A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a 2000. december 15-ei első gyermek- és ifjúsági önkormányzati választásokat követően alakult meg. A bordányi fiatalok az elkészített választási alapokmány rendelkezései szerint négyévente, – a kialakult gyakorlatnak megfelelően általában decemberben – négy képviselőt és egy polgármestert választhatnak. 2020-ban a választásokat a pandémiás helyzet miatt elhalasztották.

Legutóbb 2021. január 29-én tartottak önkormányzati választásokat. Az elkészült jegyzőkönyv szerint összesen 488 fiatal szerepelt a választói névjegyzékben, és közülük 75-en éltek szavazati jogukkal, ez 15,37 százalékos részvételi arányt jelent.

A bordányi fiatalok ifjúsági polgármesternek Vida Patríciát, ifjúsági képviselőnek pedig Gábor Zalán Sándort, Lehel Mátét, Czékus Pétert és Vas Sándort Nimródot választották meg.  A 2021. évi választásokról részletesen ide kattintva olvashatsz.

Az ifjúsági önkormányzat munkájába saját honlapjukon, vagy a Bordányi Ifjúsági Információs Pont közösségi oldalán lehet betekinteni. Honlapunk fiatalokról szóló hírei kategóriába rendezve ITT olvashatók.

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai, és elérhetőségük:

Vida Patrícia

ifjúsági polgármester

Gábor Zalán Sándor

ifjúsági képviselő

Vas Sándor Nimród

ifjúsági képviselő

Czékus Péter

ifjúsági képviselő

Lehel Máté

ifjúsági képviselő

 • Képviselők 2000-2004. között
 • Képviselők 2004-2008. között
 • Képviselők 2008-2012. között
 • Képviselők 2012-2016. között
 • Képviselők 2016-2020. között
 • A 2000. decemberi első választások eredményei alapján Kiss-Patik Péter lett a gyermek- és ifjúsági polgármester, a képviselő-testületbe pedig Császár Norbert, Peták Ervin, Sárközi Tímea és Szilágyi Gergely jutottak be. Az 580 bordányi fiatal 17,54%-a szavazott.

 • A 2004-ben zajló ifjúsági önkormányzati választásokon Kiss-Patik Péter megőrizte polgármesteri székét, a képviselő-testületbe pedig Császár Norbert, Mészáros Norbert, Molnár Bence és Sándor László kerültek be. Ebben az évben 606 12-25 év közötti fiatal szavazhatott, de csak kicsivel több, mint tíz százalékuk élt szavazati jogával (10,07%).

 • A  2008. decemberi választásokon Gál Ervin lett az ifjúsági polgármester, a képviselő-testület tagjai: Kiss-Patik Judit, Lajkó Andor, Masir Norbert és Mészáros Norbert voltak. Őket nagyon nagy arányban választották meg a helyi fiatalok.  Az 521 választójoggal rendelkező fiatal 27,83%-a szavazott. Talán ebben az is közrejátszott, hogy már mind a kampány, mind maga a választás interneten zajlott.

  Az ifjúsági polgármester, Gál Ervin 2011-ben lemondott tisztségéről, így az Alapokmánynak megfelelően a képviselők maguk közül választottak új polgármestert a ciklus végéig. A többség bizalmát Masir Norbert nyerte el, aki a ciklus végéig, 2012. decemberéig töltötte be tisztségét. A megüresedő képviselői helyre a választásokon legtöbbet kapó képviselő-jelölt, Sándor László ülhetett.

 • A 2012. december közepén megrendezett választások nem hoztak nagy változást. A fiatalok továbbra is bizalmat szavaztak a régi testületből indulóknak. Masir Norbert ifjúsági polgármesterként, Lajkó Andor, Lajkó Bálint, Mészáros Norbert és Sándor László pedig ifjúsági képviselőként dolgozhatott tovább. Ebben az évben 499 ifjú választópolgár került a névjegyzékbe, a szavazási arány 26,6%-os volt.

  dsc_0162

 • A soron következő választásokra 2016. december 16-án, pénteken került sor. A fiatalok 26,13%-a élt szavazati jogával. A 444 12-25 év közötti bordányi fiatal közül szavazók ifjúsági polgármesternek Lajkó Bálintot, ifjúsági képviselőnek pedig Valkár Annát, Bálint Hanga Reát, Vida Patríciát és Barta Dánielt választották meg.

 • Alapdokumentumok
 • Bővebben az ifjúsági önkormányzatról
 • Az ifjúsági önkormányzat díjazottjai
 • Gyermekbarát település díj
 • Az ifjúsági önkormányzat kapcsolatrendszere
 • A Bordányi Ifjúsági Információs Pont
 • Működési alapokmány

  Választási alapokmány

  Fiatalok Bordányért Programcsomag

  Ifjúságpolitikai koncepció 2003

  Ifjúságpolitikai koncepció felülvizsgálata 2005

  Gyerekjogi stratégia

 • A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a 2000. december 15-ei első gyermek- és ifjúsági önkormányzati választásokat követően alakult meg. A bordányi fiatalok az elkészített választási alapokmány rendelkezései szerint négyévente, – a kialakult gyakorlatnak megfelelően decemberben – négy képviselőt és egy polgármestert választhatnak. A 2000. decemberi első választások eredményei alapján Kiss-Patik Péter lett a gyermek- és ifjúsági polgármester, a képviselőtestületbe pedig Császár Norbert, Peták Ervin, Sárközi Tímea és Szilágyi Gergely jutottak be.
  A 2004-ben zajló ifjúsági önkormányzati választásokon Kiss-Patik Péter megőrizte polgármesteri székét, a képviselőtestületbe pedig Császár Norbert, Mészáros Norbert, Molnár Bence és Sándor László kerültek be. A jelenleg regnáló testületet 2008. decemberében választották meg.
  Gál Ervin lett az ifjúsági polgármester, a képviselőtestület tagjai: Kiss-Patik Judit, Lajkó Andor, Masir Norbert és Mészáros Norbert.
  Az ifjúsági polgármester – Gál Ervin 2011-ben lemondott tisztségéről, így az Alapokmánynak megfelelően a képviselők maguk közül választottak új polgármestert a ciklus végéig, míg a megüresedő helyre a választásokon legtöbbet kapó képviselőjelölt, ez esetben Sándor László ülhetett. A többség bizalmát Masir Norbert nyerte el, aki a ciklus végéig, 2012. decemberéig töltheti be tisztségét.
  A fiatalok legalább havonta egy alkalommal üléseznek, az ülésekről készült jegyzőkönyvek megtekinthetők a biip-ben, illetve folyamatosan felkerülnek oldalunkra is.

  kezdeményezték, mert a nemzetközi és hazai minták alapján úgy gondolták óriási lehetőség van abban, ha a fiatalok véleményüket, igényeiket összefogottan, egy közös érdekérvényesítő szerv mögé helyezik, amelynek elsősorban az a feladata, hogy ezeket Bordány Község Önkormányzata, és a Bordányban működő intézmények vezetése elé tárják. Természetesen a korosztály életritmusából adódóan más, sokkal könnyedebbnek tűnő feladatokkal is meg kell küzdeniük a gyermek- és ifjúsági képviselőknek, hiszen az ifjúsági programok szervezése szinte a megalakulással egyidejűleg automatikusan az ő nyakukba szakadt.

  Az eltelt közel tíz év alatt bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt a semmiből egy ilyen koordináló szerepet betöltő ifjúsági csúcsszervet létrehozni, hiszen ifjúsági képviselőtestületünk számos kezdeményezése vált mintaértékűvé. A működési alapokmány megalkotását követően megkezdődött a munka látványosabb része: olyan programokat szerveznek, amelyek színvonala, közönségvonzása irigylésre méltó. Minden évben tavasszal kerül megrendezésre a Bordányi Kultúra Napja. A kultúra napja keretében kerül átadásra az ifjúsági önkormányzat által alapított Bordány Kultúrájáért díj, amelyet minden évben olyan helybélinek ítélnek oda, aki sokat tesz a település kulturális életének fellendítéséért, a hagyományok, értékek megörökítéséért. 2009-től minden május elsején a GYIN, a Gyermek- és Ifjúsági Nap kerül megrendezésre, amelynek keretében különböző ifjúsági és kulturális programok kerülnek színpadra.

  A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkacsoportot létrehozva készítette el Bordány Község Önkormányzatának Ifjúságpolitikai Koncepcióját, melyet a nagy önkormányzat 2003-ben el is fogadott. Így elméletileg a település ifjúsági céljai megegyeznek az itt élő fiatalok célkitűzéseivel. Sajnos a gyakorlatban nem ilyen rózsás a helyzet. Az ifjúságpolitikai koncepció felülvizsgálatára nem kerül sor ismét. Az elkészült új javaslatokat tartalmazó dokumentumot már az új ifjúsági képviselő-testületnek kell majd a nagy önkormányzat asztalára tenni.

  Nagy büszkeségünk, hogy a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat kezdeményezésére alakult meg a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzata is. A bordányi szakmai tanácskozást követően 2003. július 1-én hivatalosan is megalakult a kistérségi szintű érdekképviselet, amelynek első soros elnöki tisztét éppen a bordányi gyermek- és ifjúsági polgármester láthatta el 2003. július 1. és szeptember 30. között, és természetesen azóta már többször is.

 • Év „Bordány Ifjúságáért” díj „Bordány kultúrájáért” díj
  2001 Tanács Gábor
  2002 Vincze Ferenc Sólyáné Sárközi Ágnes
  2003 Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjainak szülei Bánvölgyi László
  2004 Fodor Péter Szilágyiné Tari Gyöngyi
  2006 Berkenye Népdalkör
  2007 Jenei Györgyné
  2008 Kiss János
  2009 Kiss-Patik Péter
  2010 Borostyán Dalkör
  2013 Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
  2014 Juhász Dezső
  2021 Gál Ervin

  Lajkó Bálint

  Masir Norbert

 • Bordány Nagyközség Önkormányzata pályázott az UNICEF gyermekbarát település cím elnyerésére. Az UNICEF 1996-ban indította el a gyermekbarát városok programját, a kezdeményezéshez Magyarország 2015-ben csatlakozott. A díjat mindig a gyermekek világnapján adják át.
  Az „UNICEF Gyermekbarát Település” címet és a program megvalósítására szolgáló 2 millió forint támogatást, 21 önkormányzat pályázata közül, szoros versenyben, a független szakértőkből és a program 18 éves Fiatal Nagykövetéből álló Értékelő Bizottság döntése nyomán Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás önkormányzata nyerte el. A program együttműködő partnere az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

  A nyertes önkormányzatok egyebek között a következőket vállalták pályázataikban: a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzattal közösen gyerekjogi stratégia kidolgozását, fiatalok bevonását az Ifjúsági Cselekvési Terv kidolgozásában, gyerekbarát költségvetés megvalósítását, illetve a gyerekek véleményének széles körű figyelembe vételét. A pályázati programok minél hatékonyabb megvalósulását az UNICEF Magyar Bizottság segíti, valamint az Értékelő Bizottság is figyelemmel kíséri.

  Bordányt Tanács Gábor polgármester mellett Masir Norbert gyermek- és ifjúsági polgármester, Lajkó Bálint ifjúsági képviselő, és Szilágyi Réka, az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákönkormányzatának elnöke képviselték a díjátadó ünnepségen.

  Bordány Nagyközség Önkormányzata a települési gyermek- és ifjúsági önkormányzattal és a diákönkormányzattal közösen pályázott a díjra.

  Az „UNICEF Gyermekbarát Település” Értékelő Bizottságának tagjai voltak: Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Dr. Tausz Katalin egyetemi tanár, ELTE TáTK Szociálpolitika Tanszék, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségekért felelős biztos helyettes, Dr. Radácsi László, vállalati felelősségvállalási szakértő, Odor Andrea, országos vezető védőnő, Dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatója, Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Michl József, a „Gyermekbarát Város” Tata polgármestere és Trizner Laura, a Gyerekbarát Település program Fiatal Nagykövete, a nyíregyházi Arany János Gimnázium 11. osztályos tanulója.

  Videós beszámoló a Hírek Bordányból 2016.09.20-i számában

  Bővebb információ az UNICEF Magyar Bizottság honlapján olvasható!

 • Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat folyamatosan építi kapcsolatrendszerét a helyi civil szervezetekkel, a környező települések és a kistérség civil szervezeteivel és ifjúsági önkormányzataival.
  2004. évben a bordányi Kulturális és Szabadidős Egyesülettel fűzte szorosabbra a kapcsolatait, és az együttműködés keretében közös ifjúsági programcsomagot dolgoztak ki.

  Erős kapcsolatok fűzik a kistérség gyermek- és ifjúsági önkormányzataihoz is, mint a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának alapító tagja rendszeresen szervez, illetve vesz részt közös térségi ifjúsági programokon, rendezvényeken

 • A Bordányi Ifjúsági Információs Pont (biip) a Bordányi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a Kulturális és Szabadidős Egyesület által alapított részben önálló humánszolgáltató intézmény, amely alapellátás jellegű információs és azokat kiegészítő segítői szolgáltatásokat nyújt elsősorban a bordányi fiatalok számára.

  A Bordányi Ifjúsági Információs Pont küldetése: 

  Hisszük, hogy a szabadság az emberi élet teljességének egyik alapfeltétele. Szabadon élni az életet azt is jelenti; az embereknek fenntartások nélkül joguk van hozzájutni a teljes, érthető és megbízható információkhoz kivétel nélkül minden őket érintő problémában és szektorban, hogy ez által a választás teljes szabadságát élvezhessék diszkrimináció, ideológiai vagy más befolyásolás nélkül.

  A fiataloknak hétköznapi problémáik megoldásában, életútjuk, jövőjük tervezésében és sorsukat befolyásoló döntéseik meghozatalában csakis akkor van valódi szabadságuk, ha széles körben rendelkeznek információkkal az őket körülvevő világról.
  Minden társadalomnak, helyi közösségnek felelőssége, hogy tagjai – különösen a felnövekvő generációk – számára biztosítsa a szabad választás lehetőségét. Ez a felelősség nem csupán az információs szabadság elvi és jogszabályi szintű garanciáinak, hanem a jogérvényesítés eszközrendszerének kialakítására és fenntartására is ki kell, hogy terjedjen.

  Az Bordányi Ifjúsági Információs Pont célja:

  A Bordányi Ifjúsági Információs Pont a helyi fiatalok számára segítséget nyújt mindennapi életük során felmerülő problémáik megoldásában, életük teljesebbé tételében, valamint információs szükségleteik kielégítésében.
  Információs és tanácsadó tevékenységén keresztül:

  • elősegíti a fiatalok autonómiájának kialakulását annak érdekében, hogy felelősséget vállalhassanak önmagukért,
  • közvetít az egyének és a település intézményei között, lehetővé téve a fiatalok és az intézmények szükséges találkozását,
  • segíti a fiatalokat abban, hogy megtalálják a nekik megfelelő helyet a társadalomban, illetve az életkorukból és élethelyzetükből adódó esetleges hátrányaikat csökkentsék,
  • támogatja a társadalmi folyamatok megértését, és az azokba való aktív bekapcsolódásukat a fiataloknak, hogy cselekvő részeseivé váljanak sorsuk, életük alakításának,
  • biztosítja, hogy a fiatalok személyes fejlődésük, szociális, kulturális és mentális szükségleteik kielégítésének lehetőségeiről tájékozottak legyenek.

  Az Bordányi Ifjúsági Információs Pont (biip) feladata:

  A biip elsődleges feladata, hogy a fiatalok információs szükségleteinek kielégítése, várható problémáinak megelőzése, illetve csökkentése érdekében információs szolgáltatást működtessen, mely szolgáltatást a fiatalok kéréseinek, szükségleteinek megfelelő tartalommal nyújt ügyfelei számára. Nagyon fontos és kiemelkedő feladatnak tekintjük azt is, hogy egy olyan teret szolgáltassunk a helyi fiatalok számára ahol biztonságban és nyugodt körülmények között, hasznosan tölthetik el szabadidejüket.

  A működés által érzékelt és felvetett problémákat visszacsatolja, közvetíti Bordány Nagyközség Önkormányzatának és a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak, a fiatalokat érintő döntések kedvező irányú befolyásolása érdekében.

  A biip szolgáltatásai megbízhatók, mindenki számára diszkrimináció nélkül hozzáférhetők és ingyenesek. A nyitva tartás a tanuló és dolgozó fiatalok szabadidejéhez igazodik. A Bordányi Ifjúsági Információs Pont tiszteletben tartja a fiatalok anonimitását, a szakmai titoktartás kötelező. A szolgáltatásokat igénybe vevő fiatalokkal való kapcsolat egyenrangú, ezzel is erősítve a fiatalok függetlenedésének folyamatát. A Bordányi Ifjúsági Információs Pont tiszteletben tartja a fiatalok autonómiáját önmeghatározásukban, és jogukat a szabad választáshoz.

  A Bordányi Ifjúsági Információs Pont (biip), mint közösségi tér

  A biip a gyermek- és ifjúsági önkormányzat egyetértésével alakítja ki nyitva tartását és szolgáltatásait. Mint közösség tér jelenleg öt jól elkülönített, de egybefüggő térrel várja a fiatalokat. A klasszikus teleház térben számítógép használatra, interneztezésre, játékra használhatnak 5 db munkaállomást. Lehetőség van nyomtatásra, fénymásolásra, fax küldésre és fogadásra is.

  A játszótér nevet viselő térben csócsó és biliárd asztal várja a fiatalokat, de számos társasjáték, puzzle, továbbá az épület körüli parkban használható focilabda, kézilabda és speedminton (gyorstollaslabda) szett is kikölcsönözhető térítésmentesen.

  A média térben számos dvd film, az össze a kábelcsatornáén elérhető televíziós programcsomag gutar hero és más PS3 játékok várják a fiatalokat.

  A korábbi internet kávézós és olvasó tér most összeolvadt és egy ifjúsági kávézó került kialakításra. Az egyik irodában pedig közösségi konyha került kialakításra, amelynek közösségszervező, oktató és szociális szerepe is lesz a tervek szerint.

  A biip szolgáltatási körébe tartozik egy kondi klub is, amelyet az ifjúsági önkormányzat kezdeményezésére hoztunk létre. A fiatalok 8 eszköz használatával tudják fejleszteni izmaikat, kondicionálni magukat. Jelenleg ez a legnépszerűbb szolgáltatásunk.

  A biipben az ügyfélregisztráció elektronikusan történik. A beérkező gyerek, fiatal egy on-line űrlapot tölt ki. A kondiklubban mindez még papíralapon történik.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support