznák az utakat, vagy nem nyírnák le a füvet a közterületeken, csak ne emelkedjen az adó mértéke. Sok-sok egyéni válasz, ja-vaslat is született.
A második kérdés sokkal direktebb volt. Mivel utoljára 2007-ben volt adóváltozás, a kumulált infláció azóta a KSH adatai alapján 52,4%-volt, a kérdés az adóemelés mértékének nagyságáról szólt. Arra kérdésre, hogy milyen mértékű változtatást tartana egy-egy család elfogadhatónak, eléggé megoszlottak a válaszok. A legtöbben (34,5%) az infláció mértékével egyenértékű adóemelést tartanak elfogadhatónak. A válaszadók 23%-a gondolja úgy, ha mindenki fizetne adót, akkor nem kellene adóemelésen gondolkodni a településen, és közel ugyanennyien (21, 8%) mondja azt, hogy ne történjen változás az adókban. Ugyanannyian (9,2% és 9,2%) gondolják úgy hogy az infláció mértékénél kisebb illetve, hogy az infláció mértékénél nagyobb adóemelés lenne elfogadható. Vannak olyanok is (2,3%), akik szerint a mostani adó is túl magas és csökkenteni kellene.
A következő kérdés arra irányult, hogy a bordányiak szerint mi lenne a legjobb megoldás arra, hogy a település működtetéséhez az önkormányzat megteremtse a szükséges forrásokat, de a nehezebb anyagi körülmények között élő lakosok helyzetére is tekintettel legyen. Kicsivel több, mint 33% gondolja úgy, hogy többféle adó kellene, és vegyék figyelembe egy minimálisan befizetendő adómértéket, így talán mindenki hozzájárulna a közös költségekhez. Majdnem 30% válaszolta azt, hogy maradjon a jelenlegi adó mértéke, mert ez a nehezebb körülmények között élők is ki tudják fizetni. 18,4% javasolt magasabb kommunális adót, igaz a családosokat kedvezmények beiktatásával, a nehezebb helyzetben lévő családokat pedig a szociális háló kiterjesztésével támogatnák. A válaszolók 14,9% a kommunális adó helyett a földadó bevezetését, míg 2,9% az ingatlanok méretéhez igazított építményadót látna inkább szívesen a változások között.
A válaszoló bordányiak többsége (43,7%) 4-5 ezer forint közötti adót vállalna legszívesebben. 32,2% 6-10 ezer forint közötti, 9,2% 25 ezer forint feletti, 8% 11-15 ezer forint közötti adót tartana elfogadhatónak. A 16 és 20 ezer forint közötti, és a 21-25 ezer forint közötti adó mértékére egyformán 3,4% voks érkezett.
A legegyértelműbb válasz a közösségi finanszírozás bevezetésének elfogadásáról szóló kérdésre érkezett. A válaszadók 62,1%-a támogatja a javaslatot, míg a határozottan ellenzők tábora ez esetben 5,7% volt.
Szerencsére a bordányiak rengeteg az adórendeletekhez kapcsolódó véleményt, gondolatot továbbá a település fejlesztésével kapcsolatos javaslatot és véleményt is megfogalmaztak, ezekből lehet a továbbiakban építkezni, erősíteni nagyközségünket és a közösséget.

A mindennapok hősei köztünk járnak

Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27-én legyen a véradók napja. Ez az a nap az évben, amikor legalább egy gondolat erejéig köszönetünket és tiszteletünket fejezzük ki a véradóknak, hálásak vagyunk az önzetlenségükért.
Tízszeres véradók: Bálint Lászlóné Szikszer Katalin, Csillag Ágnes, Deme Mihályné Temesvári Ibolya, Farkas Zsolt, Fehér Csaba, Illés Gábor, Jenei István, Dr. Fodorné Borbély Eszter Judit, Fülöp Heidi, Gyuris Károly, Kádár-Német Szonja, Lajkóné Lovai Éva, Lindinger Zoltán, Juhász Ildikó, Juhász Zoltánné Havjár Krisztina Éva, Király Szabolcs, Kovács László, Masir János, Masír Norbert, Oláh Imre, Polyák Zoltánné Szögi Etelka, Péter Ferenc, Szűcsné Elek Erzsébet, Sádt Anikó, Simon Péter, Weress Ákos Józsefné Kádár Ágnes, Zádori Gábor, Vásárhelyi Sándor. Hússzoros véradók: Rácz Tibor, Sebők Edina, Szabó Aranka Margit, Szűcs Gábor, Némethné Pilcz Mária, Polyák Zoltán, Kádár Németh Vince, Hódi Péter, Gyura Helga, Dániel Artúr József, Farkas Péter, Farkas Tibor, Bálint Béla. Harmincszoros véradók: Czékus Géza, Rácz Irén, Szilágyi Erzsébet Margit, Sándor Mónika. Negyvenszeres véradók: Ézsiás Kornél, Sólyáné Sárközi Ágnes Erzsébet, Takács Tibor, Révész István, Lajkó Józsefné Soós Ottília Izabella, Gábor Julianna, Joó Kálmánné Gyémánt Valéria Mária. Ötvenszeres véradók: Fodor Péter, Pintér Zoltán. Hatvanszoros véradók: Hegedűs Zoltán, Nemes Éva, Sárközi Gábor, Zádori Ágoston. Hetvenszeres véradók: Lehel Zoltán, Török Zoltán. Nyolcvanszoros véradó: Bálint Attila. Kilencvenszeres véradók: Kovács János, Szikszer László. Százszoros véradó: Lovai Mihály.
Ezúton köszönti a bordányi véradókat a Magyar Vöröskereszt Szeged-Kistelek-Mórahalom területi szervezete. Ne feledjék, ők a hétköznap hősei, hisz elhatározásuk emberi életeket ment! Kövesse Ön is Példájukat!

Lezárult a Mozgó film, mozgó klub

A Mozgó film, mozgó klub szeptember 29-én tizedik alkalommal gyűlt össze a helyi faluházban. Az alkalom a „Visszatekintés az amatőr filmezés hőskorába” címet kapta. Az előadók Rózsa Péter és Szokol Szilárd voltak, akik a szegedi Super 8mm Fesztivál alapítói. Előadásukon keresztül a jelenlévők betekintést nyerhettek a Super 8 milliméteres celluloid technikával készült filmek világába. Az előadók elmondták, hogy most 55 éves ez a típusú filmkultúra, valamint meséltek a történelmi hátteréről, és arról is szó esett, hogy külföldön napjainkban is nagy népszerűségnek örvend ez a technika, több fesztivált is szerveznek a Super 8 kedvelőinek többek között az USA-ban, és az Egyesült Királyságban.
Ezt követően a havi szakkör tizenegyedik, utolsó előtti alkalmával a csoport a Szeged TV stúdiójába látogatott. A foglalkozásra október 20-án került sor, ahol Fischer Gábor, a Szegedi TV műszaki vezetője kalauzolta el a jelenlévőket. A csoport megnézhette a stúdiókat és a helyiségeket, ahol összevágják és rendezik az adásokat, műsorokat. A szakkör résztvevői ottjártunkkor éppen Dr. Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus professzorral, Szeged díszpolgárával készülő portrébeszélgetés előkészületeibe csöppentek bele, ami kapcsán betekintést nyerhettek a világítás, hangosítás és a különféle stúdió berendezések szerepébe. A híradó stúdiójában a súgógép működését ismerhették meg a résztvevők, valamint a közel 30 éve a szakmában ténykedő Fischer Gábor anekdotáiból és szakmai tanácsaiból tehettek szert új tudásra. Akadt néhány bátor jelentkező, akik pár percre a híradós szerepét felvállalva megtapasztalhatták a súgógépről hírolvasás fortélyát. Ezt követően a csoport láthatta, hogy a televízió munkatársai hogyan alakítanak át egy teljes stúdiót pillanatok alatt egy másik program felvételéhez, valamint a greenbox technikával is megismerkedhettek. A foglalkozás során mindenki számtalan hasznos szakmai ismerettel gyarapodott.
2020. november 10-én a Bordányi Faluházban zárult a Mozgó film, mozgó klub havi szakkör. Az eredeti tematika szerint a csoport az etyeki Korda Filmparkba látogatott volna, ezt azonban a kialakult pandémiás helyzet nem tette lehetővé. Annak érdekében, hogy a csoport tagjai az utolsó találkozáskor is a filmkészítéssel kapcsolatos hasznos tudásra tegyenek szert a foglalkozásvezető Gárdonyi Dánielt kérte fel arra, hogy a találkozó egyik részében tartson előadást „a drón, mint videofelvételek készítéséhez használható kiegészítő eszköz” címmel. A jelenlévők elsajátították a szükséges alapismereteket, majd lehetőségük nyílt arra, hogy kipróbáljanak két drónt. Ezt követően Gyuris János csoportvezető megköszönte a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóságának a lehetőséget, hogy részt vehettek ezen a programsorozaton, valamint elmondta, hogy rengeteg hasznos tudásra és sok új kapcsolatra tettek szert, amiért nagyon hálásak. A sorozat a „Művelődő közösségek az Alföldön” (EFOP-3.7.3-16-2017-00149) elnevezésű projekt keretében valósult meg.

(forrás: https://nmi.hu/)

Változtassuk élő adventi kalendáriummá nagyközségünket!

Felértékelődött most a családdal együtt töltött idő. Sokan önként vagy szükségből karanténban töltik napjaik javát. A gyerekek otthon, a nagyszülők távol, kusza egy helyzet ez, mégis most végre igazán együtt lehet a szűk család. Így nagyobb hangsúly került az otthon eltöltött idő hogyanjára is. Most mi is egy közös kis otthoni programra hívjuk fel a figyelmet.
Folytatódik a két éve elindított közösségi kezdeményezés. Ismételten az adventi időszakban naponta a település egy-egy pontján egy a dátum számával ellátott, feldíszített ablak fénye villan fel, amely napról-napra haladva egy nagy, közös adventi kalendáriumot alkot meg. Bárki csatlakozhat (magánszemély, intézmény, bolt, üzlet) 2020-ban is a játékhoz, akár úgy, hogy ablakdíszt készít, akár úgy, hogy a faluban sétálva megkeresi az aznapi ablakot, és lefotózza.
Hogy melyik nap hol található a sorszámmal ellátott díszített világító ablak az meglepetés, szenteste pedig ismét szeretnénk, ha egyszerre világítana majd az összes ablak.
Jelentkezni a kiss-patik.peter@bordanynet.hu mail címre küldött, névvel és telefonos elérhetőséggel ellátott üzenettel lehet november 27-ig (péntekig)! Ha van olyan nap december 1. és 24. között, amikor szívesen díszítenél ablakot, akkor az üzenetben ezt is jelöld meg, próbáljuk figyelembe venni!

Ma mutatták be a bordányi karácsonyi kisfilmet

A karácsonyi készülődés időszaka minden évben akkor kezdődik meg, amikor bemutatják az Egyesült Királyságban a John Lewis & Partners reklámját. A brit áruházláncnál évek óta nagy hagyománya van a karácsonyi hangulatú videóknak, első televíziós hirdetésük 2007-ben jelent meg először, és azóta a brit kultúra évente visszatérő eseményévé vált. A szigetországban a második legnagyobb szupermarketlánc a Sainsbury’s. Ők is minden karácsonyra külön készülnek. Talán sokaknak az ő reklámfilmjük a legemlékezetesebb, amely 1914 karácsonyáig repítette vissza a nézőt, amikor is az egy napig tartó tűzszünetet örökítik meg a csatamezőn.

Az idén már mindkét brit cégóriás, és velük együtt számos más világmárka közzétette karácsonyi reklámját. Egy igazi helyi színes hírként jelenthetjük, hogy ma debütált a világhálón a településünk kisüzemében gyártott helyi márka, a Legjava karácsonyi videója is. A Legjava Facebook oldala ugyancsak mától váltott karácsonyi hangulatúra és megjelentek a karácsonyi akciós termékek is. 

A bordányi Homokhátság Szíve Start Szociális Szövetkezet kisfilmjében egy család életébe pillanthatunk be így a padémia idején. A szülők home office-ban otthon dolgoznak, az édesanya elugrott a helyi kisboltba. A kisfiú kihasználva az alkalmat kedvenc karácsonyi csemegéjébe, egy Legjava Étcsokoládés Meggylekvárba kanalaz bele, amikor is anyuka váratlanul hazaér… Vajon észreveszi-e a torkosságot az ottfeledett nyomokból? – ezt tudhatjuk meg a rövid kisfilmből.

A film a szövetkezet munkatársainak és segítőinek közreműködésével, a 6 éves Marci főszereplésével nagyon alacsony költségvetéssel készült. Az alkotók csak remélik, hogy sokan kedvelni fogják a nagy szeretettel készített pár perces videót. A reklámfilmnek nincs deklarált mondanivalója, önmagában a kisfilmmel a helyben gyártott termékek fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. Azt vallják, hogy a magyar kisüzemekben előállított árucikkek is lehetnek prémium minőségűek, egyediek és finomak – egyben a magyar családok kedvencei – és remélhetőleg nem csak Karácsonykor!

Új kamerák kerülnek a közterületekre, a régiek az intézményeket vigyázzák majd

Befejeződött az önkormányzat optikai fejlesztési terve, amelynek keretében az intézmények egy közös optikai hálózatra kerültek, valamint a közterületen elhelyezett kamerák is egy új száloptikás rendszeren keresztül kommunikálnak a Védelmi Központtal (képünkön). A fejlesztést követően a képviselő-testület a szakemberek javaslatára úgy döntött, hogy a régi kamerákat egy sokkal korszerűbbre cserélik, illetve a kialakított helyeken az igények alapján bővítik azok számát. A 14 db régi kamerát pedig az intézményekhez telepítik, növelve közintézményeink biztonsági szintjét. Kiemelt terület lesz a Park tér, ugyanis a Faluház környékén az elmúlt időszakban több rongálás is volt. Az önkormányzat a rögzített felvételek alapján szeretné a károkozókat beazonosítani, illetve velük megtéríttetni az okozott kárt is. De talán bízhatunk abban is, hogy az elkövetkező időszakban a kamerák jelenléte csökkenti az ilyen rosszándékú cselekedetek számát.

LED-es világítótestek, új focikapuk a Park téri sportpályán

A Park teret szerencsére egyre többen használják sportolásra. Rendszeresen gondot okozott a világítás kapcsolása, többször előfordult, hogy a nagy teljesítményű reflektorok bekapcsolva maradtak, és akár egész éjszaka úgymond feleslegesen fogyasztották az áramot.

A probléma megoldására a Dózsa térhez hasonló megoldás született, azaz a korábbi nagy fogyasztású reflektorokat energiatakarékos LED-es lámpákra cserélték ráadásul oly módon, hogy a régi fa oszlopok is kiváltásra kerültek. A pálya világítása a téren található kandeláberek idővezérelt rendszeréhez kapcsolódik majd, így lehetőség nyílik a késő esti sportolásra is a pályán anélkül, hogy kapcsolni kellene a rendszert..

A régi focikapuk cseréje is esedékessé vált, így új kapuk és kapuhálók vásárlására is sor kerül. Korábban még a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat által vásárolt streetball állványok közül az egyiket Dózsa térre telepítik át, és ugyancsak leszerelésre került a korábbi lábtengó pálya két vasoszlopa is, amelyet az Arany János utcai homokfoci pályánál hasznosítanak majd.

A régi faoszlopra szerelt reflektorok

Libazsíros kenyér koronázta meg a Márton napot

Az ősz csupa színes, tartalmas, eseménnyel teli időszakot hozott óvodánk életébe. Így volt ez november második hetében is, amikor a csoportok felelevenítették a Márton napi hagyományokat és szokásokat. Megismerték a püspökké, majd szentté avatott Márton történetét. A jó hangulatot libás dalokkal, mondókákkal és versekkel tetőzték. Báboztak is az óvó nénik, a Libák és a róka című mesét láthatták a gyerekek. Hajtogatott, festett libák mellett lámpásokat is készítettek, ami a jó cselekedeteket jelképező fényt kívánja eljuttatni mindenkihez. Morzsoltak kukoricát, amit különféle játékok során használtak fel. A gyerekek élvezettel és aktívan vettek részt a vidám tevékenységekben. A november 11-i „libalakomát” libazsíros kenyér koronázta meg, hiszen „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” A társas kapcsolatok ápolásában az összevont csoportok lehetőséget biztosítottak az együttes élmény közös átélésére. A Boldogságóra Program kapcsán „Együtt minden jobb” jelszóval zajlottak az események.
November 16-tól, hétfőtől összevont csoportokban működünk. A régi szárny 3 csoportszobájában helyeztük el a kb. 60 gyermeket. Az óvintézkedéseknek megfelelően ettől a naptól Szülők már nem léphetnek be az intézménybe. A gyerekeket az öltözőkbe kísérjük és átadjuk az óvónéniknek. Az intézmény, a játékok fertőtlenítése folyamatosan zajlik. Köszönjük minden Szülő megértését, segítségét, támogatását ebben a nehéz helyzetben!
Szintén köszönjük a Szülők együttműködését a Bordányi Faluház és Könyvtár által hirdetett rajzpályázat megvalósításában. „Állatkák a rajzfilmekben” című pályázatra nagyon sok szép rajz készült. Az eredményhirdetés online formában történt. Az óvodások között a középső csoportosok közül 1. helyezett Szabó Bejke Etelka, 2. helyezett Katona Kitti, míg a 3. helyezett Sipos Anna lett. A nagycsoportosok között 1. helyezett Gyuris Maja, 2. helyezett Lajkó Léna, míg 3. helyezett Szabó Dóra lett. Büszkék vagyunk rájuk, és minden gyereknek gratulálunk, aki rajzolt a versenyre!
Horváthné Kálmán Zita / Intézményvezető-helyettes

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support