Ifjúsági polgármestert fogadott a GYIFÖ

A Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzatot képviselve érkezett településünkre Farkas Szabolcs ifjúsági polgármester a hétvégén. A fiatal képviselőt már a szegedi vasútállomáson fogadta Vida Patrícia településünk ifjúsági polgármestere és Vas Nimród ifjúsági képviselő.

Az augusztus 5-ei, pénteki nap egy közös vacsorával indult. Az Enni-Kék pizzéria & cukrászda kerthelyiségében a GYIFÖ-sök által megálmodott pizzákat rendelték a fiatalok így a Zala Vármegyéből érkező fiatalnak is alkalma volt megkóstolni a finomságot. Ezt követően a Bordány Hostel közösségi terében kötetlen beszélgetés zajlott hajnalig.

Szombaton délelőtt elsőként a Hermina tanyára látogattak el a fiatalok egy rövid falutúra részeként, majd a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat székhelyén a Bordányi Ifjúsági Információs Potban ültek össze ahol a két ifjúsági érdekképviselet egyeztette jövőbeli elképzeléseit. Mint korábban is beszámoltunk róla a két település fiataljai már többször is találkoztak. Elsőként Zalaszentgróton, ezt követően Pécsváradon, majd leutóbb levélen a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Találkozóján.

A szombat délelőtti szakmai egyeztetés konklúziója a korábbi együttműködésre épülő újabb közös program, programok megvalósításának terve, amely mindkét település ifjúsági önkormányzatainak, fiataljainak gyümölcsöző lehet. Olyan úgynevezett tükörprogramok Zalaszentgróton illetve Bordányban történő megvalósításának igénye fogalmazódott meg, amelyek egy-egy adott probléma azonosítására, megoldására fókuszálnak. Ilyenek például az ifjúsági önkormányzatok utánpótlásának gondjai, a részvétel – a fiatalok bevonásának erősítése, vagy éppen közös látóutak megszervezése lehetnek majd.

A két ifjúsági polgármester egyeztetésén felvetődött egy újabb országos találkozó Bordányban történő megrendezésének gondolata is, amely már  a levéli találkozón is felmerült. A bordányiak elmondták, hogy hasonlóan az egy évvel korábbi Zalaszentgróti programhoz inkább csak egy szakmai program lebonyolítására nyitottak, hiszen a közösségi tereik, a szállásuk nagy létszámú csoport fogadására, így például egy száz-százötven fős találkozóra nem alkalmasak.

A közös programok megszervezése elsősorban pályázatfüggő, ezért a siker érdekében pontosították az együttműködés menetét is a fiatalok.

A szombat délutáni program Szeged meglátogatásával telt. A turisztikai látnivalók mellett egy közös Kisszínházi program is belefért a napitervbe, egy finom vacsorát követően Cédric Chapuis: Élet-ritmusra monodrámáját nézték meg közösen. A szombat esti közösségiteres bordányi beszélgetés már a színdarab, és Medveczky Balázs fergeteges színészi teljesítményéről szólt.

Farkas Szabolcs ifjúsági polgármester vasárnap reggel utazott haza.

A program fotói a biip közösségi oldalán tekinthetők meg.

A címlapfotó a Szegedi Dóm tornyában készült. Fotó: Gábor Zalán

Számlálóbiztos-toborzás nagyközségünkben is

A 2022. október–novemberben sorra kerülő országos népszámlálás terepen történő adatgyűjtési időszakára számlálóbiztosok, felülvizsgálók jelentkezését várja Bordány Nagyközség Jegyzője:

A népszámlálás Magyarország egyik legjelentősebb, mindannyiunk életét érintő adatgyűjtése. Segítségével pontos képet kapunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, nemzetiségi és vallási összetételéről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, háztartási és családi viszonyairól, lakáskörülményeiről. A népszámlálás során gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg jövőnket, hiszen megbízható alapot adnak az országunkat, a településeinket és a lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Az országos összeírás sikeressége nagyban függ a számlálóbiztosok munkájától, felkészültségétől, kommunikációjától.

A számlálóbiztos feladata: körzet bejárása, a körzethez tartozó címek felkeresése, az adatfelvétel lebonyolítása, a népszámlálási kérdőív kitöltése az adatszolgáltatóval (ahol nem töltötték ki a kérdőívet interneten), a címek pontosítása, esetleges új címek felvétele, folyamatos kapcsolattartás a felülvizsgálóval. Előreláthatólag 100–140 címen kell kérdőívet kitöltenie, tableten keresztül, amit a KSH biztosít az adatfelvétel idejére.

A munkavégzés időtartama: 2022. október 17. – november 20.

Követelmények a számlálóbiztossá váláshoz: nagykorú, cselekvőképes személy, saját eszköz megléte, internetelérés a felkészüléshez (PC, laptop, tablet stb.), e-mail-cím, telefonszám.

A kiválasztásnál előnyt jelent: legalább középfokú végzettség, magabiztos számítógépes ismeret, megfelelő tájékozódási, térképkezelési képesség, az összeírás területén való helyismeret, rugalmas időbeosztás és állandó elérhetőség.

A szerződéskötés feltétele: a jelentkező kiválasztása, az e-learning formában megvalósuló képzés sikeres teljesítése.

A 2022. évi népszámlálás települési munkáiban részt vevők feladatainak díjtételeit a 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet 3. számú melléklete tartalmazza: https://njt.hu/jogszabaly/2020-362-20-22.

Amennyiben a fenti feltételeknek Ön megfelel, és kedvet érez a népszámlálás lebonyolításában számlálóbiztosként közreműködni, kérem, keresse fel a Polgármesteri Hivatalt.

Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 15.                                                                                                   

                                                                                                        

Zarándokbusz indul a Szeretetláng fesztiválra Bordányból

Augusztus 27-én, szombaton 9.00 – 17.30 óráig szervezik meg a Szeretetláng Fesztivált a Máriaremetei Kegytemplom parkjában (Budapest, Templomkert 1.) A rendezvényre zarándokbusz indul: Szeged, Széchenyi térről 5.30 órai, Kiskundorozsmáról 5.45 órai, Bordányból 6.00 órai felszállással. Részvételi díj:5 500 Ft. Kérjük, ha tudnak, hozzanak magukkal összecsukható kisszéket, ülőalkalmatosságot vagy szivacsmatracot, valamint egész napra enni-, innivalót. Bővebb információ és jelentkezés: a 30-621-6375 telefonszámon (Jenei Györgyné) valamint a 30-442-2038 telefonszámon (Szekeres Józsefné).

A Szeretetláng Fesztivál lényeges célkitűzése, hogy megmutassa: a Szűzanya tisztelete nem idejétmúlt, nem csupán a népi jámborság és az idősebb korosztály jellemzője, hanem egy olyan harmadik évezredi „út”, amelyen a családok és fiatalok is eljuthatnak Krisztushoz.

A Szeretetláng egy Magyarországról kiindult világméretű mozgalom, mely az eucharisztikus lelkiséget szeretné felkínálni egy sajátos Szűz Mária-tiszteleten keresztül. Célja, hogy az új evangelizáció támogató eszköze legyen azáltal, hogy előmozdítja a családokban az együtt imádkozást mint a személyes és közösségi megszentelődés módját és eszközét.

Minden Mária-tisztelőt szeretettel várnak a világ legnagyobb máriás mozgalma, a Szeretetláng mozgalom által szervezett fesztiválra augusztus utolsó szombatján a máriaremetei kegytemplom parkjába!

Zöld óvoda zöld bölcsőde

A bordányi Apraja- Falva Óvoda és Bölcsőde csatlakozott a „Zöld Óvoda” pályázathoz, az óvodai koncepciót követve, az életkori sajátosságok figyelembevételével  „Zöld Bölcsőde” programot indítottunk, melyben kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, a környezeti nevelésre. A program célja, környezettudatos szemlélet és magatartásformák megalapozása, ismeretnyújtás. Melynek során a gyerekek megismerkedhetnek az energiatakarékosság, a hulladékgazdálkodás, az élővilág és a környezeti értékek megőrzésének lehetőségeivel. A minél korábban elkezdett környezeti neveléssel tudjuk elérni, hogy a környezettudatos gondolkodás és környezetünk védelme iránti igény készséggé, szokássá váljon és beépüljön a gyermekek személyiségébe. A kisgyermekek játékosan, utánzással tanulnak. A bölcsődei napirendhez igazodva az alkotótevékenységekben törekszünk arra hogy, a gyermekek természetes anyagokkal dolgozzanak, tevékenykedhessenek. Ezekkel segítjük, hogy a gyermekek megismerjék a környezetükben található anyagokat és azoknak a különböző felhasználási módjait.  A kreatív délutánok (Márton-napi családi délután;  Nyílt nap;  Húsvéti készülődés)  lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyermekek szülőkkel együtt alkothassanak, közös élményeket szerezzenek. A Föld napjáról évek óta virágültetéssel emlékezünk meg „Egy gyermek egy palánta” program. A virágokat a gyermekek a kisgyermeknevelőkkel együtt gondozzák, locsolják. A természet védelemhez tartozik a madarak téli etetése, nyáron itatók és fürdetők kihelyezése. A Magyar Madártani Egyesülettől megkaptuk a Madárbarát Óvoda címet.

A „Zöld Óvoda” pályázathoz készülve és a „Zöld bölcsőde” program keretében  az épület előtti elkerített részben két kiskert került kialakításra tavasszal. Egy a bölcsődének, egy az óvodának.  Kisgyermeknevelők  a gyerekekkel magról (bársonyka virág és paradicsom mag vetése) nevelgették a  palántákat majd azokat kiültették a kertbe. A gyerekek boldogan segédkeztek az ültetésben ásták a földet a palántáknak  majd ültetés után kislocsolóval jól beöntözték a növényeket. Heti rendszerességgel környezeti nevelés alkalmával a bölcsődés gyermekek megnézik a kertet, ismereteket információkat kapnak a növényekről. Folyamatosan rendben tartják, locsolgatják. Már érik a paradicsom, növekszik a karalábé, paprika. A kisgyermeknevelők a gyerekekkel leszedték az érett paradicsomokat és megmosás után a bölcsőde udvarán jóízűen megették.

Igyekszünk a bölcsőde természetes környezetét megőrizni. Folyamatosan keressük az új lehetőségeket, amikkel az ellátás színvonalát emelni, és a programot bővíteni tudjuk.

Regionális amatőr művészeti fesztivált szerveznek nyugdíjasaink szeptemberben

Mindig örömmel számolunk be azokról az eseményekről, amelyek közös munkánkról vagy örömünkről szolgál információt. Ezt azért tartjuk fontosnak kihangsúlyozni, mert minden nyugdíjaskorút, de az odakészülőket is szívesen várunk a közösségünkbe. A cikk megjelenésekor már megtörtént egy hangulatos félévzáró. Családias jellegű, beszélgetős, születésnaposokat köszöntő találkozón leszünk túl.

Szeretnénk bejelenteni, hogy a járványhelyzet miatt többször elmaradt Regionális Amatőr Művészeti Fesztivált az Életet az éveknek Nyugdíjas Klubok Csongrád Megyei Egyesületével  közösen 2022. szeptember 17-én, szombaton a Bordányi Faluházban megrendezzük. További  terveink a Nagyközségi Idősek Napjának ünnepségén való részvétel. 

Az ősz folyamán szeretnénk olyan beszélgetős találkozót szervezni, ahol a nyugdíjas szervezet további munkájának segítéséhez támogatókat keresünk. Elsősorban a közös érdeklődés és a közös lehetőségek feltárása volna az elsődleges cél. Szalai Antal klubvezető

Véget értek és hamarosan újraindulnak a TérZene koncertek

A „TérZene program Bordányban” projekt célja, hogy a Homokháti nagyközség különböző nyitott és zárt tereit 30 alkalommal megtöltse élő klasszikus zenével. A zenei rendezvényeken más-más zenekarok adtak ingyenes koncertet településünk különböző helyszínein: a Templomban, Dózsa téren, Óvodában, Iskolában, Szent István téren és a Faluházban. A sokszínűség jegyében minden alkalommal változatos stílusú zenei programok voltak hallhatók, a fellépők széles repertoárt mutattak be, így a közönség koncertről koncertre új, igényes művekkel ismerkedhettek meg. A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából, Bordány Nagyközség Önkormányzata a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel együttműködve valósulhatott meg. Számos hazai és nemzetközi sikereket és elismeréseket kapott előadókkal, zenekarokkal, formációkkal találkozhattak a rendezvényekre ellátogatók.

Első alkalommal a Templomunkban Gábor Tamás, Bálint Ilona, Marta Mastrullo, Frank Martin és Elekné Sándor Szilvia adott ünnepi hangversenyt. A bordányi Bitó János és Thorpe Gáspár Miklós harmonika és gitár duóját láthatták és hallhatták a Park térre kilátogatók 2021. augusztus 24-én a Cross Hungary autós élménytúra, országkerülő rajtnapján. Több alkalommal, kihelyezett énekóra keretében, az Iskolába és az Óvodában is járt a Rézhúros Banda, akik népzenét játszottak a Kárpát medencéből. Az interaktív órán megismerkedhettek a Gyerekek a hangszerekkel, a különböző tájegységekre jellemző zenei motívumokkal. Hatalmas kedvenc volt Macika, Teknős Ernő és Panda Pisti, a Zöldellők együttes, akik az Óvodásokat szórakoztatta modern köntösbe öltöztetett népzenével. Bata Krisztina operett gyöngyszemekkel szórakoztatta a nagyérdeműt. A Szent István téren szeptember 08-án, a Park téren november 28-án a Kalungu Ütőegyüttes színesítette a koncertkínálatot, akik kreatív módon ötvözik az ősi tradicionális, elsősorban afrikai dobolást, a klasszikus és a könnyűzenével. A faluházban koncertezett a Szironta Együttes, akik amerikai harangokon, handbelleken és handchime-okon játszanak, hangszerparkjuk Európában is ritkaságnak számít. A klasszikus zeneirodalom legismertebb darabjai mellett kortárs és könnyűzenei művek, filmzenék is szerepelnek repertoárjukban. A Haraszti Ádám Projekt két alkalommal lépett fel településünkön. A 2015-ben Londonban alakult Projekt zenéjüket a jazz, soul és a hip-hop műfajok jellemzik leginkább. Egy kis idő utazásban lehetett részük azoknak, akik ellátogattak az Újévi Hangversenyre. Színes műsorral készült a Mórahalmi Fúvószenekar. Magyar vonatkozású nótáktól, Máté Péteren keresztül, napjaink slágerei is felcsendültek a Faluház Nagytermében. Vizsolyi Lívia fagottművész, különböző formációival, lenyűgöző előadásmódjával maradandó élménben részesítette a TérZenére érkezőket. Koncertezett a Vígh Projekt, a Teát Rummal, a Szegedi Nemzeti Színház színészeiből alakult zenekar. Kuna Vali és Testvérei a Szent István téren, egy szerda délután volt hallható. Munkásságukat Príma díjjal és számos komoly- és könnyűzenei verseny díjával méltányolta a közönség és a szakma egyaránt.

Teltházas koncertet adott a Kodály Spicy Jazz, akik friss, fiatalos, laza, minőségi és trendi zenével, Kodály Zoltán közkedvelt műveit gondolja újra a 21. századi szempontok alapján. Az Iskolában járt a Kamilka és a Pesti Sikk. A Formáció két alkotója: Kiss Kamilka dalszövegíró, énekes és Lőrincz Ádám kétszeres Fonogram-díjas zeneszerző, zongorista. A régi zenésfilmek világából, a jazz-pop és a hiphop lezserségéből töltekezve saját ízű, őszinte zenei vallomásait hallhatták a Diákok és Pedagógusok. Bordányi alapítótaggal, Lajkó Róberttel a Casino együttes szintén teltházas koncertet adott Sportcsarnokba. A TérZene koncertek utolsó állomása a Templomban volt 2022. június 18-án, ahol Kuzma Levente orgonaművész és Somogyi Anita énekművész adott hangversenyt.

Jó hír, hogy a programsorozat folytatódik majd, hiszen újabb támogatást nyertünk. Erről hamarosan beszámolunk majd.

A hostelben már nincs szabad ágy, pedig most nagy igény lenne a Ruzsa Magdi koncert miatt a szállásra

Amióta a népszerű énekes saját platformjain is megosztotta bordányi koncertjének helyét és időpontját megsokszorozódott az újabb jegyvásárlások száma, az ország minden tájáról érkeznek majd vendégek településünkre.

Mint ismeretes, Ruzsa Magdi Papírsárkány Turnéja keretében lép színpadra Bordányban, a koncertje augusztus 13-án este 9 órakor kezdődik a Bordányi Focipályán.

A Bordány Hostel már honlapján is közzétette, hogy nincs szabad ágya, ugyanis naponta számos  megkeresés érkezik hozzájuk, sokan gondolják úgy, hogy a koncert után már nem indulnának haza, hanem itt vagy a közelben aludnának. A szervezők azt ígérik minden környékbeli szállást megkeresnek felhívva a figyelmet az ideérkezők nagy számára, és ha sikerül egy adatbázist is közzétesznek a foglalható szállásokról. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a korábban megváltott jegyek is érvényesek. Akinek szüksége van rá, pótolni tudják a jegyét, ez ügyben a Bordány Sportkör elnökségét kell keresni.

Farm Fest szeptemberben, önkéntesek segítségére számítanak a szervezők

A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség és a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület (Udruženje “Etnolife” Subotica) együttműködésében valósulhat meg Bordányban a Farm Fest elnevezésű fesztivál. Amely “A fiatalok követik a hagyományokat – Youthtraditions” elnevezésű projekt keretében valósulhat meg. A szabadkai megnyitó konferenciáról nemrégiben tudósítottunk

A szeptember 10-én a Hermina tanyára szervezett program előkészítése hamarosan megkezdődik, a lebonyolításba szeretnének önkénteseket is bevonni a szervezők.

A programot megelőző időszakban egy kiállítást is megrendeznek majd, ehhez is szeretnének segítőket, közreműködőket toborozni – tudtuk meg Preda Dávidtól a program magyarországi felelősétől.

A részletes programról természetesen beszámolunk majd, eddig annyit sikerült megtudnunk, hogy két zenekar és egy szabadtéri színpadi előadás már minden bizonnyal szórakoztatja majd a bordányiakat, de a részletes programhoz a bevont önkéntesek is hozzáadhatják majd ötleteiket, javaslataikat.

Tehát aki érez magában kreativitást, szeret csapatban dolgozni és szívesen közreműködne egy bordányi program megszületésében, az kérjük jelentkezzen! Jelentkezni augusztus 15-ig lehet egy google űrlap kitöltésével.

Bordányiak a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok Országos találkozóján

Győr-Moson-Sopron megyében, a Mosonmagyaróvári járásban található Levél községben rendezték meg június 27-29. között a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Találkozóját, amelyen a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai is részt vettek. A három napos találkozó egyben a Levéli Ifjúsági Önkormányzat születésnapjának megünnepléséről, valamint a #newpartychipants program zárásáról is szólt.

Az osztrák határtól hét kilométerre lévő község fiataljai régóta készültek a programra, nagy is volt a felelősségük, hiszen tizenhárom településről közel száz résztvevővel zajlott az országos találkozó. Aggodalomra azonban semmi okuk nem volt, hiszen harminc éve működik náluk ifjúsági önkormányzat, a megszerzett tudás, tapasztalat mind mind a helyiek rendelkezésére állt.

A bordányi csapat reggel hét órakor indult útnak, a terveknek megfelelően még délelőtt elfoglalták a szállásukat. A találkozó közös ebéddel vette kezdetét, amelyre minden résztvevő ifjúsági önkormányzat képviselői meg is érkeztek.

Az első napon a köszöntéseket követően csapatépítő játékok, a #newpartichipants program eredményeinek bemutatása, magának az Európai Unió Erasmus+ programjának bemutatása várt a fiatalokra. Az este pizzázással, majd azt követően a legkitartóbbaknak szánt – a települést bemutató játékos esti vetélkedővel záródott.

A keddi napon került sor a pályázati forrásból az öt településen megvalósított programok illetve a helyi ifjúsági önkormányzatok munkájának bemutatására. Ugyancsak bemutatkoztak azon települések szervezetei is, akik az egész pályázati programban ugyan nem vettek részt, de most érdeklődőként, vendégként jelen voltak az eseményeken. A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat két kisfilmmel készült. Az elsőben Bordányt, az ifjúság közösségi tereit és a GYIFÖ-t mutatták be, míg a második kisfilmben kettő, a közös pályázatnak köszönhetően megvalósult programjukról tudósítottak: a Pizzázz a polgármesterekkel eseményt valamint a Gyermek és Ifjúsági Nap-ot mutatták be a szervezők szemszögéből, kiemelve azokat a bevonási eszközöket, amelyekkel népszerűsítették az eseményeket.  A kisfilm a későbbiekben elérhető lesz a GYIFÖ adattárában.

Az ebédet követően “Kérdezz felelek!” címmel indultak beszélgetések az öt – a programba bevont – település fiataljainak munkájáról, amelyet egy újabb feladat követett. A “Mit viszünk haza?” címet viselő programelem lényege az volt, hogy az újonnan érkező fiatalok számukra hasznos ötleteket válogathattak össze Bordány, Levél, Orosháza, Pécsvárad és Zalaszentgrót települések ifjúsági önkormányzatainak értéktáraiból. A közös bográcsozós vacsorát követően kezdődött meg a Levéli GYÖK 30 születésnapi bulija.

A harmadik és egyben zárónap a program értékeléséről és a búcsúzásról szólt. A bordányiak a hazaúton még meglátogatták a Lebegő falut, és egy kis időt eltöltöttek a Velencei tónál is. A delegáció szerdán kora este érkezett haza a nagyközségbe.

A program folytatásaként több szakmai egyeztetés zajlik majd mind on-line, mind személyesen. Augusztus első napjaiban várhatóan Farkas Szabolcs, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat (ZIÖK) ifjúsági polgármestere látogat majd el Bordányba, ahol közös projektek megvalósításáról, pályázatok beadásáról egyeztetnek majd a bordányi fiatalokkal.

A települési gyermekvédelmi támogatás terhére nyári szociális étkezést biztosít Bordány a rászoruló gyermekek részére

Bordány Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete június 30-án tartotta soron következő ülését. A Faluház dísztermében megtartott ülésen összesen tizenhárom napirendi pont került terítékre. Elsőként a két képviselő testületi ülés közötti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről továbbá a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és az önkormányzat bizottságainak döntéseiről hallgattak meg tájékoztatót. Ezt követően a 2022. évi önkormányzati költségvetési rendelet módosítására került sor. A módosításra a nyertes pályázatok bevételi és kiadási összegeinek, valamint a normatíva változások összegeinek beépítése miatt került sor.

A harmadik napirendi pontban az állattartás helyi szabályairól szóló 12/2013.(IV.29.) önkormányzati rendelet módosításáról döntöttek. A döntés értelmében a kutyatartás szabályai változtak. A rendelet szerint a kennelnek – az eb mozgásterének biztosítása érdekében – kistestű eb esetében legalább 10 m2, közepes testű eb esetében legalább 15 m2, nagytestű eb esetében legalább 20 m2 alapterületűnek kell lennie. A kerítés mentén a telepítési távolságok betartásával növényzetet is kell telepíteni.

A következő napirendi pontban a Bordány 522/2 hrsz.-ú és 522/3 hrsz.-ú ingatlan kisajátítási eljárását lezáró határozat megvitatására került sor. A képviselő-testület úgy döntött, hogy továbbra is fenntartja kisajátítási szándékát, és noha túlzónak tartja – de mivel nem tud mást tenni – mégis elfogadja az igazságügyi szakértő értékbecslését a területre vonatkozóan.

Az ötödik napirendi pontban egy indikatív vételi ajánlatról született döntés. A képviselők a  Bordány 013/10 hrsz.-ú ingatlan értékesítésétől nem zárkóztak el, azonban felkérték a polgármestert tárgyalások lefolytatására annak érdekében, hogy az ajánlatban szereplő árnál magasabb összegben egyezzen meg a leendő vevővel

A képviselő-testület az idei évben is vállalja a nyári szociális gyermek étkezés biztosítását. Erről már a hatodik napirendi pont tárgyalása során született egyhangú döntés, amelynek értelmében önkormányzatunk a 2022. évi rendkívüli települési gyermekvédelmi támogatás terhére 2022. július 1-től 2022. augusztus 31-ig,  munkanapokon (44 nap) biztosít nyári szociális étkezést – meleg főétel – biztosít a településen élő rászoruló gyermekek részére.

A következő napirendi pontban egyes önkormányzati társulások beszámolóinak elfogadásáról döntöttek, majd ezt követően immár a nyolcadik napirend során az Apraja falva Óvoda és Bölcsőde a 2021/2022 évi nevelési évről szóló beszámolója került a képviselők elé, amelyet el is fogadtak.

A kilencedik napirendi pont is az Aprajafalva Óvoda és Bölcsődéről szólt. A testület a 2022/2023 évi nevelési év meghatározását fogadta el, valamint jóváhagyták az intézmény munkatervét is.

A 2022. évi Bordányi Falunapok rendezvényről szóló beszámolót a tizedik napirendi pontban tárgyalták a képviselők, az intézményvezető sajnálatos módon nem tudott részt venni a testületi ülésen, így  kérdéseiket majd egy következő alkalommal tudják feltenni a képviselők.

A tizenegyedik napirendi pontban az egyes lakossági közszolgáltatást végző gazdasági társaságok beszámolóit vitatták meg a képviselők, kiegészítve azokat a lakossági visszajelzésekkel. A tizenkettedik napirendi pontban, elfogadva Lovai Mihály nyugdíjazása miatti lemondását, Dudás Zoltánt nevezték ki a Bordányi Településfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Az utolsó tizenharmadik napirendi pontban interpellációk, kérdések nem érkeztek, itt tárgyalták az MTTSZ Bordányi Klubjának kérelmét, akik az idei Rádióamatőr találkozó megrendezéséhez kértek önkormányzati támogatást. A kérelmet támogatta a testület.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support