Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

A 2021. június havi iskolai térítési díj befizetési határideje 2021.05.31-én lejárt.

Kérem, aki nem fizette be a térítési díjat 2021.06.08-ig pótolja a Polgármesteri Hivatalban.

Az átutalással fizetők 2021. 05.20-án kapták meg a számlát, kérem aki nem utalta az 2021.06.08-ig pótolja.

Köszönettel: Czombos Kriszta

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén május 15. és június 15. között hajtja végre aktuális mezőgazdasági összeírását.  Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, illetve a gazdálkodók számára, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH tesz eleget az Európai Unió iránti adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az összeírás keretében – a 2020-as agrárcenzus folytatásaként – a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk. A kérdőív ugyanakkor jelentősen lerövidült a korábbi években használtakhoz képest, köszönhetően annak, hogy a KSH ebben a felmérésben már felhasználja a Magyar Államkincstár egységes területalapú támogatási adatait, így a válaszadóknak azokat nem kell megadniuk.

Az összeírásban országszerte mintegy 21 ezer, matematikai-statisztikai módszerrel kiválasztott egyéni gazdaság vesz részt. Számukra a válaszadást kormányrendelet írja elő, az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve, név nélkül publikálja.

A kérdőívet két módon is kitölthetik az érintettek. Az összeírás május 15-25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. „A járványügyi helyzetre való tekintettel szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére május 14-ig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot” – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója. Május 26. és június 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni az elektronikus önkitöltés lehetőségével. „A járványhelyzetre való tekintettel idén ők az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is adatot szolgáltathatnak” – tette hozzá Tóth Péter.

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb május 25. éjfélig online kitöltik és véglegesítik, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100 000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

Kiemelt egyéni gazdaságok felmérése. Az egyéni gazdaságok összeírásával egyidőben tartja a KSH több mint 4000 kiemelt egyéni gazdaság mezőgazdasági tevékenységének felmérését is. Ezeket a gazdaságokat a részükre küldött felkérőlevelekben tájékoztatja a KSH az összeírásról, számukra május 15. és június 15. között kötelező az online adatszolgáltatás, az összeírók az e felvételben érintetteket nem keresik fel.

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a www.ksh.hu oldal nyújt további tájékoztatást.

Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülők!

A mai napon 2021.05.10-én a felsősök is visszatértek az iskolába, így a mai naptól minden gyermeknek a megrendelt étkezés jár.

A májusi és júniusi étkezési térítési díj befizetése:

2021.05.25-én (kedden) és 2021.05.27-én (csütörtökön) lesz a Polgármesteri Hivatalban.

Czombos Kriszta
élelmezésvezető

Pályázat intézményvezető munkakör betöltésére

Bordány Nagyközség Önkormányzata a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet az Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde többcélú intézmény intézményvezető (óvodapedagógus) (magasabb vezető) beosztás ellátására. A közalkalmazotti jogviszony időtartama határozatlan idejű, a vezetői megbízás határozott időre, 2021.08.01-től 2026.07.31-ig szól. Olvassa el a részleteket Ön is!

Intézményvezető munkakör pályázati kiírása a kozigallas.gov.hu oldalon

Iskolai étkezés közlemény

Tisztelt Szülő!

A kormány újabb bejelentése szerint 2021.04.19-től az alsó tagozatos iskolások mehetnek iskolába. Az iskolai étkezés az alsósoknak visszaáll a rendkívüli helyzet előtti állapotra. Az iskolai étkezés számláját az alsó tagozatosok részére készítem el. A márciusi és az április elejei jóváírás a májusi előleg számlán fog megjelenni.

A felső tagozatosoknak továbbra is lehetőséget biztosítunk az ebéd elvitelére, amennyiben 2021.04.16. péntek 17 óráig jelzi a következő email címen: kriszta@bordany.hu vagy a 06-30/6255542-es telefonszámon.

Amennyiben igényét nem jelzi az étkezés automatikusan lemondásra kerül.

Azon felső tagozatosok, akik a rendkívüli helyzetben elvitték az ebédet, azoknak a számla kiállítása megtörtént.

Az étkezési térítési díj befizetésére a Polgármesteri Hivatalban van lehetőség:

2021. április 20. (kedd) 8-16 óráig

2021. április 22. (csütörtök) 8-16 óráig

2021. április 27. (kedd) 8-16 óráig

2021. április 29. (csütörtök) 8-16 óráig

Az átutalással fizetők 2021. április 19-én e-mailben fogják megkapni a számlát.

Czombos Kriszta
élelmezésvezető

Karbantartás miatt üzemszünet várható

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. április. hó. 14.–én és 15.–én  nagyközségünkben ivóvíz minőség javítása, fenntartása érdekében karbantartási, és víztározó medence fertőtlenítési, tisztítási munkálatokat végez az ALFÖLDVÍZ Zrt. A Település egyes részein a jelzett napokon 09:00-tól 15:00- óra között időszakos nyomáscsökkenés, 1-2 órás vízhiány is előfordulhat. A vízminőség javítása céljából tett intézkedéseink alatt együttműködését, türelmét köszönjük.

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Dohányzás

Magyarországon minden ötödik ember dohányzással összefüggő betegségben veszíti el életét. A dohányzás növeli a három leggyakoribb halálokot: a szív- és érrendszeri betegségeket, a rosszindulatú daganatos megbetegedéseket és a krónikus obstruktív légúti betegségeket. Ennek egyik oka, hogy a cigarettafüstben több mint 4000 különböző kémiai anyag található, ami nem csak a dohányzók, hanem azok környezetében élők egészségét is károsítja. A függőség miatt a leszokás nem mindig könnyű, de többfajta támogatás is segítséget nyújthat.

Mi van a cigarettafüstben?

A dohányfüstben találhatunk például WC tisztítókban használt ammóniát, patkányirtókban lévő arzént, rovarölő szerként használt nikotint, elemgyártásban használt kadmiumot, az aszfalthoz hasonló kátrányt és a tökéletlen égéskor keletkező szén-monoxidot. Annyi különféle vegyület van a cigarettafüstben, mintha egy bevásárlóközpont háztartási vegyszereket (pl. Domestos, Flóraszept stb.) tartartalmazó polca lángra kapna. A több ezer vegyület magából a dohánynövényből és annak termesztésekor, a feldolgozáskor, a cigaretta gyártásakor használt vegyszerekből, valamint a cigaretta égési termékeiből származik. A füst és az abban lévő káros vegyületek kedvezőtlenül befolyásolják testünk sejtjeinek működését és betegségeket okoznak.

Milyen betegségek alakulhatnak ki?

A dohányzás hatására jelentősen fokozódik a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. szívinfarktus, magasvérnyomás-betegség, érelmeszesedés, érelzáródás, stroke), a daganatok (különösen a tüdő-, szájüregi, gége-, nyelőcső- és hólyagrák) és az idült légúti szűkülettel járó tüdőbetegség (COPD) kockázata. A nemdohányzókhoz képest a napi húsz szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szer gyakoribb a COPD. A dohányzás nem csak a betegségek kialakulását, hanem az azok okozta halálozás esélyét is növeli. Hazánkban minden ötödik ember dohányzással összefüggő betegségben veszíti el életét. A tüdőrákban elhunytak 90 százaléka dohányzott.

A passzív dohányzás is káros?

A cigarettafüst nem csak az aktív dohányzókat, hanem azok környezetében lévőket is károsítja. A passzív dohányosok a környezeti dohányfüstöt lélegzik be. Ebben a füstben is rendkívül nagy az egészségkárosító mérgező anyagok és rákkeltők mennyisége. Egyes megfigyelések alapján a dohányzással összefüggésben elhunytak közül minden negyedik személy passzív dohányzó volt, aki élete során nem dohányzott.

Miért érdemes abbahagyni a dohányzást?

Mindenkinek magában érdemes megválaszolnia ezt a kérdést, hogy személyes értékei, céljai és motivációja felszínre kerülhessen vagy megerősödjön. Általánosságban megállapítható azonban, hogy a leszokást követően egyértelműen javulni fog az egészségünk. A dohányzás abbahagyása után már órákon-napokon belül rendeződik a vérnyomás és a pulzusszám, javul a végtagok keringése, csökken a szívinfarktus kockázata, tisztul a tüdő, javul az ízlés és szaglás, nő a szervezet energiaszintje. Egy év elteltével a szívinfarktus kockázata feleződik, majd öt év elteltével megközelíti a nemdohányzók kockázatát. A tüdőrák esetében a feleződés ideje öt-tíz év, és tíz-tizenöt év alatt közelíti meg a soha nem dohányzók kockázatát. Mindezek mellett még hosszasan lehetne sorolni azokat az egészségügyi, gazdasági és társas kapcsolati pozitív hatásokat, amik a leszokásnak köszönhetők.

 

Mire van szükség a leszokáshoz?

A cél, hogy megszabaduljunk függőségünktől és káros szokásunktól. Ehhez megfelelő tudásra, motivációra és támogató környezetre van szükségünk. Hiteles forrásokból olvassunk minél többet a dohányzásleszokásról, gyógyszeres és nem gyógyszeres támogatási lehetőségekről, a leszokás útján felmerülő nehézségekről és azok leküzdésének módszereiről. Erősítsük motivációnkat és elhatározásunkat a dohányzás abbahagyásával kapcsolatban. Tegyük fel magunkban például a következő kérdéseket: Mi nem jó a dohányzásban? A dohányzás milyen káros hatását veszem észre magamon? Mit nyerek a leszokással? Miért és kiért szeretnék leszokni? Ismerjük meg dohányzási szokásainkat, ezért vezessünk dohányzási naplót. Tanuljunk stressz csökkentő technikákat, gyűjtsük össze testi és lelki egészségünket szolgáló örömforrásainkat, mozogjunk naponta legalább 30 percet. Keressünk olyan személyeket, akik támogatnak a leszokásban. Környezetünket készítsük fel a leszokásra pl. mossuk ki füstös ruháinkat, pakoljuk el a dohányzásra emlékeztető tárgyakat, mondjuk el családunknak, barátainknak és akár munkatársainknak is, hogy szeretnénk a dohányzás rabságából kiszabadulni.

Kitől kérhetek tanácsot a leszokással kapcsolatban?

Tanácsot kaphatunk például a Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda munkatársaitól, háziorvosunktól, a területi tüdőgondozó tüdőgyógyász szakorvosától, pszichológustól, már sikeresen leszokott ismerősünktől is. A dohányzásról való leszokásnak az első és nagyon fontos lépése, hogy a dohányos eldöntse, és tényleg komolyan is gondolja, hogy leszokik a dohányzásról.

Szakmai segítséggel könnyebb és eredményesebb a leszokás!

A szakemberek segítenek erősíteni a leszokás iránti motivációt, eltökéltségét. Segítenek kidolgozni a leszokás első lépéseit és leküzdeni a leszokás nehézségeit. Segítenek új szokásokat kialakítani és megelőzni a visszaesést. Ha le szeretne szokni és segítségre van szüksége, akkor keresse fel EFI irodánkat, írjon nekünk az efi.morahalom@gmail.com címre vagy hívjon minket a +36703718663 számon. A 06-80-44-20-44 ingyenes zöld számon szakképzett pszichológusok segítenek a leszokásban, akikkel előre egyeztetett időben hetente beszélgetnek a leszokni vágyó dohányosok. Telefonos alkalmazások is segíthetnek a leszokásban (pl. Dohányzásról leszokás applikáció). További hasznos információkért látogasson el a leteszemacigit.hu weboldalra.

“Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című, EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosítószámú projekt támogatásában.

Április 3-án szombaton zárva a hulladékudvar

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. április 2., 2021. április 3. és 2021. április 5. napján az FBH-NP Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékudvarokban, hulladéklerakókban és a hulladékátrakókban a lakossági hulladékátvétel szünetel.

A fentiek alapján 2021. április 3-án (szombaton) a bordányi hulladékudvar is ZÁRVA tart.

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a zárt hulladékudvarok előtt közterületen elhelyezett hulladék illegális hulladékelhelyezésnek minősül!

Az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük, megértésüket köszönjük!

 

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos ügyek intézésére, változások, panaszok bejelentésére az alábbi elérhetőségek egyikén vagy személyes ügyfélszolgálatunkon van lehetőség.

Társaságunk központi elérhetőségei:

FBH-NP Nonprofit Kft.

Levelezési cím: 6521 Vaskút, 0551/2. hrsz.

E-mail cím: fbhnpkft@fbhnpkft.hu

Telefonszám: 06-79/524-821

Web: www.fbhnpkft.hu

Iskolai étkezés tájékoztató

Kedves Szülők!

Aki szeretné gyermekének az iskolai ebédet 2021. április 7-16. között elvinni, kérem jelezze 2021.04.01. 12 óráig a kriszta@bordany.hu email címen vagy a 0630/6255542-es telefonszámon. Amennyiben igényét nem jelzi az étkezés automatikusan lemondásra kerül.

Az ebéd kiadása továbbra is műanyag dobozban történik 11-13 óra között a Vadgesztenye Étteremben.

Az ezt követő időszak étkezés igényléséről és díjfizetéséről a későbbiekben tájékoztatom a szülőket.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Iskolai étkezés lemondás

Tisztelt Szülők!

A kormány döntése értelmében a kialakult helyzetre való tekintettel az iskolai étkezést 2021. március 8-tól 2021. március 31-ig minden gyermeknek egységesen lemondjuk. Április 1-től április 6-ig tavaszi szünet van, ez időszak alatt nem áll módunkban étkezést biztosítani.

A márciusi időszakban továbbra is van lehetőség a gyermekétkeztetés igénybevételére, amennyiben a szülő erre vonatkozóan jelzéssel él a kriszta@bordany.hu email címen vagy a 06-30-625-5542-es telefonszámon 2021. március 6. (szombat) 17 óráig.

Kérem az emailbe írja be gyermeke nevét és osztályát.

Az ebéd elviteles formában, a Vadgesztenye Étteremből vihető el 11-13 óra között.

Amennyiben nem jelzi étkezési igényét március hónapra, az étkezés 2021.03.08-tól lemondásra kerül.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Iskolai étkezés befizetés

Tisztelt Szülő!

Értesítjük, hogy a 2021. március havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére

2021. február 23-án (kedden) 8-16 óráig,

2021. február 25-én (csütörtökön) 8-16 óráig,

2021. február 26-án (pénteken) 8-12 óráig

van lehetősége a  POLGÁRMESTERI HIVATALBAN.

Az átutalással fizetők 2021. február 22-én e-mailben kapják meg a számlát.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Tájékoztató matricás hulladékszállítási rendszerről

Az FBH-NP Nonprofit Kft. értesíti a lakosságot, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény és Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII.31.) Korm. rendeletnek való megfelelés miatt, a hulladékkezelési- és szállítási szolgáltatás minőségének, valamint ellenőrzési rendszerének hatékonyabbá tétele érdekében szolgáltatási területén több lépcsőben, matricás rendszer kerül bevezetésre. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatásra jogosult, nyilvántartásukban szereplő ingatlanhasználók edény méretre és felhasználási helyre vonatkozóan, azonosító matricát kapnak postai úton, a hulladékszállítási díjról szóló számlák mellé. A matricákat a közszolgáltatás igénybevevőjének fel kell ragasztania a hulladékgyűjtő edényre. A szolgáltató ezzel a lépéssel hozzá kíván járulni az illegális szemetelés visszaszorításához. A matricarendszer bevezetésével felderítésre kerülhetnek azok a felhasználók, akik jogosulatlanul veszik igénybe a közszolgáltatást.

A teljes tájékoztatót ide kattintva érheti el!

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Daganatok szűrése

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a „Daganatok szűrése”

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

Szervezetünk megváltozott sejtjeinek szabályozatlan és önkényes burjánzása szövetszaporulatot okoz, amit daganatnak, más néven tumornak nevezünk. A daganatok tulajdonságaik alapján lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak). A rosszindulatú daganatokat összefoglaló néven ráknak nevezzük és hazánkban évente több mint 30000 ember halálát okozzák. A rákok egy része azonban gyógyítható. Minél hamarabb észrevesszük és diagnosztizáljuk őket, annál nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A rákok egy ideig nem okoznak sem panaszt, sem tünetet, azaz rejtve maradnak testünkben. A szűrővizsgálatok olyan módszerek, amelyekkel nagy valószínűséggel felismerhetők a rejtett daganatok, így időt nyerve esélyt adhatnak a teljes gyógyulásra is. A különböző típusú rákok általában egy adott életkorban jelennek meg leggyakrabban, ezért a szűrővizsgálatukat ebben az adott életkorban célszerű elvégezni, amit rendszeresen, évente vagy kétévente meg kell ismételni. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban érdemes tudni:

 • a szűrésekkel életeket lehet menteni,
 • léteznek egyéni kezdeményezésű és országosan szervezett népegészségügyi szűrések is,
 • a népegészségügyi szűrésekre személyre szóló meghívót kapnak az érintettek,
 • a szűrések sok emberen, gazdaságosan elvégezhető, fájdalommentes módszerek,
 • nem minden rák szűrhető még tömegesen (pl. tüdőrák),
 • a szűrés nagy valószínűséggel kizárja vagy felveti a daganat lehetőségét, de ez sosem száz százalék,
 • a pozitív szűrési eredmény nem jelent diagnózist,
 • a diagnózis általában szövettani mintavétellel állítható fel.

A következőkben szervek szerint összefoglaltuk, hogy mikor, milyen gyakran és milyen módszereket ajánlott elvégezni a daganatok korai felismerésének érdekében. A különböző hazai és nemzetközi szakmacsoportok eltérő szűrővizsgálati ajánlásokat fogalmaznak meg, ezeket figyelembe véve került összeállításra az alábbi javaslat.

Vastag és végbél: 50-70 év között országosan szervezett formában 2 évente székletvérvizsgálat; 50 év felett egyéni kezdeményezésre tízévente vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

Emlő: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 40 éves korig pár évente, a felett évente orvosi emlővizsgálat; 45-65 év között országosan szervezett formában 2 évente mammográfia, de több ajánlás szerint is 40-75 év között egyéni kezdeményezéssel évente mammográfia javasolt

Méhnyak: nemi élet megkezdését követően évente méhnyak sejtvizsgálat (citológiai vizsgálat); 25-65 év között országosan szervezett formában 3 évente citológiai vizsgálat

Prosztata: 50 éves kor felett évente urológiai szakvizsgálat

Here: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat

Bőr: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat és évente bőrgyógyászati szakvizsgálat

Száj: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 45 év felett évente orvosi vizsgálat

Ha valakinek olyan betegsége van (pl. Crohn betegség), ami rákra hajalmosít vagy egyenes ági rokonánál már diagnosztizáltak rákot, akkor a fentiektől eltérően már korábbi életkorban és/vagy gyakrabban is javasolt lehet egyes szűrővizsgálatok elvégzése.

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat és buzdítja Önöket, hogy vegyenek részt szűréseken! Kérdéseik esetén forduljanak bizalommal háziorvosukhoz vagy írhatnak nekünk is az efi.morahalom@gmail.com címre.

EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

 

Dr. Pipicz Márton
EFI vezető

Iskolai étkezés befizetés

Tisztelt Szülő!

Értesítjük, hogy a 2021. február havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére
2021. január 26-án (kedden) 8-16 óráig,
2021. január 28 -án (csütörtökön) 8-16 óráig,
2021. január 29-én (pénteken) 8-12 óráig
van lehetősége a  POLGÁRMESTERI HIVATALBAN.

Az átutalással fizetők 2021. január 22-én e-mailben kapják meg a számlát.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Változatlan a gyermekgyógyászati ügyelet helyszíne

Magyarország Kormánya a járványügyi készültség bevezetéséről szóló 283/2020. (VI.17.) Korm. rendeletével a COVID-19 (vuhani koronavírus) kapcsán Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzetet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be. A Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatok zavartalan ellátása érdekében a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása a kijelölést meghosszabbítását kérte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályától. A Járási Tisztifőorvos a határozatában, a Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat ellátására 2021. január 1. napjától továbbra is a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központját (6720 Szeged, Korányi fasor 14-15.) jelölte ki. Fentiekre tekintettel a Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat 2021. január 1. napjától továbbra is a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyelete (6720 Szeged, Szilágyi u. 7.) helyett, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ (6720 Szeged, Korányi fasor 14-15. – Árvízi Emlékmű) látja el. A hatósági kijelölés az egészségügyi válsághelyzet megszűnését követő 90. nap időtartamára szól!

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Depresszió

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Depresszió

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

A depresszió a hangulatzavarok körébe tartozó gyógyítható, pszichét érintő mentális betegség, amelynek során a lelki egészség szenved zavart. A depresszió befolyásolja az egész személyiséget, így a gondolatai- és érzelmi világot, illetve negatív hatással bír a test megszokott működésére is.

Mik a depresszió tünetei?

A depresszió fennállása esetén több héten keresztül az alábbi tünetek közül több is megjelenik általában:

 • érzelmi tünetek (ezek között leginkább az örömkészség elvesztése, szomorúság),
 • motivációs tünetek (passzivitás, kitartás és kezdeményezőkészség hiánya feladatok, kitűzött célok esetében),
 • gondolkodásbeli, kognitív tünetek (negatív énkép, reménytelenség, zavarodottság, koncentrációs és emlékezeti zavarok), valamint
 • élettani vagy vegetatív tünetek (alvászavar, étkezési szokások megváltozása, fáradtság, szexuális vágy csökkenése, gyakori fejfájás, emésztési zavarok).

Milyen jeleket vehetünk leginkább észre?

A fentiek közül a magatartási tünetek azok, amelyek a környezet számára a leginkább figyelmeztető jelzések lehetnek:

 • örömképesség és humorérzék elvesztése, tartós lehangoltság,
 • munkaképtelenség, visszahúzódás, döntésképtelenség, aktivitáscsökkenés,
 • öngyilkossági fantáziák, arra utaló kijelentések,
 • megjelenésbeli változások: kifejezéstelen arcmimika, lelassult beszéd és mozgás, tónustalan testtartás.

A szomorúság azonos a depresszióval?

A depresszió nem egyenlő a szomorúsággal. A fentiekből is kitűnik, hogy a depresszió a hangulatzavarok körébe tartozó betegség, amely általában szakember bevonását teszi szükségessé, amíg az ettől megkülönböztetendő szomorúság vagy lehangoltság egy olyan érzelmi állapot, amelyet az életünk során többször is megtapasztalunk különböző kiváltó események, például veszteségélményekre vagy egy stresszel teli helyzetre, időszakra adott normális reakcióként. A depresszió során a felsorolt tünetek közül több is jelen kell legyen több héten át annak megállapításához. A szomorúság érzése pedig csak egy eleme, tünete lehet a depressziónak, illetve normális esetben a rosszkedv viszonylag rövid időn belül el is múlik.

Mi vezethet depresszióhoz?

A depresszió kialakulásához általában egyszerre több tényező egyidejű megjelenése vezet, így szerepet játszik benne:

 • genetikai meghatározottság (fokozottabban veszélyeztetettek azok, akiknek a szülei depresszióban vagy szorongásos zavarban szenvedtek, alkoholizmussal küzdöttek),
 • empátiaszegény, elutasító, érzelmileg hideg gyermekkori családi környezet és nevelés,
 • kora gyermekkori negatív élmények, traumák,
 • stresszt okozó életesemények,
 • információfeldolgozást befolyásoló gondolkodási zavarok.

Milyen gyakori a depresszió?

A depresszió súlyosabb, kezelést igénylő eseteiben a népesség mintegy 10-15%-a lehet érintett legalább egyszer élete során (a pontos adatokra csak következtetni lehet, mert sok esetben sajnos felderítetlen, így ellátatlan marad a betegség, hosszú ideig negatív ráhatással bírva az egyén egészségére, életére).

Mit tehetünk, hova fordulhatunk?

A depresszió gyógyítható betegség! Leghatásosabb gyógymódjának a gyógyszeres- és pszichoterápia együttes alkalmazása tekinthető. Előbbit elsősorban pszichiáter szakorvosok, utóbbit leginkább klinikai szakpszichológusok, pszichoterapeuták végzik. A területileg illetékes intézmény a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikája, ahova akár beutaló nélkül vagy háziorvosi beutalóval, telefonon előre egyeztetett időpontban lehet fordulni szakszerű segítségért. Háziorvosához is bizalommal fordulhat, ha a depresszióval kapcsolatban szeretne segítséget kérni!

A depresszióról további hasznos információk olvashatók a www.ifightdepression.com/hu oldalon.

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda a koronavírus járványra való tekintettel egy új lehetőséget kínál azok számára, akik érdeklődnek a lelki egészségfejlesztés iránt. Ennek keretében irodánk két pszichológusa, Dusnoki-Tajti Franciska és Matolay Máté életvezetési tanácsadással segíti az érdeklődőket, hogy egy-egy problémában tovább lendülhessenek. Online vagy személyes egyéni tanácsadásra a https://forms.gle/VH8v3F47GMWDYv8AA linken vagy +36703718663 telefonszámon lehet jelentkezni.

Ha úgy érezzük, hogy azonnali segítségre van szükségünk, akkor a nap 24 órájában lehetőségünk van támogatást kérni az alábbi lelkisegély telefonszámokon.

 • Gyermekeknek és 24 év alatti felnőtteknek tel.: 116-111
 • Felnőtteknek tel: 116-123

EFI munkatársai

„Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című, EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosítószámú projekt támogatásában.

Iskolai étkezés befizetés

Tisztelt Szülő!
Értesítjük, hogy a 2021. január havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére
2021. január 7-én (csütörtökön) 8-16 óráig,
2021. január 8-án (pénteken) 8-12 óráig,
2021. január 11-én (hétfőn) 8-16 óráig,
2021. január 12-én (kedden) 8-16 óráig
van lehetősége a POLGÁRMESTERI HIVATALBAN.
Az átutalással fizetők 2021. január 7-én  e-mailben kapják meg a számlát.
Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Depresszió kedvezőtlen hatása a munkavégzésre – Mit tehetünk?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egészségfejlesztési Irodánk (EFI) szeretné felhívni a figyelmet a depresszió munkavégzést érintő kedvezőtlen hatásaira, továbbá segítséget kíván nyújtani ezen hatások mérséklésében. A téma fontosságát részben az adja, hogy hazánkban évente kb. 700 ezren szenvednek depresszióban, aminek komoly gazdasági következményei vannak. A világjárvány miatt a helyzet súlyosbodik.

Depresszió kedvezőtlen hatásai

A depresszió bizonyítottan nem teljes értékű munkahelyi jelenlétet („presenteeism”), munkateljesítmény csökkenést és munkaidő kiesést okoz. Ez jelentős terhet ró társadalmunkra. Néhány elgondolkodtató adat:

 • A WHO becslése alapján az Európai Unióban évente kb. 70 milliárd eurós veszteséget eredményez a depresszió okozta termelékenység csökkenés.
 • Egyes statisztikák alapján a depresszióban szenvedő munkavállalók átlagosan 5,6 munkaórát veszíthetnek el hetente és tíz depresszióban szenvedő munkavállalóból a betegség miatt egy kiesik a munkából.
 • Magyarországon a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka a depresszió a Magyar Pszichiátriai Társaság szerint.
 • A COVID-19 járvány okozta testi és lelki megterhelés miatt egyes becslések alapján 15-20%-kal emelkedett a depressziósok száma.
 • A depresszióban szenvedők fele nem részesül kezelésben.
 • A depresszió kezelésébe befektetett minden egyes összeg négyszeresen térül meg a jobb életkilátásoknak és munkaképességnek köszönhetően.

Mit tehet Ön ezen teher csökkentésére?

A depresszió esetén is érvényes, hogy a megelőzésre kell törekedni. Továbbá a betegség korai felismerése és az időben megkezdett kezelés jelentősen csökkenti a betegség okozta kedvezőtlen egyéni, szociális és munkahelyi hatásokat is.

Megelőzés

A tartós stressz növeli a depresszió kialakulásának az esélyét, ezért a depresszió megelőzésének fontos eszköze a megélt munkahelyi stressz csökkentése. Ez elérhető a stresszt kiváltó munkahelyi tényezők kedvező befolyásolásával (pl. belső szervezeti kommunikáció javítása) és/vagy a munkatársak stresszel kapcsolatos megküzdésének fejlesztésével (pl. Williams életkészségek tréning tartása). A munkahelyi stresszel kapcsolatban egy következő levélben küldünk tájékoztatót. Hasznos információk érhetők el a www.munkahelyistresszinfo.hu oldalon.

Korai felismerés és kezelés

Növelje annak az esélyét, hogy Ön és munkavállalói felismerjék a depresszió jeleit és segítséget tudjanak nyújtani depressziós munkatársuknak. Ezáltal részben megelőzhető, hogy az adott dolgozó kiessen a munkából, vagy annyira elhatalmasodjon betegsége, hogy képtelen legyen munkáját ellátni és elveszítse állását, ami miatt a munkáltatónak pénzt és energiát kell áldozni az új munkaerő toborzásra és a betanításra.

Ismertesse meg munkatársait a depresszió tüneteivel, kezelési lehetőségével és munkára gyakorolt hatásaival. Az ismeretbővítés történhet pl. belső levelezési rendszerben kiküldött rövid információs tartalmakkal, figyelemfelhívó plakátok kihelyezésével vagy vezetőknek, kisvezetőknek szervezett rövid workshopokkal. Hiteles információk érhetők el az ifightdepression.com/hu oldalon, továbbá segítségképpen csatolva küldünk egy tájékoztató plakátot és egy tájékoztató füzetet.

Kérdőív segítségével lehetőség nyílik a még fel nem ismert depressziós esetek kiszűrésére. Ehhez szakmai segítséget érdemes bevonni (pl. foglalkozás-egészségügy, egészségfejlesztési iroda, pszichológus).

Támogassa munkatársait, hogy szakszerű segítséget kaphassanak pl. a kezelés időszakára rugalmasabb munkaidő kialakításával vagy munkahelyi pszichológus alkalmazásával.

Segítség a Mórahalmi Egészségfejlesztési Irodától (EFI)

Pszichológusból, gyógytornászból, dietetikusból, orvosból, diplomás nővérből és szociális munkásból álló szakmai csapatunk azon dolgozik, hogy tudást adjon át, készségeket alakítson ki és programlehetőségeket biztosítson, amikkel a járásban élők megőrizhetik és fejleszthetik egészségüket. Az utóbbi két évben több mint 1000 alkalommal tartottunk egészségfejlesztő programot óvodai, iskolai és közösségi színtereken. Programjainkon összesen közel 14000 fő vett már részt. A munkahelyeknek is szeretnénk szakmai segítséget nyújtani az egészségfejlesztés területén. A jelenlegi témához kapcsolódóan például rövid kérdőíves depressziószűréssel, információs anyagok megosztásával, workshopok tartásávalpszichológiai tanácsadással tudjuk segíteni az Önök munkáját. Ezen segítségünket térítésmentesen biztosítjuk mivel EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

Depresszió_plakát

Nyíltan_a_depresszióról kiadvány

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support