Újabb pályázati sikerekről számolt be a polgármester a testületi ülésen

Bordány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 24-én tartotta soron következő ülését a Faluház és Könyvtár dísztermében. A délután öt órakor kezdődő ülésen minden képviselő jelen volt. Elsőként a  két képviselő testületi ülés közti fontosabb eseményekről számolt be a polgármester, kiemelve három nyertes pályázatot is. Az önkormányzat támogatást nyert a TOP plusz program keretében belterületi útjavításra valamint szociális feladatainak támogatására: az ISZEK fejlesztésére. A ruzsai önkormányzattal is pályáztak, és a jó hír, hogy ez is támogatást nyert. A forrásnak köszönhetően a település csapadékvíz megtartását tudják majd erősíteni, a Kis-Puszta tó és a Kis-Simon tó újabb természetes víztározóként kerül bevonásra a meglévő csatornahálózat mellé. 

A következő napirendi pontban településünk adórendeleteinek felülvizsgálata történt meg. A Bordányi Zártkertekben ezentúl mindenkinek adót kell fizetnie, attól függetlenül, hogy a zártkertje milyen besorolású. Eddig csak azok fizettek adót azon a településrészen, akiknek épülete volt a területen. A kommunális adó mértéke továbbra sem változik, azaz marad a 4000 Ft/év/ingatlan, viszont a telekadó a jövő évtől 50 Ft/m2-re változik a testület döntése érdekében. Új adónemet sem vezet be az önkormányzat, tehát nálunk nem lesz magasles adó, vagy termőföld adó sem.

A képviselő-testület az energiamennyiség csökkentése érdekében igazgatási szünetet rendelt el a Bordányi Polgármesteri Hivatalban is. Az igazgatási szünet 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig tart. Ehhez igazodnak majd az önkormányzati intézmények is.

A képviselők többek között döntöttek a támogató szolgáltatás helyettes járművének törléséről valamint a támogató szolgáltatás feladat egységének növeléséről. Véleményezték az általános iskolai körzetek meghatározását. Módosították az egészségügyi alapellátásról szóló rendeletet, véglegesítették az IKSZT megszüntetését.

Napirendre került a Bordányi Polgármesteri Hivatal munkájáról, illetve az önkormányzati adóhatóság tevékenységéről szóló beszámoló is, amelyet ugyancsak elfogadtak.

Megszületett a döntés a külterületi utak felújításának kivitelezőjéről is. A legkedvezőbb ajánlatot Bali-Ép Bulding Kft. (Baks) adta, így ő nyerte el a munkát. Az ülésen módosították az önkormányzat közbeszerzési tervét. A negyedik negyedévre belekerült a villamos energia beszerzése, amely a Kbt. 29. § (2) bekezdés alapján közös közbeszerzési eljárásban – keretmegállapodás alapján versenyújranyitás eljárás típusban valósul meg. A képviselők támogatásokról is szavaztak. A Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány és a Polgárőrség jut így forráshoz.

A képviselők zárt ülés keretében döntöttek a Bursa Hungarica pályázatokról is.  Elfogadva az Egészségügyi, Szociális és Ifjúsági Bizottság javaslatát minden érvényesen pályázó diák havi ösztöndíjat nyert. 

A következő képviselő-testületi ülésre december végén kerül majd sor.

Elstartolt a Karácsonyi Jótékonysági Vásár

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat szervezésében, önkéntesek és a Faluház és Könyvtár dolgozóinak segítségével megkezdődött a jótékonysági vásárok sora. Az Adventi időszakhoz kapcsolódóan a hagyományos bordányi karácsonyi vásárok is segítenek ráhangolódni az ünnepekre. Minden héten fellépők színesítik a forgatagot.

A Karácsonyi színpadon első alkalommal a Borostyán Dalkör örvendeztette meg a parkba kilátogatókat. A jótékonysági vásáron az általános iskola, az óvoda és a civil szervezetek közül a Mozgáskorlátozottak Egyesülete nyitotta meg árudáját, kisebb-nagyobb ajándékok, sok finomabbnál-finomabb sütemény, pizza és még lángos is várta a vásározókat.

A kedvenc most a lángos és a forraltbor volt, mindkettő nagyon gyorsan elfogyott. Fontos információ, hogy mindenki hozza magával a korábbi vásári bögréjét, mert abból ingyen tud borozgatni, teázgatni.

Vasárnap is biztosan nagyon sokan lesznek a rendezvényen, annál is inkább, mert a térre érkezik a Mikulás is. A Karácsonyi színpadon fellépnek az óvodások, akik Mikulásváró műsorral készülnek.

Harminc család adventi koszorúja készült el pénteken

A Faluház és Könyvtár által szervezett Adventi szöszmötölőre harminc család jelentkezett, akik az épület nagytermében fogtak hozzá a saját adventi koszorújuk vagy kopogtatójuk elkészítéséhez. A jó hangulathoz a családtagok, barátok találkozása mellett nagyban hozzájárult az Enni-kék pizzéria és cukrászda meglepetése, akik a náluk kapható sós és édes sütemények mellett még forró csokival is kedveskedtek az egybegyűlteknek. A közel két órás program keretében szebbnél szebb asztal- vagy ajtódíszek születtek, öröm volt látni, ahogy ismerősök, és akár most összebarátkozott emberek díszeket, terméseket cserélgetnek, segítik egymást a ragasztásban, drótozásban. Az esemény fotói közösségi oldalunkon tekinthetők meg!

Egy sikeres rendezvény után mindenki élményekkel, büszkeséggel és örömmel az arcán térhetett haza Reméljük ez a jókedv, összefogás és szeretet végig kíséri őket nem csak az adventi időszakban, hanem azt azt követő kicsit komorabb hétköznapokban is. Boldog Karácsonyt!

Bordányban is legyen Adventi Fénykaraván

Az idén nemzetközi és hazai példák nyomán Bordányban is meghirdetjük az Adventi Fénykaravánt, amelybe karácsonyi fényekbe öltöztetett járművekkel jelentkezhetnek a lakosok. Biciklivel, motorral, személygépkocsival, traktorral vagy akár kisteherautókkal is jelentkezhetnek, a lényeg, hogy minél több dísz, fénysor legyen a járművön. Jelentkezni Kiss-Patik Péternél lehet.

Az önkormányzat korlátozott számban invertert biztosít annak érdekében, hogy akinek csak 220V-os izzósora van, használni tudja a járművén.

Bízunk benne, hogy az idén már nem csak Domaszéken vagy Zsombón, hanem nálunk is meghonosodik ez a szép és látványos hagyomány, és december 11-én a fénybe öltözött járművek végighaladnak majd településünk utcáin.

A Mikulásnak tudnak képeslapot küldeni a gyerekek

A Faluház és Könyvtár előterében, az ajtóval szemben található a Mikulás postaládája, amelyet a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat hozott el egyenesen az Északi sarkról. A postaládába a Mikulás képeslapokat vár, amelyeknek az egyik oldalára a gyerekek nevét várja, és pár mondatot arról milyen évük is volt az idén, és hogy jók voltak-e. A másik oldal a kreativitásé. Ide gyerekrajzokat vár a Mikulás. A rajzokból majd kiállítás is készül, és minden beküldő kis meglepetésre is számíthat.

Kis időre elbúcsúzik a napló

Kis időre elbúcsúzik a Bordányi Napló is. Pénteken érkezik a postaládákba az utolsó szám az idén. Az emelkedő rezsiköltségek és a papír árának folyamatos emelkedése miatt a Bordányi Napló nyomdaköltségei is folyamatosan emelkednek. A drágulás miatt döntött úgy a képviselő-testület, hogy a közel ötven milliós megtakarítási csomag részeként a helyi lap kiadását is szünetelteti. A helyben készülő Bordányi Hírek időszakosan továbbra is kiadásra kerülnek, a település friss hírei pedig a bordany.hu honlapon, a homokhátságszive közösségi oldalon valamint a mobil applikáción leszek azonnal elérhetőek. Bízunk benne, hogy a költségvetési egyensúly visszaállása lehetővé teszi kedvenc helyi lapunk újbóli nyomdai megjelentetését is.

Bordány is kékbe borult

2001 óta e napon felhívást intéznek a világ országaihoz, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ deklarációban megfogalmazott jogait. 1989-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt. Az ENSZ a Gyermekjogi Egyezmény azonos jogokat biztosít minden gyermek számára Ugandától Kanadáig, Kínától Franciaországig. A díszkivilágítással ezt ünnepeljük. A gyermekjogok világnapja alkalmából településünk is csatlakozott az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez, amely a gyermekjogok érvényesülésének fontossága mellett a világszerte segítségre szoruló gyermekek egyre növekvő számára hívja fel a figyelmet. Településünk virtuálisan öltözik kék színbe: honlapunk a megszokott zöld helyett kékben várja kedves olvasóit mától egy héten keresztül.

Pályaorientációs börze a Faluházban

November 17-én 17 órakor a helyi általános iskola Pályaorientációs börzét rendezett a nyolcadik osztályos tanulóknak és minden érdeklődőnek. A rendezvényt az iskola intézményvezetője nyitotta meg, aki bemutatójában tájékoztatta a megjelent szülőket és tanulókat az aktuális tennivalókról és a fontosabb időpontokról.

Megismerkedhettek a résztvevők az írásbeli vizsgákra jelentkezés online lehetőségével ügyfélkapun keresztül, valamint a szülői adatbegyűjtő programmal, amely segítségével a otthonról intézhető a jelentkezési lap kitöltéséhez szükséges adatfelvétel. Ocskó Zoltán prezentációját követően tizennégy intézmény képviselőitől kaphattak első kézből információkat a tanulók.

Márton nap az óvodában 

Ebben az évben is megemlékeztünk a Márton napról az óvodánkban. Azon a héten a tevékenységeink a liba, és az ehhez a naphoz kapcsolódó szokások, hagyományok, népi megfigyelések köré épültek fel.

Beszélgettünk a liba jellemzőiről, testfelépítéséről, táplálkozásáról, minél több oldalról közelítettük meg ezt a témakört. Készítettünk többféle technikával libákat, libaanyót, amelyekkel a folyosót díszítettük. A gyerekek a kukorica morzsolást is kipróbálhatták, majd  sétáltunk is morzsolt kukoricán, amivel sikerült jól megmasszírozni a talpacskákat. A  kislibák a csőrükkel ( ujjakkal) csipegették fel a kukoricaszemeket, és válogatták szét a különböző színű kukorica szemeket. A csutkával is lehetett talpat masszírozni, és egy más hátát is, ami jó móka volt a gyerekek számára. Igazi liba tollat is kipróbálhatták hogyan lehet fújni. Közben persze énekeltünk, mondókáztunk, és megismerkedtünk Márton legendájával is.

Séta közben testközelből is megfigyeltük a libákat, és hallhattuk a hangjukat is.

Hét végére minden csoportban elkészültek a liba fejdíszek, és a lámpások is minden kisgyereknek. Ehhez a naphoz kapcsolódó egyik szokás, hogy aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Ezért aztán liba lakoma is készült a délelőtt folyamán. Igaz nem liba húst, de liba síros kenyeret ehettek a gyerekek, amire liba formájú őrölt paprikát szórtunk, így reméljük senki nem fog éhezni.

Miután elfogyasztottuk a finom lakomát, mindenki megkapta a libás fejdíszt és indultak is a „kislibák” az udvarra miközben énekeltük közösen a Száz liba egy sorban kezdetű dalt. Körbe jártuk az udvart a kislibákkal, majd minden csoport előadta azt a mondókát, verset, amit erre az alkalomra tanult.

Ekkor következett a meglepetés, amikor is két ügyes Méhecske csoportos kisgyerek elmesélte nekünk Márton történetét, hogy hogyan lett a katonából püspök, és miért  kerül Márton napkor a liba az asztalra.

A mese után jött a liba pásztor, aki beterelte az összes kislibát a libaólba, ami az ovi foci pálya volt. Itt bújt el Márton a libák között. Egyszer csak jöttek a dajka nénik jelmezekbe, és Mártont keresték. A libák persze hangos gágogásukkal elárulták hol van ő, és meg is találták, majd püspökké avatták. Ekkor következett még egy meglepetés, mert Gabi néni egy nagyon szép dalt énekelt el nekünk, ami erről a történetről szólt. Meghatódva hallgattuk végig a szép dalt, majd mindenki a kezébe vette a saját lámpását, amelyekben már égtek a mécsesek, és elindult sétálva, lámpásokkal.

                                                                                                                             Tücsök csoport

Díszíts adventi ablakot!

2022-ben sem maradhat el a már negyedik éve útjára indított közösségi kezdeményezésünk. Ismételten az adventi időszakban naponta a település egy-egy pontján egy a dátum számával ellátott, feldíszített ablak fénye villan fel, amely napról-napra haladva egy nagy, közös adventi kalendáriumot alkot majd meg.

Bárki csatlakozhat (magánszemély, intézmény, bolt, üzlet) 2022-ben is a játékhoz, akár úgy, hogy ablakdíszt készít, akár úgy, hogy a faluban sétálva megkeresi az aznapi ablakot, és lefotózza. Hogy melyik nap hol található a sorszámmal ellátott kidíszített világító ablak, az meglepetés, szenteste pedig ismét szeretnénk, ha egyszerre világítana majd az összes ablak.

Jelentkezni a faluház e-mail címre küldött, névvel és telefonos elérhetőséggel ellátott üzenettel lehet november 30-ig! 

Ha van olyan nap december 1. és 24. között, amikor szívesen díszítenél ablakot, akkor az üzenetben ezt is jelöld meg, próbáljuk figyelembe venni!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support