A Legjava is bemutatkozik az OMÉK-on

Szeptember 26. és 29. között kerül megrendezésre a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten, a HUNGEXPO-n. Az idei évben a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet is bemutatkozik majd a szakmai kiállításon, standjukon a Bordányban gyártott gyümölcsleveket és a különféle helyi termesztésű gyümölcsökből készült csatnikat, krémeket, szószokat mutatják be az érdeklődőknek.

Frankné Varga Katalin a szövetkezet elnöke elmondta, hogy nagyon várják már a bemutatkozást, a szakmai stáb szeretne egy mind a településhez, mind a Legjava márkanévhez méltó standot felállítani. A négy napos rendezvény első napja szakmai nap lesz, azonban a következő három nap már nyitott a látogatók előtt. A Legjava termékek kerülnek a középpontba, a szövetkezet dolgozói nyereményjátékokkal, kóstolókkal készülnek, és mindenképpen szeretnék Bordányt is bemutatni a kiállításra érkezőknek.  A SPAR Magyarország az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával olyan hazai, innovatív élelmiszer termékeket keres, amelyek még nem ismertek széles körben – de újszerűségükkel bizonyára érdeklik a szélesebb vásárlórétegeket. Erre a felhívásra a Legjava termékekkel pályázott a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet is. A meghirdetett verseny győzteseit a 79. Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) hirdetik majd ki. Reméljük a bordányi termékcsalád is ott lesz a győztesek között.

Az OMÉK aktuális információiról sajtótájékoztatón számolt be nemrégiben a vásárt szervező Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum, ahol bejelentették, hogy az esemény partnerországa Marokkó lesz. Az eseményre sok érdeklődőt várnak a szervezők. A felnőtt napijegy 1200 forintért, a diák és nyugdíjas jegy pedig 500 forintos áron vásárolható. Jó hír, hogy a 14 év alatti gyermekek számára ingyenes lesz a belépés. A családokra is gondoltak a szervezők, a vásár zárónapján, szeptember 29-én mindössze 1000 forintért válthatnak majd családi jegyet. A korábbi évekhez hasonlóan az általános és középiskolás diákok kísérő tanáraikkal együtt egy előzetes regisztrációt követően ingyenes vehetnek részt az OMÉK-on, amennyiben csoportosan (minimum 10 fő részvételével) érkeznek az eseményre

Ha nyer a pályázat, még az idén aszfaltozhatunk

Az önkormányzat nem titkolt célja, hogy minél előbb szeretné aszfaltoztatni a jelenleg még földúttal rendelkező belterületi utakat. Ennek érdekében került sor önerőből ezen utak útalapjának elkészítésére. A Magyar Falu programból összesen harminc millió forint keretösszegig pályázhatnak települések belterületi útjaik karbatartására vagy felújítására. Ebből a pénzből előreláthatólag a jelenlegi burkolatlan belterületi utak kicsivel több, mint felének aszfaltozása valósulhat meg.

A pályázatok benyújtására 2019. augusztus 12. és 2019. szeptember 2. között van lehetőség. Mivel a pályázati kiírás szerint a megítélt támogatási összeget a Kincstár a Támogatói Okirat kiállítását követő öt napon belül átutalja a kedvezményezett nevére szóló, a pályázatban megadott bankszámlaszámra, így nagy esély van arra, ha a kormányzati döntés nem húzódik el nagyon, még az idén aszfalt kerülhet útjainkra.

Új padok kerülnek a temetőbe, felújítják a vizesblokkot, és urnafal is épülhet

A temetkezési szokások megváltozása miatt egyre nagyobb igény van a hamvasztásos temetésekre. Ennek következtében az urnafalak az elmúlt évek során szinte teljesen beteltek. A képviselő-testület döntött az urnafal bővítéséről. A jelenlegi mellé mindkét irányba újabbakat építtetnének, amelyet a Magyar Falu program keretében pályázati forrásból valósítanának meg. Ugyancsak ebből a támogatásból a vizesblokk nyílászáróinak és szerelvényeinek cseréje, valamint új padok telepítése, és a ravatalozó hangtechnikai berendezésének fejlesztése valósulhatna meg. A pályázati keretösszeg ötmillió forint, és amennyiben támogatásban részesül a település, önerő nélkül valósulhat meg a fejlesztés. A pályázatok benyújtására 2019. augusztus 12. és 2019. szeptember 5. között volt lehetőség.

Digitális szakadék csökkentése képzések indulnak ősszel Bordányban

A Faluház és Könyvtár több digitális eszközhasználatot fejlesztő tanfolyam megvalósítását tervezi 2019-ben is.
A 65 év alattiaknak a „Digitális Szakadék csökkentése” program keretein belül tablet tanfolyamot hirdetünk külsős képző cég közreműködésével. A normál tanfolyamok két hétig, azaz 2*5 napig, a gyorsított, hétvégi tanfolyamok két egymást követő hétvégén 2*3 napig zajlanak. A tanfolyamon olyan 16-65 év közötti személyek vehetnek részt, akik nem állnak középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói/hallgatói jogviszonyban, valamint a képzéssel egy időben hazai vagy EU-s forrásból nem vesznek részt informatikai képzésben. A résztvevők elsajátíthatják az okoseszköz (tablet) használatát, a képzés elvégzéséről tanúsítványt kapnak, illetve a képzés során használt tabletet a tanfolyam végeztével saját használatra megkapják. A következő képzés 2*3 napos hétvégi tanfolyam lesz, amely 2019. október 18-20-ig, valamint 25-27-ig kerül megtartásra.
Amennyiben érdeklődik a képzések iránt kérjük keresse bizalommal Szép Viktória GINOP 6.1.2 mentort személyesen a Faluház információs pultjánál vagy telefonon a 62/588-516-os vagy a 30/965-0771-es számon.

Idén először “Botkóstoló” az autómentes napon

Bordány immár nyolcadik éve minden évben csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programjaihoz és szervez évről-évre különböző kerékpáros és autómentes programokat a településen. Idén szeptember 21-én, szombaton 9 órától várják az érdeklődőket a Bordányi Faluház és Könyvtár szervezésében megrendezendő autómentes napra.  A Faluház előtt a Benke Gedeon utca felőli utat már 8 órától lezárják a szervezők, ugyanis itt lesznek megrendezve a délelőtt folyamán a programok. Minden kiérkezőt bringás reggelivel várnak. Az előző évekhez hasonlóan most is bekerült a repertoárba a rendőrelőadás, az aszfaltrajzverseny, a kerékpáros akadályverseny, viszont újításokkal is előrukkoltak a szervezők. Az idei Autómentes Nap mottója: „Sétálj velünk”, így a falukerülő biciklizés helyett idén séta lesz.  A programok között szerepel még extrém kerékpáros bemutató, óriásbuborékozás, lufihajtogatás. A vállalkozó kedvűek megismerkedhetnek a Nordic Walking különleges gyalogló technikával 1 órás “Botkóstoló” keretében. Akik meg is szeretnék tanulni a technikát, azok 3 órás tanfolyamon vehetnek részt Kocsis Mária Nordic Walking instruktor vezetésével. Az ingyenes tanfolyamon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött! Jelentkezni a 30/907-3654 telefonszámon lehet. A szervezők rajzpályázatot is hirdetnek, melynek témája: „Sétálj velünk”. A műveket szeptember 19. csütörtök 14 óráig a Faluház ügyfélpultjánál lehet leadni.  A rendezvény résztvevői között értékes nyeremények találnak majd gazdára. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, tegyünk együtt környezetünk megóvásáért!

Útkátyúzások, földútjavítások zajlanak

Augusztus elsejével megkezdődött a megrepedezett és kikátyúsodott belterületi útszakaszok javítása településünkön. A legveszélyesebb kátyúk kijelölését követően kivágásra kerültek a meghibásodott részek, elszállításra került a kikerülő törmelék. Utcáról-utcára haladva várhatóan a hónap végéig befejeződik a munka, így az iskolakezdéssel egyidőben már a végleges, kijavított felületekkel találkozhatnak a bordányi lakosok. Többen jelezték, hogy egy-egy utcaszakaszon sokkal több javítást kellett volna elvégezni, azonban egyrészt a költségvetési korlátok, másrészt a későbbi útfelújítások miatt most csak a legbalesetveszélyesebb részeket javították a szakemberek. Tervben van ugyanis mind a kerékpárút, mind a csatornázás, mind a megnövekedett forgalom miatt rongálódott utak teljes körű felújítása is. 

A belterületi földutak útjavítási munkálatai során kitermelődött földet a külterület legkritikusabb útszakaszain hasznosították, így több kilométer külterületi út állapota is javulhatott az elmúlt időszakban.

Ismét benyújtásra került az ősfalu pályázatunk

Korábban beszámoltunk róla, hogy a képviselő-testület a magas közbeszerzési ajánlatok miatt visszaadta a Területi Operatív Program keretében megnyert teljes pályázati forrást, és a Dudás utca végére megálmodott turisztikai beruházás megvalósulását új sikeres pályázathoz kötötte. A képviselők nem vállalták fel, hogy az eredetileg 100%-os támogatás mellé, a közel öt éves költségvetésben tervezett pénznek már szinte a dupláját kellene önerőként hozzátenni az egyre növekvő építési költségek, és munkadíjak miatt.
Jó hír, hogy a Területi Operatív Program ezen fejezetét időközben újra megnyitották, és lehetőség volt a pályázat benyújtására, amelyet a testület döntésének megfelelően, határidőben be is nyújtott a polgármesteri hivatal. Amennyiben maradt még annyi támogatási keret, illetve nem sok pályázat érkezett be a források felhasználására, esély van arra, hogy a sok-sok éves projekt meg tud valósulni az elkövetkező időszakban. Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy az elfogadott gazdasági program stratégiai irányai között is kiemelt helyen szerepel a turizmusfejlesztés. Az “Érdekes település – turizmusfejlesztés” címet viselő fejezetben az úgynevezett ősfalut a szakemberek a település szempontjából stratégiai jelentőségű, kulcsfontosságú flagship beruházásként említik. Létrehozását követően Bordánynak erre építve egy piacon jól megkülönböztethető, sokoldalú turisztikai termékcsomag állhat rendelkezésére. Amennyiben a beruházást sikerül teljes egészében Európai Uniós forrásból megvalósítani, az mindenképpen egy sikertörténete lehet falunknak.

A Kecskeversenyen véleményezhetjük az iskolaudvar terveit

Bordány Nagyközség Önkormányzatának megrendelésére a napokban elkészültek az iskolaudvar felújításának vázlattervei, amelyeket leghamarabb a szeptember 14-én megrendezendő Kecskeversenyen tekinthetnek meg az érdeklődők. A terveket Simó Anna és Ádász Flóra készítették, figyelembe véve az udvar adottságait, például a gyerekek kedvenc tartózkodási helyeit is. Külön figyelem irányult arra, hogy iskolánk művészeti iskola, így mindenképpen lehetőséget szeretnénk biztosítani az udvaron a különböző művészeti ágak bemutatkozására, de a térnek alkalmasnak kell lennie kisebb szabadtéri rendezvények megrendezésére is. Nem utolsó szempont, hogy az udvar ne legyen túlzsúfolt, a gyerekek mozgásigényét is figyelembe kell venni.
Tanács Gábor polgármester elmondta, noha az iskola fenntartási és működtetési feladatait teljes mértékben a Szegedi Tankerület vette át, azonban az önkormányzat továbbra is fontosnak tartja a bordányi iskola fejlesztését. Már korábban együttgondolkodás kezdődött a Bordány Ifjúságáért Alapítvánnyal. A közös munkának köszönhetően valósulhatott meg a tankonyha, amelyet a tanévnyitón is megcsodálhattak a gyerekek. A belső terek, így a folyosók és tantermek felújítása mellett talán a legsürgetőbb probléma az udvar portalanítása, komfortosítása. Az udvar rendbetételével kapcsolatosan korábban már a tankerület vezetője is pozitívan nyilatkozott, azaz egy mintaértékű összefogással megkezdődhet a munka.
A tervek elkészíttetésének költségét az önkormányzat vállalta magára, az alapítványhoz befolyó támogatások, báli bevételek, és a szülői 1%-os adófelajánlások így teljes mértékben az udvar kialakítására fordíthatók. Minden bizonnyal szükség lesz további források bevonására is.
A polgármester az iskolaudvar terveivel kapcsolatosan szeretné folyamatosan kikérni a gyermek tanácsadó testület, a diákönkormányzat és az ifjúsági önkormányzat, valamint a szülők véleményét is.
Az első nagy mustra azonban a Kecskeversenyen lesz, ahol a gyerekek, a pedagógusok, és a szülők is véleményezhetik majd a látványterveket. Ezen vélemények és ötletek felhasználásával készülhet el a következő munkaanyag, amelyet már az előbb említett szervezetek hozzájárulásával véglegesítenek. A kiviteli tervek elkészítését követően kezdődhet meg a tudatos udvarfejlesztés, amelynek eredményeképpen, ha a megfelelő forrás rendelkezésre áll, akkor egyből, ha nem akkor szakaszosan megépül, megszépül iskolánk udvara.

Megjelenési lehetőség az induló jelölteknek

A Bordányi Naplóban és a Bordányi Hírekben az önkormányzati választások kapcsán nincs lehetőség politikai hirdetések megjelentetésére, azonban a Napló szeptemberi számában a korábbi gyakorlatnak megfelelően lehetőséget biztosítunk az induló polgármester- és képviselő- jelölteknek a bemutatkozásra. Míg a polgármester-jelölteknek fél oldal, addig a képviselő-jelölteknek negyed oldalnyi terjedelemben lesz lehetőségük beszámolni a településért eddig végzett munkájukról, és ismertetni terveiket, elképzeléseiket a jövőre vonatkozóan. Az anyagokat legkésőbb  szeptember 19. (csütörtök), 12 óráig kell megküldeni a naplo ( kukac) bordany (pont) hu e-mail címre.

Szeptember 20-ig még lehet pályázni járdaépítésre

A Képviselő-testület augusztus 15-i ülésén döntött a járdaépítési pályázat beadási határidejének meghosszabbításáról. A döntés értelmében a pályázatokat szeptember 20-ig még be lehet adni a polgármesteri hivatalhoz. Mint arról a múlt havi számunkban részletesen beszámoltunk, az önkormányzat a belterületi ingatlanok előtti járdaépítéseket szeretné ösztönözni oly módon, hogy a kivitelezéshez szükséges sódert és cementet biztosítja, az ott lakóknak pedig munkájával kell hozzájárulni a fejlesztéshez. Az önkormányzat az eddigi gyakorlatnak megfelelően idén is egymillió forintot biztosított a programra, amelyet most sikeres pályázat esetén még kiegészíthet a Magyar Falu program is.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support