,,Legyetek egyek!” – Scholásaink tábora

Július 12-16-ig énekszótól zengett a bordányi templom környéke, ugyanis ekkor tartottuk meg a hagyományos táborunkat a zsombói és bordányi templomok scholásainak, akik az elmúlt tanévben is hétről hétre lelkiismeretesen ellátták a szentmisék előénekesi feladatait.
Idén a tábor mottójaként Szent Pál apostol felszólítását választottuk: ,,Testvérek, Urunk, Jézus Krisztus nevére kérlek titeket, éljetek mindnyájan egyetértésben, ne szakadjatok pártokra, legyetek egyek ugyanabban a lelkületben, ugyanabban a felfogásban.” (1Kor 1,10.)
A hét folyamán megtapasztalhattuk, hogy bár különbözőek vagyunk, mégis számtalan dolog – többek között az éneklés szeretete és az, hogy Isten gyermekei vagyunk – köt össze bennünket. A különféle foglalkozásokban, játékokban átélhettük, hogy az egység kialakulásáért nekünk is tennünk kell.
Az énekpróbákon, szentmiséken és a szentségimádáson megélhettük, hogy a különböző énekhangok hogyan olvadnak össze harmóniává s miként válhatunk ezáltal Istent dicsőítő közösséggé. Arról is elgondolkodtunk és beszélgettünk, hogy e közösség miként épít-heti a nagy közösséget, az Egyházat, Krisztus titokzatos testét.


Hisszük, hogy a gyalogos kirándulásunk a Jakab-hegyi kolostorhoz, a tábortűz melletti közös éneklések, játékok, a csapatépítés, a mesefeldolgozás, a különféle hangjátékok, a szentmisék, a kézműves foglalkozások, a személyes beszélgetések mind-mind megerősítették énekes közösségeinket, s felejthetetlen élményekkel gazdagították mindazokat, akik e programban részt vettek.
Ezúton szeretnénk megköszönni a Kateketikai Iroda, a bordányi és a zsombói plébánia támogatását valamint a hívek felajánlásait. Köszönet illeti még a CBA Privát ABC és a Vadgesztenye Étterem dolgozóit, vezetőit, akik segítségünkre voltak a gyermekek élelmezésében.
Bízunk benne, hogy énekes csoportjaink szeptembertől újabb tagokkal bővülhetnek, s a következő nyáron ismét egy felejthetetlen táborral jutalmazhatjuk őket egész éves munkájukért.

Gábor Tamás és Gábor-Kneip Rita

Újrahasznosítás volt a Divattábor mottója

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Divattábor, ami igazából nem is a divatról, inkább az újrahasznosításról és a varrásról szólt. Mindenki elsajátíthatta a varrógép használatát. Néhányan, akik a korábbi években is részt vettek a táborban, hozták saját varrógépüket és önállóan dolgozhattak.
Második napon Ruzsára, a Szederce Alkotóházba utaztunk, ahol PET palackból és számos újrahasznosított alapanyagból készültek ékszerek. A legizgalmasabb feladat a vízipisztollyal festés volt. Fehér pamutvásznat festhettek textilfestékkel, majd a megfestett anyagból igazán egyedi és különleges táskák lettek.


A tábor 5 napja alatt készültek párnák, táskák, neszesszerek, hajgumik és a hét végére már önállóan befűzték a varrógépet és megtanultak orsózni, tűt cserélni.
Voltak, akik a tábor második napján úgy mentek haza, hogy karácsonyra varrógépet szeretnének és ez az, ami igazán jó érzés, hisz nagyon jó varrni, alkotni. Bízom benne, hogy a következő évben is ilyen sokan eljönnek és együtt öltögetünk 5 napon keresztül.

Kálmán Kamilla

Lovagokkal és udvarhölgyekkel telt meg a XXII. Nyári Napközis és Faluvédő Tábor

Idén július 5-9-ig, immáron 22. alkalommal rendezték meg a Nyári Napközis és Faluvédő Tábort a Faluházban. A tábor tematikája a lovagkor volt, a gyerekek erre a hétre képzeletbeli lovagokká és udvarhölgyekké válhattak. Az első nap fő feladata a lovagrendek megalakítása és a csapatzászlók megfestése, valamint a névjegykitűzök, úgynevezett személyre szóló címerek elkészítése volt. Az 50 fős tábor az alábbi 4 lovagrendbe szerveződött: Keresztes Lovagok, Oroszlánkirályok, Szárnyas Oroszlánok és a Szőrtelenek csapatába. A gyerekek nagyon kreatívan megrajzolták és kifestették a saját rendi zászlaikat. Ezt követte a címerek elkészítése, melyhez kaptak segítségül mintákat. Kedden a lovagi kiegészítők és a lovak elkészítése következett. Minden lovagrend egy-egy hatalmas pajzsot készített kartonpapírból, valamint az udvarhölgyek szebbnél szebb fejdíszeket, a lovagok pedig karddal, sisakkal és pajzzsal bővítették a felszerelésüket. A rendezvényterem egy hatalmas fegyver- és ékszerkészítő műhellyé változott: lázasan készültek a kartonkardok és a papírkoronák. A gyerekek egész héten szavazhattak, hogy ki nyerje el a “Tábor Arca” megtisztelő címet. A legtöbb szavazatot Szabó Édua kapta. A hét talán legizgalmasabb napja a szerda volt, amikor a csapatoknak el kellett készíteni a saját váraikat. A szervezők előzőleg a település szinte összes kis- és nagy kartondobozát begyűjtötték, melyekből azután a gyerekek nekikezdhettek a várak összeállításának. Igen változatos és ötletes megoldások születtek, a vár szépségversenyt az udvarhölgyek alkotta csapat, az Oroszlánkirályok nyerték.

A lovagrendek délutáni feladata a várak ostroma volt, egyik lovagrend sem szerette volna, hogy a saját vára a csata áldozata legyen, ezért minden csapat megpróbálta hősiesen védeni azt. Szerencsére minden vár kiállta az ostromot, a lovagok és udvarhölgyek kellőképpen megizzadtak a harcban, amit egy hűsítő vízibomba csatával vezettek le. A szervezők fiatal tagjai közel 300 db (!) vízi bombát gyártottak a gyerekeknek, akik nagyon gyorsan elhasználták a rendelkezésre álló muníciót. Egész héten rendkívül nagy volt a hőség, a csütörtökre szervezett biciklitúra részben valósult meg: az üllési tóhoz a nagy meleg miatt nem mentek a gyerekek, helyette Üllésen, a parkban fagyiztak és pihentek. A tábor utolsó napja izgalmasra sikeredett. A péntek délelőtt a szerdán elkezdett tábori induló gyakorlásával indult, utána pedig ügyességi versenyeken tesztelhette a négy lovagrend a rátermettségét és fizikai erőnlétét. A feladatok között szerepelt a Faluház körbefutása, pókjárás, célbadobás, kupak lövöldözés és ha ez még nem lett volna elég, az égi elemekkel is meg kellett küzdeni. Dacára az erős szélnek és csepergő esőnek a lovagok és az udvarhölgyek kiállták a próbákat. Figyelembevéve az időjárás előrejelzést, a szervezők az utolsó pillanatig reménykedtek a jó időben, idén ezért hirdették meg a sátorozást a Hermina tanyán, ahová a tábor záró programjait tervezték.

Folyamatosan gyűltek a sátrak a tanyán, érkezett a lufibohóc, két ugrálóvár emelkedett magasba, a varázslónál színes bájitalokat és varázspirulákat lehetett kóstolni, az udvari fodrászat és arcfestő „műhelyben” vidám arcok és színes frizurák készültek. Kezdetét vette az udvari forgatag, a gyerekek „nyugalmát” a rejtélyes FEKETE LOVAG zavarta csak meg, aki időnként fel-fel tűnt a tömegben. Senki nem tudta ki ő, azt viszont nagyon is jól tudták a gyerekek, hogy egész héten szemmel tartotta őket és üzent nekik. Valódi kilétére az udvari lakomán derült fény, ahol a FEKETE LOVAG köszöntötte a kis lovagokat és hölgyeket, és meghallgatta a tábori indulót. A finom vacsorát, a lovagkor szelleméhez méltóan, evőeszközök nélkül lelkesen elfogyasztották a táborlakók. Tervek szerint ezután következett volna a tábori film levetítése, amit sajnos a heves esőzés elmosott. A gyerekek ezúttal sem sátoroztak a szabad ég alatt, bízunk benne, hogy ennek ellenére az egész heti rengeteg élménnyel gazdagon tértek haza.

Idén nyáron is meleg ebéddel segítik a rászoruló gyerekeket

Bordány Nagyközség Önkormányzata a 2021. évi rendkívüli települési gyermekvédelmi támogatás terhére július 1-től augusztus 31-ig, a munkanapokon nyári szociális étkezést biztosít a településen élő rászoruló gyermekek részére. erről a képviselő-testület döntött legutóbbi ülésén. Az önkormányzat a szociális étkezést az ISZEK Család- és Gyermekjóléti Szolgálat javaslata alapján biztosítja, elsősorban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára. A képviselő testületi ülésen Tanács Gábor polgármester hangsúlyozta: különösen azoknak a gyermekeknek szükséges az étkezést biztosítani, amely családokban a melegétel megoldása nehézséget jelenthet, így például ahol a szülő egyedül nevel gyermeket, vagy ahol betegség, rokkantság esetén vannak nehéz helyzetben. A meleg ebédet 43 napig biztosítja így a település, erre összesen másfél millió forintot biztosítanak az idei költségvetésből.

Mindennap szórakoztató programok az ISZEK-ben

A Hóvirág Idősek Klubja egész nyáron nyitva tartja kapuit a bordányi idősek és szépkorúak előtt. Változatos programokkal készülünk minden héten: a csalamádékészítéstől a csere-bere piacon át a képeslapragasztásig mindenféle jóval töltjük az időt, s a vidámság is társunkul szegődik nótázásaink vagy régi magyar filmvetítéseink alatt. A büdös bornyút se vagyunk restek nap mint nap elhajtani, és a römi királya(nő)ivel is megmérettethetik magukat nálunk. Szeretettel várunk minden érdeklődőt hétköznaponként 8-tól délután 4-ig, akik a kánikula elől örömteli közösségünkbe menekülnének!

Az Idősek és az ISZEK dolgozói

Nyáron a legjobb óvodásnak lenni!

Minden évben elérkezik az az évszak, amit a legjobban várunk. Nemcsak mi pedagógusok, hanem Ti szülők is és veletek együtt a gyerekek is. Az időjárás hirtelen meleg lesz, előkerülnek a medencék, a fürdőruhák és végre a várva várt nyaralás is kezdetét veheti. Egy délutáni közös fagyizás pedig kiváló kikapcsolódás lehet mindenkinek.

Az óvodánk életében a nyár egy nagyon különleges időszak, hiszen ilyenkor a gyerekekkel kötetlenebbül tudunk játszani és foglalkozni. Idén sem történik ez másként, igyekszünk a kicsiknek egy felejthetetlen és emlékezetes nyarat varázsolni. Minden nap készülünk számukra kézműves foglalkozásokkal, verseny és akadálypályával, előkerülnek a titkos szobákból a kedvenc játékok és, ha a hőmérséklet eléri a csúcspontot még a strand hangulatát is az óvoda udvarára bűvöljük és egy kis medencés pancsolással örömöt csalunk a gyerekek arcára.

Többször is gyermekjógával hangolódtunk az adott hétre, és hangszert is simogattunk. Meghallgattuk a hangtálak mágikus hangját és ki is próbálhattuk őket. Nyáron a gyerekek jobban megismerhetik egymást ez remek alkalom arra, hogy más csoportba járó kispajtásokkal igazi barátságok szövődjenek. Mi pedagógusok és az óvodában dolgozó kollégák is mindig örömmel várjuk, hogy a gyerekek igazán izgalmas nyári élményeit meghallgassuk. Nagyon pozitív visszacsatolásként éljük meg, hogy az egész tanévben tanultakat a gyerekek ilyenkor is maximálisan kamatoztatni tudják, általuk ilyenkor mi is egy kicsit jelen lehetünk veletek. Hiszen az óvoda egy nagycsalád.

A nyár sajnos nagyon gyorsan véget ér, ahogy az a jó dolgokkal már csak lenni szokott. De még így is történik varázslat. Ezúton köszönjük szépen a több száz virág felajánlását Tariné Terhes Melindának, amivel az udvarunkat és a kertünket csodálatossá varázsoltuk közösen az ovisainkkal. Gyönyörű és igazán értékálló lett.

Ezúton kívánunk a nyárra mindenkinek csodálatos kikapcsolódást és örömteli pihenést.

Kmetovics Anna Beáta, óvodapedagógus

Bízunk a támogatásban, beérkezett a pályázat külterületi útjaink fejlesztésére

Közel nyolc kilométer külterületi utat szeretne fejleszteni Bordány Nagyközség Önkormányzata. A lehetőséget egy májusban megjelent a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című uniós pályázati felhívás teremtette meg, amelynek keretében vidéki térségekben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthattak be támogatási kérelmet. A felhívás keretösszege 50 milliárd forint és az érintettek 95%-os támogatási intenzitás mellett, maximum 300 millió forintra pályázhattak. Az önkormányzat határidőben benyújtotta a dokumentációt, siker esetén a fejlesztés részeként felújításra és megerősítésre kerül 5 db földútszakasz Bordány település külterületén, amelyek mellett az egyik oldalon teljes hosszúságban szikkasztó árkok is kiépítésre kerülhetnek.  A meglévo nyomvonalából a felső 10-15 cm talajt kiemelik, ezt a földmennyiséget később a földpadkák rendezésére használják fel. A legyalult, majd tömörített altalajra egy szőtt geotextilía kerül, erre úgynevezett mechanikai stabilizációs útalapot terítenek majd 25 centiméter vastagságban. Kiegyenlítő rétegként pedig 6 centiméter mart aszfalt kerül az útfelületre.

Mint megtudtuk, ezek az utak a külterület legfontosabb és legforgalmasabb útjaiként úgynevezett kiemelt dűlőútként szerepelnek a Településszerkezeti tervben is. A most megpályázott felújítás egyébként egy tudatos fejlesztés része, hiszen a külterületi utak rendbetétele Bordány 2020-2024. évekre elfogadott Gazdasági programjában is prioritást élvez. A közel száz kilométernyi földútnak most a legforgalmasabb szakaszain valósulhatna meg a fejlesztés.  

Településünk alpolgármestere elmondta bízik abban, hogy az elképzelés támogatást nyer. A képviselő-testület közel tizenhat millió forint önerőt is vállalt a megvalósulás érdekében. Kiemelte, hogy a fejlesztendő útszakaszok megfelelő műszaki kialakításához terület kisajátítások válnak szükségessé, amelyeknek majd a pályázati felhívás útmutatója szerinti határidőig meg kell, hogy valósuljanak. Nyertes pályázat esetén minél előbb ezt a feladatot kezdik majd meg a hivatal munkatársai. A gyors lebonyolításhoz számítanak a külterületi földtulajdonosok együttműködésére.

A pályázatot eredményéről tájékoztatjuk majd kedves olvasóinkat!

Fantasztikus képességekkel ruházták fel a MédiaTábor lakóit

Az idei évben is Bordányi MédiaTábor indította a fiataloknak szánt nyári programok színes kavalkádját. A serdülő fiatalok egyre szélesebb rétege szeretene nagyobb rálátást kapni a fotózás, filmkészítés világára. A tábor vezetője, Gyuris János helyi médiareferens erről gondoskodott is.

Amellett, hogy az első nap délelőtjén vicces quiz kérdések mellett elmagyarázta a fotózás alapjait, a tábor minden lakója élesben kipróbálhatta magát portréfotózás közben. Délután pedig már a tábor filmjének forgatókönyvén serénykedtek a táborozók. A hét folyamán érdeklődésüknek megfelelően több csoportban dolgoztak a fiatalok. Voltak, akik a filmkészítésében, mások az esemény fotózásában és akadtak olyanok is akik a szerkesztés folyamatában vállaltak oroszlánrészt. 

A kisfilm az XKölykök címet kapta, amelyben szuperképességekkel megáldott fiatalok szent sárkányának eltűnése okozza a bonyodalmakat. És hogy ki is vitte véghez ezt a szörnyű tettet, megtudhatják településünk hivatalos facebook oldalán vagy youtube csatornáján. A film után még egy vicces összeállítást is bevágtak az alkotók, amelyet érdemes kivárni, ugyanis tele van humorosabbnál humorosabb jelenetekkel.

Külön köszönetet szeretnének mondani a táborozók a Mórahalmi Lovas Színháznak, amiért ingyenesen biztosították a végső harc helyszínét és még egy élményekben gazdag délelőttöt is eltölthettek saját idegenvezető kíséretében.

Tanévzáró ünnepséget tartottak a helyi iskolában

Tanévzáró beszédében Ocskó Zoltán Intézményvezető elmondta, hogy visszatekintve a 180 tanítási nap sok új feladatot és szép eredményeket hozott gyerekeknek, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt. Talán a siker nem úgy érkezett, ahogy várták, de sikeresnek élték meg a digitális munkarendet. Voltak feldobódottak, elkeseredettek és ültek a különböző érzések hullámvasútján együtt: gyerekek, pedagógusok és szülők.

A kis elsős diákoknak és az elballagott “nagyoknak” jutott a legtöbb feladat. Az elsősök mindannyian megtanultak írni, olvasni, számolni. 21-en közülük kitűnő eredménnyel végeztek.

A nyolcadikosok is sikeresen elköszöntek, egy olyan ballagáson, ami meghitt volt, de rendkívüli, hisz a vírus korlátozta a lehetőségeiket, de hála és köszönet a szülőknek, hogy ilyen rövid idő alatt feltudtak készülni erre a nagy eseményre. Az iskola dolgozói büszkék mind a 28 ballagó diákra, hiszen mindannyiukat felvették az általuk választott középiskolába. Bíznak benne, hogy sikeresen megállják majd helyüket az új helyen és szép emlékeket visznek magukkal innen!

Továbbá büszkék a kitűnő tanulóikra, akik az idén 71-en voltak, és minden diákra, aki megtartotta korábbi eredményét, illetve javítani tudott a félévi bizonyítványán.

A nevelőtestület és tanulók nevében az intézményvezető megköszönte a szülőknek, hogy ebben a gondokkal, váratlan helyzetekben bővelkedő évben partnereik voltak, segítették munkájukat. Megköszönte a Szülői Munkaközösségnek, hogy sokszor meghallgatták gondjaikat, eredményeiket, együtt gondolkodtak velük, ötleteikkel támogatták munkájukat. Miután lehetőség nyílt visszatérni a régi kerékvágásba, a korlátozások enyhítése után segítettek a tantestületnek az elmaradt programok, kirándulások pótlásában. Köszönetet nyilvánított a támogatóknak is: a szülőknek, az Önkormányzatnak és a Bordányi Baráti Körnek!

Az iskola vezetője a következő gondolatokat intézte kollégáihoz: “Ezúton is szeretném megköszönni minden munkatársamnak a tanév során sok esetben nehezített munkakörülmények közötti munkavégzést, amivel hozzájárultatok a tanév sikeréhez, több iskolán kívüli programmal gazdagítottátok diákjaink életét, amíg lehetett, illetve ott voltatok a digitális oktatás során a tanulók, családok mellett. Köszönöm a titkárságon dolgozóknak, a technikai munkatársaknak a mindennapos fáradozást, erőfeszítést, ami nagymértékben hozzájárul iskolánk pozitív megítéléséhez. Hiszen egész évben azért folyik a küzdelem, hogy a forró nyári napokkal együtt végre ránk köszöntsön a szabadság is. Persze, mint minden nagy eseményt az életben ezt is ki kell érdemelni. A szabadságot is csak azok vívhatják ki maguknak, akik keményen megdolgoztak érte. Az év végi eredményeket figyelembe véve összességében elmondhatjuk, hogy ez hét tanuló kivételével mindenkinek sikerült. A javítóvizsgán augusztus 30-án még lehet korrigálni az eredményeiken.”

A 2020/2021-es tanévben 11 osztályban 231 fő tanuló zárta a tanévet 4,46-os tanulmányi átlaggal. Jeles tanulók száma összesen: 32 fő. Kitűnő tanulók száma összesen: 71 fő. Kitűnő tanulmányi eredményt ért el: 1. osztályban: Bakó Benett, Csuka Dorka, Dobó Lívia, Kádár-Németh Anna, Kálmán Bence, Katona Janka, Kovács Gellért, Lippai Júlia, Oláh Zsombor Imre, Rácz Milana, Rácz Nikolett, Szabó Ákos János, Szabó Csenge, Szabó Huba, Szarvas Lora, Szegvári Balázs, Szilágyi Ákos, Sztankovics Mátka, Vas Magor Benedek, Zádori Bernadett, Zombori Benjamin; 2. osztályban: Avramucz Kincső, Császár Nimród, Csurgó Rebeka, Hajdú Lili Jázmin, Horváth Georgina Anna, Lajkó Zalán, Lippai Zselyke, Mészáros Patrik, Nógrádi Dávid, Sádt Zétény, Schmidt Hanna, Sindel Márk Szebasztián, Szegvári Péter, Tóth Veronika; 3. osztályban: Aknai Anna, Farkas Nikolett, Hegedűs-Bite Noémi, Kiss András, Sziládi Gréti; 4. osztályban: Czombos Anett, Fodor Nóra, Kiss Balázs, Nógrádi Blanka, Tari Sára; 5. a osztályban: Fábián Bence, Fábián Hanna, Fülöp-Tanács Zoé, Gáspár Emma Noémi, Gémes Máté, Gyuris Dorina, Hódi Nóra Ramóna, Hődör Dávid Zalán, Kádár-Németh Kata, Makra Boldizsár, Szabó Édua, Verok Hanga Bernadett; 5.  b osztályban: Dobó Noel; 6. a osztályban: Czékus Zoé, Faragó Mirjam, Farkas Zsóka, Mészáros Vivien, Undi Amira; 6. b osztályban: Béres Regina, Sándor Anna, Sándor Bertalan, Vass Zalán Máté; 7. osztályban: Fülöp-Tanács Fanni; 8. a osztályban: Sándor Márton; 8. b osztályban: Nógrádi Gergő, Szabó Noémi.

“Köszönöm mindenkinek a helytállást, és külön azoknak a szorgalmát és odaadó munkáját, akik az idei tanévben valamilyen tanulmányi versenyen vettek részt, és elismerésre méltó eredményt értek el, öregbítve ezzel iskolánk jó hírét. A kiemelkedő teljesítmények sorából nem maradhatnak ki a sporteredmények sem. Fontosnak tartjuk a sport szeretetére nevelést, hiszen testi és lelki egészségünk megőrzésének leghatékonyabb eszköze. Meggyőződésem, hogy aki sportszerű a pályán, az jó eséllyel az életben is tudja, hogyan kell viselkedni.” – Ezen szavak után az intézményvezető felkérte Tanács Gábor Polgármester urat az Önkormányzat által adományozott Jó tanuló – jó sportoló emlékérmek átadására.

Alsóban Jó tanuló – jó sportoló emlékérmet kapott: Csuka Bertold, Fodor Nóra és Nógrádi Blanka 4. osztályos tanuló. Felsőben Jó tanuló – jó sportoló emlékérmet kapott: Béres Dorina, Sándor Márton és Nógrádi Gergő 8. osztályos tanuló.

“Kedves Gyerekek! A nyár visszavonhatatlanul önti ránk forróságát, csábít pihenésre, játékra, kalandra. Gyűjtsetek, élményeket, emlékeket, tapasztalatokat, varázsoljatok mosolyt egymás és szüleitek arcára! Ne feledjétek, hogy a tapasztalat a legjobb iskola! Szép nyarat, jó pihenést, tartalmas szünidőt kívánok mindenkinek!” – ezekkel a gondolatokkal zárta Ocskó Zoltán Intézményvezető a tanévzáró ünnepséget.

Kerékpáros közlekedési pálya a DÖK-napon

A tanévet záró rendezvények között évek óta favorit a gyerekek körében a játszótéren felállított kerékpáros ügyességi pálya. Most is izgatottan várták, lelkesen készültek rá. Az idei évben a közlekedési ismeretek oktatásával bővítettük ki a feladatokat: elsőbbségadás kötelező, gyalogátkelőhely, behajtani tilos tábla is állt a pályán. Előbb a biztonság érdekében a kavicssöpréssel kezdődött a pályakialakítás, majd a bóják és táblák elhelyezése történt meg. A gyerekek saját kerékpárokkal, valamint a Tankerületi Központ által rendelkezésünkre bocsátott rollerekkel és kerékpárokkal is teljesíthették a pályát. Osztályonként érkeztek a gyerekek és az útmutatás meghallgatását követően fegyelmezetten, ügyesen oldották meg a feladatokat. Az első osztályosok még igényeltek kevés segítséget, de nagy büszkeség töltötte el a célbaéréskor valamennyit. A felsőbb évfolyamosok már magabiztosan tekertek. Aki vállalkozott rá, akár többször is végighajtatott a pályán. Fegyelmezetten, ügyesen tekert minden bátor jelentkező.

Sólyáné Sárközi Ágnes

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support