Minden lakosnak egy tojás a kitűzött cél

Tegyük színesebbé együtt a Húsvéti ünnepeket! Ahogy arról korábban beszámoltunk önkormányzatunk megkezdte a Húsvéttal kapcsolatos települési feladatok előkészítését. A tervek szerint a gyerekek és családok számára készülő meglepetés mellett egy úgynevezett tojásfa is elkészülne, amely március 22-től egészen április 6-ig színesítené nagyközségünk központját, a Szent István teret. Az előkészületben a bordányi családok, vállalkozások, intézmények is segíthetnek azzal, ha felajánlanak erre a célra fára akasztható színes tojásokat. Folyamatosan érkeznek a lakossági felajánlások, ugyanakkor nagy öröm, hogy az Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde, valamint az Ádám Jenő Általános Iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez, így közel 130 óvodás és bölcsődés, valamint közel 240 általános iskolás gyermek munkája is felkerül a falu tojásfájára. A további felajánlásokat március közepéig várják a Faluházban! A cél az, hogy egy minél több díszből álló, összefogással megvalósuló fa jöjjön létre. Előre is köszönjük a segítségét!

Előbújt a medve a barlangjából

Ebben az évben is figyelmet fordítottunk a hagyományok őrzésére, ápolására intézményünkben. Egy projekthéten keresztül minden csoportban igyekeztünk változatos módszerekkel és eszközökkel bemutatni a gyermekeknek az „időjós” medve történetét. Sokféle technikával készültek mackók a vizuális nevelés keretén belül, több csoportban mackóbarlangot is építettek és persze a medvés mondókák, versek, dalok és mesés történetek is segítették a szélesebb körű ismeretszerzést sok-sok játékosságon keresztül.
Február 2-án különös dologra lettek figyelmesek a gyerekek az udvari szabadjátékra érkezve. Egy félreeső sarokban barlangot véltek felfedezni, ahová együtt érkeztek meg a csoportok a „Bújj, bújj medve, gyere ki a gyepre, ha kijöttél légy csendesen, hogy a vadász meg ne lessen” medvecsalogatót énekelve. Erre egy álmos medve nyújtózkodva bújt elő és a gyerekek ügyesen segítettek neki eldönteni, hogy kint maradhat-e vagy még negyven hosszú napra érdemes visszabújnia, mert a tavaszra még várni kell. A nap nem sütött ezen a napon, így a mackó nem látta meg az árnyékát, nem kellett visszabújnia.
Ennek örömére egy medvefogóra invitálta a gyerekeket, de segítséget is hívott maga mellé. Három gyermek fejére mackófüleket tett, melyek mindig az aktuális fogóhoz vándoroltak tovább, hiszen a délelőtti udvari játék során szeretettel fogócskáztak a gyerekek a „mackó bőrébe” bújva.

Tóth Leila, óvodapedagógus

Ön már felragasztotta a gyűjtőedényre a matricát?

Ahogy arra korábban is felhívtuk a figyelmüket, a FBH-NP Nonprofit Kft. több lépcsőben matricás rendszert vezet be. Kézhezvételtől számított 30 napon belül azt a gyűjtőedényre jól látható módon kötelesek felragasztani. Amennyiben nem találják a matricát, esetleg hibás az azon megjelölt kuka nagysága, mert időközben nagyobb, vagy kisebb űrtartalmú edényre váltottak, vagy felragasztották ugyan a matricát, de az mégis eltűnt, leesett a hulladékgyűjtő edényről, az fbhnpkft@fbhnpkft.hu e-mail-ben, vagy telefonon és személyesen is jelezhetik a szolgáltatónál, aki pótolja a hiányt.

Támogassuk településünk új orgonájának mihamarabbi elkészülését

Kedves Hívek! Belátható közelségbe került, hogy megszólaljon templomunk megújult, kibővített orgonája. Egyházközségünk életének, történetének kiemelkedő eseménye lesz ez.
Természetesen a jelentős munka jelentős kiadással jár. Hálás szívvel köszönjük mindazok közreműködését, akik már az eddigiekben is bármilyen módon sokat tettek a megvalósulás érdekében.
Most, hogy a munkálatok az utolsó fázishoz közelednek, arra kérjük a Kedves Híveket, hogy akinek lehetősége van, aki teheti, ebben az évben minél előbb rendezze egyházközségi hozzájárulását ezzel segítve, hogy a felújítás, bővítés költségeit a munkálatok elkészültével maradéktalanul kiegyenlíthessük.
Együttműködésüket köszönjük, és örömmel várjuk, hogy megújult orgonánk gazdag hangzásával mielőbb méltó kísérője legyen a Jóistenhez forduló imádságainknak, szertartásainknak, templomi eseményeinknek. Zoltán atya

Megérkezett az első KUPAK INFO

Minden hónapban egy-egy alkalommal közzétesszük itt a település hivatalos oldalán, illetve a Bordányi Napló hasábjain is azt, hogy összesen eddig mennyi műanyagkupakot gyűjtöttünk össze közösen és ezért a felvásárló által jelzett árak alapján mi az az összeg, amely jótékony célra fordítható. Az első hónapban nagyon sokan kapcsolódtak be aktívan a programba, a legkisebbektől egészen a nyugdíjas korosztályig nagyon sok segítő szándékú ember csatlakozott a kezdeményezéshez. A jótékony célok meghatározása érdekében, már meg is tartotta első egyeztetését a helyi “kupaktanács”, sok-sok támogatandó ügy felmerült, a pontos cél megjelölése is hamarosan megtörténik.
Amennyiben bárkinek van olyan ötlete, javaslata, amelyre célszerű lenne a kupakgyűjtésből befolyt pénzt fordítani, kérjük mihamarabb jelezze azt a bordany@bordany.hu e-mail címre eljuttatott elektronikus levelében. Köszönjük!

Felezze meg iparűzési adóját

Decemberben jelentette be a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt a helyi iparűzési adót a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások számára. Fontos tudni, hogy ez azonban nem automatikusan jár, február 25-éig nyilatkozni kell a jogosultság fennállásának feltételeiről. Aki elfelejti határidőre beküldeni a nyilatkozatot, annak automatikusan a teljes iparűzési adót kell megfizetni. Fontos, hogy a nyilatkozatot nem közvetlenül az önkormányzatnál, hanem kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon lehet benyújtani!

Felújítják a forráskúti bekötőutat

Felújítják az M5 autópálya felé vezető utat, ezzel a térség lakóinak egyik álma válhat valóra. Első ütemben Forráskútig, majd ezt követően az autópálya felhajtóig is megújulhat az útburkolat.
A térség polgármesterei többször jelezték az útproblémát, hiszen a teljes szakasz állapota mind a térség turizmusára, mind a mezőgazdaságban dolgozók – többek között a budapesti nagybani piacra járókra is – negatív hatással van. A felújítás a Magyar Falu Program keretében valósulhat meg. Jó hír, hogy a négy kilométeres szakasz munkálatai már a tavasz folyamán megkezdődnek.
Korábban mi is beszámoltunk a polgármesterek kezdeményezéséről. Közel nyolc éve Bordány, Forráskút, Üllés, Zákányszék és Zsombó polgármesterei közösen keresték meg levélben Bohács Zsolt akkori útügyi biztost kérve a közbenjárását, a fejlesztés azonban csak most valósulhat meg. Bízunk benne, hogy a Forráskutat az M5 felhajtóval összekötő hat kilométer hosszú út is hamarosan megújulhat.

Fotó: Kuklis István

Elmaradt a farsangi dínom-dánom

A naptár szerint Farsang van! Nincs ebben semmi meglepő. Egy évvel ezelőtt nagyon fergeteges hangulatú rendezvényen vehettünk részt nyugdíjas társaimmal. Azonban március tizenharmadikával minden megváltozott. Lassan egy év telt el mióta a járvány miatt teljesen felborult mindenki élete. A közösségi élet megállt, mert nem tehetett mást. Mi jelenleg is várunk és velünk együtt sajnos a vírus is. Reménykedjünk az oltóanyagban, mert a bezártságunk lassan már eluralkodik felettünk.
Mit szeretnék üzenni a nyugdíjasainknak így farsang idején? Azt, hogy ebben a pillanatban is szervezzük a lehetséges programjainkat. Valamikor el kell, hogy induljon az élet és mi készen fogunk állni rá. Nem lehetünk feladatok és célok nélkül. Az Életet az éveknek Országos Szövetsége és a megyei szövetség együttműködve készül, hogy minden nyugdíjas tagunk tudjon róla, hogy ha nehezen is, de újra fogunk rendezvényeket szervezni és kisebb-nagyobb kirándulásokra menni. Bizalmunk legyen ebben.
Jelenleg még nem tudunk a Faluház termeiben találkozni, de egy séta közben megtekinthetjük a Nagyközségben átadott két kondiparkot. Mivel nem igazán nekünk való eszközök vannak ott, kipróbálni már nem lesz egyszerű, de reméljük, hogy a fiatalok örömmel veszik birtokba.
Bízom benne, hogy a közeljövőben – amikor biztonságossá válik a találkozás – újra összegyűlünk, beszélgetünk egymással és közösen tervezgetünk majd.
Köszönettel! Szalai Antal

A könyvtár Valentin napi akciója

A bordányi könyvtár Valentin napi akciót hirdet. Aki február 14-én, vasárnap e-mailben (konyvtar@bordany.hu), vagy a Faluház és Könyvtár Messenger felületén jelentkezik párjával ingyen beiratkozhatnak a könyvtárba a 2021-es évre. A tagság mellett minden jelentkező ajándékot kap, majd a jelentkezők között értékes nyeremény kerül kisorsolásra.

December végén megérkezett az új kisbusz

December végén került átadásra Szegeden, a Pappas Auto Mercedes szalonjában a Bordány Sportkör által pályázott kilenc személyes kisbusz. A támogatási program keretében beszerzett gépjármű januártól állt csatasorba, a cél az, hogy a lehető legtöbb területen, széles körben hasznos feladatot tudjon ellátni településünkön. Szerencsére az elmúlt napokban egyre több bajnokságban kezdődtek meg újonnan a küzdelmek, így a mérkőzésekre történő eljutásban is nagyon hasznos feladatot tud ellátni az új jármű. Férőhelyéből adódóan elsősorban a kisebb létszámú, utánpótlás labdarúgók szállításában lesz a leghasznosabb, hiszen egy-egy Bozsik tornára célszerűbb lesz ezzel az autóval elindulni, felesleges nagyobb méretű busz bérlése, igénybe vétele.
Hamarosan tovább erősödik a környező településekkel való utánpótlás kapcsolat is, ezért akár az edzésekre történő átjutásban is fontos szerepet tud ellátni a sportkör legújabb beszerzése. A tervek között szerepel, hogy a járványhelyzetet követően, egy hazai bajnoki meccshez kapcsolódóan bárki megtekintheti majd az új Mercedes Vito kisbuszt.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support