A pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka: 2022.január 1. – 2024. december 31.

A támogatás minden mezőgazdasági termelő számára elérhető, aki élni kíván a lehetőséggel és a pályázati felhívásban megadott határidőig kérelmet nyújt be a Magyar Államkincstár felületén, ügyfélkapun keresztül 2021. október 25-től 2021. november 25-ig terjedő időszakban.  A felhívás szerinti határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs.

A támogatásban a VPAKG2015-höz hasonlóan 16 tematikus előíráscsomagból lehet választani, (horizontális – mindenki számára elérhető -, valamint zonális – azaz csak bizonyos feltételeknek megfelelő területeken gazdálkodók számára elérhető).

A benyújtandó pályázat részeként, a támogatásba bevinni kívánt összes kötelezettségvállalással érintett terület (KET) vonatkozásában elektronikus úton kell megadnia a területek beazonosítására szolgáló EOV koordinátákat alfanumerikusan vagy az azokat tartalmazó shape file-ok feltöltésével. Tehát valamennyi érintett területet 3 m-es pontossággal fel kell mérni, s az így kapott shape filokat fel kell tölteni az elektronikus felületre. Amennyiben a gazdálkodó korábbi támogatási ciklusban is részt vett, s az eredeti shape filok megfelelőek, úgy azokat is használhatja továbbra is, csak a mérési jegyzőkönyveket aktualizálnia kell.

Fontos a méréseknél, hogy ültetvény tematikus előíráscsoport esetében a dió, gesztenye és hagyományos gyümölcsösöket külön kötelezettségvállalással érintett területbe kell lemérni, és megnevezni.

Az AKG-ba bevinni kívánt ültetvények maximális életkora max. 26 év lehet, kivéve szőlő, dió, gesztenye és hagyományos gyümölcsös. Igazolást erről nem kell csatolni, mert a hivatalok ezt egymás között letisztázzák.

  1. január 1-ig el nem telepített ültetvénnyel is lehet pályázni. Ebben az esetben nyilatkozni kell arról, hogy az ültetvény legkésőbb a 2023. évi egységes kérelem szankciómentes határnapjáig eltelepítésre kerül. (Ekkor a levélanalízis választható előírás nem igényelhető).

Amennyiben minden választható előírást vállal a gazdálkodó, akkor az alábbi támogatási összegekre lehet pályázni a horizontális tematikus előíráscsoportban:

Előíráscsoport euró/év
horizontális szántó 338
horizontális gyep 282
horizontális ültetvény almatermésű 1095
horizontális ültetvény egyéb gyümölcs 950
horizontális ültetvény szőlő 1075

 

A pályázati felhívás további fontos tudnivalóiról, az előíráscsoportokban kötelező és választható előírásairól 2021. október 11-én hétfőn este 6 órától tájékoztatót tartok a Bordányi Faluházban.

Halmágyi Tiborné NAK-1447 szaktanácsadó

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support