Működik a digitális ovi

A Koronavírus betegség (COVID-19) miatti járványügyi intézkedések részeként az óvoda működése március 23-tól nem a megszokott kerékvágásban történik. Intézményünkben jelenleg nincsenek gyermekek. Az új helyzetben igyekeztünk jól hasznosítani a hirtelen megnövekedett szabad kapacitásunkat. Míg a dajka nénik folyamatosan takarítanak és fertőtlenítenek, a konyhánk pedig hat gyermek részére ebédet főz, amit a szülők elszállítanak, addig az óvodapedagógusok és kisgyermeknevelők felkészültek a home office munkavégzésre, az Oktatási Hivatal módszertani ajánlásában megfogalmazottak alapján: „A gyermekközpontú óvodai nevelés lehetővé teszi és segíti a gyermeki személyiség kibontakozását, melyben az óvodapedagógus személyisége meghatározó. Egy olyan helyzetben, amikor az óvodapedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a gyermekekkel, más együttműködési formában érvényesítheti a nevelésben az intervenciós gyakorlatot, azaz a segítségnyújtás gyermekhez, családhoz illesztett megoldásait. Az óvodapedagógusok a szülők számára, a gyermek személyiségét, érdeklődését és egyéni képességeit ismerve ajánlhatnak olyan játékos tevékenységformákat, élményszerzési lehetőségeket, amelyeket a szülők gyermekükkel együtt otthonaikban is megvalósíthatnak. Ezért kérjük, hogy az infokommunikációs eszközök használatával online nyújtsanak segítséget és támogatást a szülők részére.”

Az új helyzethez alkalmazkodva az első feladatunk az volt, hogy az intézmény pedagógusaival közösen meghatároztuk azokat az irányvonalakat, amely szerint meg tudjuk szervezni az online nevelést.

A bölcsődei és az óvodai csoportokban már korábban is működtek zárt Facebook csoportok, hogy az információk minél hamarabb célba érjenek. Most is ezeken a csatornákon keresztül jutnak el az ajánlások a szülőkhöz. A pedagógusok megtervezik a témaheteket, amik igazodnak az évszakokhoz és az ünnepekhez, azokat lebontják egy-egy területre: játék; mozgás; ének-zene, énekes játék; verselés, mesélés; rajzolás, mintázás, kézimunka; a külső világ tevékeny megismerése. Ezekhez a területekhez csatolnak kisebb feladatokat, ötleteket, linkeket, amiket a szülők is könnyedén meg tudnak valósítani otthon a gyermekeikkel. Képekkel, zenei anyagokkal, videókkal segítik a mozgásos tevékenységek, játékok megvalósítását.

A közelgő húsvéti ünnep alkalmával kreatív csomagokat állítottak össze a csoportok dolgozói, amit most az otthonukban, együtt tudnak elkészíteni a családok. A visszajelzések a szülők és gyermekek részéről pozitívak, ami nagy örömmel tölti el nevelőtestületünk tagjait, hiszen mindannyiunknak nagyon hiányoznak a kicsikéink. A napok telnek, az online óvoda és bölcsőde reményeink szerint átmenetileg működik csak, hiszen intézményünk életében a május az egyik leghangsúlyosabb hónap. Anyák napja, gyermeknap, tanévzárók, nagycsoportosok búcsúztatása és a várva várt pizsama parti még előttünk áll. Bízunk benne, hogy hamarosan túljutva a mostani nehézségeken, együtt készülhetünk közös programjainkra, még akkor is, ha a szükséges óvintézkedések miatt, ezek esetleg csak később kerülhetnek megrendezésre. Addig, hogy hasznosan töltsük a várakozási időt, lefestjük az óvoda és bölcsőde körüli kerítést. Ünneplőbe öltöztetjük az intézményünket, arra a napra, amikor biztonságosan újra birtokba vehetjük. Addig is nagyon vigyázzunk egymásra és magunkra.

Lázárné Borbola Márta intézményvezető

Bordány várhatóan 11,5 millió forintot fizet be a védekezési alapba

A koronavírus járvány elleni eredményes fellépés érdekében szükséges védekezés miatt átcsoportosításra van szükség a költségvetésben.  A kormány létrehozta a járvány elleni védekezést célzó és a gazdaságvédelmi alapot – jelentette be a szombati kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Közös teherviselésre kötelezik a politikai pártokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat, a bankokat és az önkormányzatokat is. Az önkormányzatoknak a gépjárműadó-bevételüket kell betenniük a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba, ami a miniszter szerint 34 milliárd forintot jelent összességében. 

A bordányi költségvetésben a gépjárműadó soron az idei évre 28 millió 750 ezer forint bevételt terveztek, ebből most is mint a korábbi  években tovább kell utalni az államnak az adó 60%-át, ez esetben 17 millió 250 ezer forintot.

A mostani bejelentés szerint a fennmaradó 40%-ot is át kell majd adnia az önkormányzatnak, a pénz a járvány elleni védekezésre létrehozott alapba kerül. Ez azt jelenti, hogy a bordányiak által befizetett közel harminc millió forint adóból az eddig a településen maradt rész, azaz a 11,5 millió forint is a védekezésre fordítódik majd.

Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy Bordányban a helyi adók túlnyomó része az intézmények működtetésére költődik, kiegészítve az állami normatívákat. Teljesen természetes, hogy a kormány döntését követően az önkormányzatnak is felül kell vizsgálnia a falu költségvetését. A képviselő-testület mindent megtesz a költségek csökkentése és a költségvetés egyensúlyban tartása érdekében. Ezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy minden önkormányzati feladat továbbra is magas színvonalon valósulhasson meg, és a racionalizálás ne járjon munkahelyek megszűnésével.  

Könyvszolgáltatást indít a könyvtár a zárva tartás időszakában

A Faluház és Könyvtár a járványügyi veszélyhelyzet miatt elrendelt zárva tartási időszakban a Könyvtár olvasói számára könyvszolgáltatás néven ideiglenes szolgáltatást indít. Lehetőség van e-mailen (konyvtar@bordany.hu), telefonon (+36-30/965-0771), vagy a Faluház és Könyvtár Facebook és Messenger felületén könyveket, DVD-ket, CD-ket kérni. Az elérhető könyveket a könyvtár OPAC-ján keresztül tudják megkeresni:
http://corvina.sk-szeged.hu/WebPac.bordany/CorvinaWeb

Könyvtárosaink összeállítják a csomagot és hétfőn, pénteken előre egyeztetett időpontban házhoz szállítják azt. Kérjük, amennyiben tudja olvasójegye számát is tüntesse fel a levélben vagy adja meg a neve, telefonszáma és e-mail címe mellett. A könyvek kiszállítása kizárólag egészséges emberek részére történhet. Otthonukban gyógyuló, valamint hatósági házikaranténban lévő személyek részére a könyvek kiszállítása nem végezhető. A veszélyhelyzet ideje alatt lejáró kölcsönzési idejű könyveket nem kell visszahozni, azokra késedelmi díjat nem számolunk fel.

A szolgáltatásról részletesen az alábbi linken olvashat:

Könyvszolgáltatás a járványügyi veszélyhelyzet miatt elrendelt zárva tartási időszakban

Megérkezett a Sportcsarnok 546 négyzetméteres védőburkolata

A napokban érkezett meg a Bordányi Sportcsarnok új 546 négyzetméteres védőburkolata, amely a teljes parketta terület lefedésére alkalmas. Az elmúlt években az iskolai ballagások, programok mellett több települési rendezvény, jótékonysági bál is megrendezésre került az épületben, de az önkormányzat szintén korábban hozott döntésének értelmében lakodalmat is tudnak rendezni itt a bordányi családok. A több, mint hat éve beszerzett szőnyeg és linóleum burkolat sajnos már eléggé elhasználódott, rossz állapotba került, ezért mindenképp a megvalósítandó feladatok között szerepelt egy új védelmi felület beszerzése. A képviselő-testület tagjai mint, minden tervezett települési fejlesztés esetében most is fontosnak tartották, hogy a tervezett beruházás pályázati program keretében valósuljon meg, így volt ez ebben az esetben is. A projekt keretében védőburkolat, az ehhez szükséges tartószerkezet és le- és feltekercselő berendezés került megvásárlásra. A Grabo ProtectSport egy tömör, lágy, ideiglenes PVC burkoló anyag, amely kifejezetten az ilyen típusú sportlétesítmények sportpadló burkolatának védelmére szolgál. A fektetési terv kialakítása praktikussági okokból is úgy lett kialakítva, hogy akár a már korábban kialakított leengedhető függönynek köszönhetően a félpálya borítása is megoldható. A teremből nyíló helyiségben lett kialakítva a 24 darab, egyenként hetven kilós tekercs tárolására alkalmas tartószerkezet, amelyre könnyedén fel- és leemelhetőek az összetekert részek. A munkát könnyíti még, hogy a fejlesztésnek köszönhetően egy tekercselő gép is beszerzésre került, így akár két óra alatt, három-négy ember segítségével a teljes munkálat elvégezhető. Reméljük, hogy hamarosan újra élettel telik meg a tornaterem és a védőburkolatot is mihamarabb használatba vehetjük a települési rendezvényeken.

A veszélyhelyzet miatt bajban a helyi őstermelők és a vállalkozók is

Az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a veszélyhelyzet ideje alatt a gazdasági folyamatokat is. Látszik, hogy minden szektorban megnehezedik az élet. A településen a legnehezebb helyzetben az őstermelők vannak, akik ilyenkor tavasszal amúgy is eléggé ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, hiszen a késői fagyok tönkretehetik a termést. Most a vírus járvány miatt még nehezebben tudnak boldogulni: nagyon nehéz munkaerőt találni, és minden bizonnyal nehézségeik lesznek az értékesítésben is. 

Azon, hogy a gazdáknak milyen módon tudna segíteni az önkormányzat, már elkezdett dolgozni a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Energetikai Bizottság. Javaslataikat várhatóan heteken belül leteszik majd az asztalra.

A vállalkozók közül a szolgáltatók kerültek talán a legnehezebb helyzetbe az elmúlt időszakban. Jelentősen csökkent a bevételük, és vannak olyan vállalkozások, amelyek szinte teljesen leálltak a forgalomcsökkenés miatt. Az önkormányzatnak nagyon szűkösek a lehetőségei, elsőként arról született döntés, hogy az önkormányzati bérleményekben ne kelljen bérleti díjat fizetni a veszélyhelyzet ideje alatt. Figyelembe véve az önkormányzat lehetőségeit az önkormányzat Pénzügyi, Gazdasági és Településfejlesztési Bizottsága azon dolgozik, hogy a helyi vállalkozások számára is további kedvezményeket tudjon biztosítani, illetve hogy az önkormányzat ösztönzőkkel segítsen a veszélyhelyzet utáni minél gyorsabb újrakezdésben.

Sokak dolgoznak alkalmazottként akár helyben akár a környező településeken. Félő, hogy a gazdasági válság hatással lesz az ő foglalkoztatásukra is. Csak bízni tudunk abban, hogy a bordányiak nem vesztik el nagy számban a munkahelyeiket. Amennyiben bármelyik család nehéz helyzetbe kerül természetesen az önkormányzat lehetőségeihez képest minden módon próbál majd segíteni, amellyel kiegészítheti a kormány gazdaságvédelmi programját.

Ingyen hirdethet! Adjon el háztól, szállítson ki a vevőinek

A veszélyhelyzet miatt nem nyit újra a Dózsa téri kispiac és egyelőre a termelői piac sem a Kistemplomtanya téren. A helyi termelők számára továbbra is a háztól értékesítést, illetve a házhozszállítással való eladást javasolja az önkormányzat annál is inkább mert az elmúlt napokban jelentős csökkent a közterületeken a forgalom, a kijárási korlátozás érvénybelépését követően egyre kevesebben járnak többek között vásárolni is.

A koronavírus járvány miatt mind a Dózsa téren, mind a Kistemplomtanya téren a korábban meghirdetett helyi rendelkezések maradtak érvényben, azaz továbbra sem működik hivatalos piac. Ennek több oka van. Egyrészt a járvány miatt olyan plusz intézkedéseket kellene bevezetni, amelyeket jelenleg kapacitáshiány miatt nem tud megvalósítani az önkormányzat. Másrészt a piacon korábban is nagyon kevesen árultak zöldséget vagy gyümölcsöt sokkal jelentősebb volt a ruházati és iparcikk értékesítés.

A helyi termelők számára jó hír viszont, hogy az önkormányzat a kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt nem kér közterület használati díjat azoktól, aki saját portájuk elé pakolják ki portékájukat. Ezért azt javasoljuk, ha bármilyen termékük van eladó azt értékesítsék a háztól. Ugyancsak megfontolandó, remek lehetőség, hogy heti egy-két alkalommal előre rendelést követően a gazda házhoz szállítja a terményeit a vevőknek. (Figyelem a különböző műszaki cikket, használati tárgyakat árusítóknak továbbra is engedélyt kell kérniük és közterület használati díjat kell fizetniük!)

Mivel a faluban nem olyan nagyok a távolságok, sokkal biztonságosabbnak tartjuk a háztól való értékesítést, még inkább a házhozszállítással történő értékesítést mint a piacozást. Így egyszerre nem találkoznak sokan egy adott területen, nem kell attól félni, hogy túl közel kerülnek egymáshoz a vevők. A településre a piac miatt máshonnan nem érkeznek eladók, így a vírus terjedésének akadályozása érdekében továbbra is alacsony lesz a külső kontaktok száma.

Az önkormányzat ingyenesen biztosít hirdetési lehetőséget minden bordányi gazdának, akik 100 karakterben tudják közzétenni mijük van eladó és megadva telefonszámukat azt akár előrendelhetik is tőlük a vásárlók. A hirdetések a település honlapján, illetve a hetente megjelenő Bordányi Hírekben lesznek elérhetőek! A hirdetéseket a naplo@bordany.hu email címen vagy a 30/6216317 telefonszámon tudják leadni.

Folyamatosan lehet regisztrálni helyi önkéntes feladatok elvégzésére

A koronavírus-betegség (COVID–19) szerencsére még nincs jelen a településünkön, de a nemzetközi helyzetet látva félő, hogy mi sem tudjuk majd elkerülni a vírust és egyszer csak megjelenik a betegség Bordányban is. Bízunk abban, hogy minél többen veszik komolyan a figyelmeztetéseket, és vigyázva magukra valamint egymásra sikerül megakadályozni a kór terjedését, a faluba való bejutását. Talán sosem lesz szükség komolyabb intézkedésekre, így akár arra, hogy az önkormányzati intézmények dolgozóit más, veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokra kelljen átcsoportosítani, vagy esetlegesen a helyi polgári védelmet mozgósítani, de az önkormányzatnak a legrosszabb eshetőségekre is fel kell készülnie. 

Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy nagyon hálás az önkormányzati dolgozóknak, amiért az önkormányzat valamennyi intézménye precízen ellátja napi feladatát úgy, hogy teljesíteni tudják a veszélyhelyzet miatti plusz feladatokat is, noha az sokszor túlórával jár. Az egészségügyi és szociális ellátás a szakembereknek köszönhetően továbbra is zavartalanul biztosítva van. Az üzletekben folyamatosan azon dolgoznak, hogy a felvásárlási hullám ellenére is minél nagyobb választékkal várják a vásárlókat. Jó látni, hogy a fokozott igények ellenére minden szolgáltatás a megszokott színvonalon érhető el a faluban, mindenki türelmes, kedves a másikkal. Köszönet érte! 

Bordányra mindig is jellemző volt az összefogás és most a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet első napja óta is sok szép példáját láthatjuk településünkön az összefogásnak, az egymást segítésnek. 

A polgármester elmondta, hogy amennyiben a veszélyhelyzet során ténylegesen is megjelenik a baj – azaz esetlegesen több vírussal fertőzött beteget találnak a falu határain belül –, minden bizonnyal sokkal feszültebb lesz a helyzet, a sokasodó feladatok ellátása során előfordulhat, hogy az önkormányzati intézmények dolgozói és a polgári védelem helyi csapata mellett önkénteseket is be kell vonni egyes tevékenységekbe.  Ebben az esetben minden további segítő és ügyes kézre szükség lesz. Azt, hogy ki miben tudna segíteni jó már most előre látni. Tehát kimondottan az önkéntes segítők feltérképezése céljából készül egy adatbázis, ahová a bordányiak kötelezettség nélkül folyamatosan tudnak regisztrálni. A jelentkezési lap még csak az önkormányzat honlapján vált elérhetővé, és máris heten regisztráltak. A honlap mellett a közösségi oldalakon, illetve a helyi újságban is megjelenik majd a felhívás. Itt olyan feladatokra lehet jelentkezni, mint például a bevásárlás, ételkihordás, ételhordók mosogatása, de keresnek önkéntes gépjárművezetőt, vagy olyan személyeket is, akik különböző fertőtlenítési feladatokat látnának el, esetleg akik ideiglenesen befogadnának háziállatot.

Amennyiben valahol hiány lesz emberből, szükség lesz külsősök bevonására, az önkormányzat a jelentkezések alapján közvetlenül és azonnal meg tudja keresni azokat, akik vállalkoznak az adott feladatra, szívesen önkénteskednek. Kérjük a gyors kapcsolatfelvétel érdekében elsősorban telefonszámukat adják meg kontaktként.

Az adatbázisba itt, ezen az űrlapon lehet jelentkezni.

Készül a település 2024-ig szóló gazdasági programja

Az önkormányzati választásokat követően az újonnan megválasztott képviselő-testületnek hosszú távú fejlesztési elképzeléseit a jogszabályoknak megfelelően gazdasági programban kell rögzítenie. Minden gazdasági program vagy fejlesztési terv a képviselő-testület megbízatásának időtartamára vagy esetlegesen az azt meghaladó időszakra szól, tehát a bordányi képviselőknek egy legalább 2024-ig szóló programot kell elfogadniuk. Ez a program helyi szinten határozza meg mindazokat a célkitűzéseket és feladatokat, amelyek a helyi önkormányzat költségvetési lehetőségeivel összhangban, a helyi társadalmi, környezeti és gazdasági adottságok átfogó figyelembevételével a helyi önkormányzat által nyújtandó feladatok biztosítását, színvonalának javítását szolgálják. Mivel a törvény szerint a gazdasági programot a képviselő-testület az alakuló ülését követő hat hónapon belül el kell, hogy fogadja, a bordányi elképzeléseket is legkésőbb április 20-ig kell tárgyalni, és elfogadni . 

“Az új gazdasági program teljes egészében a korábbira épül, annak felülvizsgálata, folytatása lesz.” – mondta el Tanács Gábor polgármester.

“A stratégiai célok nem változtak, eredetileg úgy tervezték a képviselő-testület tagjaival, hogy finomhangolásokra kerül sor” – tudtuk meg a településvezetőtől.

A legnagyobb bizonytalanságot a korona vírus járvány miatti kialakult gazdasági helyzet okozza. Egyre jobban úgy tűnik, hogy a településeknek még nagyobb hangsúlyt kell majd helyezniük az önellátásra, a belső piacok erősítésére, illetve a mezőgazdaságban megtermelt zöldség és gyümölcs feldolgozására.

Bizakodásra ad okot, hogy nemrég jelentették be hogy a kormány egy nagy gazdaság újraindítási akciótervet készít. A terv azt célozza, hogy az ország összes monetáris és fiskális erőforrását a gazdaság újraindítása érdekében úgy használják majd fel, hogy ez által a lehető legnagyobb lökést adják a magyar gazdaságnak. Az akciótervet várhatóan április 6-án jelentik be, így annak elemei így még beépíthetőek lesznek a bordányi programba is.

Dr. Janes Zoltán plébános tájékoztatója a híveknek!

Kedves bordányi lakosok!

Mint arról több fórumon is értesültek, az országunkat is veszélyeztető korona vírus miatt a püspöki kar rendelkezéseket hozott a templomi szertartásokkal kapcsolatban. Ezek szerint 2020. március 22-től, Nagyböjt 4. vasárnapjától a rendelkezés visszavonásáig a nyilvános liturgiákat (szentmisék, szentségek kiszolgáltatása) közös imádkozásokat (keresztutak, litániák, rózsafüzér) minden templomban felfüggesztjük. A már beíratott miseszándékok a régi rend visszaállása után kerülnek bemutatásra, erről időben tájékoztatást adunk. Templomunk napközben látogatható, hogy a kialakult helyzetben is a lelki feltöltődés és imádság helye lehessen.

A rendelkezések értelmében minden szertartás szünetel, kivéve a temetési szertartást, amelyet csak gyászmise nélkül lehet megtartani. A Húsvét ünnepének időpontja a járványhelyzet idején sem változik és nem ismert a rendelkezések visszavonásának ideje, ezért a húsvéti ünnepekről jelenleg még nem tudok pontos tájékoztatást adni. Kérem, hogy mindenki figyelje az egyházközség és a község híreit és internetes oldalait. Remélem, hogy az elsőáldozás (május 31.) és a bérmálás időpontja (május 10.) nem tolódik el. Kérem, hogy a vasárnapi Szentmisét mindenki otthonában, tevékenyen bekapcsolódva a televízió vagy rádióközvetítésbe imádkozza végig, töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban. Kérem Önöket, hogy a 7 órai harangszó megkondulásakor az Úrangyala imádság mellé imádkozzunk egy Miatyánkot és egy Üdvözlégyet az egészségügyben, az állam-és település igazgatásban, a kereskedelemben és a rendészetben dolgozókért! Sokat segítenek rajtunk, támogassuk mi is munkájukat imádságunkkal!

Az ismert elérhetőségen (+36/20/823-2502) továbbra is megtalálható vagyok, keressenek bizalommal! Bízom abban, hogy mihamarabb személyesen is együtt ünnepelhetjük a szentmiséket. Addig is kívánom mindannyiuk életére Isten áldását, jó egészséget, sok-sok türelmet, elfogadást. 

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Zoltán atya

Szociális központunk munkatársai segítik a mindennapokat

A COVID-19 pandémia egy új, ideiglenesen 2019-nCoV elnevezésű, humán koronavírus-fertőzés miatt kitört világjárvány, amely március 4-én érte el Magyarországot. A járvány kezdetekor kihirdetett veszélyhelyzettel különleges jogrend és számos óvintézkedés is életbe lépett hazánkban. Az első magyar beteg, – aki meghalt a betegségben március 15-én – egy 75 éves férfi volt, március 25-én egy 37 éves fiatalember szomorú haláláról tudósított a magyar média.

Bordányban szerencsére még nem volt koronavírusos beteg, és hogy ez így is maradhasson településünkön is számos intézkedés született. A védekezés mellett kiemelten fontos az idősek, betegek ellátása. A legnagyobb feladatot most a szociális ágazatban dolgozó kollégáink végzik, akik a veszélyhelyzet kihirdetését követően továbbra is nap mint nap ellátják feladatukat.

Az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ munkatársainak kiemelt szerepe van a Bordányban élő idősek ellátásában elsősorban a szociális étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, továbbá a tanyagondnoki szolgálat és a támogató szolgálat működésében.

Naponta jelenleg 124 főnek viszik ki az ebédet, egy átlagos napon 45-50 főnek oldják meg a bevásárlást vagy a gyógyszerek kiváltását. A tanyagondnoki szolgálat autói egy nap alatt közel 180 kilométer utat járnak be, hogy minden a falut körülölelő dűlőkben élőhöz eljussanak, valamilyen módon segíteni tudjanak. 

Szerencsére az idősek közül egyre többen maradnak otthon, és kérnek  segítséget, valamilyen támogatást. Ha Ön idős, vagy beteg és segítségre szorul, vagy a környezetében, szomszédságában tud olyanról, akinek gondoskodásra van szüksége, kérjük jelezze azt az 588-090-es telefonszámon. 

Mivel az önkormányzat illetve az intézmények kapacitásai végesek, örömmel veszünk mindenféle segítséget! Ha Ön vállalná, hogy segítséget nyújt a mindennapi ellátásban, vagy akár veszélyhelyzet idején, kérjük jelezze azt ezen az űrlapon, hogy az önkormányzat munkatársai fel tudják venni Önnel a kapcsolatot.  (Az illusztrációnak használt kép tavaly készült Bordányban. Fotó: Gyuris János)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support