Támogatásnak köszönhetően nőhet a mezőőri létszám

Mintegy 160 millió forinttal támogatja a kormány a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését.

A kormány 2022-ben és tavaly is támogatta a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését. Az idén Mórahalom koordinálásával benyújtott közös pályázat eredménye képen 160 millió forintnyi forrás érkezett, amely fejlesztésre is lehetőséget teremt. Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa, Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom, Domaszék mellett az érintett települések köre idén Bordánnyal és Ülléssel bővült, a 24 órás szolgálatot adó mezőőrök létszáma pedig 15-ről 26-ra nőtt. Bordányban egy fővel növekszik a mezőőrök létszáma.

A mezőőri álláspályázat a napokban jelent meg településünk honlapján.

Testületi ülés Húsvét előtt, döntés született az étterem felújítás nyerteséről is

A Húsvéti ünnepek előtt, március 28-án, csütörtökön megtartott képviselő testületi ülés most is a polgármester beszámolójával kezdődött. A két képviselő testületi ülés közötti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről számolt be, illetve tájékoztatta a képviselőket a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat bizottságainak döntéseiről. A polgármester külön kiemelte a testvértelepülésekkel közös pályázat benyújtását, illetve az idei Pünkösd Feszt fellépőivel való szerződéskötéseket. Ezt követően az önkormányzati vagyonról való rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló rendelet módosítására került sor. A harmadik napirendi pontban született döntés a “Konyhafejlesztés Bordányban” elnevezésű pályázathoz kapcsolódó, a konyha épület felújítására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről. A nyertes pályázó a GÉPÉPVILL Korlátolt Felelősségű Társaság (Budapest) lett, tőlük érkezett a legalacsonyabb összegű vállalási ár, kicsivel több, mint széznegyvenöt és félmillió forint. A konyhafelújításhoz kapcsolódó eszközbeszerzéseket a Miksi Bau Korlátolt Felelősségű Társaság (Szeged) valósíthatja meg ötvenhétmillió nyolcszázhatezer forint értékben.

A következő napirend is pályázatról szólt , de itt egy pályázat benyújtásáról tárgyaltak és döntöttek a képviselők. Egyhangúlag támogatták a 2024. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás igénylését. A döntés értelmében összesen háromszázhat erdei köbméter tűzifára pályázunk, és ahhoz bruttó  hétszázhetvenhétezer kettőszáznegyven forint önerőt, valamint ezen felül a szállítás költségek viselését vállalja az önkormányzat a benyújtandó pályázatban.

Megkezdődhet a Tessedik Sámuel utcán illetve az Erkel utcán építendő víz- és csatornahálózat tervezése, ugyanis döntés született az ezzel kapcsolatosan beadott ajánlatok elbírálásáról. A tizenhárom építési telekhez tartozó ivóvíz valamint a szennyvíz bekötésének, az ivóvíz gerincvezetékek és a szennyvízgyűjtő hálózatok megtervezését, a a vízjogi engedélyezési tervdokumentáció elkészítését és az engedélyezési eljárás lefolytatását a legkedvezőbb ajánlatot adó Kiss István tervező nyerte el.
A következőkben a képviselő-testület döntött a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulásból történő kiválásról, valamint jóváhagyta a  Mórahalom és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2024.05.31-i dátummal való megszüntetését is. A polgármester elmondta, hogy a Mórahalom és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elvégezte a létrehozásának célját szolgáló Mórahalom és Térsége Ivóvízminőség-javító Program beruházást mind a 10 tagönkormányzati településen, további beruházást nem végez. A Társulás működésének célja megszűnt. A Társulási Tanács a víziközmű törvénynek megfelelően átadta ingatlan és tárgyi eszköz vagyonát a tagönkormányzatoknak.

A nyolcadik napirendi pontban a hivatali Etikai Kódex módosításának elfogadásáról született határozat, majd az ezt következő pontokban jóváhagyták a 2024 évi közfoglalkoztatási, valamint a 2024. évi közbeszerzési tervet.

A képviselők legközelebb április utolsó csütörtökén üléseznek majd.

Készülnek a Pünkösd Feszt palakátjai, szórólapjai

Május 19-én itt a Pünkösd Feszt, a szervezők már az utolsó simításokat végzik, hogy ez a nap is felejthetetlenné váljon mindenki számára. Az idei faluünnepet immáron harminckettedik alkalommal rendezik meg. Első alkalommal még a Dózsa téren (majd másnap a Park téren) zajló programot azt követően mindig a Park térre szervezték, a faluház szabadtéri színpada és a parkban található sportpályán felállított kisszínpad rengeteg szuper produkciónak adott helyet. A kimondottan a pünkösdi ünnepre szervezett esemény hol egynapos, hol kétnapos volt, és az is előfordult, hogy háromnaposra is bővült, most elsősorban a költséghatékonyság miatt egynaposra szerveződik.

Jelenleg a szórólapok, plakátok készülnek. A jövő héttől pedig egyenként kezdjük el bemutatni itt a honlapon, és a települési applikáción mindazokat akik színpadra lépnek majd ezen a szép vasárnapon. 

Pályázat határon átnyúló együttműködésre

Március 28-án nyújtotta be önkormányzatunk a “Magyarok összefogása határokon át – Bordány, Csóka, Detta kulturális együttműködése” címet viselő pályázatát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez. A testvértelepülési programok és együttműködések támogatására kiírt pályázatra szinte minden évben pályázik önkormányzatunk, a sikeres pályázati forrásokat pedig szinte minden alkalommal a határ túloldalán szervezett programokra fordítjuk, ezzel segítve az ottani magyar közösséget. A tervek szerint most is mindhárom országban lennének programok, azonban ha az igényelt 2 millió forintnál kevesebb összeget ítélnek meg át kell majd gondolni a költségvetést. Összesen öt program megvalósítása került be a projektbe Dettán és Csókán kettő-kettő, Bordányban egy kulturális esemény valósulhatna meg. A Vajdaságban egy hagyományos disznótoros eseményt és egy Szent István napi kenyérszentelést terveznek, Dettán egy Szent Anna napi ünnepség és egy Betlehemezés van tervbe véve. Bordányban pedig egy kulturális találkozó reményével vágtak bele az idei pályázásba. Bízunk benne, hogy a teljes összeget megítélik a kurátorok, és a megálmodott programok színesíthetik a testvértelepülések mindennapjait.

Eszeveszett primadonnák Bordányban

Az Eszeveszett primadonnák, avagy nyakig a slamasztikában című bohózattal érkezik településünkre a Pesti Művész Színház. A két részes, 120 perces előadást a Bordányi Sportcsarnokban mutatják majd be. Ken Ludwig az egyik legnépszerűbb kortárs amerikai sztárszerző. A Primadonnák című bohózata folyamán végig ott lebeg a szerző előtt a nagy előd, Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiája, amelyből a Primadonnák karaktereit kölcísönzi. Mint Shakespeare Vízkeresztjében az önfeledt komédiázás mellett fény derül gyarló emberi tulajdonságokra, lelepleződnek álságos társadalmi viszonyok is, úgy a szerző sem hagyja bohózata nézőjét minden tanulság nélkül.

A Márton András rendezte előadás szereplői ismertek már a bordányi közönség számára, Fogarassy Bernadett (Meg), Egyházi Géza (Leo), Csengeri Attila (Jack), Fritz Éva (Audrey), Várfi Sándor (Duncan),Borbáth Ottília (Florence), Bodrogi Attila (Doki) és Czető Roland (Butch) jönnek el hozzánk április 22-én. Az este hét órakor kezdődő előadásra még lehet jegyet venni.

Pénteken postaládákban a Bordányi Hírek

Lakossági felmérés zajlott annak érdekében, hogy kiderüljön mennyire ragaszkodnak a helyiek a nyomtatott sajtóhoz, konkrétan a Bordányi Hírekhez illetve a Bordányi Naplóhoz. Örömmel olvastuk, hogy az itt élők jó szívvel olvassák a kinyomtatott helyi híreket, szeretik a települési lapokat. Jó hír, hogy a helyben szerkesztett Bordányi Hírek következő száma pénteken a telepüzemeltetésben dolgozóknak köszönhetően ott lesz a postaládákban, és a különböző terjesztési pontokon is.

És hogy mindez miért fontos? Ahogy egyre inkább belemerülünk a digitális korba, egyre több információt érhetünk el az interneten és más online forrásokon keresztül. Ennek ellenére azonban nem szabad alábecsülnünk a helyi települési hírlevelek fontosságát és értékét. Ezek a hírlevelek nem csupán újabb kiadványok a postaládánkban, hanem az összetartozás és tájékozottság érzését is hozzák magukkal a mindennapjainkba. A helyi hírlevelek olyan platformok, amelyek összekötik a közösséget. Ezek a kiadványok lehetővé teszik, hogy információkat cseréljünk és tájékozódjunk a helyi eseményekről, hírekről és fontos változásokról. Nem csupán híradásokat közvetítenek, hanem olyan eseményekre is felhívják a figyelmet, amelyeken részt vehetünk, és amelyek megerősítik a helyi közösségünk kötelékét. A hírlevelek egyik fő előnye, hogy helyi szinten nyújtanak információkat. Míg az internet tele van globális hírekkel és eseményekkel, a helyi hírlevelek azokra a dolgokra fókuszálnak, amelyek közvetlen hatással vannak a mindennapjainkra és közösségünkre. Ezek a kiadványok olyan személyességet és lokalitást hoznak, amelyeket nehéz megtalálni az online világban, br erre vannak próbálkozások a saját honlappak, közsségi oldalakkl illetva  atelepülési applikációval.

A helyi hírlevelek hosszú ideje a közösségi tájékoztatás megbízható forrásai. Míg az interneten sokszor találkozhatunk hamis vagy félrevezető információkkal, a helyi hírlevelek általában gondosan összeállítottak és ellenőrzöttek. Ezáltal a helyi lakosok bizonyosak lehetnek abban, hogy az általuk olvasott információk megbízhatóak és hitelesek. Bár a mai világban az embereknek gyakran kevés idejük van hosszú cikkeket olvasni, a helyi hírlevelek általában rövidek, tömörek és tartalmasak. Hetente két oldalon keresztül is képesek összefoglalni a legfontosabb helyi eseményeket és híreket, így időt és energiát takarítva meg az olvasók számára. A helyi települési hírlevelek tehát nem csupán egyszerű sajtótermékek, hanem közösségépítő eszközök és megbízható források is egyben. A tájékoztatottság és összetartozás érzését hozzák magukkal, miközben segítenek nekünk abban, hogy naprakészek legyünk a helyi eseményekről és hírekről. Az ilyen hírlevelek hetente való megkapása egy kiváló módja annak, hogy kapcsolatban maradjunk a közösségünkkel, és tudatosan építsük azt. Ahogy az online információáradat nő, ne feledjük, hogy az otthonunkba érkező helyi hírlevelek sokkal többet jelentenek, mint egyszerű papírlapok. Ezek az újságok összekötnek bennünket, erősítik közösségeinket és segítenek abban, hogy jobban megértsük és támogassuk azokat a közösségeket, amelyekben élünk.

Bordány a TOP 3-ban, de még lehet fejlődni

Legutóbb egy érdekes fűszeres posztban került elő az a felvetés, hogy mi történne, ha minden bordányi követné, kedvelné, vagy megosztaná a szociális szövetkezetünk által gyártott Legjava termékcsaládot népszerűsítő facebook oldal bejegyzéseit. Kíváncsiak voltunk jelenleg mekkora az oldal népszerűsége, hányan követik a helyi termék közösségi oldalát.

Az oldalt közel ötezren követik. A legtöbben Szegedről, majd ezt követően Budapestről figyelik a közösségi vállalkozás – és természetesen a Legjava brand – híreit. A Bordányiak a harmadik helyen állnak jelenleg, a követők kicsivel több, mint tíz százaléka a helyi, tehát még valóban van hova fejlődnünk. A TOP10-ben olyan nagyvárosok szereplenek még,mint Debrecen, Miskolc vagy Pécs, de természetesen közelebbről is kedvelik a termékeket: Hódmezővásárhely, Makó, Üllés és Mórahalom is előkelő helyen szerepel a listán.  Az oldal követőinek közel nyolcvan százaléka nő, és a nők közül is a 35-54 év kzöttiek a leglelkesebbek. Magyarországot követve a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Romániából és Ausztriából kedvelik a Legjavát.

Friss hírek a Pünköd Feszt-ről: a fellépők aláírták a szerződéseket

Ahogy közeledünk Bordány legnagyobb tavaszi eseményéhez a Pünköd Feszthez, izgalom és várakozás tölti meg a levegőt a Homokhátság szívében. A szervezők folyamatosan dolgoznak azon, hogy ez a bordányi esemény is felejthetetlen élmény legyen, és most örömmel tudatjuk veletek, hogy szinte minden részlet a helyére került.

A legfrissebb hírek szerint már minden fellépővel aláírásra került a szerződés, így biztos lehetünk benne, hogy a színpadon olyan produkciók fogják szórakoztatni a közönséget, akik garantáltan emlékezetes pillanatokat szereznek majd. A technikai háttér is készen áll, hogy minden program zavartalanul lebonyolódhasson. A hangosítás és a fénytechnika professzionális szinten kerül kialakításra, hogy a legjobb élményben részesülhessenek a látogatók. Emellett a biztonsági szolgálat is ki lett jelölve, hogy mindenki nyugodtan élvezhesse az eseményt. A szervezők elsődleges célja, hogy mindenki biztonságban érezze magát a fesztivál területén.

De a programkínálat még ennél is gazdagabb lesz! Különleges kiegészítő programok várják majd a látogatókat, beleértve a gyerekeknek szánt ingyenes játszóházat, ahol vidám pillanatokat tölthetnek el a kicsik és a kicsivel nagyobbak. A gasztro programok sem maradnak el, hiszen Legjava finomságok várják majd a térre érkezőket, akik kedvezményes kuponnal akár ingyenes kóstolóra is számíthatnak. A büfé kínálatáról sem feledkezhetünk meg: a helyi Vadgesztenye Étterem gondoskodik majd arról, hogy a vendégek a legfinomabb hideg frissítők és finomabbnál finomabb falatok mellett élvezzék a műsort vagy beszélgessenek a barátokkal, ismerősökkel.

Tehát ne feledkezzenek meg róla, a Pünkösd Feszt Bordány legnagyobb és legizgalmasabb tavaszi eseménye, amire érdemes kilátogatni!

Minden buszmegállóban más-más plakát népszerűsíti az applikációt

Az okos mobiltelefonokra letölthető, a helyi híreket, apróhirdetéseket vagy éppen rendezvényeket megjelenítő alkalmazás a Bordány App népszerűsítése kezdődik meg az elkövetkező napokban. Többek közt a bordányi buszmegállók hirdetőtábláin jelennek majd meg az A/2-es színes plakátok, amelyek különböző embereket jelenítenek meg akik éppen az applikáció híreit böngészik. A kampány célja, hogy felhívja a bordányiak figyelmét, hogy a mindig náluk lévő készüléken bárhol és bármikor meg tudják nézni mi is történik a településükön, részeseivé válnak a közösségnek. Ehhez csak ezt az ingyenesen letölthető applikációt kell használniuk.

A kampány érdekessége, hogy minden buszmegállóba más-más plakát kerül majd, ezzel is színesítve az utcaképet. Érdemes mindet megnézni:-)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support